Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Springer Class - tlačné remorkéry

Zde se budeme věnovat remorkérům třídy Springer.
Odpovědět
Keba

Re: Springer Class - tlačné remorkéry

Příspěvek od Keba »

Dotaz: max. délka se počítá i přes ty "tlačný kozy" ? Nebo jen čistej trup ?
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Ante

Příspěvek od Ante »

myslí se čistý trup ale ty kozy přečuhují tak max 1cm
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Ante co se týká těch pravidel pro volnou třídu...
když píšeš libovolný motor, libovolné baterie, znamená to že je i libovolné napětí? jestli jsem ta orig. pravidla pochopil správně, je max napětí 7,2 V stejné pro obě třídy...
Obrázek
NeJaToD team
Ante

Příspěvek od Ante »

to je zněna o proti originálu aby se mohli ladiči vyřádit
cartmen

Příspěvek od cartmen »

Nemalo by by v obmedzenej triede uvedene jednosmerny motor max.velkosti 540?ked si to precita laik,tak to tak pochopi.(ma to byt lacny model)
A pre ladicov je urcena volna trieda.
Sutazne jazdy pre obmedzenu triedu kludne moze byt aj tlacenie vleku.A vlek by sa urcil podla empirickych skusok.-niekto postavi prvy kus a vyskusa co to dokaze utlacit.A podla toho sa postavi vlek.
Ante

Příspěvek od Ante »

tak už máme
Pravidla beta 0.3

Omezená třída:
max. délka 460 mm
max. šířka 200 mm
do rozměrů se nezapočítávají odražeče, tlačné kozy a podobně, jejich přesah však nesmí být větší než 10mm
(netýká se nástavců pro tlačení míče, jejich rozměry budou upřesněny až to někde vystuduji)
profil trupu dle plánu, dno musí být bez prohlubní nebo výstupků s výjimkou pouzdra na lodní hřídel a kormidlo.
1 motor max velikosti 540 nebo menší (převodovky povoleny) stejnosměrný, sériové provedení, základní řady takzvaná "plechovka"
max, napětí baterie max. 7,2V
1 kormidlo max plošné velikosti 26 cm čtverečních rovinného tvaru
Musí být nástavba
Minimální váha 2200 g
Materiál jakýkoliv.
Žádné ostré hrany jako ochrana pro ostatní lodě. Všechny hrany na trupu a ve styku s palubou musí mít minimální poloměr 2 mm.
Nad trupem musí být nástavba minimálních rozměrů 100x100x100 mm, v celku nebo v dílech - může znázorňovat cokoliv máte rádi: remorkéry, tanky, domy, kachnu, ........cokoliv
Jakékoliv převodovky, spojky a cokoliv další je přípustné, ale nesmějí být použity ke změně směru plavby remorkéru. (otočné dyzy,Z pohony a pod. nejsou povoleny)
Jedna hřídel s jedním šroubem max. průměr 40 mm. (dyzy, ani jiné upravy pohonu nejsou povoleny)

Volná třída
platí to co pro Omezenou třídu
s tím že:
Může být použito jakékoliv kormidlo (kormidla)
1 motor libovolný
Jedna hřídel s jedním šroubem nebo čím, co dokážete vymyslet (myšleno Kortyho dýzy a pod)
Baterie jakékoliv
Není minimální váha
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ante souhlas, jen bych dodal že v omezené třídě se napětím 7,2 V myslí nominální napětí baterie... 6ti článek má 7,2V ale plně nabytý má až 8,4 V...
Obrázek
NeJaToD team
Ante

Příspěvek od Ante »

Pravidla beta 0.4

Omezená třída:
max. délka 460 mm
max. šířka 200 mm
do rozměrů se nezapočítávají odražeče, tlačné kozy a podobně, jejich přesah však nesmí být větší než 10mm
(netýká se nástavců pro tlačení míče, jejich rozměry budou upřesněny až to někde vystuduji)
profil trupu dle plánu, dno musí být bez prohlubní nebo výstupků s výjimkou pouzdra na lodní hřídel a kormidlo.
1 motor max velikosti 540 nebo menší (převodovky povoleny) stejnosměrný, sériové provedení, základní řady takzvaná "plechovka"
max, napětí baterie max. 7,2V (nominální hodnota)
Musí být nástavba
Minimální váha 2200 g
Materiál jakýkoliv.
Žádné ostré hrany jako ochrana pro ostatní lodě. Všechny hrany na trupu a ve styku s palubou musí mít minimální poloměr 2 mm.
Nad trupem musí být nástavba minimálních rozměrů 100x100x100 mm, v celku nebo v dílech - může znázorňovat cokoliv máte rádi: remorkéry, tanky, domy, kachnu, ........cokoliv
Jakékoliv převodovky, spojky a cokoliv další je přípustné, ale nesmějí být použity ke změně směru plavby remorkéru. (otočné dyzy,Z pohony a pod. nejsou povoleny)
Jedna hřídel s jedním šroubem max. průměr 40 mm. (dyzy, ani jiné upravy pohonu nejsou povoleny)
Nástavce pro tlačení míče musí mít rozteč 180mm, délku 80mm, průměr na koncích min.15mm a musí být umístěny 15mm nad palubou. Měli by být demontovatelné.

Volná třída
s tím že:
1 motor libovolný
Jedna hřídel s jedním šroubem nebo čím, co dokážete vymyslet (myšleno Kortyho dýzy a pod)
Baterie jakékoliv
Není minimální váha
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

tak koukám že Kebou navrhovany diktátor se už našel a nezbývá než se domluvit do kdy je postavíme a kdy vyzkoušíme poprvé...
že by na podzim na bráníku? předpokládám že by tlačili obě dvě kategorie a kadá by byla hodnocena zvlášť...
Obrázek
NeJaToD team
vicmac

Příspěvek od vicmac »

..tak já už včera vyřezal boky, ale v mém případě to rozhodně o čase nic nevypovídá :) Podzim se mi jeví jako ideální doba na vyzkoušení. Braník je co by kamenem z Jižáku dohodil, takže jsem pro. Do té doy se s tím musím mj. i naučit jezdit :lol:

Viktor
Přema

Příspěvek od Přema »

Ante,paráda.
Souhlas se vším až na v kategorii open(moc se přimlouvám):dva šrouby=-motory povoleny.Dík
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Ante píše:Pravidla beta 0.4

Omezená třída:
max. délka 460 mm
max. šířka 200 mm
max, napětí baterie max. 7,2V (nominální hodnota)
Musí být nástavba
Minimální váha 2200 g
Materiál jakýkoliv.
Nástavce pro tlačení míče musí mít rozteč 180mm, délku 80mm, průměr na koncích min.15mm a musí být umístěny 15mm nad palubou. Měli by být demontovatelné.

Volná třída
s tím že:
1 motor libovolný
Baterie jakékoliv
Není minimální váha
Zdravím,
podoba pravidel by už mohla být konečná, ani bych ji nerozšiřoval ve volné kategorii, aby se z toho nestala nákladná třída. Takto je to přístupné široké veřejnosti a a jeví se mi to vhodné pro mládež, neboť takto postavený model může startovat nejen v TT, ale i v F4-A. a v libovolném provedení jako třetí při TT. Aby se to nepletlo s TT, navrhoval bych nějaké podobné, i když odlišné označení . Jestli se na pravidlech už nebude nic měnit tak to zkusím také. Ještě jako neznalec cizích jazyku, bych poprosil zda někdo nenašel pravidla pro POLO. Dík.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
vicmac

Příspěvek od vicmac »

Já už bych je také tak nechal. Spíše bychse ted podíval na tu otázku "Co by se vlatně ve vodě mělo dělat" :-)

už jsem začal:
Obrázek

zbytek fotek je http://picasaweb.google.com/silnicar/SpringerTug] a budu tam postupně přidávat další ze stavby. V současné době už mámk připravené a osazené kormidlo a schne to. Jde to krásně od ruky, bavím se tím a trup je "tak akorát" do ruky. Délkově mi to vychází na 43 a budu se držet pravidel Omezené třídy.

tak at se daří!

Viktor
kims

Příspěvek od kims »

nazdarek taky mne tato kategorie zau jala a tak když jsem čekoval fotky tak jsem narazil na toto http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... tid=973301
nikdyx jsem takovou vysílačku nevidel teda myslím ty dva kniply vedle sebe :P
Ikdyž jsem jen málo zkušený...snažím se bít více!
Ante

Příspěvek od Ante »

to to je rádio s novým systémem Spektrum pracující ma 2,4 GHz upravené speciálně pro lodě. Dříve taková rádia dělala Futaba, model F14 do kterého šli přikoupit moduly pro lodě jako dva kniply na levé starně a navy expandéry pro zvýšení počtu ovládaných funkcí.
John Henslow

Příspěvek od John Henslow »

Bořík píše:už se těším, až bude podobná vysílačka v pultovém provedení s možností doplnění tahovými potenciometry a přepínači. Dvojitá plynová páka mně osobně nic neříká.
Promiňte mi všichni, tohle by mělo přijít asi do jiné části fóra, ale co se týká vysílačky pro lodní modely, tak doporučuji Futaba FX-18 ( 4-kanál, možnost rozšíření na 8 kanálů ). kupoval jsem ji před cca 2 roky ( holá vysílačka cca 4100,- Kč včetně krystalu ) a obávám se, že ani všechny funkce nevyužiji.

s připojením special. modulů ( konkrétně multi prop. dekodér - rozšíření o dalších 8 prop. kanálů ). Rozšíření vysílačky pomocí neoriginálních dílů za "pár korun".
http://www.rkolbabek.com/jomla/index.ph ... &Itemid=59
http://www.rc.xf.cz/
http://www.reichard.cz/eshop/index.php? ... 26dbe780d3

Kromě toho spec. modulu přímo od Futaby;) existují i jiné možnosti rozšíření na více kanálů
http://www.volny.cz/michal.cerny/

Pro Anteho - používání rádií 2,4 GHz prý ještě není upraveno CZ legislativou ( info z doslechu, neověřoval jsem )

Omlouvám se administrátorovi fóra, kdyžtak ať můj příspěvek smázne, nebo přesune jinam.
cobra

Příspěvek od cobra »

Přímo stránky : http://www.springertug.com/
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
cobra

Příspěvek od cobra »

A ješte strány DF - k tomuto tématu : http://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/ ... pic=3471.0
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Pánové to video je super a jsem tím nadšený .pokud by se našli soutěžící na vodní pólo jsem ochoten zorganizovat soutěž u nás ve Dvoře Králové na koupališti ,kde by byla i při hezkém počasí divácká kulisa.Ze dvouch bazénů je plavčík ochoten jeden vyčlenit pro soutěž.Co Vy na to ?A hlavně kdy ,aby bylo dost času na přípravu
temelin

Příspěvek od temelin »

Ahoi
Tak na tyhle lodě jsem se chytil když někdo dával odkaz na DF mojehobby, někdy v zimě.....jal se komunikovat s američany něco málo, našel např. http://nwrcsm.freeyellow.com/tech.html poslední odkaz dole building a Springer...dokonce jsem to chtěl i řešit na mojehobby, ale nikdo tenkrát nějak neměl zájem.....vzal jsem v uvahu naše možnosti co máme na DDM za vodní plochu a zmenšil loď na 35x15 cm pro použití motoru 400, postavil prototyp...na ledových krách i potopil :D, potom další trup zaformoval, vyrobil cca 15 trupů...jenomže pak nějak počáteční nadšení ochablo, nebyly zrovna peníze na vybavení, dočasně jsem ztratil hřídel na to připravenou....a nějak to od té doby už cca 2 mesice stojí.....a teď mě to tady celkem překvapilo....nicmeně možná budu moci nahlásit časem rozsáhlopu flotilu springerů z Hradcé Králové :-)
Mirek Miletín
Ante

Příspěvek od Ante »

tak jsem se pokusil o nějaký shrnující text
portal/page.php?id=9
povězte co vy na to.
temelin

Příspěvek od temelin »

Ante píše:tak jsem se pokusil o nějaký shrnující text
portal/page.php?id=9
povězte co vy na to.
V závislosti na mém předchozím příspěvku bych se chtěl zeptat, jesti by nebylo možné váhu zadefinovat jako ponor lodě, protže naším lodím při 2200g hmotnosti zbývá do potopení cca 5mm, což mi nepřijde ideální a docela nerad bych všechny laminátové trupy v pro mě nemalé ceně vyhazoval. Líbilo by se mi něco ve stylu: 75% (typizovaného) trupu musí být pod vodou, tím se srovnají nevýhody ve velikosti.

Ale to se stejně týka asi jenom nás.....nevím kdo další by stavěl zmenšený typ, já to tak myslel kvuli snazší přepravě a měnších nárocích na prostor..... a pořád 400 je levnější než 600...ale to už není tak významné.

Mirek Miletín
vicmac

Příspěvek od vicmac »

portal/page.php?id=9
povězte co vy na to.
Souhlasím, předpokládám,že to bude dobrá zábava. Jak tlačení, tak případně i to polo. Jak jsem viděl ta videa, pánové se ohromně bavili :D

Dobrá práce Ante, jsem rád, že jste to vzal za své a dal dohromady text s pravidly. Pokud to jen trochu pujde, pripadne souteze se rad zucastnim.

díky moc!

Viktor
vicmac

Příspěvek od vicmac »

Mrkněte sem, proběhla soutěž a je tam pro představu plánek trati. Docela se vyřádili, to potopené letadlo nemá chybu.
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 62&page=56

Viktor
Dědek

Příspěvek od Dědek »

temelin píše:
portal/page.php?id=9
povězte co vy na to.
V závislosti na mém předchozím příspěvku bych se chtěl zeptat, jesti by nebylo možné váhu zadefinovat jako ponor lodě, protže naším lodím při 2200g hmotnosti zbývá do potopení cca 5mm, což mi nepřijde ideální a docela nerad bych všechny laminátové trupy v pro mě nemalé ceně vyhazoval. Líbilo by se mi něco ve stylu: 75% (typizovaného) trupu musí být pod vodou, tím se srovnají nevýhody ve velikosti.

Ale to se stejně týka asi jenom nás.....nevím kdo další by stavěl zmenšený typ, já to tak myslel kvuli snazší přepravě a měnších nárocích na prostor..... a pořád 400 je levnější než 600...ale to už není tak významné.

Mirek Miletín
Stavím CDD a říkal jsem si že na váze není třeba šetřit, při stanovené konečné minimálníváze, překližka ze staré skříně, potah - epoxydem napuštěná lepenka, plánovaný motor (starý 400) převodovka 1:4 servo Acoms, regulátor Haitek, baterie NiCd 1700.

Nevím, ale teď jste mne zarazili, při dodržení rozměrů 460x200x120, je při ponoru 7 cm mi odhadovaný výtlak vychází cca 2 l, t.zn. jestli se nepletu 2 kg. A to ještě zbývá 5 cm do paluby.
Můj trup (cca90 dkg) je o hodně těžší než laminát, který by se vešel hluboko pod 0,5 kg.
Teď nevím kde je chyba, pravděpodobně v mém odhadu výtlaku. Ale přesto převzatá pravidla vycházejí z nějakého zdroje a tam to funguje a dle foto se modely nepotápí, tak proč by se to mělo u nás potápět a měnit pravidla.

Jinak s návrhem plně souhlasím, je to co si představuji pro širší veřejnost.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Springer a vše kolem něj“