Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Lodní modulo - přístav

Příspěvky o všech modelech, robotech apod. - kromě lodí.
ZdSynek

Re: Lodní modulo - přístav

Příspěvek od ZdSynek »

Poté co jsme si s Dejvem poměřili díry a zjistili jsme, že jsme kompaktibilní....., teda naše vzájemné připojení modulů, práce pokračují.

Mám zalepené trubky pro závitovky a udělán modul na hrubo. Protože se mi nedaří udělat nádrže tak rychle jak jsem myslel(kituju, brousím, kituju, brousím..) práce pokračují na druhém modulu tématicky lodní servis.
základ1.jpg
základ2.jpg
Další krok budou přidržovací magnety na čele nad závitovkama, pro zrychlení montáže u vody. Mám v plánu tam dát 2 neodym magnety, každý s přídržnou sílou 5 kg. Každý bude přilepen a prošoubován do zalepené hmoždinky aby se nevytrhával. Řešili jsme i variantu magnetu za zadní upevňovací trubkou, ale vyhrála tato, protože je jednodušší. Druhá varianta přijde na řadu pokud se bude magnet z čela vytrhávat.

Mám v plánu moduly osvětlit, bude jedno centrální napájecí místo s 3 článkem Li-Pol, vymýšlím propojení modulů pomocí konektorů mezi sebou. Zatím vítězí tento konektor:
con4.png
...a práce pokračují...
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Hezké postupy. :)

Mě to taky krapet vyhecovalo k práci, ve volných chvílích jsem pokračoval mimo jiné i na stavbě útesu, na který se pak plácne maják. Jen nevím s barvami, nějak se mě nedaří správně uchopit barvy, výsledkem je toto:
20250312_083807.jpg
20250312_083755.jpg
20250312_083745.jpg
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Barvy mi prijdou uplne v pohode, takovy sopecny lavovy sutr, kanarsky ostrovy ;-) Me se to libi.

Ja bohuzel mam rozdelanych tolik jinych modelarskych projektu, ze moje horici molo, ktere by slo hasit je stale jen ve fazi planu, ale ohne uz mam doma...
Dejv

Příspěvek od Dejv »

masa píše: čtv bře 13, 2025 10:28 Barvy mi prijdou uplne v pohode, takovy sopecny lavovy sutr, kanarsky ostrovy ;-) Me se to libi.
...
Spíš jsem uvažoval něco jako barandovskou skálu :lol:

Možná aplikace může vypadat takto:
Maják?
Maják?
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Vypadá to prďácky. Tu barvu bych asi až tak neřešil.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Zdenek mě vytáhl z molové letragie :)

Jsem ve stavu kdy se bude dávat na molo kolejště. To pak bude dorovnané aby koleje nečuměly.
Úvaha je jedna dvojce výhybek na modul, umístil jsem je ke kraji. Když bude vymyšlen finální stav, budu koleje řezat aby vyšly kam mají.
Současná vize
Současná vize
(obrázek se otočí když na něj kliknete)

Zde bych požádal o konzultace a názory.

PS: na krajích budou ještě kolejové pojezdy pro kontejnerový jeřáb.
ZdSynek

Příspěvek od ZdSynek »

Koleje super
Kolej uprostřed modulu bych použil jako hlavní a kolej na kraji jako obslužnou. Abychom byli shodní, hlavní kolej bych umístil uprostřed nad závit. tyčemi, na modulu výšky 80 mm. Kraj koleje bych nelepil, aby se dali případně porovnat výškové nerovnosti mezi moduly.
Určitě připravit napájení kolejí. Mám představu, že výhledově (v příští pětiletce) budem jezdit. Vyhrabal jsem starý DCC modul od Pika, tak plánuju ho použít. Mám spoustu kolejí H0 od Fleischmanna s podložím, tak je asi použiju, i když budou zapuštěné.
Jeden z modulů co plánuji bude nádraží
vlak nádraží.jpg
ZdSynek

Příspěvek od ZdSynek »

Práce pokračují na modulu s nádržemi
nádrže 3.jpg
nádrže 2.jpg
nádrže 1.jpg
Kolej bude napájená a bude tam nějaké osvětlení, až to vymyslím

A tahle nějak by mělo vypadat odbočení kolejí na boční modul, poloměr zatáčky je 370 mm
vlak odbočka.jpg

Na dalším bočním modulu připravuju barák a dělám na jeřábech a celé benzince

yachtclub 1.jpg
yachtclub 2.jpg

V pátek by měli dorazit laminátové trubky, závitovky mám, tak o víkendu plánuji udělat spojky, A pokud už bude šablona na magnetické připojení, tak to snad taky udělám, aby se to vyzkoušelo.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

ZdSynek píše: pon bře 17, 2025 17:43 Koleje super
...
hlavní kolej bych umístil uprostřed nad závit. tyčemi, na modulu výšky 80 mm.
...
Takže jestli chápu správně (dnes večer mám nějaké zatmění), hlavní kolej by umístil osou přesně doprostřed mezi závitovky?
Výšku 80mm teď už nedám, musel jsem dorovnávat +1,8mm terén kvůli kolmému modulu. To by mohlo eliminovat to ne-lepení konců kolejí, avšak mám tu darovaná pika, nevím jak jsou výškově proti současným profilovaným kolejím.

Ohledně obslužné koleje, výhybky umístit sem ke krajům nebo více od kraje? Prostředek měl být jako pracovní plocha kontejnerových jeřábů, nevím zda by bylo vhodné, aby byly moc nad výhybkami.

Ještě někde budu muset najít a vytisknout koncové zarážky, aby se daly dávat na konce modulů.
SH

Příspěvek od SH »

pánové, nechci vám do toho moc kecat, ale nepřekolejujte a nepřevýhybkujte to... mrkněte jak vypadá takové molo v reálu, třeba Mělník https://mapy.cz/letecka?x=14.4612173&y=50.3651407&z=17 Lovosice https://mapy.cz/letecka?x=14.0933296&y=50.5174099&z=19 Děčín https://mapy.cz/letecka?x=14.2195999&y=50.7861227&z=19 atd. Můžete kouknout na Hamburg a jinde.
Jedna nebo dvě kusé koleje podél celé hrany mola, zhlaví na jedné straně, většinou už mimo molo, pokud jde o více kolejí tak ty jsou dále od mola a mezi nimi a molem je velká překládací a skladovací plocha.
A hlavně, ty koleje jsou zapuštěny tak jak tramvajové, hlava kolejnice je v úrovni terénu. Na tom místě kde jsou se chodí a jezdí.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

SH mě předběhl, chtěl jsem také připomenout, že koleje na přístavních molech, na kterých se vyskytuje i jiný druh dopravy, bývají zapuštěné, aby se dalo nerušeně jezdit i jinými dopravními prostředky.
Pokud se jedná například o obsluhu mola s nádržemi ("tankovište"), tam bych je klidně nechal na povrchu.
ZdSynek

Příspěvek od ZdSynek »

Dejv píše: pon bře 17, 2025 21:40
ZdSynek píše: pon bře 17, 2025 17:43 Koleje super
...
hlavní kolej bych umístil uprostřed nad závit. tyčemi, na modulu výšky 80 mm.
...
Takže jestli chápu správně (dnes večer mám nějaké zatmění), hlavní kolej by umístil osou přesně doprostřed mezi závitovky?
Výšku 80mm teď už nedám, musel jsem dorovnávat +1,8mm terén kvůli kolmému modulu. To by mohlo eliminovat to ne-lepení konců kolejí, avšak mám tu darovaná pika, nevím jak jsou výškově proti současným profilovaným kolejím.
Výšku 80mm jsem myslel jako výšku polystyrenové desky, mám koleje s podložím a budou taky výš. Ve středu to proměřím a nakreslím nějaké schéma.
Ano, hlavní propojovací kolej by měla být centrovaná proti závitovým tyčím, ale to se vlastně týká jen modulů, kdy by jsme se spojovali, kde se spojovat nebudem, je to jedno
Naposledy upravil(a) ZdSynek dne úte bře 18, 2025 07:44, celkem upraveno 1 x.
ZdSynek

Příspěvek od ZdSynek »

SH píše: úte bře 18, 2025 00:31 pánové, nechci vám do toho moc kecat, ale nepřekolejujte a nepřevýhybkujte to... mrkněte jak vypadá takové molo v reálu, třeba Mělník https://mapy.cz/letecka?x=14.4612173&y=50.3651407&z=17 Lovosice https://
Koleje určitě budou skryté, na většině modulů plánuji jednu hlavní kolej a z ní odbočky k jednotlivým tématickým zaměřeným bočním molům. Vyjímka bude "nádraží". Ale to je hodně vzdálená budoucnost.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

ZdSynek píše: úte bře 18, 2025 07:37 ...

Výšku 80mm jsem myslel jako výšku polystyrenové desky, mám koleje s podložím a budou taky výš. Ve středu to proměřím a nakreslím nějaké schéma.
Ano, hlavní propojovací kolej by měla být centrovaná proti závitovým tyčím, ale to se vlastně týká jen modulů, kdy by jsme se spojovali, kde se spojovat nebudem, je to jedno
Hrubě načrtnuto takto nějak?
Osa hlavní koleje?
Osa hlavní koleje?
Dejv

Příspěvek od Dejv »

SH píše: úte bře 18, 2025 00:31 pánové, nechci vám do toho moc kecat, ale nepřekolejujte a nepřevýhybkujte to... mrkněte jak vypadá takové molo v reálu, třeba Mělník https://mapy.cz/letecka?x=14.4612173&y=50.3651407&z=17 Lovosice https://mapy.cz/letecka?x=14.0933296&y=50.5174099&z=19 Děčín https://mapy.cz/letecka?x=14.2195999&y=50.7861227&z=19 atd. Můžete kouknout na Hamburg a jinde.
Jedna nebo dvě kusé koleje podél celé hrany mola, zhlaví na jedné straně, většinou už mimo molo, pokud jde o více kolejí tak ty jsou dále od mola a mezi nimi a molem je velká překládací a skladovací plocha.
A hlavně, ty koleje jsou zapuštěny tak jak tramvajové, hlava kolejnice je v úrovni terénu. Na tom místě kde jsou se chodí a jezdí.
+
ZBl píše: úte bře 18, 2025 07:32 SH mě předběhl, chtěl jsem také připomenout, že koleje na přístavních molech, na kterých se vyskytuje i jiný druh dopravy, bývají zapuštěné, aby se dalo nerušeně jezdit i jinými dopravními prostředky.
Pokud se jedná například o obsluhu mola s nádržemi ("tankovište"), tam bych je klidně nechal na povrchu.
Ano, myslím že s tím počítáme. U mých modulů jen nemohu dát výhybky úplně mimo, proto je umísťuju pokud možno na okraj.
Koleje budou lícovat s terénem. Vystupujícím prvkem u mne budou koleje pojezdu kontejnerových jeřábů, avšak pokouším se je zamaskovat. Řekněme, že jsem v plánování a stavbě nasekal nejednu chybu :D
ZdSynek

Příspěvek od ZdSynek »

Dejv píše: úte bře 18, 2025 15:21
ZdSynek píše: úte bře 18, 2025 07:37 ...

Hrubě načrtnuto takto nějak?
p1cfclfsgkmke14pm70p1nbgsq73.jpg
Jo, to je přesně ono
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Skalisko s majákem bude mít svoje maličké molo. Zkusil jsem si k němu vytisknout zeď
20250319_114215.jpg
Ještě trochu barvy a bude to slušné
A nové moduly mola budou mít tentokrát ohraničení z larsenů. Zkusil jsem si je vytisknout z PLA a zkouším, zda je bude možné lepit montážní pěnou.
20250319_114122.jpg
Až dostatečně zaschne, oříznu ji a udělám trhací test :)
ZdSynek

Příspěvek od ZdSynek »

Domyslel jsem moduly, jak bych si to asi představoval:
Schéma moduly.jpg
zelený modul plán 2025
žlutý modul plán 2026
hnědý modul plán 2027

černé pruhy jsou připojovací díry
červené pruhy jsou uvažované koleje
kudy budu tahat kabely na osvětlení z centrálního zdroje jsem nemaloval, protože to nevím ale zdroj bude někde na hlavním molu

modul č.1 28x75 cm jachetní servis
modul č.2 28x100 cm skladiště ropy
modul č.3, 4 28 x 125 cm hlavní molo
modul č.5 skládka písku?
modul č.6 cementárna?
modul č.7 nevím
modul č.8 centrální nádraží

Pravou stranou modulu č.4 bych se zatím třeba připojoval k tobě
V sobotu se musím stavit na našem rybníku a vymyslet kotvení
Koleje Fleischmann co mám jsou s podložím a výška horní hrany kolejnice je 5.7 mm nad základem
O víkendu informativně vyzkouším, jestli mašinka pojede na napájení 3 čl. Li-pol
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Dobře ses do toho pustil...
Moje představa toho co mám + toho co bych ještě rád udělal vypadá asi takto:
Aktuální + výhled
Aktuální + výhled
Moduly mají krom špičky u 1 a modulu 4 shodnou velikost cca 125x30cm.
Zelené jsou stávající, oranž je uříznutá, červená je plán
To jak jsou moduly poskládané na tomto plánku není dogma, lze je přeskládat i do úplně jiného tvaru, podle umístění.

Modul 1 je trochu atyp, koleje by šly jen kolmo ve spodní části, bez odbočky na hráz

Moduly 2 jsou kontejnerové, s dvěma kolejemi.

Moduly 3 jsou plánované jako kolmé stání a rád bych na nich jednou měl jeřáby pro servis. Avšak bez odbočky tratě, ta by byla jen jako průjezd ve spodní části.

Modul 4 je v podstatě jen spojovací, potenciální spojení do prava je jen úvaha, chvíli jsem uvažoval o malé výtopně. Primárně bude jedna kolej pokračovat obloukem dále.

Moduly 5 je pouze stání, avšak v horní části jsem chtěl malé zakončení s majákem (malým) a cca 2 nádrže jako tankovací stanici. Kolej jen jedna, v horní části zakončená rampou pro přečerpávání paliva z cisteren do větších nádrží.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

ZdSynek píše: stř bře 19, 2025 18:39 Domyslel jsem moduly, jak bych si to asi představoval:
......

modul č.1 28x75 cm jachetní servis
modul č.2 28x100 cm skladiště ropy
modul č.3, 4 28 x 125 cm hlavní molo

.......
Nechci být rejpal, protože se mi ten záměr líbí, ale mám jen jednu technickou připomínku ohledně modulu 2 a jeho umístění.
Pokud se nepletu, tak skladiště paliv se zpravidla nedávají "doprostřed" přístavu. Bývají spíš někde na kraji, stranou od hlavního dění. Důvod je vcelku jasný a tím je bezpečnost a rozsah eventuálních škod, když dojde j nějaké havárii.
Samozřejmě, že si to skladiště můžeš dát, kamkoliv chceš, ale pokud se snažíš o realistický model, tak by to mohlo stát za úvahu.
Jinak držím palce a ať se dílo daří!
Dejv

Příspěvek od Dejv »

ZBl píše: čtv bře 20, 2025 07:26 ...
Rady a postřehy zkušených námořníků se vždy hodí =D
ZdSynek

Příspěvek od ZdSynek »

Tak jsem lehce pokročil, yacht club už má elektro přípravu, všechny desky mají zalaminované trubky na závitovky. Zkušebně jsou na čele dané přidržovací magnety, zatím to vypadá, že budou stačit na udržení modulů u sebe. Celkově to ale jde pomalu.

A do toho jsem zjistul, že už v sobotu jsou Lužiny....
Deska mala.jpg
Budu se snažit dodělat to nahrubo k otestování
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Ostatní modely“