Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

zapojení LED

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
pajan

Re: zapojení LED

Příspěvek od pajan »

Pánové je někdo schopen mi udělat jednoduchý obvod pro zapojení led. Vstup je 4,5 v z BEC, výstul 2x vysoce svítivá bílá 5mm, 1X střednesvítivá červená, 1x středně svítivá zelená všechno trvalý svit. Elektronika není moje silná stránka a i když jse to zmákl teoreticky, praktické pokusy dopadají žalostně. Jendotlivé ledky rozsvítím ale tento mix ne...Za hotový obvod samozřejmě zaplatím.
díky
Pajan
ESN

Příspěvek od ESN »

pajan píše:Pánové je někdo schopen mi udělat jednoduchý obvod pro zapojení led. Vstup je 4,5 v z BEC, výstul 2x vysoce svítivá bílá 5mm, 1X střednesvítivá červená, 1x středně svítivá zelená všechno trvalý svit. Elektronika není moje silná stránka a i když jse to zmákl teoreticky, praktické pokusy dopadají žalostně. Jendotlivé ledky rozsvítím ale tento mix ne...Za hotový obvod samozřejmě zaplatím.
díky
Pajan
podívám se ti na to, chceš to i s těma ledkama ? levo stačí jen říct co a jak zapojít ?
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

pajan píše:Elektronika není moje silná stránka a i když jse to zmákl teoreticky, praktické pokusy dopadají žalostně. Jendotlivé ledky rozsvítím ale tento mix ne
Nekomplikuj to a nedelej v tom zapojeni zadny rozdil oproti jedne ledce. Vyzkousej postupne kazdou ledku se svym odporem a pak je proste pripoj vsechny na ten jeden vystup z BECu "vedle sebe".
ESN

Příspěvek od ESN »

burdal1 píše:
pajan píše:Elektronika není moje silná stránka a i když jse to zmákl teoreticky, praktické pokusy dopadají žalostně. Jendotlivé ledky rozsvítím ale tento mix ne
Nekomplikuj to a nedelej v tom zapojeni zadny rozdil oproti jedne ledce. Vyzkousej postupne kazdou ledku se svym odporem a pak je proste pripoj vsechny na ten jeden vystup z BECu "vedle sebe".
právě tohle mě taky zlobilo, burdo on má ten kluk pravdu, taky jsem to zkoušel a dělá to problémy, pokusim se mu to vyřešit
SH

Příspěvek od SH »

Nojby píše:
burdal1 píše:
právě tohle mě taky zlobilo, burdo on má ten kluk pravdu, taky jsem to zkoušel a dělá to problémy, pokusim se mu to vyřešit
Fór je v tom, že každá LEDka má svůj odpor. Pokud použiješ jen jeden odpor a LEDky dáváš paralelně tak různé barvy (a různé výrobce stejné barvy) neskamarádíš nikdy.

Burda1 má pravdu - ke každé LEDce odpor a celé paralelně připojit na BEC a nehledat v tom problém.
pajan

Příspěvek od pajan »

Nojby píše:
pajan píše:Pánové je někdo schopen mi udělat jednoduchý obvod pro zapojení led. Vstup je 4,5 v z BEC, výstul 2x vysoce svítivá bílá 5mm, 1X střednesvítivá červená, 1x středně svítivá zelená všechno trvalý svit. Elektronika není moje silná stránka a i když jse to zmákl teoreticky, praktické pokusy dopadají žalostně. Jendotlivé ledky rozsvítím ale tento mix ne...Za hotový obvod samozřejmě zaplatím.
díky
Pajan
podívám se ti na to, chceš to i s těma ledkama ? levo stačí jen říct co a jak zapojít ?
lewdky mám stačí obvod dráty už tam zapájím
ESN

Příspěvek od ESN »

SH píše:
Nojby píše:
burdal1 píše: Nekomplikuj to a nedelej v tom zapojeni zadny rozdil oproti jedne ledce. Vyzkousej postupne kazdou ledku se svym odporem a pak je proste pripoj vsechny na ten jeden vystup z BECu "vedle sebe".
Fór je v tom, že každá LEDka má svůj odpor. Pokud použiješ jen jeden odpor a LEDky dáváš paralelně tak různé barvy (a různé výrobce stejné barvy) neskamarádíš nikdy.

Burda1 má pravdu - ke každé LEDce odpor a celé paralelně připojit na BEC a nehledat v tom problém.
má i nemá

má v tomhle:ke každé LEDce odpor
nemá v tomhle: celé paralelně připojit na BEC

opravdu to zlobí když se to připojí tak jak popisuješ - celé paralelně připojit na BEC, taky mi to zlobilo, a taky jsem hledal jak to vyřešit, někdy je to dosti obtížné, každá LED se chová jinak
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

a nebude problém spíš s proudem? nevím kolik dává BEC, ale je otázka zda utáhne tolik diod a ještě serva a přijímač...
Obrázek
NeJaToD team
pajan

Příspěvek od pajan »

ivvo píše:a nebude problém spíš s proudem? nevím kolik dává BEC, ale je otázka zda utáhne tolik diod a ještě serva a přijímač...
Bec to utáhnee spolehlivě, jde to z regulátoru a mimo baterie led a dvou serv tanm mic není. Zdroje jsou 2x 7 čl 3850.
SH

Příspěvek od SH »

Nojby píše:má i nemá

má v tomhle:ke každé LEDce odpor
nemá v tomhle: celé paralelně připojit na BEC

opravdu to zlobí když se to připojí tak jak popisuješ - celé paralelně připojit na BEC, taky mi to zlobilo, a taky jsem hledal jak to vyřešit, někdy je to dosti obtížné, každá LED se chová jinak
A jak to zlobilo? Pokud byto tak "nešlo", tak to znamená, že neplatí Kirhoffovy zákony, Ohmův zákon,...
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

ivvo píše:a nebude problém spíš s proudem? nevím kolik dává BEC, ale je otázka zda utáhne tolik diod a ještě serva a přijímač...
měl jsem na becu:červená,modrá,zelená,vysocesvítivábílá-to vše v letadle, ukaždé odpor,Žádný problém.........svítilo to furt-každý let........
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
ESN

Příspěvek od ESN »

RomanT píše:
měl jsem na becu:červená,modrá,zelená,vysocesvítivábílá-to vše v letadle, ukaždé odpor,Žádný problém.........svítilo to furt-každý let........
já jsem měl super svítivou zelenou a sup. červenou s odporama a zlobilo to , tak jsem je musel dát seriově a ted to jde tak jak má
SH

Příspěvek od SH »

Nojby píše:
RomanT píše:
já jsem měl super svítivou zelenou a sup. červenou s odporama a zlobilo to , tak jsem je musel dát seriově a ted to jde tak jak má
Definuj prosím pojem "zlobilo to". Bez toho se nehnem dál... :)
ESN

Příspěvek od ESN »

jasně , každá LED svítila jinou intenzitou
SH

Příspěvek od SH »

Nojby píše:jasně , každá LED svítila jinou intenzitou
Ahá...
To není chyba zapojení, to je chyba návrhu velikosti odporu. Zelená a červená LED nemá stejný úbytek napětí v propustném směru a tedy pro stejný proud (=svítivost) potřebuješ jiný předřadný odpor. Tím, že si je dal do serie jsi zajistil jim stejný proud a tedy i svítivost.

Jako vedlejší efekt máš poloviční odběr.
ESN

Příspěvek od ESN »

SH píše:
Ahá...
To není chyba zapojení, to je chyba návrhu velikosti odporu. Zelená a červená LED nemá stejný úbytek napětí v propustném směru a tedy pro stejný proud (=svítivost) potřebuješ jiný předřadný odpor. Tím, že si je dal do serie jsi zajistil jim stejný proud a tedy i svítivost.

jen podotknu že já nejsem tvůrcve dotazu, jen jsem reagoval na něj že bych se mu pokusil pomoci - něco plácnu trochu laicky a vy se tu do mě hned pustíte, tyhle informace znám , proto jsem taky reagoval s odpovědí, a pokud vím tak kdo má problém je PAJAN a ne já ;) .
pajan

Příspěvek od pajan »

Nojby píše:
SH píše:
Ahá...

jen podotknu že já nejsem tvůrcve dotazu, jen jsem reagoval na něj že bych se mu pokusil pomoci - něco plácnu trochu laicky a vy se tu do mě hned pustíte, tyhle informace znám , proto jsem taky reagoval s odpovědí, a pokud vím tak kdo má problém je PAJAN a ne já ;) .
já nemám problém, chci pomoc abych se tím nemusel zabývat. Samozřejmě bych asi dotáhl teori do praktického konce, nechci na tom strávit stáří a proto jsem požádal tímto způsobem o pomoc. pokud někdo má ověřené zapojení sem s ním... :cool:
děkuji..:)
Pajan
to

Příspěvek od to »

Neco o zapojeni LEDek

http://www.theledlight.com/ledcircuits.html

je zde i LED kalkulator pro ruzne typy zapojeni.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
Ante

Příspěvek od Ante »

led kalkulátor máme tady taky :-) od Lukaše1
portal/view.php?cisloclanku=2006120002
to

Příspěvek od to »

Ante píše:led kalkulátor máme tady taky :-) od Lukaše1
portal/view.php?cisloclanku=2006120002
To je pravda, ale na tom odkazu, který jsem uvedl kalkulátor umožňuje počítat i pro více LEDek pro různá zapojení.

Tomáš
Ante

Příspěvek od Ante »

jasně já jsem jen tak přihříval monačí polívčičku :)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

teda ten kalkulator je pekny... dokonce navrhne i nejlepsi zapojeni :)
Obrázek
NeJaToD team
pajan

Příspěvek od pajan »

to píše:Neco o zapojeni LEDek

http://www.theledlight.com/ledcircuits.html

je zde i LED kalkulator pro ruzne typy zapojeni.
:P Díky konečně jsem pochopil jak tu moji sleť zapojit.. něco už i svítí. musím sehnat odpory. ;)
to

Příspěvek od to »

Jeste jeden odkaz na LEDky

http://led.linear1.org/led.wiz

Tomáš
BEN

Příspěvek od BEN »

Podívej se na www.rcfogli.cz, je tam polopatický popis zapojení osvětlení s diodami na remorkér MoNaKo I, obrázky a jak zapojit diody a jaké použít odpory. Doufám, že Ti to pomůže. S pozdravem BEN
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“