Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
3D lama se učí tisknout...
Re: 3D lama se učí tisknout...
Takže v zásadě stejný problém jako při klasické stavbě: přesnost podkladů...
Pokud stavíš maketu, je to komplikace.
Ale celkově dobrá práce.
Ale celkově dobrá práce.
Díky! Máš pravdu.ZBl píše: pát čer 21, 2024 07:16 Takže v zásadě stejný problém jako při klasické stavbě: přesnost podkladů...
Ale celkově dobrá práce.
Mě ta situace připadala jako když si jdu postavit kit od (například) Revellu, ale některé podstatné části nejsou vůbec měřítkové a je třeba si je upravit sám.
Někdy může model vypadat i takto.
Tužkou jsem letmo zvýraznil nejostřejší hrany na modelu, je vidět jak je "poskládán" z trojúhelníků a dalších objektů. To se mě moc nelíbí. Jsou tam i další hrany, ty nejsou tak viditelné.
Jako bez přikrášlování, je to vymodelovaný na pytel!
Na jednu stranu musím obdivovat lidi co dokážou vymodelovat takovouhle loď.
Na stranu druhou, proboha proč to musel takhle zmršit??????
Jinak úskalí tisku s mým oblíbeným materiálem je jeho smršťování. Ani 3d lak nezvládá ten tah. Ta "fuka" je cca 1-1,5mm. Možná texturovaná podložka s lakem?
Na stranu druhou, proboha proč to musel takhle zmršit??????
Jinak úskalí tisku s mým oblíbeným materiálem je jeho smršťování. Ani 3d lak nezvládá ten tah. Ta "fuka" je cca 1-1,5mm. Možná texturovaná podložka s lakem?
Dejve,
našel jsem teď snad pro tebe zajímavý příspěvek týkající se 3D tisku z webu >Ships of Scale<
I am currently working on a scratch build of USS Constitution. I started using 3d resin printing for quite a few parts. I draw them up using the free personal version of Fusion 360. If you have access to scaled drawings (or if you know how big the parts should be) you can use the canvas function as a starting point and the parts are usually pretty easy to draw. For printing I use an Elegoo Mars 4 Ultra. It comes with a free license for Voxeldance Tango for slicing. So far I am very happy with the results. I already have printed cannon, Galley window frames, Capstan, trailboards, Stern embellishments, rigging sheaves, anchors, and a few others. Beware that the printer is the tip of the iceberg when you are starting 3d printing. You need lots of consumables (alcohol, resin, clean wipes, containers for rinsing, etc). I also bought a vat heater, curing station and an ultrasonic cleaner. Worst of all you need a dedicated work area, resin is insidious. The area must be relatively free from direct sunlight and well-ventilated. I still believe it is cost-effective as compared to buying the parts. Good Luck
našel jsem teď snad pro tebe zajímavý příspěvek týkající se 3D tisku z webu >Ships of Scale<
I am currently working on a scratch build of USS Constitution. I started using 3d resin printing for quite a few parts. I draw them up using the free personal version of Fusion 360. If you have access to scaled drawings (or if you know how big the parts should be) you can use the canvas function as a starting point and the parts are usually pretty easy to draw. For printing I use an Elegoo Mars 4 Ultra. It comes with a free license for Voxeldance Tango for slicing. So far I am very happy with the results. I already have printed cannon, Galley window frames, Capstan, trailboards, Stern embellishments, rigging sheaves, anchors, and a few others. Beware that the printer is the tip of the iceberg when you are starting 3d printing. You need lots of consumables (alcohol, resin, clean wipes, containers for rinsing, etc). I also bought a vat heater, curing station and an ultrasonic cleaner. Worst of all you need a dedicated work area, resin is insidious. The area must be relatively free from direct sunlight and well-ventilated. I still believe it is cost-effective as compared to buying the parts. Good Luck
To je fakt, ten tisk je opravdu špička ledovce.tomarack píše: pon črc 01, 2024 16:01 Dejve,
...
Podle kvality výsledku tak začíná slepovačka a větší či menší množství dodělávacích prací (kitování, broušení, barvení atd.)
Zdálo by se že nic nedělám, ale opak je pravdou. Stavím i v tom hicu co teď červenci je.Dejv píše: pon dub 15, 2024 10:38 To je otázka za milión
Ty vzadu jsou první, podle mne špatně úhlem.
Ty veprostřed jsem zkusil upravit odhadem podle fotek a pocitu.
Ty vpředu jsem zkusil podle modrotisku, o kterém přemýšlím, zda není až moc schématický
Takže správně by mělo být buď to vpředu, případně něco mezi vpředu a uprostřed. Asi.
Samořejmě je také pročítám různé dokumenty a sleduju různá videa.
A na jednom videu z USS Kidd bylo řečeno, že schody mají úhel 65° (!!!)
Takže několik měsíců stará otázka byla zodpovězena.
V dílně byl hic
a mě se nechtělo nic.
To mám ale básnické střevo...
Ale přes hic jsem splácal boforsy.
Mám jim dodělat jednoduchá mířidla z drátku?
a mě se nechtělo nic.
To by asi chtělo, je to docela významný detail.
Zapracuju na tom
Jen pro srandu jsem před nějakou dobou přidával fotku porovnání velikostí lehkého křižníku a torpédoborce

Dnes jsem opět pro srandu udělal fotku porovnávající torpédoborec s korvetou Vše je ve stejném měřítku.
Třeba až se jednou budu moc nudit příště, tak srovnám všechny tři vedle sebe.
Dnes jsem opět pro srandu udělal fotku porovnávající torpédoborec s korvetou Vše je ve stejném měřítku.
Třeba až se jednou budu moc nudit příště, tak srovnám všechny tři vedle sebe.
Dejv píše: pon zář 09, 2024 21:29 V dílně byl hic
a mě se nechtělo nic.
20240908_135501.jpg
20240908_135412.jpg
...troška do témy, trocha nie - ja sa tu chcem opýtať na lepenie jednotlivých častí modelu, aké lepidlo použiť aby mi to model "nezožralo" : sekundové lepidlo riedke/ stredné/ husté...alebo lepidlo na plastové stavebnice..., ďakujem za pochopenie (som amatér a v tejto oblasti absolútne neskúsený)
To je dobrá otázka.demolator píše: pát zář 20, 2024 11:26 ...troška do témy, trocha nie - ja sa tu chcem opýtať na lepenie jednotlivých častí modelu, aké lepidlo použiť aby mi to model "nezožralo" : sekundové lepidlo riedke/ stredné/ husté...alebo lepidlo na plastové stavebnice..., ďakujem za pochopenie (som amatér a v tejto oblasti absolútne neskúsený)
Hodně záleží na typu plastu. Tisknu z HIPSu, takže mě stačí lepidlo na kity. Tmel je pak klasické na kity (Revell nebo Tamyia, případně jiné výrobce). Velké části jsem napřed fixoval lepidlem na kity taky, ale nesmí se to přehnat s množstvím, protože se se pak dlouho uvolňuje z materiálu a ten má tendenci se krapet deformovat/propadávávat. Spoj je takový měkčí. Zbytek spáry pak vypním něčím netečným k plastu (aby ho to nerozleptalo) - epoxyd dvousložkový, hustý vteřiňák, epoxy plastelína... záleží na místě. A pak kit - trup tmelen dvousložkovým polyester tmelem na karosérie. Malé díly tmeleny jednosložkovým tmelem Revell/Tamyia na kity.
A pak plnič ve spreji, když jsou větší nerovnosti tak stříkací tmel. A brousit.
Jiné typy plastu, PLA-ASA-PETG... Co jsem dělal z PLA, tak na to je super standard vteřiňák, větší věci hustým, drobné věci řítkým přes párátko. Podle toho jak ti díly sedí dohromady, zda tam jsou nějaké něpřesnosti, vůle a tak.
Dělal jsem PLA remorkér vteřiňákem, vše řítkým od Pecky (dobrá cena/objem balení), lil jsem ho tam horem dolem. Žádnej drahej jsem na to nepoužíval.
Hádám, že ti i další napíšou svoje recepty.
Dodělal jsem boforsy - oblemcal je barvou. Chybí na nich taková drobnost, kapička barvy co by skryla ten lesklý špendlík, který tvoří osu kanónů. Potenciálně trochu laku.
Ještě nejspíše dodělám zásobníky s municí a v pozadí jsou vidět hotové záchranné čluny.
I rafty bych měl, jen vytisknout, nabarvit, udělat skluzy.
I rafty bych měl, jen vytisknout, nabarvit, udělat skluzy.
...Ďakujem za radu, skúsil som to hustým sek.lepidlom, funguje na 100%, materiál/asi PLA/ drží...
Nějaké drobnosti. Jako třeba oerlikony. Tisk tryskou 0,25
Další taková bolbost a kolik dala práce 
Tady je prototyp bočního vrhače hlubinných bomb (K-gun) včetně zásobního racku. Přidělával jsem i nakládací kolejničku s vozíkem. Jetě chybí podpěry. Nabízí se otázka proč se s tím tak babrat... Asi takhle - mimo současné stavby mám například rozdělanou přestavbu korvety do USN stylu, která "překvapivě" používá stejné zbraně. Takže tady si to udělám a tam to použiju.
Tady je prototyp bočního vrhače hlubinných bomb (K-gun) včetně zásobního racku. Přidělával jsem i nakládací kolejničku s vozíkem. Jetě chybí podpěry. Nabízí se otázka proč se s tím tak babrat... Asi takhle - mimo současné stavby mám například rozdělanou přestavbu korvety do USN stylu, která "překvapivě" používá stejné zbraně. Takže tady si to udělám a tam to použiju.
To jsem naposled dával nějaký příspěvek před více jak půl rokem????
Za týden je Víkend s Monakem, nějaké poznatky a fotky zas vložím, proti tomu co je zde naposled jsem o pěkný kus dál.......
Za týden je Víkend s Monakem, nějaké poznatky a fotky zas vložím, proti tomu co je zde naposled jsem o pěkný kus dál.......