Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Fairmile D 1:35

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Fairmile D 1:35

Příspěvek od ladous »

PetrP píše:Zatímco u kupovaných profesionálních bych čekal že bude vše OK (přesně rozměry a tolerance, vše perfektně rovné a nezkřivené, vhodné materiály které se právě jen tak lehce nezdeformují apod.) a při montáži do modelu už jen tak nepůjde něco zásadněji pokazit.
Když je někdo šikula jako já, během chvilky si pokazí i ty tovární, téměř bezchybné výrobky:
Měl jsem asi 25 cm dlouhé 4mm hřídele, přičemž se mi každou chvíli protáčela spojka. Tak jsem se jal na nich vybrousit plošku pro dosednutí červíku, leč jak je to nerez, dvakrát mi to nešlo. Výsledek byl sice ten, že jsem vyrobil celkem hezké plošky, avšak hřídele při této operaci na konci nepatrně ohnul.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
PetrP

Příspěvek od PetrP »

ladous:

No stane se... Nesnadná obrobitelnost nerezu je někdy na škodu, také znám. A právě ty problémy s protáčením červíků jsou jedním z důvodů, proč preferuji hadičkové spojky. Ty se k hřídeli obvykle přicucnou tak pevně, že je naopak spíš problém s rozebráním.
shark

Příspěvek od shark »

Tak mi dorazila dvě čísla Modelarstwa okretowego s plány na Fairmile, takže spolu s Lambertem mám dostatek podkladů ke stavbě.

Zatím tedy počítám se čtyřmi motory a čtyřmi funkčními hřídelemi/šrouby (kdo chce kam...že :) ) , no ale jak regulátor?

Jeden na všechny čtyři motory?

Nebo dva, s tím, že bych ovládal otáčky dvojic motorů zvlášť, kvůli lepší manévrovatelnosti? Nebo je tenhle "nápad" blbost a komplikuji si život?
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Na to asi není jednoznačná odpověď. Pokud nechceš utrácet za dva regly, komplikovat si elektrické zapojení a proudová zatížitelnost reglu postačí na odběr všech motorů (pozor na ty špičky, blokovací proud apod.) tak to může tak být. Motory se zapojí paralelně, takže i kdyby se něco s jedním stalo, ostatní pojedou dál. Pokud by něco z toho neplatilo, tak mohou klidně dva regly být. A to i kdybys to nezávislé ovládání motorů neuplatnil. Zda je to tak podstatné těžko říct. Určitě se dá bez toho žít a při normální plavbě se nevyužije, manévrovat se bude kormidly. Problém může být při manévrování na malé ploše, při nízkých rychlostech apod. Velké lodě to tak běžně využívaly třeba v přístavech (ale i tak jim často musely pomáhat remorkéry). Jak to bylo u takových malých rychlých člunů se přiznám nevím. Je dost možné, že ty byly dost hbité tak jako tak a manévr šrouby nepotřebovaly. Což ovšem neznamená, že to na modelu nemůžeš využít. Je to prostě na tvé volbě. Možná jako vždy dobré pro zajímavost zjistit, jak to mají vyřešeno jiní.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

shark píše:Tak mi dorazila dvě čísla Modelarstwa okretowego s plány na Fairmile, takže spolu s Lambertem mám dostatek podkladů ke stavbě.
Jestli máš tohle: "John Lambert - Anatomy Of The Ship - The Fairmile D. Motor Torpedo Boat", tak jsi už žádné plánky v podstatě nepotřeboval. Leda že bys je chtěl mít ve větší velikosti než jsou v knížce.
Pokud se nepletu, autor plánů v MO vycházel z Lamberta. Ta anatomie je asi to nejlepší co o těchto lodích existuje.
Ale přiznám se, že jsem si ta čísla MO taky koupil... :)
shark

Příspěvek od shark »

Když to vezmu ze široka, tak polské letecké publikace jsou z 99% kompilacemi a výcucy z publikací jiných, přebírají chyby původní a přidávají vlastní. Takže nekupuji...
Jak je to u lodních publikací netuším, ale momentálně neřeším.
Lambert je fajn, ale... sice je hezké, že jsou v něm pérovky nejmenších detailů vnitřku torpéd, ale uvítal bych třeba pérovky vzdušníků, tvar pacholat, úvazníků a podobně. A to tam není. Jasně, lodě byly vyráběny a vybavovány kus od kusu, vybavení se měnilo, spousta se toho dá vyčíst z fotek, ale ano, jak píšeš, mít celkový plán ve větším měřítku se opravdu velmi hodí.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Možná by stálo za to, prohlédnout si knížku "ALLIED COASTAL FORCES OF WWII: Volume 1 Fairmile Marine Company Designs and US Submarine chasers." V ní jsou popsány všechny typy Faimile - od A až po D. Jestli tam jsou přímo i Tebou zmíněné detaily, to nevím. Ale je možné, že existovalo něco jako "standardizované" díly/součástky, které se používaly podle momentální dostupnosti.
Díky tomu, že se tyhle typy lodí stavěly kde se dalo po celé Anglii, tak se to asi lišilo podle místních zdrojů...
shark

Příspěvek od shark »

No, jak se říká - "mnoho podkladů, maketářova smrt" :) Jasně, že nějaké standardizované díly existovaly. Určitě je nedělali v těch loděnicích. Zas to tak nehrotím, ale nechci mít zcela tvarově a rozměrově neodpovídající detaily, třeba úvazníky.

On ten vršek má zatím čas, teď jde o spodek. Motorizaci, zapojení, ovládání...
shark

Příspěvek od shark »

Hm, po přečtení zdejších příspěvků o dvou reglech zůstanu u jednoho pro všechny motory. Loď musí zatáčet kormidlem, od toho ho má, ne? :)
Navíc ani nevím, jestli to moje zcela nová RC sada umožňuje...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Nevím co přesně jsi četl za příspěvky. Zapojení dvou reglů je přirozeně trochu komplikovanější než jednoho, ale pořád nic extra složitého. Podstatné upozornění, aby se nepraly spolu BEC, tak třeba u jednoho z reglů vypojit z jeho servokonektoru červený vodič. Případně ho vyřadit u obou a místo BEC použít přijímačovou baterku. Je to popsáno třeba v mauálu k reglům DSYS.

Zatáčet přednostně kormidlem, přesně tak. Zejména u rychlých lodí nebývá s dostatečným obtékáním kormidla problém. Problém by mohl být pokud by kormidla měla moc malou plochu, ale právě čím vyšší rychlost, tím menší plocha je třeba. A také podstatná pozice kormidla vůči šroubům. V tvém případě jsou tuším dvě kormidla umístěná přímo za dvěma šrouby? Což je velmi výhodné, proud vody od šroubu dokáže kormidlo dostatečně intenzivně obtékat i při nižší rychlosti lodi. Pořád však existuje možnost, že kormidlo modelu nebude dostatečně účinné. Přeci jen v měřítku ne vždy vše funguje tak jako v originále. Proto se mnohdy plocha kormidla zvětšuje, což je ovšem proti striktní maketovosti. Existují i řešení v podobě snímatelných návleků pro jízdu (ovšem pozor, aby neupadly), nebo rozšíření plochy kormidla pomocí průhledného materiálu. Vhodná plocha kormidla se dá i nějak počítat a kvalifikovaně odhadovat, ale jinak je to samozřejmě na vyzkoušení. Buď osobně, anebo zjistit cizí zkušenosti s danou lodí.

Pokud se použijí dva regly, je možné je buď zapojit společně na jeden kanál plynu (Y kabel), ovšem potom bez možnosti řízení rozdílných otáček. Pro ten způsob musí být každý na svém kanálu. Ovládat to jde různě. Buď zcela nezávisle, na dvou kniplech (jako tank apod.), ale to preferuje málokdo. Spíš je obvyklé použít křížový mix (delta apod.), kdy pak při pohybu kniplu vpřed/vzad točí obě strany souhlasně, zatímco při vychýlení kniplu do stran točí opačně (protitahy). Případně lze využít nějaké volné mixy a stvořit si pomocí nich funkce přesně podle sebe. O rádio bych se nebál, křížové mixy jsou už dávno ve výbavě i low end rádií a možnosti volných mixů jsou také dost běžná věc.

Čistokrevné protitahy se využijí spíš při manévrování na místě (remorkéry apod.), zatímco pro zlepšení manévrovatelnosti při rychlejší plavbě lze využívat různé mixování otáček šroubů s kormidlem. Třeba že při větší výchylce kormidla šrouby na vnitřní straně zatáčky zpomalí. Ale do takových fines bych se pouštěl leda z nouze, když by loď vyloženě špatně zatáčela a jiná řešení selhala.

Pro začátek můžeš klidně zkusit jeden regl a uvidíš. Vždycky bude možnost časem dokoupit druhý a pohon s řízením všelijak poladit. Akorát nevýhoda, že jeden regl bude muset mít větší proudovou zatížitelnost, zatímco kdyby se pořídily rovnou dva, mohly by stačit rovnou slabší.
shark

Příspěvek od shark »

Uvažoval jsem tak nějak, jak píšeš v posledním odstavci. Pokud zůstanu u DSYS (líbí se mi jejich manuály :) ) tak moc velký výběr není, ale ten 70A by měl stačit. Páčkování ani zběsilé rozjezdy nepředpokládám.
shark

Příspěvek od shark »

Pánové, máte zkušenosti se sbíhavostí hřídelí u modelů? Nevím, jestli jsem použil správný výraz, ale jde o toto: Fairmile v originále nemá hřídele rovnoběžné, ale sbíhají se směrem dozadu k sobě. Vůbec jsem netušil, že se něco takového dělá nebo dělalo. Má to nějaký praktický význam u skutečné lodi a u modelu?
semo

Příspěvek od semo »

Nemám zkušenost. Ale pokud se mohl měnit tah šroubů ke zlepšení manévrovatelnosti, tak to určitě s tou "sbíhavostí" zatáčelo líp - vektor síly od jednoho šroubu šel dál od těžiště a tím byl točivý moment větší.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Je mi známo, že hřídele vícešroubých lodí mnohdy nebyly navzájem rovnoběžné. Ale dosud jsem nepoznal případ sbíhavosti, vždy jsem narazil pouze na rozbíhavé osy hřídelí. Ovšem mám přehled spíš jen o velkých lodích a v různých malých člunech apod. se tolik nevyznám, tedy nevylučuji, že to mohlo být jak píšeš. Pokud máš dostatečně věrohodné podklady, tak se podle nich řiď.

Kromě té nerovnoběžnosti při pohledu shora často hřídele nebyly při pohledu z boku umístěné vodorovně, ale lehce šikmo (což se na modelech též často vyskytuje).

Důvody neřeknu zcela přesně a najisto. Jednak mohla mít vliv různá prostorová apod. omezení (aby se komponenty pohonu podařilo do trupu uspokojivě poskládat a nekolidovaly navzájem). Dalším důvodem mohou být ty manévrovací efekty. Rozbíhavé osy šroubů tuším napomáhají udržovat směrovou stabilitu, zatímco ty sbíhavé osy by zřejmě naopak měly podporovat zatáčení. Tedy by to dávalo logiku právě u těch malých člunů, jako podpora obratnosti. Ovšem zřejmě za cenu větší směrové lability.
shark

Příspěvek od shark »

Semo: No jo, na tom něco bude. To mě v mých leteckomodelářských uvahách, kdy se vrtule vyosuje ze známých důvodů, vůbec nenapadlo.

PetrP: Uvidíme. Teď mám jiné starosti, ale až se do Fairmile pustím, chci mít jasno :) Kormidla u ní také nejsou přímo v osách šroubů, ale nepatrně vedle, což ale možná učinnost kormidel s ohledem na směr otáčení šroubů zvyšuje. Zatím si skládám představy o řešení... Samozřejmě otázka, jak moc se mi hřídele povedou rovné, sbíhavé či rozbíhavé :D
Naposledy upravil(a) shark dne pát úno 05, 2021 15:37, celkem upraveno 1 x.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Tak on ten reakční moment vrtule funguje na lodích podobně jako na letadlech. Proto taky mají jednošroubé lodě méně příjemné vlastnosti. Pokud jsou šrouby dva (obecně sudý počet) a každý se točí na jinou stranu, tak se jejich reakční momenty navzájem ruší.

S těmi kormidly přesně nevím, ale může to být právě nějak co píšeš.

Zabudování hřídelí do trupu ve správné pozici se dělá jen tak od oka a od ruky dost špatně. Tedy se obvykle využívají různé přípravky. Jeden příklad viz. https://www.rcportal.sk/sisoj-velikij-ft12592 a jistě by se toho našlo pro inspiraci více, toto jen první na co jsem si vzpomněl.
shark

Příspěvek od shark »

S nějakou tou šablonou na lepení hřídelí počítám...
shark

Příspěvek od shark »

Tak po roce se tady musím trochu vypovídat... Když mě - vlastně už předloni - zblbnul kolega do lodiček, narazil jsem na Fairmile D. Prostě krásná loďka, v pětatřicetině tak akorát, v tomto měřítku půjdou využít i nějaké věci z plastikařiny, no chytlo mě to...

Jelikož se mi ale zdál trup poněkud tvarově složitý, popátral jsem, a našel výrobce laminátových trupů, MTB hulls, Christian Shepperd Capurro, Gibraltar. Reference dobré, tak proč to nezkusit.
Domluva s výrobcem bez problémů, zaplatil jsem, on vyrobil trup a odeslal. Na dodání jsem čekal dva měsíce od odeslání, což mě trochu nervovalo, ale holt covid, málo letů, před Vánoci, prostě trup ležel někde ve skladu v Coventry. Mezitím jsem zjistil, že ač Británie ještě v celní unii s EU je, Gibraltar nikoli a nikdy ani nebyl, obával jsem se tedy výpalného od celníků. Ale k ničemu takovému nedošlo a jedno nedělní odpoledne(sic!) jakýsi dopravce trup přivezl.

Takže na první pohled trup krásný, povrch dostatečně hladký, co mě ale zarazilo, byla poměrně velká hmotnost. Navíc ani památky po skle, trup spíš vypadal jako rezinový odlitek, které používáme v plastikařině. Při pozdějším chirurgickém zkoumání se sice náznak skla objevil, ale o výrobku, který je deklarován jako skelný laminát, mám trochu jiné představy.
Takže trocha zklamání, ne ovšem první...

Při dalším zkoumámí jsem zjistil, že trup není souměrný. Levá strana je oproti středové ose místy až o 6mm užší, než pravá. Je to způsobeno menším sklonem levého boku. To, že mají oba rozdílnou výšku, to si opravím snadno, ale ten sklon, to je mrzuté... No a že má dno v místě šroubů na každé straně rozdílný profil, to už je jen "třešnička". Naštěstí tohle je celkem nepatrné a přežiju to.

Takže celkově velké zklamání. Výrobce podle mě trup nenechal řádně uzrát, jinak si to neumím vysvětlit. Řešit to posíláním zpět by se prodražilo, navíc Chris někdy zjara zrušil svoje stránky, profil na FB, a údajně je vážně nemocný.

Místo pohodového zakuchání elektriky a následného hraní si s nástavbami tedy řeším roztažení trupu. Vyměřuju a vyřezávám přepážky, vymýšlím falešnou palubu, jsem z toho otrávený a nasraný.
Kdyby ten trup nebyl vlastně dárek, asi bych ho hodil do popelnice :/ Pořád přemýšlím, jestli ho dokončit jako originál, nebo za cenu mraků vnitřních přepážek a rozpěr z něj udělat kopyto, nechat od někoho zaformovat a nechat vyrobit pořádné trupy...

No nic, trochu jsem se vypsal z naštvání, kdyby někdo měl nějaký nápad nebo poznatek, jak udělat z nesymetrického trupu symetrický, sem s ním =D
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Tak to je pech. Osobně jsem už podobných zkušeností zachytil více a poněkud mě to odrazuje od nápadů na podobné drahé nákupy. Podle všeho jsou takové nepřesnosti a deformace u laminátových trupů poměrně běžná záležitost a neumím posoudit, zda to je vyloženě nekvalitní výroba, anebo běžná vlastnost s kteoru se musí počítat. Na netu jsem už narazil na nějaké návody co s tím, vesměs na principu jak sám píšeš, prostě nějaké vnitřní výztuhy. A pro zajištění přesného žádaného tvaru různé přípravky. Příklad s fotkami třeba zde https://www.okieboat.com/Ship%20model%20page.html Bohužel to asi jednodušeji a méně pracně vyřešit nepůjde.
shark

Příspěvek od shark »

Ten odkaz je hodně inspirativní, nejen pokud jde o "rovnání" trupu!

Taky jsem kritiku na různé výrobce zachytil, ale MTB hulls bylo všude hodně chváleno. Ono kdo ví...když trup dva měsíce ležel někde ve skladu, kdoví jak, kde, zda tam nepůsobilo teplo, a tak podobně.
Ale určitě to běžná vlastnost není, tedy řádně vyrobeného laminátového trupu. Navíc ten použitý, či spíše nepoužitý materiál (sklo), a ač se Chris dušoval, že používá epoxy, mě to mnohem víc připomíná polyuretan...

No nic, budu bojovat. Průběžně mě napadají různá vylepšení původního postupu, no tak si to nějak připravím, udělám vnitřní instalaci, podle ní pak ty přepážky a rozpěry přispůsobím, ono se to nakonec povede...
SH

Příspěvek od SH »

No, každá rada drahá. Rovnat to pouze vzpěrama bych se obával - uhne to časem zase jinde.
Takže buď opravdu tuhá vnitřní konstrukce a na tu to nějak natáhnout. Ale abych řekl pravdu, neumím si představit takovou konstrukci aby se pak ještě dovnitř vlezl pohon, baterky, serva...

Anebo si zkusit pomoct teplem. Mám nástavbu na Parata z 1mm laminátových desek které jsem potřeboval ohnout tak na poloměr 20mm. Po nahřátí horkovzduškou opravdu deska povolila, ohla se a po vychladnutí drží tvar. Byl to klasický epoxidový laminát co se kupoval z Pardubic nebo v Řempu. Spousta skla v celém profilu, už proto jsem nevěřil, že to půjde ale povedlo se.
Takže bych někde z trupu odříznul kousek materiálu na zkoušku a otestoval jestli teplem měkne, kolik vydrží než začne uhelnatět, a pokud to půjde, tak nahřívat a rovnat... Pokud je to spousta pryskyřice a málo skla, mohlo by to jít.

Nevím, jaké máš nároky na maketovost své stavby, ale stavět na křivém trupu je otrava a opruz. Pořád něco je třeba kompenzovat, upravovat, dorovnávat. Srovnáš jedno, nesedí druhé....

A postavit si tak vlastní trup? Já vím, když už jsi investoval do koupě je to blbé rozhodnutí, ale přijde mi, že hrubá stavba trupu je to nejrychlejší na celém modelu.
semo

Příspěvek od semo »

Navíc ani památky po skle, trup spíš vypadal jako rezinový odlitek, které používáme v plastikařině. Při pozdějším chirurgickém zkoumání se sice náznak skla objevil, ale o výrobku, který je deklarován jako skelný laminát, mám trochu jiné představy.
Nemůže být povrch v nějakém gelcoatu? To udělá takovou hladkou slupku, která nevypadá na první pohled jako laminát. Ale čekal bych jí jen z jedné strany teda. Ale třeba byla z nějakého důvodu z obou.
Při dalším zkoumámí jsem zjistil, že trup není souměrný. Levá strana je oproti středové ose místy až o 6mm užší, než pravá. Je to způsobeno menším sklonem levého boku. To, že mají oba rozdílnou výšku, to si opravím snadno, ale ten sklon, to je mrzuté... No a že má dno v místě šroubů na každé straně rozdílný profil, to už je jen "třešnička". Naštěstí tohle je celkem nepatrné a přežiju to.
Tady je ještě otázka, jestli je opravdu ta středová osa ve středu. Teoreticky mohlo být kopyto rovné, ale dělící rovina mohla být usazena trochu šikmo. Neříkám, že to tak je, ale mohlo by, nebo aspoň částečně. Rozhodně bych se pokusil to zkontrolovat. Ukaž nějakou fotku, pro zajímavost.

Jinak taky mám rád vše přesné. Nicméně nedávno jsem dělal loďku z 80cm dřevěného rozdělaného trupu, co mi dal kamarád. A pak jsem si všim, že taky neni uplně rovný - trochu zkroucená záď . Chvíli mě to trápilo, ale teď, když je loď skoro hotová je to vlastně celkem jedno a vypadá dobře. Co půjde opravit oprav, jinak bych řekl: nekaž si radost.
shark

Příspěvek od shark »

Chlapi, dík za rady a podněty. Napsal jsem dlouhý příspěvek, ale asi jsem ho psal opravdu dlouho, nebo nevím, prostě najednou je pryč, a dnes už nemám sílu psát ho znovu...
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Momentálně se mi konkrétní časový údaj, po který lze psát příspěvek, nedaří najít, ale jistě to nebude nijak dlouhý čas: 10 - 15 minut.
shark

Příspěvek od shark »

Tak jen rychle:
Středová osa je ve středu. Problém je jiný sklon boků. Z fotek toho moc poznat nepůjde, tak snad obrázek. Problém je, že to nejde jednoduše roztáhnout palubou, protože se roztáhne i druhá strana. A to nechci.
507df219eaaa5d3e78623ad9ed2c2e04.jpg
Fotky trupů zde: https://www.flickr.com/photos/25721684@ ... 2118/page1
Odpovědět

Zpět na „Stavba modelu“