Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Marinefährprahm

Vše o vojenských lodích.
Odpovědět
cobra

Re: Marinefährprahm

Příspěvek od cobra »

Jak jste si již někteří všimli - pustil jsem se do stavby MEP 1943 - viz. portal/viewtopic.php?id=1059
Možná by měl někdo zájem o eventuelní podrobnosti - či bližší přiblížení tohoto plavidla,rovněž tak i já ocením jakoukoli informaci,foto,nákres apod.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
cobra

Příspěvek od cobra »

Zdravím všechny,kdo by mi mohl a (chtěl) poradit.
Dostal jsem se do mrtvého bodu - ohledně vylodění a nalodění z tohoto člunu.Podle dobových fotografií,totiž vůbec není jasné jak se otvírala (horní) paluba!Podle nákresů je patrné,že pokud by byla vyklopená pouze nájezdová rampa - tanky by nemohly (vzhledem ke své výšce)opustit nákladový prostor!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Na fotografiích - část horní paluby zcela chybí,a tak můj dotaz zní : 1.)Jak se asi,(co nepravděpodobněji)otevírala ? Všiml jsem si totiž,že nikde žádná část,(při vylodění) není odložená - jakožto odnímatelná!!Pravděpodobně se někam zasouvá !?Další postřeh,je že pokaždé když probíhá nakládka/vykládka,trčí po obou stranách jakési páky!!
Obrázek
2.)Jde v tomto případě o zámky rampy - a nebo o součást k zasunutí paluby ??
Obrázek
Další eventualita - by mohl být jeřáb(či vrátek)na přídi,někdy jeden,někdy dva.
3.)Má nějaký zásadní význam při otevírání paluby(zasunutí),a nebo s těmi (zámky) ??
Obrázek
Obrázek
Obrázek
cobra

Příspěvek od cobra »

Prosím kohokoliv o názor o radu o jakékoliv nové postřehy - předem velice Děkuji.
Obrázek
PS:Potřebuji to pro vytvoření co možná nejpřesnějšího mechanizmu,k modelu - který stavím.
SH

Příspěvek od SH »

cobra píše:Prosím kohokoliv o názor o radu o jakékoliv nové postřehy - předem velice Děkuji.
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_schuck_17_f.jpg
PS:Potřebuji to pro vytvoření co možná nejpřesnějšího mechanizmu,k modelu - který stavím.
Tady je to trochu vidět - prohnutá střecha která se teleskopicky zasouvala asi do sebe - jako na některých vagónech nebo přikrytí bazénů.
Anebo druhá možnost je, že se ta střecha v přístavu jeřábem buď nasadila nebo taky nenasadila podle druhu a výšky dopravovaného materiálu.
cobra

Příspěvek od cobra »

SH píše:
cobra píše:Prosím kohokoliv o názor o radu o jakékoliv nové postřehy - předem velice Děkuji.
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_schuck_17_f.jpg
Tady je to trochu vidět - prohnutá střecha která se teleskopicky zasouvala asi do sebe - jako na některých vagónech nebo přikrytí bazénů.
Anebo druhá možnost je, že se ta střecha v přístavu jeřábem buď nasadila nebo taky nenasadila podle druhu a výšky dopravovaného materiálu.
Asi máš pravdu - možnost první,se mi začíná zamlouvat.Již z toho důvodu,že při zamýšleném vylodění (původně u břehů Anglie),potřebovaly rychle vyložit náklad - a trápit se sundáváním paluby,by je asi dost zaměstnalo (jen můj úsudek).
cobra

Příspěvek od cobra »

Tak jsem (téměř) zjistil že hor.paluba se shrnovala - podobně jako harmonika - pomocí navijáku a maileru.To co trčí při sklopení rampy jsou skutečně zámky (kombinace zámek rampa/zámek rolování paluby).
Obrázek
Přema

Příspěvek od Přema »

Řekl bych,že se to zasouvalo pod sebe.Něco jako zastřešení dnešních bazénů.Zkus si to spočítat -vznikl by v té délce krytu pořádný válec
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Bude to určitě fungovat jako kryty nákladových prostorů u říčních člunů (nebo ten kryt bazénu): jeden přes/pod druhý.
Zdenek
cobra

Příspěvek od cobra »

No právě že na tom posledním snímku to vypadá jako shrnutá harmonika ???
karaso

Příspěvek od karaso »

nakonec ten kryt nákladního prostoru se nemusel shrnovat celý, ale jen od přídě k tomu místu, kde by překážel ve výjezdu tím, že vytváří snížený podhled. Na zbytku může být kryt napevno, nepřekáží, anopak chrání náklad před zásahy
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Takže odvolávám co jsem prohlásil a prohlašuju, co jsem slíbil...
Podíval jsem se poněkud "lépěji" na obrázek a napadlo mě, jestli to nejsou jenom pojízdné rámy (nebo dokonce jenom takové rozporky) potažené plachtovinou (neboli "brezentem", jak říkají mořští vlci). Po shrnutí jsou vlastně rámy sražené k sobě a brezent (mimochodem dost tuhý a nepoddajný materiál) se zkrátka "vyboulí" nahoru a vytvoří tam tu harmoniku. Díky tomu, že je kryt širší (doufám, že se mi to jen nezdá) než nákladní prostor, stačí vodorovný kryt bez nutnosti nějakých bočnic. Úplný předek krytu ale vypadá na plochou desku, nejspíš kvůli pochůznosti a větší odolnosti proti přímému náporu eventuálních vln.
Tohle už by mohlo být to pravé, ne?
Zdenek
vicmac

Příspěvek od vicmac »

Ahoj kolegové, vím, že je to možná ptákovina, ale nedá mi to:

všiml jsem si, že při každém sklopení nájezdových vrat se vzadu vyklopí kryty. Dle mého jsou pod nimi ukryta závaží (viz detailní fotka zezadu), kerá pomáhala při manipulaci s těžkými dveřmi a umožňovala jejich lepší obsluhu ve spojení s tím řetězem (princip vahadla). Co vy na to?

Jinak přeji všem pěkný víkend!
Viktor
cobra

Příspěvek od cobra »

vicmac píše:Ahoj kolegové, vím, že je to možná ptákovina, ale nedá mi to:

všiml jsem si, že při každém sklopení nájezdových vrat se vzadu vyklopí kryty. Dle mého jsou pod nimi ukryta závaží (viz detailní fotka zezadu), kerá pomáhala při manipulaci s těžkými dveřmi a umožňovala jejich lepší obsluhu ve spojení s tím řetězem (princip vahadla). Co vy na to?

Viktor
Ten princip vahadla mě docela zaujal - mohl bys to nějak přiblížit (jak to podle tebe mohlo pracovat)? Na další fotce jsou vidět po obou stranách válečky - po kterých se pravděpodobně paluba zasouvala (stojí na nich ten človíček).Tak se asi skutečně jedná o posun paluby,a soudě podle těch válečků byla asi slušně těžká !!
Obrázek

Další věc co mi nejde do hlavy - k čemu jsou tam ty oka (jsou vidět na všech fotkách),je to něco jako mají kamióny na zajištění plachty ??
vicmac

Příspěvek od vicmac »

Ahoj,

při své úvaze jsem vycházel z fotky u_schuck_37_f.jpg, kde sou jasně vidět jakési mohutné ocelové bloky, které jsou skryty pod kryty, které se při každém položení rampy zvednou. Dále mě napadá spojení s řetězi, které končí na konci rampy a které mají dle mého zvedací funkci. Jako spojitý systém mě to napadlo při pohledu na detail obrázku u_schuck_27_f.jpg, kde sou řetězy dobře vidět.
A nyní úvaha: pokud by byl rětěz kladkami spojen se závažími a s podlahou vyvážen, mohllo by to fungovat s použitím minimální síly. (podobný systém jsem několikát viděl na různých chatách při ovládání poklop s protiváhou). Výhoda totoh systému by byla v nezávislosti na motorech plavidla, tj. rampa se dá spustit, i když motory nepracují apod.
Je to dostatečně šílené? :)

Viktor
cobra

Příspěvek od cobra »

vicmac píše:Ahoj,

při své úvaze jsem vycházel z fotky u_schuck_37_f.jpg, kde sou jasně vidět jakési mohutné ocelové bloky, které jsou skryty pod kryty, které se při každém položení rampy zvednou. Dále mě napadá spojení s řetězi, které končí na konci rampy a které mají dle mého zvedací funkci. Jako spojitý systém mě to napadlo při pohledu na detail obrázku u_schuck_27_f.jpg, kde sou řetězy dobře vidět.
A nyní úvaha: pokud by byl rětěz kladkami spojen se závažími a s podlahou vyvážen, mohllo by to fungovat s použitím minimální síly. (podobný systém jsem několikát viděl na různých chatách při ovládání poklop s protiváhou). Výhoda totoh systému by byla v nezávislosti na motorech plavidla, tj. rampa se dá spustit, i když motory nepracují apod.
Je to dostatečně šílené? :)

Viktor
No začínám tomu čim dál víc věřit - a zdá se že je to ta správná cesta.Zkusím udělat model vahadla než se pustím do použitelné velikosti pro loď.Každopádně díky za inspiraci.;)
cobra

Příspěvek od cobra »

Viktor
Takže - máš 100 % PRAVDU ,stále mi to nedalo a pátral jsem,a našel důkaz !!!
Obrázek

Nejde sice přímo o Německý MEP ale o Italskou licenci "motozattere",jenž Italové vyráběli během války ale i po skončení až do r.1970 http://www.divenfun.com/news/sch_big.htm
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Na tom nákresu, ale ten řetěz jde dozadu do lodi, takže asi nebude spjen s protiváhou ale s nějakým navijákem (možná podobným jako se používá na kotvy)...
Obrázek
NeJaToD team
cobra

Příspěvek od cobra »

ivvo píše:Na tom nákresu, ale ten řetěz jde dozadu do lodi, takže asi nebude spjen s protiváhou ale s nějakým navijákem (možná podobným jako se používá na kotvy)...
Souhlasím že z tohoto pohledu to tak vypadá - ale jde jen o linii paluby - je to vlastně řez podélnou osou lodě.Bohužel z tohoto nákresu není zcela zřejmé kam ve skutečnosti řetěz vede :(.
vicmac

Příspěvek od vicmac »

cobra píše:

Viktor
Takže - máš 100 % PRAVDU ,stále mi to nedalo a pátral jsem,a našel důkaz !!!
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_Vyklapeci%20rampa.jpg

Nejde sice přímo o Německý MEP ale o Italskou licenci "motozattere",jenž Italové vyráběli během války ale i po skončení až do r.1970 http://www.divenfun.com/news/sch_big.htm
No tak to mě těší, že jsem se trefil :)

Těším se na tvůj model!

Viktor
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vojenské“