Tak po roce se tady musím trochu vypovídat... Když mě - vlastně už předloni - zblbnul kolega do lodiček, narazil jsem na Fairmile D. Prostě krásná loďka, v pětatřicetině tak akorát, v tomto měřítku půjdou využít i nějaké věci z plastikařiny, no chytlo mě to...
Jelikož se mi ale zdál trup poněkud tvarově složitý, popátral jsem, a našel výrobce laminátových trupů, MTB hulls, Christian Shepperd Capurro, Gibraltar. Reference dobré, tak proč to nezkusit.
Domluva s výrobcem bez problémů, zaplatil jsem, on vyrobil trup a odeslal. Na dodání jsem čekal dva měsíce od odeslání, což mě trochu nervovalo, ale holt covid, málo letů, před Vánoci, prostě trup ležel někde ve skladu v Coventry. Mezitím jsem zjistil, že ač Británie ještě v celní unii s EU je, Gibraltar nikoli a nikdy ani nebyl, obával jsem se tedy výpalného od celníků. Ale k ničemu takovému nedošlo a jedno nedělní odpoledne(sic!) jakýsi dopravce trup přivezl.
Takže na první pohled trup krásný, povrch dostatečně hladký, co mě ale zarazilo, byla poměrně velká hmotnost. Navíc ani památky po skle, trup spíš vypadal jako rezinový odlitek, které používáme v plastikařině. Při pozdějším chirurgickém zkoumání se sice náznak skla objevil, ale o výrobku, který je deklarován jako skelný laminát, mám trochu jiné představy.
Takže trocha zklamání, ne ovšem první...
Při dalším zkoumámí jsem zjistil, že trup není souměrný. Levá strana je oproti středové ose místy až o 6mm užší, než pravá. Je to způsobeno menším sklonem levého boku. To, že mají oba rozdílnou výšku, to si opravím snadno, ale ten sklon, to je mrzuté... No a že má dno v místě šroubů na každé straně rozdílný profil, to už je jen "třešnička". Naštěstí tohle je celkem nepatrné a přežiju to.
Takže celkově velké zklamání. Výrobce podle mě trup nenechal řádně uzrát, jinak si to neumím vysvětlit. Řešit to posíláním zpět by se prodražilo, navíc Chris někdy zjara zrušil svoje stránky, profil na FB, a údajně je vážně nemocný.
Místo pohodového zakuchání elektriky a následného hraní si s nástavbami tedy řeším roztažení trupu. Vyměřuju a vyřezávám přepážky, vymýšlím falešnou palubu, jsem z toho otrávený a nasraný.
Kdyby ten trup nebyl vlastně dárek, asi bych ho hodil do popelnice :/ Pořád přemýšlím, jestli ho dokončit jako originál, nebo za cenu mraků vnitřních přepážek a rozpěr z něj udělat kopyto, nechat od někoho zaformovat a nechat vyrobit pořádné trupy...
No nic, trochu jsem se vypsal z naštvání, kdyby někdo měl nějaký nápad nebo poznatek, jak udělat z nesymetrického trupu symetrický, sem s ním