Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Začátečník

Daviart

Re: Začátečník

Příspěvek od Daviart »

Zdravím všechny nadšence všeho co plave!

Doposud jsem stavěl plachetnice a mou láskou byla fregata, ovšem bez RC systému. Ovládání jsem vymýšlel tak aby si postačila sama (někdy trvalo než se mi vrátila :D ) a bylo pouze mechanické.

Ale již nějaký ten rok sním o tom, že si postavím plně funkční ponorku. (Prozatím jsem si postavil spíše něco jako batyskaf na dlouhém kabelu s kamerkou na USB, moc mě bavilo pozorovat dno.)

S modely na ovládání nemám skoro žádné zkušenosti (pár autíček na dálkové ovládání jsem měl :D ) a moc rád bych je získal (ty praktické).

Chtěl bych si postavit U-234 typu X.
Je známá svou poslední akcí, kdy Německo kapitulovalo, dovést plány (proudový letoun Messerschmitt - nádherný stroj a rakety V2) a uran do Japonska. Nakonec se vzdala Američanům. Údajně uran který vezla byl pak použit na bombu která dopadla na Hirošimu.

Bohužel moc obrázků, natož plány jsem nenašel. Proto bych moc rád, kdyby někdo věděl kde bych je mohl získat (plánky).

Zatím RC systém a útroby ponorky moc řešit nechci, nejdříve chci vytvořit skelet. Kupovat asi nebudu moci, protože jsem nikde nenašel typ X.

Co se týče RC systému, zajímalo by mě prozatím jaký je vhodný pro ponorky, vím že šíření vln okolo 2,4 GHz do vody neproniknou. Díval jsem se na tyto stránky a nijak nevím co by bylo vhodné: http://www.peckamodel.cz/produkty/rc-mo ... avy/pakove
machacek

Příspěvek od machacek »

Bojím se že na typ X nic moc neseženeš.Být tebou šel bych do plastovych kitů.Typ VII Dělá revel do dvou měsíců vydají i typ IX dále je možné sehnat americké gato dále moderní skipjack ,také od revellu vše v měřítku 1:72,Taky je možnost v Měřítku 1:35 typ XXIII od bronca a dále mrkni tady na modely Oty Gerži to je skvělá inspirace.K te vysílačce musíš shánět v pásmu 40 mhz Pepa
Daviart

Příspěvek od Daviart »

macháček píše:Bojím se že na typ X nic moc neseženeš.... pásmu 40 mhz Pepa
Díky, ano už mám před objednanou verzi IX 1:72. Po dlouhém rozvažování a snaze něco dohledat na X.
A modely od Oty mě fascinují a rád se dívám na jeho videa :) .

Co se týče vysílače, vyhlédl jsem si 35MHz:
http://www.rcshop.eu/cs/pakove-soupravy ... -06mt.html
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Už si připadám jako v tatarstánu, neuplyne ani měsíc,aby se tu neobjevil někdo,kdo dokonale ignoruje to, že pásmo 35 mHz je určené výhradně pro letecké modely. tak si říkám, jestli je to jen neznalost, či ignorace :(
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Možná to je tím, že člověk, který si to kupuje není v žádném modelářském klubu, na diskuzní fórum nechodí a neví, že toto pásmo je vyhrazené jen pro éra. Spíš by mě zajímalo jestli prodejci prodávající RC soupravy na to kupující upozorňují.
Daviart

Příspěvek od Daviart »

Přiznám, nejsem toho znalý. Jen vím, že vlnové délky vyšších kmitočtů se vodou nešíří. Také v popisu produktů o ponorných soupravách není zmínka, všude je jen air, heli... Proto logickou úvahou jdu po nízkém kmitočtu.
Dříve jsem model s RC neměl, bavilo mě stavět především ze dřeva a na dálkové ovládání jsem nemyslel.

V klubu také nejsem.

A na vlákno o RC soupravě kde by bylo jasně psané že 35MHz je jen pro letadla - to jsem se nedozvěděl.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Pepo, je jedno,jestli je v klubu,nebo ne, není problém si to zjistit i třeba tu na D.F. už to tu bylo opakováno snad tisíckrát .... nic proti kolegovy modeláři, ale neznalost zákonů neomlouvá. Jde i o jeho ochranu, pokud by někoho sundal z oblohy a způsobil škodu, tak se nedoplatí a argument že "nevěděl" nikoho nebude zajímat ....... howg
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Daviart

Příspěvek od Daviart »

To že neznalost zákona neomlouvá, toho jsem si dobře vědom - o tom zase něco vím, oproti využití radových vln pro příslušné typy.

Proto děkuji za upozornění.

Četl jsem několik článku o výběru Vysílače, byla v něm zmínka o zákonech, ale pouze v rámci využitelnosti oproti telekomunikacím, či vysílacím frekvencím. O rozdělení frekvencí pro letovou, či pozemní jsem se nikde nedozvěděl, ani u prodejců.

Jsem zatím ve fázi zjišťování si informací a hledání.
Jediné co si nyní pořizuji je plastový výlisek a k němu potřebné věci. Elektroniku a jiné vnitřky, to teprve hledám a učím se.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Prodejcům je to vesměs jedno. Ti zkrátka prodávají RC soupravu určitých parametrů. A to, že je v menu vysílače většinou volba aero/heli, je zase dáno tím, že je leteckých modelářů nejvíce...

Zpátky k věci:
Hitec Optic 6 je pro ponorku (a jiné lodní modely) vhodná, jen je potřeba zakoupit jí v pásmu 40 MHz.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Daviart

Příspěvek od Daviart »

Po dlouhém hledání jsem nalezl tento model: OPTIC 6 FM-E 40MHZ HFS-06MT http://www.modelobchod.cz/vyrobek-optic ... -id-257078 Většinou 40MHz není dlouhodobě skladem a nebo pouze 2 kanál, což zase omezuje ovládání.

ještě jsem nalezl v popisech některých produktů 35/40MHz (neměnitelné) - což upřímně moc nechápu co znamená. Zdali lze vysílač zakoupit buď v jedné frekvenci či v druhé. Nebo se jednorázově dá nastavit.
SH

Příspěvek od SH »

Daviart píše: ....ještě jsem nalezl v popisech některých produktů 35/40MHz (neměnitelné) - což upřímně moc nechápu co znamená. Zdali lze vysílač zakoupit buď v jedné frekvenci či v druhé. Nebo se jednorázově dá nastavit.
ano, můžeš si to objednat buď v pásmu 35MHz pro letadla anebo v 40MHz pro ostatní. Nastavit to nejde.

Pak jsou vysílačky, které mají výměnný VF modul. A podle toho, jaký modul do vysílačky strčíš, v takovém pásmu vysíláš (35,40MHz, 2,4GHz, 41MHz ve Francii, 72MHz v USA...)
SH

Příspěvek od SH »

Morpheus141 píše:Už si připadám jako v tatarstánu, neuplyne ani měsíc,aby se tu neobjevil někdo,kdo dokonale ignoruje to, že pásmo 35 mHz je určené výhradně pro letecké modely. tak si říkám, jestli je to jen neznalost, či ignorace :(
pokud by vysílal na 35mHz (35 miliHertz...) tak by nevadil opravdu ničemu.... :)

Promiň ale musel jsem... ;)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

OPTIC 6 mohu osobně velmi doporučit a výměnný modul 40MHz se syntézou , sice je dražší , ale pokud se použije i přijímač se syntézou nebudeš mít problémy s hledáním neobsazených kanálů a s nákupem různých krystalů v dostatečném počtu .
Tím se v důsledku ten dražší modul i zlevní.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Daviart

Příspěvek od Daviart »

Já momentálně ani jiný dostupný u nás nenašel, než ten který uvádím výše.
predseda

Příspěvek od predseda »

Pokial sa chceš ponorkám venovať trvalejšie,tak ti Optik so svojimi 6 kanálmi určite nebude stačiť.
Motor,
kormidlo,
ponorne kormidla/spriahnuté,alebo dve servá,alebo mix/
Periskiop,svetla,
ponorný sistém 1-4 kanály
a prípadne nejaké funkčné torpédo atd .
Najmenej doporučujem 9 kanál.
Orientuj sa na Futbu alebo Graupner,JR.
Predávajú modul nautik.Ten ti pomôže riozširiť neproporcionálne
funkcie a ti určite budeš potrebovať.
To u Optica nieje možné.
Ja som tiež začínal u Optica,ale už u prvej ponorky som menil.
Pokial sa týka 35,alebo 40 Mhz tak na ponorkových zrazoch,ktoré som absolvoval s tým už nikto nemá problém.
To je môj postreh.
Daviart

Příspěvek od Daviart »

Že bych plánoval více ponorek, o tom jsem zatím nepřemýšlel. Ale moc rád bych do ponorky přidával další funkce, to je pravda, ale to postupem času a dle mích schopností samozřejmě. Přemýšlel jsem, že další funkce bych měl třeba na jednom kanálu s pomocí přepínače.
Také musím koukat na můj kapitál.

Jinak 40MHz palcový ovladač stejně nemohu sehnat: zboží nedostupné. Nakonec ani ten který se tak jevil.
Leda vyměnit krystaly. Ale pokud by nemělo tolik vadit jestli to bude 35 nebo 40. Na soupravu ale tolik nespěchám. Nejspíš si podám inzerát, není třeba mít nejnovější model.

- - -

Momentálně se zabývám elektronikou, jelikož výlisky budou až někdy v září.
Motory by měly stačit 2× Mig 2025A 3V. Tak trochu se snažím zorientovat v servech a regulátorech.
msob

Příspěvek od msob »

predseda píše:Pokial sa týka 35,alebo 40 Mhz tak na ponorkových zrazoch,ktoré som absolvoval s tým už nikto nemá problém.To je môj postreh.
Až na letecké modeláře a ČTÚ - mimochodem a jen na okraj - letečtí - ti ti maximálně dají přes držku když tě chytí, že s 35MHz jezdíš s lodí nebo ponorkou (pochopitelně případně taky s autem nebo s tankem), ale ČTÚ ti v případě zjištění napaří takovou pokutu, že se z toho opupínkuješ.

Nevím, jak je to na Slovensku, ale tady se drž daného rozdělení - tedy pro ponorku jen a výhradně 40 MHz. A to bez diskuze.

A ještě k rádiu - zkus se podívat na TURNIGY 9X - má výměnný VF modul, tedy tam bez potíží dáš těch 40 MHz a cenově za pár korun dostaneš rádio s devíti kanály a možnostmi programování, o jakých se Futabě nebo Hitecu či JR ani nezdá.

Pěkný den přeju.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
JanVar

Příspěvek od JanVar »

protože neznalost zákona neomlouvá a nikdo to tu neuvedl, zde je VO-R/15/08.2005-27

http://www.ctu.cz/1/download/Opatreni%2 ... auto,0,580
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
predseda

Příspěvek od predseda »

Nechcem polemizovať s Vašou vyhláškou,ja som uviedol fakt.
Ja sám toto pravidlo dodržiavam i keď tých ktorý lietajú na 35 Mhz vo svojou
okolí nepoznám.Takže by zrejme už ani nemal kto komu dať cez ústa
Predseda
martel123

Příspěvek od martel123 »

Daviart píše: protože jsem nikde nenašel typ X.
mal by som na uvedený typ X, konkrétne "U-BOOT typ X B" vystrihovací papierový model v mierke 1:100, dĺžka postaveného modelu cca 89 cm - ešte nepoužitý, ak by bol záujem môžem oskenovať a poslať mailom...

Daviart, ako si pokročil s prípravou jednotlivých častí ponorky?
A ešte niečo k výberu vysielačky, T9X s vhodným modulom ti na začiatok splní všetky požiadavky v tejto oblasti...
martel123
Naposledy upravil(a) ladous dne sob zář 21, 2013 19:33, celkem upraveno 1 x.
...počítaj s najhorším a nevzdávaj sa!
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Jelikož se to zde zvrtlo, přesunul jsem hádky o 35 MHz do Koše:
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=4135

Je-li zde někdo, kdo se hodlá o 35 MHz bavit civilizovanou formou, nechť pokračuje zde:
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=4134
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
jvs45

Příspěvek od jvs45 »

Mam otazku,kde sa da taky modul kupit?Alebo bude tam sediet aj takyto modul http://www.ebay.de/itm/Graupner-Sender- ... 1347c5d9.A este ci vobec ma ymzsel kupovat turnigz ak mam starsi vysielac JR x-347 ktory ma vymenitelni modul,ale mam tam len 35mhz kedze do teray som sa venoval iba lietadlam.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

jvs45 píše:Mam otazku,kde sa da taky modul kupit?Alebo bude tam sediet aj takyto modul http://www.ebay.de/itm/Graupner-Sender- ... 1347c5d9.A este ci vobec ma ymzsel kupovat turnigz ak mam starsi vysielac JR x-347 ktory ma vymenitelni modul,ale mam tam len 35mhz kedze do teray som sa venoval iba lietadlam.
Tenhle je s AM modulací. Bude to nějaký stařík. Hledej s FM modulací. Třeba něco takového http://www.rokemodell.de/x-int/gb/produ ... 3859gb.htm
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Možná tohle. http://www.ebay.de/itm/Graupner-HF-Send ... 3385a7300d. Z popisu nezjistím nic moc. + přijímač je třeba sehnat taky.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Mám doma volný VF modul na 40 MHz z vysílačky MC-22 od Graupnera. Krystal jsem ale před časem udal společně s přijímačem.
V případě zájmu SZ nebo E-mail.
Zdenek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Ponorky“