Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plachetnice třídy Footy (Opalek) v podání Netfinity

Vše, co se týká plachetnic třídy Footy, můžete probírat zde.
Netfinity

Re: Plachetnice třídy Footy (Opalek) v podání Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Zdravím všechny modeláře.
Po shlédnutí Footyny Petra Hájka, jsem se odhodlal si také jednu postavit a aby to nevypadalo jako plané řeči v tématu portal/viewtopic.php?pid=40825#p40825, které by mi jistě někteří uživalelé dali sežrat, založil jsem toto téma kde se budu postupně věnovat popisu stavby mojí Footyny.
Času nemám na rozdávání, proto předem upozorňuji, že zde neuvidíte každý den nový příspěvek.

Prvně byl můj plán postavit Footy s kabinkou, protože kdyby špatně plula, aspoň bude dobře vypadat. Ovšem po bližším prostudování pravidel třídy Footy, jsem se rozhodl raději obětovat kabinku ve prospěch délky kýlu. (Možná to bude škaredé a plavat nebude, ale uvidíme jak to dopadne.)

Takže stávající plán je použít trup vyrobený z laminátu ve formě Franty Chmelky (stejný jako má SH), který se nám v kroužku lodních modelářu v Českém Těšíně asi rok válí, palubu vyrobit z laminátové desky, a zbytek dopasovat podle plánů našich polských kolegů Footy Opalek verze 1.8.

Obrázek
Forma Franty Chmelky.
Obrázek
Trup s hmotnostní 40g (bohužel si nepamatuji použitou tkaninu, příď a záď je zesílená, zbytek jako papír.)
Obrázek
Skoro hotové kormidlo z oboustranného cuprexu tloušťky 1,5mm. Bude následovat tmelení v oblasti vlepené hřídele kormidla 3mm a lakování.

Dalším krokem bude vytvořit jedno žebro mezi trubkou hlavního stěžně a kýlem, a vlepení dřevěných lišt, které trup zesílí a zároveň budou držet palubu.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Pokud to nebude předchozím autorům vadit, prostor pro reakce společný pro předchozí Footy portal/viewtopic.php?id=3217.
SH

Příspěvek od SH »

jestli se chceš podívat, jak to udělat lehké, tak přijeď. V po a út 15:00-20:00 jsme v dílně a jednu tam máme rozestavěnou.

Paluba z hotové laminátové desky je těžká. Lehčí a pevnější je sendvič sklo-herex-sklo. Nebo místo herexu třeba balsa.
A nepotřebuješ pak ani lišty pro přilepení. A žebro je taky zbytečný přepych.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

lehký , lehčí , nejlehčí..... tak to mě nechalo v klidu spícího.
Mě šlo jen o vzhled zda to popluje ..... Asi jo, vyvážený to je , ale zda to bude rychlé nebo návětrné/závětrné to mě je fakt jedno ....vím jistě, že to soutěžní nebude a ve své kategorii ani být nemá(inspirovali mě kolegové z NSS názorem, že pod metr délky na hladině to nemá smysl nic stavět, aby to trošku plulo), ale myslím, že na koukání to jde a na klid večer u místního kačáku je to až dost....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

P.S. herex neznám , ale podpodlahový depron z obi je také velmi vhodný matroš na sendvič a sehnat se dá od 1mm do 6mm síly, jeho drážkování umožní dobré tvarování a lze ho vhodně využít na zesílení laminace.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Svaťo přijedu se podívat v pondělí na to jak se to dělá. Je fakt, že deska z laminátu bude mít zbytečných 60gramů. V práci mám seříznutý depron používaný na vyřezávané reklamní texty tloušťky asi 2mm. Před řezáním písmen vždy seříznou depron aby se dal lépe lepit. To by asi šlo použít do sendviče.
SH

Příspěvek od SH »

depron by eventuálně šlo použít, ale odhaduju pevnostně to tak 50% dolů... chtělo by to vyzkoušet.
Herex je strukturou něco jako molitan (dirkovaný) ale vlastnostmi je to tvrdá a lehká hmota. Přijeď a uvidíš.
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:lehký , lehčí , nejlehčí..... tak to mě nechalo v klidu spícího.
Mě šlo jen o vzhled zda to popluje ..... Asi jo, vyvážený to je , ale zda to bude rychlé nebo návětrné/závětrné to mě je fakt jedno ....vím jistě, že to soutěžní nebude a ve své kategorii ani být nemá(inspirovali mě kolegové z NSS názorem, že pod metr délky na hladině to nemá smysl nic stavět, aby to trošku plulo), ale myslím, že na koukání to jde a na klid večer u místního kačáku je to až dost....
výsledná hmotnost bude +/- stejná, Je daná tvarem trupu a tedy jeho výtlakem. Tady jde o to, aby hmotnost byla co nejníže, nejlíp v balastu na kýlu.

Asi metrovky a větší budou plachtit výborně... už jenom proto, že mají vyšší stěžeň a plachta bude už nad přízemní turbulentní vrstvou ve které je asi Footy schovaná celá, ale na to, jak footy všichni zatracují, tak ta moje jezdí svižně(relativně pocitově, nemám s čím porovnat), jede tam kam já chci a je to zábava.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Kdyz nepocitam fakt, ze kdyz vytahnes Footy tak prestane foukat, tak jsem te videl jezdit s Footy trat F4 a uznavam ze ti to slo hezky. Zkusim udelat sendvic z depronu a uvidime jak to dopadne.
SH

Příspěvek od SH »

počkej a stav se v pondělí. Kus herexu ti dám. Depron má problém že je pružný a nenasákavý. Budeš mít pak problém s poklopem (když ho uděláš tak jak já..).
petr hájek

herx je tedy kalibrovaná deska tvrdého pěnového polyuretanu jako leteckými výrobci používaný ,,kontičel,,???, pokud jo, tak to je dobrý materiál, jen je trošku těžší než depron, jinak co se týče depronu, jak netfinity píše, pokud se sundá vrchní lesklá vrstva je bezvadnej pro laminaci , upřímě bez toho zdrsnění se ani depron moc pevnostně slepit nedá......pokud teda zrovna nepoužiji karosářské polyuretanové lepidlo.
Právě na radu zkouším LA tmel ,ale popravdě zatím mě nenadchnul , ale to jsem kapánek uhnul od tématu......
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

petr hájek píše:P.S. herex neznám , ale podpodlahový depron z obi je také velmi vhodný matroš na sendvič a sehnat se dá od 1mm do 6mm síly, jeho drážkování umožní dobré tvarování a lze ho vhodně využít na zesílení laminace.
Tady je odkaz
http://www.havel-composites.com/shop/79 ... -list.html

Mám z 3 mm celou nádstavbu i s palubou na metrovou, ale bohužel nejde mi vložit obrázek
A je To . . . .!
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Karolinus I píše:
petr hájek píše:P.S. herex neznám , ale podpodlahový depron z obi je také velmi vhodný matroš na sendvič a sehnat se dá od 1mm do 6mm síly, jeho drážkování umožní dobré tvarování a lze ho vhodně využít na zesílení laminace.
Tady je odkaz
http://www.havel-composites.com/shop/79 ... -list.html

Mám z 3 mm celou nádstavbu i s palubou na metrovou, ale bohužel nejde mi vložit obrázek
Na podruhé se povedlo.
Obrázek
A je To . . . .!
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

No zajímavý matroš. Nezdá se ani moc drahý. Proč už z toho dávno neděláme nadstavby :) .
SH

Příspěvek od SH »

Netfinity píše:No zajímavý matroš. Nezdá se ani moc drahý. Proč už z toho dávno neděláme nadstavby :) .
protože bez olaminování desky z obou stran je to křehké jak potvora.
Zkoušeli to kluci z Hukvald na pětistovkách a po roce poznali, že tudy cesta nevede. Tedy přímou stavbou z herexových desek.
Pokud ale ho nejdřív olaminuješ mezi dvěma sklama, tak je to super materiál.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Pokračování stavby prozatím pozastaveno do doby nabytí více informací u SH ohledně sendviče a nákupu nějákých hloupostí. Prozatím dokončené kormidlo.
Obrázek
Oboustranný cuprex, vlepená hřídel 3mm, jemné přetmelení hřídele, 1x plnič (nemám rád struktůru cuprexu), 2x nástřik Revell červená č.31 airbrushem.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Prozatím se laminování paluby nekonalo z důvodu chybějící jemné tkaniny, tak snad příští úterý. Herex jsem prozatím seříznul a dobrousil do požadovaného tvaru. Na zrcadlo jsem nalepil pomocnou lištu, která mi udrží palubu při lepení v rovině a zároveň vyrovná zrcadlo.
Nakreslil jsem si předběžný plán rozmístění komponent. Chtěl jsem vědět jestli mi tam vše vleze tak jak bych chtěl. Nechci totiž tahat lanko ke kosatce až na palubě, ale poslat jej tam rovnou z podpalubí.
Obrázek
Vymyslel jsem si teda, že servo plachty bude uprostřed. Délka páky je zachována s opálkem, jen já mám širší trup tak si to mohu takto dovolit.
Obrázek
Takto vypadá hotová páka pro servo plachty, vyrobena z 1,5mm laminátové desky, jen servo je pouze ilustrační, půjde tam trošku větší. Toto použiji na kormidlo. Sice není mikro, ale váží 22g s tahem kolem 2Kg. Výhodný nákup od Nalima :).

Zbývající materiál jsem nakonec objednal z netu, protože nejsem schopen vše sehnat v okolí 30km.
Pokračování příště.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Obrázek
Sestaven, slepen a odzkoušen držák serva kormidla. Pak vlepen do trupu. Naučil jsem se, že příště při lepení držáku, který je ze 4 dílů, jej musím nejdříve přichytit sekunďákem. Zkusil jsem to rovnou epoxidem, ale hodinu jsem to korigoval, aby přestaly díly ujíždět. Při vlepení do trupu jsem již použil sekundové lepidlo a poté zalil epoxidem. Hřídel kormidla šla do trupu rovnou s epoxidem.
Držák se skládá z vrchní desky pro servo, pak přepážky mezi servem a hřídelí kormidla, která mi udržuje rovinu serva s hřídelí a následně přepážku mezi hřídelí a zrcadlem trupu. Možná zbytečně složitý a těžký, ale pevnost by měla být zaručena.
Stojánek mám skoro hotový, zítra budu laminovat desku paluby a ve středu bych měl mít další materiál na stavbu. Takže budu pracovat na uchycení kýlu a stěžně.
SH

Příspěvek od SH »

Ty dva táhla tam máš proč? To bude jezdit rychle jak 1kg FSRka tak aby se vymezily vůle a síla od kormidla táhlo nevytrhla? ;)

pokud nebude v tomto případě kinematika naprosto dokonale provedena (kolmosti, délky,...), tak budou ložiska serva a kormidla dostávat záhul. Přitom přínos nevidím - není to EX5000...
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Ty dvě táhla kormidla tam nebudou. Jen jsem to měl původně takto připravené, protože jsem měl takové páky a chtěl jsem při lepení dodržet správnou kolmost vůči palubě. Půlka půjde určitě odřezat. Už z toho důvodu, že nechci mít páku kormidla blízko otěže. Ale přesnost mám v pořádku to se neboj. Ladil jsem to docela dlouho :-).
S dvojitou pákou na otěže ještě uvidíme, každopádně délky jsou v pořádku. Plachty budou stejné jako u Opálka, délka páky je stejná jako u Opálka. Když se toto neosvědčí, nic nebrání tomu otočit servo a dát delší páku na ovládání jednou otěží. S mojí variantou se mi budou otěže kosatky toulat v podpalubí a můžu nastavit jinou výchylku pro kosatku a zadní plachtu přímo na páce serva. To samozřejmě můžu udělat i s jednou otěží přímo na ráhnech. Taky se mi u opálka nelíbí ovládání jednou otěží z toho důvodu, že rozdvojení otěží, tedy bod kde se tyto spojují, nebude nikdy při plné výchylce v ose lodi a tak předpokládám, že výchylka kosatky bude nepřímo úměrná vychýlení hlavní plachty. Jinými slovy, mám dojem, že při plné výchylce hlavní plachty musí tahat kosatku. Možná se pletu, nepočítal jsem to, ani nesimuloval, ale připadá mi to tak.
SH

Příspěvek od SH »

to si ale neodporuje - páka otěží....
já mám jednu dlouhou páku, v ní řadu dírek a kterou dirkou (jak vzdálenou od osy serva) otěž protáhnu a pod šroubkem zajistím, tak moc mi bude chodit. z podpalubí mi jdou dvě samostatné otěže - pro kosatku a vratiplachtu.
SH

Příspěvek od SH »

a ty táhla, to bylo upozornění i pro ostatní, co tu čtou a nezapojují se do diskuze a třeba jsou začátečníci... divil by ses, co jsou schopni lidi udělat za zvěrstva v náhonech kormidla. A pak se diví, že se ji to příčí a zasekává...
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Jasně, chápu. Je mi jasné že je zbytečné ovládat kormidlo přes dvě páky a bylo mi hned jasné, že seřídit dvě páky je složitější a má jistá rizika. Právě proto jsem držák serva s hřídelí lepil mimo trup, abych docílil požadované přesnosti a naladil to mimo trup. Nevím proč jsem to dělal, asi jen abych si to vyzkoušel, protože hned po nákresu plánku jsem věděl, že to takhle nebude.

S otěžemi jsem vycházel z plánu Opálka verze 1.8.3, kde je pouze jedna otěž na páce serva a teprve na palubě se spojují. Přišlo mi to divné, proto jsem to chtěl udělat jinak. Tvé řešení jsem neznal, ale pokud nepočítám to, že budu mít asi menší páku než ty, tak by měl být princip v podstatě stejný.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Chlapi co pak pouzit na plachty z volne dostupnych zdroju na tak malou plachetnici?
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Řekl bych, že nejlepší bude Icarex (na Footynu i RG 65 jsem něj plachty dělal)
http://www.horejsi.cz/pages/ListProdukt ... =56&fraze=
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Plachetnice třídy Footy“