Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Springer Class - tlačné remorkéry

Zde se budeme věnovat remorkérům třídy Springer.
Odpovědět
Pepa Darvaš

Re: Springer Class - tlačné remorkéry

Příspěvek od Pepa Darvaš »

nevím kolik ,ale určitě né více než tři stovky ,musím spočítat kolik bude stát materiál.Určitě bude potřeba udělat pevný trup ,jestli má něco vydržet
cartmen

Příspěvek od cartmen »

Obrázek
cartmen

Příspěvek od cartmen »

460x200x116 max rozmery
Vytlak to ma poriadny.Dal som tam 2 gelove akumulatory(12V 2,3AH)ako zataz a pohonny 7,2V 2400 NiCd.A aj tak mi chyba 1,5cm do vodorysky.
kit

Příspěvek od kit »

Jednu vec tu nikto nenačal a to je uhol lodného hriadeľa. V plánoch je 0-9°. Aký bude najvhodnejší? Alebo takto sa opýtam. Aké výhody a nedostatky má 0° a aké 9°odklon, poprípade ten stred 5°?
SH

Příspěvek od SH »

kit píše:Jednu vec tu nikto nenačal a to je uhol lodného hriadeľa. V plánoch je 0-9°. Aký bude najvhodnejší? Alebo takto sa opýtam. Aké výhody a nedostatky má 0° a aké 9°odklon, poprípade ten stred 5°?
ovlivní polohu trupu při jízdě - jestli se bude příď zvedat nebo zarývat do vody. Nelze na tuto otázku jednoznačně odpovědět, je třeba trochu experimentovat protože to bude ovlivňovat i tvar trupu (stačí drobné odchylky od plánu), poloha těžiště, ....
vicmac

Příspěvek od vicmac »

Hlásím také postup :)

Obrázek

Další fotky zde http://picasaweb.google.com/silnicar/SpringerTug

Viktor
kit

Příspěvek od kit »

SH píše:
kit píše:Jednu vec tu nikto nenačal a to je uhol lodného hriadeľa. V plánoch je 0-9°. Aký bude najvhodnejší? Alebo takto sa opýtam. Aké výhody a nedostatky má 0° a aké 9°odklon, poprípade ten stred 5°?
ovlivní polohu trupu při jízdě - jestli se bude příď zvedat nebo zarývat do vody. Nelze na tuto otázku jednoznačně odpovědět, je třeba trochu experimentovat protože to bude ovlivňovat i tvar trupu (stačí drobné odchylky od plánu), poloha těžiště, ....
No ano experimentovať,lenže keď je už hriadeľ napevno zalepený, tak bez "chirurgických"zákrokov to nejde, navyše nemám istotu že po zmene to bude lepšie. Chcel som tým povedať, že by bolo lepšie od začiatku vedieť v akom uhle to zalepiť, lebo zmena nie je taká ľahká ako napr. vymeniť šrób s iným stúpaním. Čo je lepšie, keď sa predok dvíha von z vody alebo keď sa zarýva do vody(ale zase nie veľa, aby z toho nebol springer sub)? Aký vplyv má toto správanie na jazdné vlastnosti s tlačnou vaňou a sólo?
SH

Příspěvek od SH »

kit píše:Čo je lepšie, keď sa predok dvíha von z vody alebo keď sa zarýva do vody(ale zase nie veľa, aby z toho nebol springer sub)? Aký vplyv má toto správanie na jazdné vlastnosti s tlačnou vaňou a sólo?
:):):):)

Řekl bych, že v Čechách springra ještě nikdo neměl na vodě, a o tom, co je lepší se můžeme tak akorát dohadovat....

Věř, že i když postavíš dva Springry podle stejného plánu, budou se chovat trochu jinak.

A jinak, modelařina je o experimentování, zkoušení, vymýšlení... Hotová řešení se kupují z Číny. :(
kit

Příspěvek od kit »

Dobre tak skúsme trochu teoretizovať. Springer, teda jeho tvar trupu je primárne navrhovaný na tlačenie a teda sa s vaňou vpredu aj počíta. Pri pohybe dopredu tvar trupu tlačí vodu skôr dole ako do strán čím je predok vytláčaný hore. Ak vyosíme hriadeľ dolu, bude okrem tlačenia dopredu aj mierne dvíhať zadok resp. tlačiť predok dolu. Ak nájdem optimálny uhol, tak sa sila ktorá dvíha predok bude rovnať sile ktorá ju stláča dolu a loď bude plávať vodorovne. Uvažujem správne alebo som sa niekde v mojej teorii splietol?
SH

Příspěvek od SH »

Uvažuješ správně.
Teď jenom vyjádřit velikostně - kolik se bude zvedat příď, jaký sklon hřídele to vykompenzuje, jak je to závislé na rychlosti, tvaru tlačené vany a pod. Jak říkám, jenom drobnosti... :)
temelin

Příspěvek od temelin »

SH píše:Řekl bych, že v Čechách springra ještě nikdo neměl na vodě, a o tom, co je lepší se můžeme tak akorát dohadovat....

Věř, že i když postavíš dva Springry podle stejného plánu, budou se chovat trochu jinak.

A jinak, modelařina je o experimentování, zkoušení, vymýšlení... Hotová řešení se kupují z Číny. :(
S první větou bych si dovolil nesouhlasit, já se springerem, byt menší velikosti, jezdil už v listopadu !!!
A jak to tak vidím, tak asi do MP v Blansku nějak spíchnu to co mi leží na polici...resp. zalepím hřídel a vyzkouším na vodě....

Ovšem vzhledem k tomu, že to co jsem měl na vodě byl pouze prototyp trupu který jsem následně formoval, tak nemohu o sklonu hřídele zatím nic říct, měl jsem na vodě postavenou jedinou loď.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Mám první trup ,tak to vyzkouším dle fotky a plánku.
cartmen

Příspěvek od cartmen »

kit píše:Dobre tak skúsme trochu teoretizovať. Springer, teda jeho tvar trupu je primárne navrhovaný na tlačenie a teda sa s vaňou vpredu aj počíta. Pri pohybe dopredu tvar trupu tlačí vodu skôr dole ako do strán čím je predok vytláčaný hore. Ak vyosíme hriadeľ dolu, bude okrem tlačenia dopredu aj mierne dvíhať zadok resp. tlačiť predok dolu. Ak nájdem optimálny uhol, tak sa sila ktorá dvíha predok bude rovnať sile ktorá ju stláča dolu a loď bude plávať vodorovne. Uvažujem správne alebo som sa niekde v mojej teorii splietol?
V planoch uvadzany sklon 0-9 je skor uvadzany ako odporucanie pre najlepsie tahanieAsi aby optimalne vyuzil tvar trupu..Ja uz som springera na vode mal(zatial len vo vani)ale to ako bude trup nakloneny zalezi od vyvazenia springeru a potom od konstrukcie baranov aky uhol drzia oproti trupu.Je to pomala lod(vyssie rychlosti sa nedaju minimalne koli tvaru trupu)Nech vzadu ulozis hriadel akokolvek pri plavbe sa aj tak springer nakloni dozadu.
cartmen

Příspěvek od cartmen »

dalsie fotky aj s predlohou http://galerie.albumfotek.cz/8971/
kit

Příspěvek od kit »

Asi to skúsim na tých 9° a ak mi to nebude vyhovovať prinajhoršom to prerobím
cartmen

Příspěvek od cartmen »

Dnes som si bol odskusat springera.Zatial len pojazdit co dokaze a dufam,e onedlho aj s tlacnou vanou
Obrázek
Obrázek
Zatial je trup aj nastavba nenastriekana,este tam treba palubu a nastavbu dokoncit.
Hlavne si treba dat zalezat na tesneni.Ja mam vodorysku 3,5cm pod palubou,len ked som plaval,casto voda spliechala na palubu a pri prudkych otockach zadna cast bola len centimenter nad vodou.Pri priecnom prejazde vln tento tvar trupu fungoval ako buldozer.
Manevrovacie vlasnosti su vyborne.Pri plnej vychylke kormidla sa dokaze otocit skoro na mieste.
cartmen

Příspěvek od cartmen »

Inspiracia pre open springer class
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
dnes jsem se dozvěděl o dalších úpravách pravidel a upřímně řečeno mě to naštvalo. Původně jsem chtěl jen odepsat Pavlovi na jeho SZ, ale myslím, že by i ostatní mohli vyslechnout názor amatéra a začátečníka - pro kterého má být tato kategorie primárně určená.
Co se týká úpravy definice kýlu, to beru jako samozřejmost. Ale spekulace s motory a příslib "dalších změn"?
Jednak tu několikrát zaznělo, proč měnit jinde zažitá pravidla - chcete Springer nebo něco nového?
A druhak, když jsem si včera v Satrii zjišťoval rozpočet, tak nám vyšlo 6 až 7 tisíc pro nováčka, který začíná a doma nic nemá. Řekl jsem si OK, za tu srandu to stojí. A teď se zase naznačuje, že nepůjde o srandu, ale honění výkonu a ladění...
Řekl bych, že mám dnes hodně zkažené a smutné ráno. Tímto handlováním mě přesvědčujete, že se nejedná o pohodovou zábavu pro amatéra začátečníka. :(

Radek
Ante

Příspěvek od Ante »

Ke změně v motoru došlo po dalším prostudování původních pravidel kde je napsáno v poznámkách ke konstrukci toto: Motor will be 540 (Speed 600) or less. Motory třídy 600 jsou u nás dostupnější než třídy 540. To bylo hlavním důvodem změny. Žádné další zásadní úpravy se nechystají.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Tak jinak: Kdy se předpokládá konečná verze pravidel?

A ještě: Mohl by někdo polopaticky definovat "motor třídy 600"? Když třeba vyberu motor z poč. tiskárny s délkou kovového pláště do 60mm, vyhovuje?

Radek
nex

Příspěvek od nex »

kartonist píše:Nazdar,
dnes jsem se dozvěděl o dalších úpravách pravidel a upřímně řečeno mě to naštvalo. Původně jsem chtěl jen odepsat Pavlovi na jeho SZ, ale myslím, že by i ostatní mohli vyslechnout názor amatéra a začátečníka - pro kterého má být tato kategorie primárně určená.
Co se týká úpravy definice kýlu, to beru jako samozřejmost. Ale spekulace s motory a příslib "dalších změn"?
Jednak tu několikrát zaznělo, proč měnit jinde zažitá pravidla - chcete Springer nebo něco nového?
A druhak, když jsem si včera v Satrii zjišťoval rozpočet, tak nám vyšlo 6 až 7 tisíc pro nováčka, který začíná a doma nic nemá. Řekl jsem si OK, za tu srandu to stojí. A teď se zase naznačuje, že nepůjde o srandu, ale honění výkonu a ladění...
Řekl bych, že mám dnes hodně zkažené a smutné ráno. Tímto handlováním mě přesvědčujete, že se nejedná o pohodovou zábavu pro amatéra začátečníka. :(

Radek
jeste nevis ceho se ta zmena tyka tak si nekaz naladu.vypada to ze jsme byli papezstejsi nez papez a zakazali 600 ktere jsou v originale povolene. motor rady 600, je levnejsi nez 400 s prevodovkou, takze by to nemela byt zmena k horsimu a drazsimu ;-)
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
Ante

Příspěvek od Ante »

Toto je konečná verze pravidel další změny již nebudou. Co muže být ještě předmětem diskuse je výklad. To se týká třeba toho motoru. Buď to jsou jen motory které jsou označeny jako 600 ( speed - Grauper, Power Robbe, Mig a další) a nebo vnějšími rozměry. Což muže být problém, protože pravidla říkají, že motor musí být základní řady.

jak jsi došel k té ceně ? Mne to vychází takto :
motor 300
regl 850
baterie 300
servo 250
hřídel 250
šroub 50
trup 350
RC set 1300
celkem 3650
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Díky Ante.
Cena byla vyšší hlavně o nabíječku. Tu jsem chtěl univerzální, takže počítám necelé 3 tis., rádio čtyřkanál, takže taky skočí asi na dva.
O motorech jsme vedli nejdelší debatu (musím Bíďu fakt pochválit a poděkovat), nicméně zrovna to co z ní vzešlo je anulováno povolením 600.
Soukromě jsem uvažoval o "ekonomické" 400 + dvě olověné baterie 6V (á 175,-). Ale na vyšší motory prý olovo nestačí, takže jeden šestičlánek prý za 500,-.
A samozřejmě mě straší poměr výkonu ľodě s 600 a 400...

Radek
Ante

Příspěvek od Ante »

no to o té pb baterii se říká pořád, každopádně v WG mám 12V 7Ah dva Power 600 a pohoda :-)
Myslím, že i tu 600 můžeš napájet z dvou 6V pb aku. Jakou kapacitu jsi plánoval 7Ah nebo 4,5 Ah ?

Tu 400 můžeš použít taky stejně 400 je slabší než 540 a rozdíl mezi 540 a 600 není až takový.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nepamatuju se přesně, jakou mi baterku ukazoval, ale podle ceny tu nižší kapacitu. Určitě jsem se ho ptal na zapojení dvou paralelně a tvrdil, že to není dobrý nápad. (Připouštějí to pravidla?)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Springer a vše kolem něj“