Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

USS Essex 1800-1814

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
pavelst

Re: USS Essex 1800-1814

Příspěvek od pavelst »

rámeček jsme už tady probírali, takže k výpletu:

Nejdřív se omlouvám za kvalitu fotek, zjistil jsem si to až po vypletení.

Použil jsem černou polyesterovou niť ze švadlenky (sílu nevím, výrobce to neuvádí, ale byla to nejtenší co měli) kterou jsem navoskoval včelím voskem. Začal jsem zhruba uprostřed. Nahoře je uzlík pod rovným drátem, od uzlíku vedou konce nití pod úhlem 45 st. na obě strany a dole přivázané uzlíkem a zakáplé lakem.
Obrázek

Další V jsem prostě vázal o cca 1,5 mm vedle a stejně dolů s proplétáním přez předchozí nitě.

Obrázek Obrázek

Po uvázání všech nití jsem konce odstřihl a na závěr jsem vosk "zapekl" v troubě.
Severan

Příspěvek od Severan »

Tím zapečením jsi mě dostal. Bylo to v pohodě.

Severan
pavelst

Příspěvek od pavelst »

projet "teplem" je navoskovanou niť (nebo lano) potřeba. Vosk musí zatéct mezi vlákna, pokud se to neudělá, je niť/lano od vosku taková jakoby špinavá. Dá se to udělat horkovzdušnou pistolí (do trouby celou loď nestrčíš :D ), nebo taky zapalovačem, ale to jsem si netroufl :D .

Voskováním se hlavně podstatně vylepší ochlupení nitě a taky uzlíky mnohem léle "drží" a nemusí se dělat dva.
Pavel
Severan

Příspěvek od Severan »

Jenom jsi mě dostal tou troubou :D

Severan
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Severan: To víš, manželce namluvil, že je potřeba otestovat výbavu před vánočním pečením... :lol: :lol:
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Právě jsem dodělal zábradlí na druhé straně.

Obrázek Obrázek

Pavel.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Zdravím všechny,
nějakou dobu čekám na dodávku materiálu na další stavbu a tak jsem se v mezičase pustil do předělávání hlavní a výrobu lafet.

Obrázek

Pavel
hackmatack

Příspěvek od hackmatack »

Pavle, máš to dobry
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Zdravím,

Konečně jsem se (po 5 měsících planejch slibů z PH Servisu) vrhl na měděnou obšívku. Původně jsem ji ani nechtěl dělat, ale nakonec jsem se rozhodl že se o ni pokusím. Možná to k něčemu bude, možná že ne.

Pláty si dělám sám o rozměrech 5,9 x 18,7 mm

Takže obloženej kýl

Obrázek

první řada

Obrázek Obrázek

a další část

Obrázek Obrázek

Takže k 25.1. je položeno 148 plátků.
Můj odhad je že bude potřeba cca 2500 ks.

Pavel
Naposledy upravil(a) pavelst dne pát led 26, 2007 15:24, celkem upraveno 1 x.
Godric

Příspěvek od Godric »

Hustý, smekám. Na ty pláty máš předlohu?
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Godric píše:Hustý, smekám. Na ty pláty máš předlohu?
Díky.

Ještě jsem se zapomněl omluvit za kvalitu fotek, v noci v dílně se blbě fotí. O víkendu za přírodního světla udělám lepší fotky i s postupem výroby plátků.

Pavel
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Skvělé!

Doufám, že v Postupech prozradíš technologii :) :P

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

Už máš vymyslenú povrchovú úpravu tej medi? Aby to neoxidovalo, resp. nejakú patinu?
P.S. A čo odtlačky prstov? :)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

mitom píše:Už máš vymyslenú povrchovú úpravu tej medi? Aby to neoxidovalo, resp. nejakú patinu?
Ještě ne úplně, mám několik představ, ale ty si musím teprve ověřit.

K patině: Tomarack mě poradil, že podle jedné chytré knížky se to dělá nahřátím každého jednotlivého plátku nad plamenem aby každý byl trošku jiný. Je to podle mě logické, na lodích tohle určitě nebylo nablískané jak psí ....

mitom píše:P.S. A čo odtlačky prstov? :)
Při nejlepší snaze a vůli tomu nezabráníš (stejně tak občasnému vytlačení lepidla, většina jde ihned utřít ale stejně tam trošku zůstane). Čistit každej jednotlivej plátek po nalepení? Za prvé to neuděláš, protože lepidlo musí zaschnout (každej plátek jakoby plave na lepidle, díky tomu jde usazovat). Za druhé můj dosavadní rekord je 103 plátků za dva večery. Při čištění každého bych byl schopnej udělat max. 20 ks za večer, což je cca 130 prac. večerů. Nedělám každej večer, takže by tohle zabralo cca 35-40 týdnů. :). Ze začátku jsem vyrobil 10 plátků a nalepil, zvládl jsem udělat 30 za večer. V sobotu jsem změnil strategii a celej sobotní večer jenom "nýtoval" (od cca 19:00 do 23:00) a podařilo se mě udělat těch 103 plátků. V neděli jsem těch 103 měl nalepenejch za cca 2 hod.

Takže moje představa s tímto je: těch 100 plátků představuje zhruba 3 celé řady. Nalepené jsou za jeden "lepící" večer a na druhej den je očistím a hurá na další várku.

Pavel
mitom

Příspěvek od mitom »

To nahrievanie je zaujímavé, ale mal som na mysli skôr niečo ako oxidáciu (do zelena). Napr.:
http://www.minisail.ch/de/werkkunde/kupfern.pdf
- tam je spomínaný ocot a soľ. A výsledky sú veľmi pekné.

P.S. Tému patiny by sme mohli ďalej rozoberať radšej tu...
portal/viewtopic.php?id=633
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Takže jak dělám plátky na obšívku:

Použil jsem měděný plech 0,125 mm který nejdřív nastříhám pákovou řezačkou na pásky 18,7 mm

Obrázek Obrázek

Na stříhání kratší strany mám udělanej doraz.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Naznačení nýtování dělám "kitařskou" nýtovačkou a krejčovským rádlem.
Obrázek

Nejdřív kraje podle šablony, resp. dorazu
Obrázek Obrázek Obrázek

Vnitřní nýtování jsem nejdřív dělal taky podle dorazů. Na střed jeden a jeden na vnitřní kraj druhý, ale bylo to zdlouhavé a kupodivu méně přesné :) . Takže jsem přešel na "pravítkovou" metodu. Nejdřív střed (dá se to po chvilce cviku docela přesně odhadnout) a následně vnitřní kraje s tím že první hrot "nasazuji" s pootočením rádla tak aby to vypadalo jako "vazba".

Obrázek

a takhle vypadá nachystanej plátek.

Obrázek

Pavel
mitom

Příspěvek od mitom »

Vyzerá to výborne.

Nešlo by to rýchlejšie s tou raznicou?
http://www.minisail.ch/de/werkkunde/kupfern.pdf

P.S. Začínam uvažovať, že by som na Victory dorobil aj tie vnútorné nity...
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,

raznice byla samozřejmě jako plán A.
Jenže jak ji vyrobit? Na delší straně je 28 "hřebů". Při délce 18,7 mm je rozteč nějakejch 0,67 mm. Tak nějak jsem si nedokázal představit ruční výrobu raznice tak aby vydržela výrobu těch cca 2500 plátků.
Před realizací nějakejch složitostí jsem zkusil plán B, ručně naznačovat hřeby. Vzhledem k velikosti plátků mě to připadá jednodužší, sice asi zdlouhavější :) a šílenější (mám udělanejch teprve cca 300 plátků a už mě z toho hrabe :) ) , ale zdá se že to funguje.

PS. Když si prohlédneš na netu všecny ty návody a ukázky výroby raznic, tak si musíš uvědomit, že jsou na měřítka 1:24 apod, kde plátky mají nějakejch 5x2 cm a to už je o něčěm jiném.

Pavel
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,

posílám aktuální stav

Obrázek Obrázek

Je to stav před očištěním. Na očištění jsem použil tech. aceton a popravdě se všechny otisky jenom zvýraznili.

Obrázek

Protože mě to tak trochu šokovalo, zkusil jsem na jednom plátku ještě čištení a leštění Silichromem a výsledek začal vypadat zajímavě.
Otázka je, co to udělá za pár dní.

Aktuální stav: 372 plátků.

Pavel
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ahoj Pavle,

chci se zeptat jak hlídáš geometrii vzoru plátů a symetrii obou stran trupu. Myslím, že je to stejně důležité jako samotná výroba plátků (jsou perfektní!). Na poslední fotce mám pocit, že vidím čáru tužkou - zarovnáváš to podle ní?

Radek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

kartonist píše:chci se zeptat jak hlídáš geometrii vzoru plátů a symetrii obou stran trupu. Myslím, že je to stejně důležité jako samotná výroba plátků
Jednoduše, okem :D

Před zahájením plátování jsem myslel, že budu muset každou lajnu (myšlena podélná řada) nejdřív kreslit např. podle nějakého pásku, ale nešlo by to. Jde o to, že obvodová vzdálenost na přídi a zádi je podstatně menší než ve středu trupu. Proto lajny nejsou rovné, ale postupně se (hlavně při pohledu z boku) jakoby zdvíhají. S každou další položenou lajnou víc a víc.

Co se týká symetričnosti pravé a jevé strany, tak zatím se ji daří dodržovat. Proto jsem taky nejdřív položil 3 lajny napravo, pak 3 lajny vlevo a až potom na jedné straně středovou část po čáru rozdělení linii.
kartonist píše:Na poslední fotce mám pocit, že vidím čáru tužkou - zarovnáváš to podle ní?
Podle literatury nebyli pláty položeny v jedné linii, ale na těchto typech lodí ve dvou. K rozdělení linii bude sloužit ta čára tužkou. Na Essexu to bude vidět příští týden (doufám :D ).

Pavel
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,
takže po nějaké době posílám malej progress.

omlouvám se za kvalitu fotek, holt nějak nemám čas nafotit to přes den :)

Obrázek Obrázek
Tady už budu dokončovat horní linii pásem rovnoběžným s čárou ponoru
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Možná se podivíte oxidaci plátků, to co je zelené je už staršího data a postupně jsem to čistil acetonem, tím jsem ovšem tu oxidaci "nastartoval". Už mám vyskoušené, že nemá smysl pořád dokola čistit. Postačí udělat důkladnou očistu na závěr.

Už se mě to ani nechce pořád dokola počítat, takže podle posledních záznamů + odhad přírůstků = cca 900 plátků.

Pavel
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Dneska (vlastně včera :) ) jsem dodělal plátky na jedné straně přídě.

Obrázek Obrázek Obrázek

Pavel
thomaslinke

Příspěvek od thomaslinke »

Vypadá to parádně, za tu námahu to určitě stálo.. :)
Ta nýtovačka nebo něco takovýho, dá se to někde sehnat? Mě napadlo leda si to vyrobit z takovýho toho řezacího kotoučku co jsem měl u vrtačky, ale to by chtělo Merkur :)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj Thomaslinke,

to větší rádlo je standartní krejčovské, dá se koupit ve švadlence, to menší je "nýtovací rádlo", koupeno v modelářské prodejně za cca 200,-. Měli sice jenom jednu velikost, ale na netu jsemviděl 2.

Pavel
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“