Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Springer Class - tlačné remorkéry

Zde se budeme věnovat remorkérům třídy Springer.
Odpovědět
karaso

Re: Springer Class - tlačné remorkéry

Příspěvek od karaso »

1,5 x 25 mm = 37,5 mm, se zaokrouhlením to na těch 40 mm vydá...
pokud jde o hmotnost, v pravidlech, ke kterým jsem se dostal, byla uvedena minimální hmotnost jako 41/4 lb., tj cca 2200 g neboli 2,2 kg
to je jen od oka, snad to někdo zkušenější spočítá správně...
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

karaso píše:1,5 x 25 mm = 37,5 mm, se zaokrouhlením to na těch 40 mm vydá...
pokud jde o hmotnost, v pravidlech, ke kterým jsem se dostal, byla uvedena minimální hmotnost jako 41/4 lb., tj cca 2200 g neboli 2,2 kg
to je jen od oka, snad to někdo zkušenější spočítá správně...
Máš pravdu, neuvědomil jsem si že je to napsaný zlomek a že to je 1,5 palce...
počítal jsem to jako 11 palců a ještě jsem se k tomu u toho sekl o řád, protože těch 28,6 mělo být v cm a ne mm
moje chyba...

ivvo
Obrázek
NeJaToD team
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

zkusím udělat formu ,vypadá to ,že to nebude moc finančně náročné a přivezu jednu vanu na ukázku do Protivanova.Vyrobil bych to z polyesteru ,je levnější a i výrobek by mohl být levný max do 400,-
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Bořík píše:co kortyho tryska ?

ptám se proto, protože kdo třeba viděl Javorův Brake na veletrhu, jak bezvadně couvá doprava i doleva, tak mi určitě dá za pravdu, že přesto, že jde jen o jeden lodní šroub, tak ovladatelnost je výborná. To ovšem s klasickým kormidlem dosáhnout nelze.
Nemusí jít o kortyho trysku jako takovou, profilovanou. Stačí kus obyčejné otočné trubky kolem šroubu.
A co třeba kormidlo ve tvaru obráceného U nad lodním šroubem splňující podmínku plochy čtyř palců čtverečných ?
vicmac píše:1 motor ale s jakýmkoliv šroubem nebo čím, co dokážete vymyslet (myšleno Kortyho dýzy a pod)
takže myslím že i kortyho dýza je povolena, včetně kormidla ve tvaru U...
jen nevím jak to těch 25 cm čtverečních počítat dýzu... jestli to bude jen peruť komidla za dýzou nebo včetně prstence...

ivvo
Obrázek
NeJaToD team
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Bořík píše:co kortyho tryska ?

ptám se proto, protože kdo třeba viděl Javorův Brake na veletrhu, jak bezvadně couvá doprava i doleva, tak mi určitě dá za pravdu, že přesto, že jde jen o jeden lodní šroub, tak ovladatelnost je výborná. To ovšem s klasickým kormidlem dosáhnout nelze.
Nemusí jít o kortyho trysku jako takovou, profilovanou. Stačí kus obyčejné otočné trubky kolem šroubu.
A co třeba kormidlo ve tvaru obráceného U nad lodním šroubem splňující podmínku plochy čtyř palců čtverečných ?
v open by to asi šlo,jinak:kortnozzles are not allpwed
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ante

Příspěvek od Ante »

myslím, že se jedná o nominální hodnotu. S tím dvojčlánkem LiPol a LiIon to stojí za uvahu, i když si myslím, že u lodě s takovým výtlakem je to škoda jak baterek tak peněz.
Přema

Příspěvek od Přema »

Pro svou jednoduchost stavby je to přímo ideální rychlostavba.A zvláště pro začínající juniory.Jsem za,aby tímto vznikla kategorie TT.S tím fotbalem nevím ;)
K omezením:přikláním se k názoru Boříka:"omezení napětí na 7.2V. Je to hodnota jmenovitá nebo absolutní ? 7.2V totiž překročí každý nabitý šestičlánek.
Je škoda, že tímto se znemožní použití dvojčlánku Li-Polek, na které už také jezdí dost modelářů - nominálních má 7.4V. Vhodnější by asi bylo omezení absolutního napětí na třeba 8.5V - tím by se do toho vešly jak Li-Polky a Li-Onky, tak plně nabitý šestičlánek NiMH ( 6*1.4V = 8.4V )"
Omezil bych se na omezení rozměrů,max.použitého napětí .Jinak dále dle invencí a ochoty investicí každého modeláře,t.j.včetně motorů a počtu kjormidel s jejich omezením plochy.
P.S.proč se dívat na americké lodě,když nám doma jezdí i podobné TRka.Osobně se mi zamlouvá více dvoušroubá verze.
P.S.S.navrhuji též v kategorii tlačáků kategorii TR :P
karaso

Příspěvek od karaso »

pokud si budeme dělat vlastní pravidla, nemusíme se ohlížet na cizinu, a povolit jako maximání zdroje baterky do 12 V, a z čeho je kdo sestaví, jeho věc. Vycházím z toho, že výrobci běžně nabízejí motory na 12 V, a protože budem potřebovat, aby to mělo trochu výdrž, nebude problém tam nacpat 2 šestivoltové Pb spřažené do série... takže se zabijí dvě mouchy naráz.. bude to sloužit zároveň jako zátěž. No a protože u nás nejsem zavedeni na palcové míry, tak bych navrhoval menší prodloužení a zavedení tlačáčků půlmetrovek. V USA si stanovili 18 palců, ale to nemusí být pro nás směrodatné. Rovněž minimální hmotnost bych zvýšil na 2,5 kg, ostatní pravidla ještě vykrystalizují....
Čest jeho památce.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Mě to občas připadá jako když poslanci v parlamentu diskutovali o bodovém systému, když to funguje v Německu tak to převezmeme ale vymyslíme znova, ono to třeba bude fungovat taky... místo toho aby se převzalo to co už jede jinde a nevymýšlet šílenosti...
úprava napětí podle našich možností (myslím tím použití Li-polek, tj. na 7,4V nominálně) nebo rozměrů přepočítání (a příp. zaokrouhlením) na metrické si myslím že je v pohodě, ale tím bych ty úpravy skončil.
jde o jednoduchost stavby a více méně stejné nebo podobné podmínky pro všechny... dva šrouby a dva motory už mi vážně připadá moc... jinak pokud se podívám na rozměry - délka max. 460 mm a šířka 200 mm - tak podle profilu dna to bude mít srovnatelný spíše však menší výtlak než MoNaKo I. a do něj když dám jednu 6V gelovku tak mám co dělat abych nešel ke dnu... (nex to myslím více než názorně ukázal v Plzni že to jde...)
Obrázek
NeJaToD team
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Takže na to dlabu.....už je to zase o výš dál a rychleji......tak někdy na rybníku......:cool:
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ante

Příspěvek od Ante »

pokud jde o kategorii tlačáků tak ta už v protivanově bude, ale týká se opravdových modelů se stajnýma pravidlama jako jsou pro ostatní až na nějaké části o vlečení a tak.
Springer Class je myšlena za jednak pro juniory a tam bych byl pro v omezené kategorii to nechat jak to je. Má to být nenáročná kategorie jak stavebně tak finančně. Jak vidíte začalo to 7,4V už jsem na dvanácti to máš 10ti článek Nicd 700BB dva zet pohony. To je tak bratru 5-6k.

Pokud jde o kategorii bez limitu nejsem proti, to ještě více uvolnit. Jen jde o tok kam až to hnát. K uhlíkovým trupům, střídavím motorům a cihle lipolek ?
karaso

Příspěvek od karaso »

pokud jsem si všimnul na snímcích, tak v USA jezdí výhradně na Pb baterie, a to je zejména v poslední době levné... tak proč tam nedat jako podmínku 12V na Pb... 2 malé 4,5 Ah/6V tě přijdou u Admirála na pár šušní, a jsou použitelné i jinak... No a pokud jde o trup, tak proč to neomezit v základu na přírodní materiály ? Dřevo, max. překližka atd.
Čest jeho památce.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jenže u té gelovky nejde jen o napětí, kapacitu a cenu ale také o hmotnost... nedovedu si představit že do lodi tohoto rozměru by se mohli dát 2 gelovky...
jinak musím souhlasit s RomanemT... zase je to diskuse když tohle tak proč ne i tohle...
Obrázek
NeJaToD team
karaso

Příspěvek od karaso »

ostatně není cílem udělat z toho FSR, ale člun pro pomalejší výtlačnou plavbu, který něco utlačí nebo utáhne, a bude mít spíš výdrž...
Čest jeho památce.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

karaso píše:ostatně není cílem udělat z toho FSR, ale člun pro pomalejší výtlačnou plavbu, který něco utlačí nebo utáhne, a bude mít spíš výdrž...
zkoušel jsem s Monakem I. jezdit dokud nebvyjezdím jednu gelovku... chtěl jsem zkusit jakou mám rezervu po soutěžní jízdě. bylo to vloni v jinolicích na TT. odjel jsem s ní dvě soutěžní kola (jel jsem jako první takže jsem tahal a jel skoro pořád na plný výkon) a potom jsem začal jezdit jen sám, chtěl jsem dokud nevybiji baterii. Po hodině mě to přestalo bavit. Tehdy byl podle vysílače jízdní čas 1 hodina 35 minut.
Mám tam motor S400 jednu 6V gelovku a převodovku 1:3 s rozvodovkou na 2 šrouby...
Myslím, že kvůli výdrži zvedat napětí nutné není. A co se týká síly rozjel jsem i velkého kačera (i když netvrdím že bych neměl problémy při silnějším protivětru)
proč měnit něco co někde docela dlouho funguje, je to vyzkoušené a má to tradici... kouzlo toho bylo právě v jednoduchosti a nenáročnosti na stavbu i vybavení...
Obrázek
NeJaToD team
Keba

Příspěvek od Keba »

Pánové, sleduji tuto diskusi a začíná mi být jasné co se děje. Nastane situace podobně jako s "Mini loděma". Počáteční nadšení jako Mini Tug Towing a pod. vyprchá protože se nedokážeme dohodnout a všechno to usne. Je pravda, že "Springer Class" je zábava a dobrá. Lodě jsou opravdu stavebně jednoduchý a tudíž rychle dostupný. Hlavně pro mlaďochy. Pokud chcete tuto kategorii opravdu prosadit i zde v ČR je potřeba aby se toho někdo ujal jako "diktátor" a dal to celý dohromady.
Jsou vpodstatě dvě disciplíny:
1) Vodní pólo. To předpokládá aby všichni měli jstejné šance zavedení "monotypu" a jak jsem pochopil musí se na to sejít minimálně 4 hráči.
2) Plavba s pontonem po vytyčené trati. Tady velikostně a pohon také monotyp, ale drobné finesy jako dýzy, víc kormidel a pod. povoleny - to je potřeba jasně stanovit. Je to vlastně hodně podobné Tug Towingu, ale plavba je čistě individuální.

"Diktátor" tedy musí dát dohromady jasná pravidla a pak to předložit do fóra. Ale jen proto aby ostatní zkontrolovali, zda něco nepřehlédl a nebo nevymyslel nějakou blbost a ne se hádali zda by bylo dobré to či ono. To ukáže praxe. Pak už jen propagace a propagace, články a nakonec uspořádat soutěž. Třeba první na Branickým soudku na podzim.
Jakmile budou jasná pravidla, může to začít fungovat. Jinak to nemá šanci uspět. Udělali jsme to tak s Tug Towingem a docela se to osvědčilo. Ale stejně si myslím, že i tak bude trvat rok, než se tohle alespoň trochu prosadí a to už se dá použít spousta "věcí" známých z TT.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Keba

Příspěvek od Keba »

Bořík píše:
Keba píše:Pánové, sleduji tuto diskusi a začíná mi být jasné co se děje. Nastane situace podobně jako s "Mini loděma". Počáteční nadšení jako Mini Tug Towing a pod. vyprchá protože se nedokážeme dohodnout a všechno to usne. ....
To se trošku mýlíš - nadšení nevyprchalo, jen se to zastavilo na regulátorech a jakmile budou ( už brzo - procesory už přišly ), tak se to rozjede naplno. Jestli jinde, to nevím, ale v Brně ano - o to se postarám, protože jsem do toho ukecal dost lidí a záleží mi na tom - usnout to jen tak nenecháme.
Pokud jsem se spletl budu jen rád. :)
Keba - webmaster
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Ante píše:v plánku je u rozměrů napsáno max.
To jo v tech pravidlech ale ne. Jestli to neni proste pevny rozmer (stejne jako ten profil trupu)
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Ante píše:Jak vidíte začalo to 7,4V už jsem na dvanácti to máš 10ti článek Nicd 700BB dva zet pohony. To je tak bratru 5-6k.
Pokud jde o kategorii bez limitu nejsem proti, to ještě více uvolnit. Jen jde o tok kam až to hnát. K uhlíkovým trupům, střídavím motorům a cihle lipolek ?
A myslis ze 10ti článek Nicd 700BB dva zet pohony toho cloveka v teto kategorii nejak mnoho zvyhodni? (porad vlastne nevim v cem se ma soutezit)
K te cihle lipolek. Pouzitelna "cihla" lipolek (2s, 1700mAh) prijde na nejakych 450 korun, tak proc nekoho nutit dat zatez tam, kam se mu vejdou olovaky a ne tam kam chce on sam.
Na druhou stranu je "velice pravdiva pravda", ze nez se snazit mermomoci menit jinde fungujci kategorii a vymyslet nejaky paskvil, je lepsi se omezit na nejakem drobne detaily se zaokrouhlenim a je to (v tomto vlastne souhlasim s ivvem).

Odobne to vidim tak ze si ten trupik mozna postavim pod nastavbu s perkinse, tak abych vyhovel open kategorii a uvidim.
vicmac

Příspěvek od vicmac »

No teda tady se to rozjelo. :)

Pokud by tato kategorie mela mit nejakou zivotaschopnost, mela by se pridruzit svym pojetim k TT. Tim myslim hlavne trat, podivat se predevsim, zda postavene TT trate, ktere delate, by vyhovovaly i Springerum. tzn. nemuselo by se delat nic extra a dalo by se s temi springery ze zacatku treba vyplnit mezery mezi TT koly.

Osobne jsem jen pro par omezeni (delka/sirka/tvar trupu - dve kategorie), soucasna debata mi prijde uz moc akademicka. Kdyz mrknu do tech jejich "pravidel" zdaji se mi na prvni pohled jasna a srozumitelna a me jako zacatecnika neodrazuji(podtrhuji).

Pokud se chcete dohadovat o napeti, dejme tam takove napeti, ktere neomezi zadny druh baterek. Stejne jako je v tech pravidlech (any type of battery).

Pekny vecer

Viktor
nex

Příspěvek od nex »

panove, co takhle potlacit sve ego a nesmyslne experimenty.ma to byt LEVNA a JEDNODUCHA kategorie pristupna i pro zacinajiciho modelare a uz z toho delate kovbojku. za chvilku z toho udelate tema na arenu. nevymyslejte proboha vymyslene. pravidla jsou, takze asi maji nejaky duvod.proto bych se jich maximalne drzel a nevymyslel nejake ceske experimenty. omezit jednoduse napeti na 6 clanek, motor na 400,na primo nebo prevodovka, jasne dane rozmery trupu, kormidla, sroub a je to. proste podobna situace jako u kacka s rozdilem ze si to muzete postavit. lobovani za pb nebo lipoly mi prijde zabomysi za to ja to mam doma a ostatni at si poradi. nabijecku na NiCD mame vsichni, nabijet se kdyz tak daji zajicem a sesticlanek je cenove priznivej. lipoly ci olovo (u vody ho nenabijete) uz jsou naklady navic pro zacinajiciho modelare. spis napiste kdo se toho ujme a muzeme se do toho dat

btv, ja doma 6 clanek nemam (((
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
Ante

Příspěvek od Ante »

takže návrh PRAVIDEL

Omezená třída:
max. délka 460 mm
max. šířka 200 mm
profil trupu dle plánu
1 motor max velikosti 540 nebo menší (převodovky povoleny)
max, napětí baterie max. 7,2V
1 kormidlo max plošné velikosti 26 cm čtverečních )
Musí být nástavba
Minimální váha 2200 g
Materiál jakýkoliv.
Žádné ostré hrany na trupu jako ochrana pro ostatní lodě.
Nad trupem musí být nástavba minimálních rozměrů 100x100x100 mm, v celku nebo v dílech - může znázorňovat cokoliv máte rádi: remorkéry, tanky, domy, kachnu, ........cokoliv
Jakékoliv převodovky, spojky a cokoliv další je přípustné, ale nesmějí být použity ke změně směru plavby remorkéru.
Jedna hřídel s jedním šroubem max. průměr 40 mm.

Volná třída
platí to co pro Omezenou třídu
s tím že:
Může být použito jakékoliv kormidlo (kormidla)
1 motor libovolný
Jedna hřídel s jedním šroubem nebo čím, co dokážete vymyslet (myšleno Kortyho dýzy a pod)
Baterie jakékoliv
Není minimální váha
Keba

Příspěvek od Keba »

Dotaz k návrhu pravidel od Anteho.
V jakých disciplínách budou soutěžit modely omezené třídy a v jakých volné třídy ?
Keba - webmaster
vicmac

Příspěvek od vicmac »

Souhlas!

jen doplnek: motor 540 = např, Speed 600?

Technicka specifikace by byla. Jak vidite ta pravidla pro jizdu? Da se pouzit trat pro klasicky TT? Velikost vleku? Vaha?

Pekny vecer.

Viktor
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Keba píše:Dotaz k návrhu pravidel od Anteho.
V jakých disciplínách budou soutěžit modely omezené třídy a v jakých volné třídy ?
Me osobne pripada ze omezena trida je jasna pro polo (sport s jednotnym sportovnim nacinim) a neomezena pro nejake strkani (modelarina).
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Springer a vše kolem něj“