Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

TT na Slovensku 2009

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Jack

Re: TT na Slovensku 2009

Příspěvek od Jack »

"Jednoduhšie stretnutia" - to som mal na mysli stretnutia s jednoduhšími loďkami, jednoduhšie na stavbu, nadstavbu a pohon, aby pritiahli ostatných, aby nás (teda zatiaľ) vás bolo viac. Myslel som na springer.
Ja som zatiaľ v TN jediný - teda aspoň sa zatiaľ nikto z TN neprihlásil, že by sa chcel stretnúť a niečo robiť. A, však to vieš, samého to moc nebaví. Len tak pre seba. Som človek "kolektívny".
No a s tým pozvaním na stretnutie na Štrkovci - to je o.k. Len by ma každé také stretnutie stálo nejakých 20€ a to by som to dal radšej do lode a prišiel si aj poplávať.
Ja viem, samé keci odo mňa a voda tečie a je nič nerobím, len sa sťažujem. Máš pravdu. Možno sa ale niekto ozve z TN a chytí to tú správnu vlnu.
PAS Trenčín
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Pre Jack:

Mysím, že robiť osobitné stretnutia pre "jednoduchšie lode" vzhľadom na to, koľko nás dokopy je nemá zatiaľ význam. Opakujem, že na TT súťažiach, ktoré sa doteraz v SR udiali, mohli bez problémov jazdiť akékoľvek lode. Dokonca kolegovia z Galanty pred časom používali aj Naxosy a nikomu to nevadilo.

Takže ak máš o TT záujem, stačí byť v kontakte a aspoň na jednej - dvoch súťažiach, čo sú do roka, sa ukázať.
Bolo by samozrejme super, ak by si mal v TN partiu nadšencov, ale v TT myslím môžu ( ak chcú) prežiť aj jednotlivci, ktorí sa dajú dokopy iba jazdenie na súťažiach. Poznám viacerých z rôznych kútov Slovenska, ktorí chcú TT jazdiť a nemajú zatiaľ parťáka.

Práve preto by bolo dobré, keby sa viacerí pridali do tunajšej " akože databázy" modelov a modelárov.

Celé je to o komunikácii. Pokiaľ dám o sebe vedieť (a napíšem do profilu odkiaľ som ;) ), prípadne sa ukážem na nejakej akcii, skôr nájdem nejakú "spriaznenú dušu" alebo kolegu do TT týmu.
PeterP
coro

Příspěvek od coro »

PeterP píše:Tak pridám data aj za seba flotilu mojich nedokončených remorkérov:....
Okrem toho Herman sú dokončenejšie, než si myslím že kedy bude ktorákoľvek z mojich lodí.
Možno aj to je dôvod prečo sa viacerí z nás na akcie nehrnú - po pozretí fotiek makiet na štrkovci, si povedia že si nabudú robiť hambu.

Pridám aj ja teda ešte fotku a technické parametre.
Puerto de Bilbao (zrejme bude Alai), bude poháňaný strieďákom obežkou - buď TR3548C-800 (je namontovaný) alebo TR_SK2836-750, (slabší, ale by bol oveľa menej hlučný - len sa bojím že nevydrží), s obojsmerným autíčkarskym striedavým reglom, a napájaný jedným či dvoma 6V 14Ah olovami, prípadne niekoľkými sadami 2s A123 paralelne. Kortovka je duralová 60mm a šroub musím ešte doladiť. Výtlak cca 6,5kg. Priečny pohon ešte zvažujem, ale originál ho nemal tak ho tam nechcem.

Smit Houston 1:200 od Revelu, je poháňaný dvoma motormi aj s pôvodnou elektronikou zo starých serv Euroline štandardnej veľkosti (vyslúžilé.. už do lietadla nepatrili), prevod je len plast/guma cca 1:4. Zatiaľ používa pôvodné plastové vrtuľky zo stavebnice. Smer aj protibeh je riadený delta mixom vysielača. Funkčný priečny pohon je motorom z 9g serva HXT900 aj s elektronikou(nie je ale vhodná), napriamo. Kormidlá riadené nie sú, napájanie príjmačovým 4článkom AA NiMH. Na ťahanie ale výkon nemá, ledva na plavbu - možno by bolo treba vymeniť šrouby. Ovládanie elektronikou serv je plynulé takmer v celom rozsahu kniplov.

Inak mám ešte starú 40cm loďku ktorú som robil na kolene z laminátu - vymyslenú kostru som poriahol Oracoverom a na ten som nalaminoval trup- tvar prednej časti tak vznikol presne podľa mojich predstáv. Boli tam dva motory Mig280 s prevodovkami 1:4. Vymenil som ich po čase za Mig400 napriamo - rýchosť zostala rovnaká, len výdrž bateriek klesla na desatinu.
Funkčná je dodnes, len to je asi práve ten prípad že s niečím takým sa človek nechce predvádzať medzi maketami, tak na ňu padal prach... Tá jediná z mojich lodí doteraz, aj niečo ťahala - mala slúžiť na dotiahnutie prevráteného hydroplánu k brehu. Na hydropláne bol silný magnet a loďka za sebou ťahala druhý.
Takých lodiek, alebo aj detských stavebníc, je určite medzi ľuďmi kopa - možno by poslúžili ako prvý krok medzi medelárov? Osobne som Bilbao-Aicor kúpil až pod dojmom návštevy akcie Remorkéry na rybníku.

Pre mňa je najväčší problém, nafarbiť ten plastikový kit alebo nalepiť zábradlíčka - proste to robenie detailov , to nie je moja záľuba..
Obrázek
Jack

Příspěvek od Jack »

coro - pekné! Domáci ti s farbou určite pomôžu. Dôjdi v sobotu na Štrkovec aj s tým čo máš a verím, že sa budú diať zázraky -teda pomoc.
PAS Trenčín
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Pre Coro:
Už som Ti to myslím písal, že Tvoje Bilbao (Alai) vyzerá zatiaľ veľmi slušne. Nechápem, za čo sa chceš hambiť. Dorobiť nátery, pár detailov ( dajú sa aj kúpiť) a je to pekná loď.

Už som sa moc nechcel k tomu vracať, ale stále tu "straší" slovíčko maketa - maketár ...

Cielom zakomponovania statického hodnotenia do Tug Towingu v slovenských pravidlách nebolo odradiť "nemaketárov" ale oceniť pekne zhotovené lode. Aby modelári mali snahu robiť modely "poriadne" a podporovalo sa niečo, čomu sa snáď dá povedať "fortieľ".

Ale je mi jasné, že nie všetci chcú aby bol ich model porovnávaný s "maketami" . Pre tých je kategória "open" . Z doterajších cca 6 súťaží v TT, čo sa na Slovensku jazdili, sa len na jednej robilo statické hodnotenie vzhľadu. Bolo to v DNV a súčasne tam bola aj kategória "open".

A lodní modelári (áno aj "maketári" :) ) sú len radi, keď sa medzi nimi objaví niekto nový.
Skutočne väčšina aj tých špičkových modelárov je takmer vždy ochotná poradiť a pomôcť. Aspoň ja mám také skúsenosti ...
PeterP
cartmen

Příspěvek od cartmen »

Obrázek
Springer "FSR":cool:
rozmery 450x200x120mm
pohon:striedak outrunner
Stretavam sa s chalanmi v BA,ale domace pristavy su v BB
Obrázek
a TO
Obrázek
nakolko viem ake to je jazdit sam,tak aby si niekto chcel spolocne zajazdit nerobi mi problem prist.(nielen uvedene mesta)
Nove lokality na jazdenie vzdy rad spoznam.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Pre cartmen

Ak to nie je tajomstvo, aký týp strieďaku a regleru tam máš ?

Keby boli rýchlostné preteky remorkérov, tak si horúcim favoritom ... :D

Ináč Tvoj Springer sa mi páči. V jednoduchosti je krása ... a máš ho pekne spracovaný.
PeterP
coro

Příspěvek od coro »

Ja som dnes stretnutie na Regata Istropolitana, prepásol. Celý deň vyzeralo že prší, a keď sme sa na štrkovec dotrepali takmer o pol štvrtej, už tam nikto nebol. (niekoho som videl akurát odchádzať s hydroplánom podobným NorthStar, ale neobťažoval som..).
Škoda, bolo bezvetrie a úplne bez vĺn..
Obrázek
PeterP

Příspěvek od PeterP »

coro píše:Ja som dnes stretnutie na Regata Istropolitana, prepásol. Celý deň vyzeralo že prší, a keď sme sa na štrkovec dotrepali takmer o pol štvrtej, už tam nikto nebol. (niekoho som videl akurát odchádzať s hydroplánom podobným NorthStar, ale neobťažoval som..).
Škoda, bolo bezvetrie a úplne bez vĺn..
http://www.topgun.sk/downloads/Jozo/Lod ... 92148s.JPG
Práve preto sme sme tam už neboli (že bolo bezvetrie ) :-)

Ináč škoda , že sme sa minuli.
PeterP
Keba

Příspěvek od Keba »

Pánové prosím držte se tématu, regata Istropolitana se určitě netýká TT na Slovensku. Pokud chcete diskutovat o Istropolitaně - není problém, jen si prosím k tomu založte nové vlákno ve správném tématu.
Děkuji, Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
cartmen

Příspěvek od cartmen »

rozmery springera
Dlzka:450mm
sirka:200mm
vyskatrupu:120mm
vaha:4.3kg

eletronika:
motor:HXT 35-42A 1450kv Brushless Outrunner (Hobbycity)
regulator:Turnigy Brushless ESC 60A w/ Reverse (Hobbycity)
servo:Hitec 422
Baterie:2ks Pb gelove Haze 6V 4500mAh zapojene do serie(12V)
Lodna skrutka:Raboesch 45mm 4list
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Keba píše:Pánové prosím držte se tématu, regata Istropolitana se určitě netýká TT na Slovensku. Pokud chcete diskutovat o Istropolitaně - není problém, jen si prosím k tomu založte nové vlákno ve správném tématu.
Děkuji, Keba
Na Slovensku, vzhľadom na to, že je nás dokopy "päť a pol" všetko so všetkým súvisí. :)

Na Regate Istropolitana sme mali nachystaný aj večný čln, aj remorkérov tam zopár bolo.
Chceli sme totiž robiť predvádzačku TT pre divákov, z ktorej nakoniec pre nepriazeň počasia zišlo.
Obrázek

Takže nie sme úplne "mimo mísu" .

Ale už sa polepšíme. ;)

( P.S: Na Regatu Istropolitana je založené osobitné vlákno v sekcii plachetnice F- NSS )
PeterP
Jack

Příspěvek od Jack »

PeterP - bolo vás päť a ešte aj to slovenské počasie vám neprialo! Veru tak je to s lodičkármi na Slovensku.
Verím, že sa to napraví. Som o tom presvedčený! Veľa zdaru!
PAS Trenčín
JurajL

Příspěvek od JurajL »

Do "registru" si dovolím pridať aj svoju loď.
Je to Paolo - M stavané podľa zmenšeného plánu z časopisu Modelář. Loď stavám (alebo sa skôr pokúšam) ako maketu, ale zároveň je určená na Tug Towing. Jazdím ako zadný remorkér v tíme "TT Bratislava Juniori".
Základné údaje:
-mierka: asi 1:35
-dĺžka modelu: 81cm
-výtlak: cez 5kg
-motor: zatial testujem rôzne varianty, ale inak ho mám na priamo
-pohon: 12V Pb akumulátor
-vrtula: robená štvorlistá, v priemere niečo cez 60mm
[img][portal/img/gallery/804_1255364812.jpg]
JurajL

Příspěvek od JurajL »

Prvy pokus sa nepodaril, tak sa pokusim pridat obrazok teraz.
Obrázek
cartmen

Příspěvek od cartmen »

napad k TT:
Ak ma niekto doma mincier mohol by ho doniest na akciu?Spravit si meranie tahu remorkerov.
Take sprestrenie.A zaroven moznost porovnat rozne motorizacie.
a mala inspiracia:
http://gcaptain.com/maritime/blog/2008- ... ce-photos/
sutaze realnych remorkerov
JurajL

Příspěvek od JurajL »

Dobra inspiracia. Najmä to posledne video :P
jaroj

Příspěvek od jaroj »

cartmen píše:napad k TT:
Ak ma niekto doma mincier mohol by ho doniest na akciu?Spravit si meranie tahu remorkerov.
a mala inspiracia:
Trochu jsme už měřili :-)
portal/viewtopic.php?id=2138
Zachovejte paniku :-)
PeterP

Příspěvek od PeterP »

cartmen píše:napad k TT:
a mala inspiracia:
Pokúsime sa zabezpečiť mincier na budúcoročne "Remorkéry na rybníku".
Takže v máji 2010.

A súčasne navrhujem , že majiteľ najsilnejšieho remorkéra ziska osobitnú cenu - balenie vyživových doplnkov pre kulturistov "BIG TUG" :lol:

Ešte som sa chcel opýtať k tomu strieďaku v Tvojej lodi:
motor:HXT 35-42A 1450kv Brushless Outrunner (Hobbycity) ... to predstavuje pri 12 Voltoch (olovo) 17 400 ot/min ? Ja teda cez elektroniku moc niesom, ale 1450 kV tuším znamená otáčky na Volt.
Ako sa ti podarilo, že sa s tým dá plynulo rozbiehať ?
Mám doma video z Regaty, kde zachraňuješ nejaký čln, čo zostal na vode, a akcelerácia Tvojho Springera sa mi zdá celkom v pohode - teda dostatočne pomalá.
PeterP
cartmen

Příspěvek od cartmen »

Ano.1450 kv je pocet otacok na volt.
Uvedeny regulator je povodne urceny pre auta(ma moznost nastavenia casovania motoru,startovacieho modu)
Tam sa da vybrat ako sa ma motor spravat ci po pridany plynu "vystreli" pri agresivnom nastaveni,alebo sa plynulo rozbehne s postupnym navysovanym otaciek.
Nastavenie startovacie modu je 6 moznosti a casovania 8.Takze pokombinovat sa da.
specifikacia regulatora:

Cont. Current: 60A
Burst Current: 380A
Resistance: 0.0007ohm
Car Size: 1/10
Suggested Motor: Around 5.5T / 3650kv
Battery: 2-3 Cell Lipo / 4-9 Cell Ni-XX
BEC: 6V/ 1.5A Output
Motor Type: Sensorless Brushless
Size: 31.5*27.5*24mm
Weight: 32g

Autickovy som zvolil z jednoduche dovodu.Regulatory pre lode boli BEZ SPIATOCKY(na rychliky).Len tieto autickove mali aj revers.A na vyber je 35A,60A,100A.
A este preco striedak do springera-pomer vykon/cena.
Tento motor + ESC 60A stoji 63,5€ aj s postovym)
SVK speed600 ECO+DSYS 46A 60,49€(bez postovneho)
a si porovnajte vykony tych motorov :lol:
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Pre cartmen:

Zaujímavé informácie.

Ten Tvoj motor nejako na HC neviem nájsť , ale našiel som nejaké, čo by by možno mohli byť použiteľné, lebo majú ešte nižšie kV. A je to v podstate rozmerovo ako plechovka triedy 500/600.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=9449

A ten Turnigy ESC regler je tuším chronicky vypredaný. :rolleyes:
PeterP
cartmen

Příspěvek od cartmen »

ten motor je tu
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... q:_2820%29

Turnigy 540L Impeller 810kv
urcite zaujimava varianta do lode za outrunner.Hlavne ak treba chladit.(spirala ako na normal plechovku)
chcel by som ho chcel vidiet v akcii.

Nespravi si niekto na lodi konverziu plechovka "600" na toto?:)
Do maja na TT daleko.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Ja mám lode na TT dvojmotorové, osadené 500/600 a zásobu motorov na ďalších päť lodí.

Kým som odladil pohon v Smit Denemarkene, mal som s tým dosť starostí, takže teraz, keď už to ako tak chodí k mojej spokojnosti, nemám moc chuť experimentovať.

S jednomotorovou loďou by sa prípadne neuspešný výber motora ešte dal rozdýchať, u dvojmotoráku je to trochu náročnejšie.

Takže ako "stará konzerva" asi zatiaľ zostanem u "plechoviek" .

Ale určite sú Tvoje skúsenosti zaujímavé aj pre iných.
PeterP
coro

Příspěvek od coro »

Ja si dovolím pridať sa krátkou správou z môjho boja. Dúfam že môj Alai (Puerto de Bilbao) nebude druhým "FSR remorkérom" na slovenských vodách :-)
Ja som totiž vybral a už aj namontoval veľmi podobný motor (ale ešte dlhší rozmer), a v podstate ten istý regulátor, len slabší - 35A podľa mňa musí stačiť.
Veď to tu je hneď susedná téma, Puerto de Bilbao.. Je tam aj link na video, ak niekoho zaujíma ako sa dajú regulovať otáčky - motor sa spoľahlivo roztáča aj na drobný pohyb kniplom a točí sa tak pomaly že to vidno voľným okom. Len je to celé hlučné, skúšam to nejak odtlmiť. A očakávam problémy so strihaním hriadele alebo strácaním šroubu, zmena smeru otáčania je totiž pri tomto regulátore (v režime "rock crawler") nedoriešená a "sekne" celým pohonom.

Myslím že tu už to rozoberať nebudeme aby sme neboli príliš mimo tému, skorej niekde v "Pohon".. ale dúfam že sa stretneme niekde naživo a potom skúsime aj niektoré disciplíny z toho amerického show - pretláčanie a podobne.
cartmen

Příspěvek od cartmen »

Uvidime ked sa stretneme.Odpoved k pohonu mas v danej sekcii.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“