Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
materiál H.I.P.S.
Re: materiál H.I.P.S.
Tu lokomotivu jsem začal stavět v měřítku 1:25 a ta část, která se prohnula a která je na obrázku, je velikosti cca 27x5 cm.
Akula Draku:
5 mm už je docela dost, reklamní cedule, to zřejmě nebude HPS ani jiný homogenní plast, ale tipoval bych to zřejmě na pěnové PVC. Takové desky (na povrchu hladké, uvnitř porézní) se prodávají pod různými obchodními názvy (Forex, Gutta atd.)
5 mm už je docela dost, reklamní cedule, to zřejmě nebude HPS ani jiný homogenní plast, ale tipoval bych to zřejmě na pěnové PVC. Takové desky (na povrchu hladké, uvnitř porézní) se prodávají pod různými obchodními názvy (Forex, Gutta atd.)
Joe:
Tak to už mi přijde jako poměrně velká plocha, na tak slabou plastovou desku. Když si to představím podle toho co jsem měl v ruce, tak bych to na dostatečnou tuhost viděl aspoň tak 1,5 - 2 mm silné HPS desky. Případně nějak důkladněji vyztužit. Ovšem asi to nespraví prosté přilepení další desky na plochu. Spíš lépe zevnitř nalepit "kostru" z vhodných profilů či pásků nastojato. Ovšem přitom pozor, že to lepení právě bude mít za následek pnutí v materiálu a tendenci zvlnění povrchu (v místě výztuhy rovné, mimo lehce propadlé). Což může být někdy nežádoucí, ale jindy naopak ano (maketovost). Jelikož podobně se chová i reálná ocelová konstrukce (plechy navařené na vnitřní konstrukci). Modelování z polystyrenových desek je co vím poměrně populární a využívá ho řada modelářů (kitařů i dalších) u nás i v zahraničí. Určitě se dá na netu vygooglit řada tipů a inspirací.
Tak to už mi přijde jako poměrně velká plocha, na tak slabou plastovou desku. Když si to představím podle toho co jsem měl v ruce, tak bych to na dostatečnou tuhost viděl aspoň tak 1,5 - 2 mm silné HPS desky. Případně nějak důkladněji vyztužit. Ovšem asi to nespraví prosté přilepení další desky na plochu. Spíš lépe zevnitř nalepit "kostru" z vhodných profilů či pásků nastojato. Ovšem přitom pozor, že to lepení právě bude mít za následek pnutí v materiálu a tendenci zvlnění povrchu (v místě výztuhy rovné, mimo lehce propadlé). Což může být někdy nežádoucí, ale jindy naopak ano (maketovost). Jelikož podobně se chová i reálná ocelová konstrukce (plechy navařené na vnitřní konstrukci). Modelování z polystyrenových desek je co vím poměrně populární a využívá ho řada modelářů (kitařů i dalších) u nás i v zahraničí. Určitě se dá na netu vygooglit řada tipů a inspirací.
Lokomotiva byla stavěna v měřítku 1:25 a ta bočnice měla cca 27x5 cm. Nechtěl jsem použít silnější materiál aby to nevypadalo nemodelově. Jinak si pamatuji, že před cca 10-15 lety jsem měl kousky materiálu nazývaný Forex. Na těchto stránkách už k tomu byla také debata (search.php?keywords=forex). Jinak jsem našel stránky, kde je nabídka různých plastových materiálů, včetně možných lepidel (https://www.multiplast.cz/eshop/plastov ... -kutily-97)
Také se podělím o své zkušenosti. Dříve jsem na stavbu používal ABS desky od firmy Graupner, ale asi před rokem jsem plně přešel na HIPS (high-impact polystyrene) desky z výstražných tabulek které finančně vychází o něco lépe (https://www.stromprop.cz/23-plastove-ne ... -c-42.html) a mají větší výběr rozměrů. Jediný pozorovatelný rozdíl mezi ABS a HIPS deskou je, že ABS od Graupneru má o něco lesklejší a hladší povrch.
Co se mechanického opracování plastů týče tak jsem v nich zatím nepozoroval rozdíl. Oba jdou snadno řezat skalpelem, brousit a lepit (klasickým vteřinovým lepidlem). Barvím je jak autolakem ve spreji tak modelářskými barvičkami (syntetické Revell v plechovkách). Vždy ale raději povrch obou plastů nejdříve ošetřím plničem, barva se pak nemá tendenci odlupovat
Nejčastěji používám desky silné 0,5 a 1mm. Z jedničky mám udělané paluby na bitevní loď v měřítku 1:200 (zespoda vyztužené kostrou nastojato lepených obdélníčků aby se neprohýbala), z 0,5mm pak celé nástavby. 2mm desky už jsou dostatečně tuhé aby z nich bylo možné seskládat trup na tlačný remorkér (délka 41cm) aniž by bylo nutné stěny zevnitř nějak vyztužovat.
Co se mechanického opracování plastů týče tak jsem v nich zatím nepozoroval rozdíl. Oba jdou snadno řezat skalpelem, brousit a lepit (klasickým vteřinovým lepidlem). Barvím je jak autolakem ve spreji tak modelářskými barvičkami (syntetické Revell v plechovkách). Vždy ale raději povrch obou plastů nejdříve ošetřím plničem, barva se pak nemá tendenci odlupovat
Nejčastěji používám desky silné 0,5 a 1mm. Z jedničky mám udělané paluby na bitevní loď v měřítku 1:200 (zespoda vyztužené kostrou nastojato lepených obdélníčků aby se neprohýbala), z 0,5mm pak celé nástavby. 2mm desky už jsou dostatečně tuhé aby z nich bylo možné seskládat trup na tlačný remorkér (délka 41cm) aniž by bylo nutné stěny zevnitř nějak vyztužovat.
Díky za tip na materiál. V neděli jsem objednal, v úterý přišlo a ve středu s ním zkusil pracovat. Dá se lepit i lepidlem na plastové modely Revell Contacta professional a dobře to drží. Škoda, že nedělají více variant v síle desky. Zkusím z toho něco postavit a uvidím jak to bude vypadat.
Kolegové, včera jsem navštívil modelářský veletrh v Dortmundu. Bylo tam k vidění poměrně slušné množství různých modelů lodí různých klubů, více než třeba bývá v Lipsku v poslední době. Viděl jsem, že některé ty lodě jsou dělané rovněž z desek plastového materiálu. Ptal jsem se na jejich zkušenosti, na typ materiálu apod. Obecně prý zkušenosti dobré, mají rovněž "hokej" v názvosloví. Jeden z nich mi řekl, že používá materiál ABS a kvůli UV záření to barví jak zvenku, tak zevnitř. Celý model je "prošpikovaný" výztuhami, které jsou především z dřevěných leteckomodelářských lišt a jsou kombinované s výztuhami ze stejného druhu plastu.

-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 13 Odpovědi
- 36037 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pavel Riedl
-
- 6 Odpovědi