Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Springer Class - tlačné remorkéry

Zde se budeme věnovat remorkérům třídy Springer.
Odpovědět
pavelst

Re: Springer Class - tlačné remorkéry

Příspěvek od pavelst »

Přema píše:Volná kategorie vznikla pro modeláře mající zájem o TT-rychle a levně postavit remorkér,což se daří a splňuje podmínky TT i vzhledově a překvapivě(viz Cabadaj,Pavelst)i funkčně a plně konkurenčně ostatním klasickým remorkérům.Kategorie pro polo dle pravidel z nich dělá relativně handicapované účastníky v TT-kategorie lehká.
jenom tě poopravím Přemo .... můj Sprinóš je dle pravidel Eco.

Pavel
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

.. o nás bez nás.... nějak rychle se to dnes rozjelo.... ani nestačím číst... myslím, že dvě kategorie jsou vcelku pochopitelné... omezená bude při stejném výkonu lodí spíše o zručnosti.. v kategorii volná bych řekl, že je to další možnosti rozvíjení se, o inovaci, nápadu, technické zručnosti apod... se springery už laboruji víc jak půl roku a může odpovědně říci... že mezi převodovanou čtyř-stovkou a to 3:1 a 6-tistovkou na přímo... vzhledem k profilu trupu, zas tak velkou díru do světa nikdo neudělá.. nehledě ještě o motorech silnějších.... ale to si musí vyzkoušet každý sám... spíš by mě zajímalo proč by se se springerem nedala jezdit kategorie F4A.... kde berete pánové jistotu... že springer v zahraničí neexistuje již jako stavebnice ? popř. obdobný servis typu trupy od PD... když ještě neopomineme-li, že podle zahraničních materiálu je trup na milimetry přesně stanoven... pravda stavebnice typu artur to asi nebude ....;) ještě malá poznámka.... mě osobně "firs-první" s modeláckým třílistem (necelých 40 mm) bezproblémově rovně couvá, radius otáčení při couvání je samozřejmě rozdílný, ale to je obecně dáno jednovrtulovou lodí...
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Ante

Příspěvek od Ante »

kdo říká že se Springerem nejde jezdit F4A ?
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

pavelst píše:
Přema píše:Volná kategorie vznikla pro modeláře mající zájem o TT-rychle a levně postavit remorkér,což se daří a splňuje podmínky TT i vzhledově a překvapivě(viz Cabadaj,Pavelst)i funkčně a plně konkurenčně ostatním klasickým remorkérům.Kategorie pro polo dle pravidel z nich dělá relativně handicapované účastníky v TT-kategorie lehká.
jenom tě poopravím Přemo .... můj Sprinóš je dle pravidel Eco.

Pavel
..... neopomenu si poopravit přemu také... můj first-první je také v eco, dokonce s motorem speed 400 a převodovkou 3:1, minimální váhu má sca o kilo víc, kormidlo je o dobré 4 cm2 menší a šroub třílist má jen 37,5 mm.... a přesto tahá 200 kg.....:P
při soutěžích s TT se cítím být, jak při jízdě vpředu či vzadu, plnohodnotným konkurentem jiným remorkérum... a při pólu mě vůbec neuráží soupeřit i s kategii volnou...
(to jen pro motivaci dalším váhajícím kolegů.... )
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

Ante píše:kdo říká že se Springerem nejde jezdit F4A ?
v předchozím fóru vznikl tento dotaz... tak odpovězme jednoznačně... ano či ne ?
cabadaj (dík oficiální za odpověd)
Keba

Příspěvek od Keba »

Cabadaj píše:
v předchozím fóru vznikl tento dotaz... tak odpovězme jednoznačně... ano či ne ?
Jednoduchá a jasná odpověď:
Ano - Springerem lze soutěžit ve třídě F4A.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
SH

Příspěvek od SH »

Cabadaj píše:
Odpověď je jednoznačná - pokud se springer podobá lodi, tím myslím, že splňuje vedle vzhledu i jistá technická pravidla - pozičáky, úvazná zařízení, kotevní zařízení, záchranné prostředky,.., tak v F4A na MP může jezdit bez problémů, v ČR na seriálu NS si myslím ža taky a na akcích typu ME, MS je třeba se zeptat Ing. Tomáška. Kdysi byla F4A brána jako "ze stavebnic", pak byl tlak, aby to byla volná konstrukční třída, tedy stavebnice i vlastní fantazie. Bylo to v době, kdy vznikala i F4C, ale jestli to prošlo až do pravidel NAVIGy nevím.

Ale je jedno naprosto jednoduché řešení - nechte si poslat od Pepy Darvaše trup, donuťte ho, ať k němu dodá i plán a stavební návod a účtenku. Tím máte "loď ze stavebnice" :)

PS: Ještě jsem nezažil jedinou soutěž (v ČR i v Polsku) kde by se zjišťovalo, zda je model F4A ze stavebnice nebo volná konstrukce. To pro teoretiky, co na F4A soutěži ještě nebyli.

Toť co se legislativy týče. Co se týče praktického použití..
- vrcholová bójka je o odhadu vzdálenosti. Tak z 80%. Vhodnými plavebními vlastnostmi modelu lze tomu odhadu hodně napomoci.
- je pravda, že za klidu se dá naučit couvat s každou lodí... Ale za větru a vln to už tak neplatí a začne se oddělovat zrno od plev. Totéž v doku.
- model musí umět i jezdit rovně. Pokud je moc obratný a je problém ho udržet v rovné klidné jízdě, je jízda po trati neustálý boj s řízením což na klidu nepřidá. A jízda je tak z 30% i o nervech a psychice. Viď Cugi? :) Kdo se nepostaví na plato v soutěži, tak ten si to neuvědomí.
pajan

Příspěvek od pajan »

Chci se zeptat zkušených...;)

koupil jsem pkomplet od P. D. V dodavce je i 12V motor , jakou to mám napájet baterkou a jakým reglem..
bude to asi gelovjka ale jak velká?? mé s tím někdo zkušenosti??
Chci to postavit velmi rychle jako čistě učelovou loď. Podle videa z fotbálku to vidím na šruobovanou nástavbu a dimenzi všeho na nástavbě na nárazy... :rolleyes:
kartonist

Příspěvek od kartonist »

pajan píše:Chci se zeptat zkušených...;)

koupil jsem pkomplet od P. D. V dodavce je i 12V motor , jakou to mám napájet baterkou a jakým reglem..
bude to asi gelovjka ale jak velká?? mé s tím někdo zkušenosti??
Chci to postavit velmi rychle jako čistě učelovou loď. Podle videa z fotbálku to vidím na šruobovanou nástavbu a dimenzi všeho na nástavbě na nárazy... :rolleyes:
Nazdar, já v tom mám dvě gelovky 6V 4Ah zapojené paralelně. Takže výsledné napětí je 6V a kapacita se prakticky zdvojnásobí. Na 12V motor nehleď, jednak to udává jeho max. napětí a druhak ECO třída je omezena na 7.2V.
Gelovky jsou uloženy na vodorovných podložkách po stranách motoru - vychází to tak akorát s centimetrovou rezervou. Doba jízdy na nabití je minimálně hodinu a půl (resp. pak mě to přestalo bavit a šel jsem domů. :))

Můžeš samozřejmě použít i baterii s kapacitou 7.5Ah, která je velká jako dvě moje vedle sebe, anebo s 2Ah, která je naopak poloviční (nevyplatí se).

Radek
temelin

Příspěvek od temelin »

SH píše:Toť co se legislativy týče. Co se týče praktického použití..
- vrcholová bójka je o odhadu vzdálenosti. Tak z 80%. Vhodnými plavebními vlastnostmi modelu lze tomu odhadu hodně napomoci.
- je pravda, že za klidu se dá naučit couvat s každou lodí... Ale za větru a vln to už tak neplatí a začne se oddělovat zrno od plev. Totéž v doku.
- model musí umět i jezdit rovně. Pokud je moc obratný a je problém ho udržet v rovné klidné jízdě, je jízda po trati neustálý boj s řízením což na klidu nepřidá. A jízda je tak z 30% i o nervech a psychice. Viď Cugi? :) Kdo se nepostaví na plato v soutěži, tak ten si to neuvědomí.
30%......hmmm.....

PS: asi budou vědět na co narážím jen ti co jezdí Moravský Pohár.....
SH

Příspěvek od SH »

... máš na mysli poslední závody?

To ALL:
Myslím, že téma springerů už je natolik košaté, že by si zasloužilo samostatné vlákna pro konkrétní problémy. Anebo si myslíte, že někdo bude něco hledat v 12ti stránkách mezi 288 příspěvky?
temelin

Příspěvek od temelin »

V mém případě minimálně poslední rok......
karaso

Příspěvek od karaso »

v serveru RC modely je na téma springerů momentálně asi 160 stránek včetně fotografií...
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
karaso

Příspěvek od karaso »

JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
pajan

Příspěvek od pajan »

Protože se mi pomalu bíží doba, kdy by můj springer měl vyplout na vodu, začal jsem uvažovat, co tlačit. Toto je můj návrh. Obrázek
Protože si myslím,že tato myšlenka netrápí jen mne předkládám inpiraci. Chtěl bych to udělat sládací aby se mi to lépe transportovalo. Samozřejmě jednodušší je udělat to vcelku. Trochu mne zaskočil ten výtlak. 15 Kg to se k rybníku pronesu. Chtěl jsem jako zátěž použít staré baterie do UPS ale jedna má 3,7 KG to jsou 4. No uvidíme..
Zájemcům mohu poslat PDF soubor nebo přímo CAD výkres..
Pajan
Keba

Příspěvek od Keba »

Keba píše:Některé příspěvky jsem přesunul do samostatného tématu: Balastní nádrže v modelech
Ještě mě napadlo, že by bylo dobré zvážit založení dalšího tématu a to pro tlačné vany pro Springer remorkéry.
Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Mak

Příspěvek od Mak »

Pánové ja si dovoluji oznámit stavbu dalšího SPRINGERA a rad se zučastním po dokončení ruzných atrakcí stímto spojených
footy, Challenger, Springer - Sofia, Ruský dělový člun, hrouda laminátu :-)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Mak píše:Pánové ja si dovoluji oznámit stavbu dalšího SPRINGERA a rad se zučastním po dokončení ruzných atrakcí stímto spojených
Pokud chceš "špendlík" do mapy v tomto vlákně, tak napiš, odkud jsi.

Radek
Mak

Příspěvek od Mak »

kartonist píše:
Mak píše:Pánové ja si dovoluji oznámit stavbu dalšího SPRINGERA a rad se zučastním po dokončení ruzných atrakcí stímto spojených
Pokud chceš "špendlík" do mapy v tomto vlákně, tak napiš, odkud jsi.

Radek
OK Přihod mi tedy špendlík do Brna
footy, Challenger, Springer - Sofia, Ruský dělový člun, hrouda laminátu :-)
Petr.bk

Příspěvek od Petr.bk »

Chlapi, koho je tento pravý springer ? portal/img/gallery/371_1190580338.jpg
Naposledy upravil(a) Petr.bk dne sob úno 09, 2008 22:25, celkem upraveno 1 x.
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

pravý sprinoš je pavla šťastného levý můj... ,foto je z prvního forbálku na olomoucké floře...hoy cabadaj
Petr.bk

Příspěvek od Petr.bk »

Ano byl jsem přímým pozorovatelem. Příště se snad táké zůčastníme. Teď proč se ptám. Na video záznamu ten Pavlův jezdil výrazně svižněji.
Ty máš pokud vím 400 a převod 1:3 šroub 35mm. Baterie 2x 6V/ 4,5Ah Opravně jestli se mýlím. Co tám má Pavel?
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

jj... dobře mluvíš, moudrá řeč... :) až na ty baterky.. mám tam NiCD 7,2V 1900mAh... pavel se domnívám má nějaký speed 600, bez převodu na přímo, baterky taky šesti-článek.... šroub je v jeho případě nějaký 5.list graupner... jj a svižnější asi bude.. i když tenkrát měl "první" malý handicap.. vybité zdroje... ale po doladění "druhého" už se těším jak ho rozsekám na kousky..... :) :)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

jj, můj. 6-ti článek, 600 a 5-ti list.

Jestli to jelo svižně nevím .... otázka z které části jsi to viděl, na začátku jsem opravdu jezdil na 5 listů a postupně na 4 a na závěr na 3 :)

Pavel
Petr.bk

Příspěvek od Petr.bk »

Cabadaj píše:jj... dobře mluvíš, moudrá řeč... :) až na ty baterky.. mám tam NiCD 7,2V 1900mAh... pavel se domnívám má nějaký speed 600, bez převodu na přímo, baterky taky šesti-článek.... šroub je v jeho případě nějaký 5.list graupner... jj a svižnější asi bude.. i když tenkrát měl "první" malý handicap.. vybité zdroje... ale po doladění "druhého" už se těším jak ho rozsekám na kousky..... :) :)
Kde ho rozsekáš na kousky? ;);) v Olomouci? Abych u toho nechyběl. Doufám, že se už taky zůčastníme. A budeme vám do toho balónky taky trochu pinkat. :P :P
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Springer a vše kolem něj“