Téma: Plachetnice třídy Footy - prostor pro reakce čtenářů
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
|
Diskutujte s námi nejen o lodních modelech |
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Plachetnice třídy Footy » Plachetnice třídy Footy - prostor pro reakce čtenářů
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.no a mám první dotaz - musí se to vejít do krabice cca 30x30 = počítá se do výšky i kajutka?
což o to, četl jsem to, ale chci vědět, jestli se do "krabice" počítá i kajuta....na amerických stránkách to vypadá že jo...http://footy.rcsailing.net/images/rules-summary.pdf
když na měsíc zabrzdíš......třeba bude i plachta.....bez kajutky nemůžu být, bude kratší kýl :-( - nemůžu u Poláků dohonit, kolik g váží to závaží - někde to tam je....
Dík - pouštím se do toho- fotím a dám sem jak na tom jsem....
kýl s olovem má 326g takže olovo +/-300g což je přibližně tolik, kolik je v popisu Opalka.
Otázka: kde a jaké kupujete obrtlíky, háčky a další drobnosti pro přichycení ráhna kosatky a pod.?
Slušné obrtlíky mívají v rybářských potřebách, nějaké háčky(něco jako karabinka) tam mívají rovněž. Jsou i různé velikosti, tak by to mohlo vyhovovat. Cenovou úroveň, bohužel, neznám.
Zdenek
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.Také se mi zdála ta šablona trochu v nepoměru.
Zvláště pak, pokud bude mít MB/RomanT kormidlo umístěno za zrcadlem trupu.
Tady by stačilo kormidlo úměrné designu i velikosti trupu.
Na druhou stranu - plachetnice této velikosti není příliš ovladatelná za mírného větru.
Já udělal tu chybu, že jsem použil kormidlo k designu trupu a umístil ho pod trup, tak, aby jeho zadní část byla souměrrná se zrcadlem trupu, jen jsem ho trochu prodlužil na polovinu délky kýlové ploutve. Plachetnička se rázem stala méně obratnou i při středně silném větru a k manévrování musím ve značné míře používat plachty. Pro začátečníka, jako jsem já, to ze začátku vede k častým návštěvám rákosového porostu u břehů rybníka :-)
hezká plachta - to modré je lepenka? (lepící páska?)
Jj, to modré je běžná lepící páska.
Ty dva pruhy na hlavní plachtě, jsou vlepené výztuhy ustřižené ze silnější plastové podložky do školního sešitu.
Jako materiál na plachty jsem použil obyč bílou igelitovou tašku.
Romane, asi už je pozdě, ale stačí serva výškově přesadit o cca 5mm, ovládání kormidla je níž a velepáka otěží je nahoře. Ty mě snad donutíš tu footy dodělat...:cool:
Ahoj!
Děkuji za zapojení do debaty.
No 5 mm by stačilo, ale na páce kormidelního serva je blimb, servo je navíc dané co nejvíc do strany, aby se mezi ně(serva) vešel 4 článek na "placato" - tím jsem promrhal místo....není to velký problém, tedy vlastně žádný-
Řešení je několik: menší servo kormidla (ale ten standart byl k mání hned a levně), dát servo na placato(rozuměj na bok serva), udělat bateriový pack do kvádru a ne do placky....(ale chci použít 4článek co mi zbyl z packu do vysílačky= hold nic nevyhodím) a dát serva víc k sobě a tím hlouběji....a pod. navíc určitě udělám stěh a 2 vanty, takže patka pro stěžeň může být mělká (kolíček)
Footy je pro mne výzva jako springer - za co nejmíň peněz nějaký užitek - nijak zvlášť se mi nelíbí, ale hodnotím to jako skvělou příložitost pro začátečníky, děti, nemajetné, nešikovné, prostorem neoplývajícími....a než to doporučím, tak si to zkusím postavit. Navíc jsem ten trup čestně vyhrál - což mě dodnes udivuje- a chtěl jsem podpořit SH - a chtěl jsem si zkusit, jaké je to jít z kůží na trh (popis stavby ve skorealném čase)- no zatím chvalitebné :-)
Já jsem třídu Footy vždy chápal tak, že rozměrově se musí vejít do té krabice daných rozměrů. Se vším všudy, takže 'zdemontovaný' stěžeň se do krabice musí vejít taky. Maximum tedy bude úhlopříčka.
Tak po dalším pátrání to bude asi jinak. Do krabice se musí vejít trup s kýlem a nástavbou. Stěžeň nikde uveden není, jen jsem vyčetl, že dosahuje délky až kolem 600mm.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.MoNaKo DF » Plachetnice třídy Footy » Plachetnice třídy Footy - prostor pro reakce čtenářů