Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pohon pro Schnelboot S142 (S130)

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
RiMr

Re: Pohon pro Schnelboot S142 (S130)

Příspěvek od RiMr »

Zdravím.
V brzké době začnu dělat dva kousky modelu torpéďáku Schnelboot S142 a mimo jiné řeším otázku pohonu. Model bude rychlý, délka 140 cm, váhu ještě nevím, ale tipuju kolem 3-4 kg. Pohon třemi motory, asi stejnosměrnými, každý motor vlastní regulátor, na RC mix kormidla do otáček motorů (od určité výchylky budu patřičnému motoru snižovat otáčky-o kolik zatím nevím-zjistím empiricky). A právě ohledně motorů a šroubů tápu. Chtěl bych to nejlépe bez převodovek, motory nuceně chlazené spirálou-vodou, šrouby třílisté o průměru cca 43mm, stoupání ale nevím, asi spíš větší než menší. Chci, aby rychlost lodě byla velká, maketová rychlost + co to dá navíc, pro blbnutí, dyž maketové ježdění omrzí :-)
Přemýšlel jsem o SPEEDech 600, nebo 700, ale nemám s nimi zkušenosti v kombinaci se šrouby napřímo, tak prosím o radu. Proč objevovat Ameriku...
Díky moc.
Obrázek
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Trošku se mýlíš s těmi kily, 140cm lod bude mít přes deset kg.Motory Speed 600 a jim podobné budou také málo na rychlost .Mohli by se hodit motory Speed 900, když tam dáš tři musí s lodí zamávat.Ovšem opět nepočítej že Ti pojede jako efeserka.Z čeho chceš dělat trup ,že počítáš s tak malou váhou?At´ počítám ,jak mohu ,stále mi vychází ,že tak dlouhý trup bude vážit kolem dvou kil ,když jej postavíš jen z balzy ,stejně ho musíš přelaminovat.,nastříkat.Já bych celý trup udělal laminátový,včetně paluby,dále bych nedělal loď tak dlouhou ,dle mého mínění stačí kolem jednoho metru.Je to lepší na přepravu a i na manipulaci .
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Pro inspiraci ohledně typu motorů mrkni sem: http://www.pt-boat.com/sboot/sboot.html
Jinak mám Sped 700, 9 V poháněný desetičlánkem v asi dvoukilovém PT Boat (dékla cca 75 cm) a jezdí jako skutečná loď, možná i trochu rychleji - to při plném plynu a čestvých baterkách.
Možná by stálo podívat se po nějakých závodních motorech?
Držím palce.
Zdenek
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Tak som pozeral na parametre lode triedy S-100, do ktorej myslím S-142 patrí.
Dlžka lode je 35m, čo pri uvažovanej veľkosti modelu 1,4m zodpovedá mierke 1/25.
Výtlak skutočnej lode je 100 - 117 ton (pri plnom zaťažení) čomu po prepočnte do mierky zodpovedá 6,4 - 7,4 kg.
Z toho skutočne vyplýva nutnosť "ľahkej" stavby. S tými veľkými motormi triedy 900 by som bol opatrný .
V merítku šrouby vychádzajú cca 45 mm. Ak bude mať loď "modelový" výtlak , tak takéto šrouby, myslím, bez problémov zvládne 3 x 500-600/7,2V na priamo a loď bude mať slušnú rýchlosť.
Mimochodom tento model v mierke 1/35 sa pripravuje v dohľadnej dobe ako plastiková stavebnica. Za "pár" korún sa tak bude dať postaviť pekná maketa v rozumnej veľkosti.
PeterP
SH

Příspěvek od SH »

Zase ho strašíte a plašíte.
3x 600 + šrouby 40mm Graupner to dostanou do naprosto nemaketové splašené rychlosti. Kolega má polskou minolovku Wicher, délka cca 130cm, má tam dvě 600ky (teď nevím jestli 6V nebo 7.2V) na dva 6ti články bez chlazení a když to rozjede naplno, tak trup do půlky délky je kýlem z vody!!! A to je minolovka. Ten schnellboot bude lítat jen po vrškách vln.

Já nevím, proč pořád řešíte ohřívání vody v rybníku místo ježdění. Baterky v lodi nemám na ohřev vody ale na mechanický pohyb...
cobra

Příspěvek od cobra »

Můj názor je - že se zákonitě se zvyšováním stoupání na lodním šroubu musí se zvýšit i velikost použitého motoru (a to již s použitím chlazení či nikoliv).Tak jak napsal PeterP - se dá v podstatě souhlasit ale v případě takto velkého macka bych zvolil motory větší (Speed 700),při průměru lod.šr.45 mm - bude mít motor lehčí práci = nebude tak vysoký odběr proudu,a teplota sama o sobě bude nižší (chlazení bude ovšem stejně nutné).Další otázka je použití vhodných baterií - je sice pěkné že to pojede svižně - ale jak dlouho?Tady bych vsadil spíše na PbGelové baterie - sice větší hmotnost,ale poměrně slušná kapacita a nemluvě o pořizovacích cenách.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Obávám se, že gelovky nezvládnou tak velké proudové odběry, na pomalé lodě jsou výborné, ale do rychlých se víc hodí jiné zdroje. Navíc torpédový člun s malým ponorem zřejmě nebude mít potřebu tolik zatížit a dovážit.
cobra

Příspěvek od cobra »

PetrP píše:Obávám se, že gelovky nezvládnou tak velké proudové odběry, na pomalé lodě jsou výborné, ale do rychlých se víc hodí jiné zdroje. Navíc torpédový člun s malým ponorem zřejmě nebude mít potřebu tolik zatížit a dovážit.
Tak to máš pravdu - ale mám pocit že existují i Gelovky konstruované na výžší proudový odběr,s tou vahou je to bohužel fakt!!
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Díky za rady. Ano, teď jsem si tu hmotnost přepočítal a byl jsem mimo... Skutečně půjde k sedmi kilům. Měřítko volím 1:25 jednak proto, že chci už něco většího než metrovku a s kamarádem jsme se shodli na tomto měřítku. Dokonce jsem uvažoval 1:15... Ale to už je skutečně moc. Takto je to pořád v normě a s tím převážením, jsem rád, když se dostanu k vodě s lodí jednou za 2 měsíce a to jsem ještě optimista. Většinu času je model "na výstavce", čekaje kdy nabiju baterky. Taky bydlím ve Vinoři, kde máme tři rybníky, takže je to spíš o přenášení. Desetikilový jedenapůl metrový kufr poměrně snadno přepravím i MHD a vlakem. Mám vyzkoušeno.A hlavně, mě se prostě velké modely líbí, neskáčou při každé vlnce jak špunt v umyvadle. Stavím tak jeden za rok (a to si hodně fandím), tak ani otázka nákládů není až tak bolestivá. V čase se to rozpustí a manželce se to pak už taky plete, kolik že těch motorů a jakých jsem to vlastně měl... Ke stavbě. Protože jich budu dělat víc, dva jistě, spíš čtyři, budu dělat kopyto trupu i s realizovatelnými detaily a laminovat do formy. Maximum toho bude laminátové, plaňkovaný trup jsem nedělal ani nepamatuju. Dřevěnou "a plaňkovanou" dělávám jenom palubu, tady u S142 jen pár doplňků pro parádu. U některých detailů (kanony) uvažuju, že zkusím 3D plotr, jsem grafik a tak si to lehce můžu udělat ve 3D. Záleží na ceně. Možná se na to vyprdnu a páječka jedem... Ohledně výše zmíněného plastikového modelu: ten mám koupený, je to macek, spousta detailů k obšlehnutí. Mám k tomu i dost materiálů, co jsem našel na internetu, tak mám snad z čeho vycházet. Jinak pochopitelně, vybaveni zatím pouze plány a chutí, už střílíme z děl, vypouštíme torpéda, simulujeme zvuk apod... Ale to asi znáte... Speed 900 neznám, musím kuknout. Zatím se mi to jeví (viz příklad polské minolovky výše) na ty šestistovky. Accu bych v každém případě rád neolověné, když už jsem u vody tak jezdit a současně nabíjet druhý pack. Ještě jednou díky a příkládám nějaké obrázky "IN ACTION".

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Ad Bořík,
teď jsem si udělal přepočet a ty stříďáky skutečně o tolik víc nevychází. Akorát jsem ještě nikdystříďák v lodm. ,všechno je jednou poprvé... Máte s tím někdo zkušenosti?
Díky.
Ríša.
RiMr

Příspěvek od RiMr »

jejda, abych se priznal, tak ted nevim. Neni to ale ten funkcni model. Je to jenom staticky kit. Koupeno u Pecky. Jeste meeli na vyber dva typy, lisici se vyzbroji. Tak jsem vzal verzi se dvema protiletadlovymi ctyrcety. To kdyby u vody litaly nejake hydroplany... :-)
cobra

Příspěvek od cobra »

RiMr píše:jejda, abych se priznal, tak ted nevim. Neni to ale ten funkcni model. Je to jenom staticky kit. Koupeno u Pecky. Jeste meeli na vyber dva typy, lisici se vyzbroji. Tak jsem vzal verzi se dvema protiletadlovymi ctyrcety. To kdyby u vody litaly nejake hydroplany... :-)
Mrkni na SS
RiMr

Příspěvek od RiMr »

SS? Něpanimáju... :-)
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Tak to sa jedná o model 1/72 od Revellu. Aj ten sa dá urobiť na RC, akurát problémy s motormi sú trošku opačného charakteru ... aby sa tam zmestili. :)
PeterP
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Jojo. Je to dvaasedudesátina. Má to kolem půl metru i tak. Nad eleektrifikací jsem taaky přemýšlel, ale to až snad jako bonbónek. Ještě se chci poradit o teěch stříďácích, jak to hřeje? e too taky nutné chladit? Předpokládám použití patřičného počtu článků. A když chladit, máte někdo zkušenosti s nuceným oběhem, nebo stačí náporově?
Ď.
cobra

Příspěvek od cobra »

RiMr píše:SS? Něpanimáju... :-)
SS - Soukromou Správu - u svého přihlášení.A nebo se logni na chat - můžeme pokecat.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

promiň cobro, ale SZ
cobra

Příspěvek od cobra »

kartonist píše:promiň cobro, ale SZ
Uznej že SSje hezčí ;):D
RiMr

Příspěvek od RiMr »

1:35, to už de. Jsem zvědavý, co tam budou mít za pohon. Já jsem dokonce úplně v počátku přemýšlel nad benzíňákem Zenoah Marine 26tkou, ale naštěstí mě to zase přešlo :-)
Doluju kontakty a ceny na 3D tisk, pokud to bude únosné, ta některé detail ala kanony si udělám v Maxovi a nechám si to vytisknout. Je pravda, že by nad tím můj tchán, hardcore modelář, ohrnul nos, ale já prostě v práci modelařit nemůžu, jak on za bolševika ... :-) A času je tak málo. A hlavně jsem na to zvědavý.
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Takže byl tu zájem o plány a co mám k S100(a výše), tak jsem to málo co mám a co jsem polepil dal na: ftp.rimr.borec.cz

přihlašovací jméno je:
rimr.borec.cz

a heslo je:
s100

nechám to tam tak do neděle, pak to smáznu, protože tam budu cpát web. Tak kdo má zájem, nech sa páči...
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

ten odkaz Ti nefunguje,asi tam chybí jedno "t"
cobra

Příspěvek od cobra »

RiMr píše:Takže byl tu zájem o plány a co mám k S100(a výše), tak jsem to málo co mám a co jsem polepil dal na: ftp.rimr.borec.cz

přihlašovací jméno je:
rimr.borec.cz

a heslo je:
s100

nechám to tam tak do neděle, pak to smáznu, protože tam budu cpát web. Tak kdo má zájem, nech sa páči...
Cybějící "t" jsem doplnil ale přezto se nelze přihlásit (buď heslo,nebo přihl.je asi špatně) ??
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Mě to fungovalo bez problémů (samozřejmě po doplnění "t"). Ale s velkým S to nefungovalo. Pozor na Caps Lock.
Zdenek
Bezer

Příspěvek od Bezer »

SH píše:Zase ho strašíte a plašíte.
3x 600 + šrouby 40mm Graupner to dostanou do naprosto nemaketové splašené rychlosti. Kolega má polskou minolovku Wicher, délka cca 130cm, má tam dvě 600ky (teď nevím jestli 6V nebo 7.2V) na dva 6ti články bez chlazení a když to rozjede naplno, tak trup do půlky délky je kýlem z vody!!! A to je minolovka. Ten schnellboot bude lítat jen po vrškách vln.

Já nevím, proč pořád řešíte ohřívání vody v rybníku místo ježdění. Baterky v lodi nemám na ohřev vody ale na mechanický pohyb...
----------------------------------------------------------------------------
No souhlasím, mám tam 2x 600 na 7.4V.Z toho vyplývá,že se můžu rovnat v rychlosti z FSR 400.
A ty motory se zahřejou,ale ne až tak,že by se to muselo chladit.Spíš by bylo třeba chladit baterky:)
Ty 900 jsou zbytečné.Já osobně bych doporučil 3 x 500 max. 600
cobra

Příspěvek od cobra »

Zdenek Bílek píše:Mě to fungovalo bez problémů (samozřejmě po doplnění "t"). Ale s velkým S to nefungovalo. Pozor na Caps Lock.
Zdenek
JJ - najednou mi to normálně fachčí - tak jsem někde udělal botu,mám zkrátka svůj den Zdendo :/
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“