Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jaky pohon pro bitevni lod
-
Anonymous
Re: Jaky pohon pro bitevni lod
ahoj, poradte jaky mam zvolit pohon pro model bitevni lodi - je to Prince of Wales 1:200, lamino trup, nastavby papir + balsa, spocitany vytlak asi 4,5 kila, 115 cm. regl asi zkusim ten Dsys, prijimac nevim (nejaky obyc poradte) a pohon asi 4 x motor - mozna speed 400? naprimo nebo prevody? jak pripojit 4 motory k reglu - paralelne nebo do serie? nemam s tim zkusenosti. a napajeni nejaky velky gelovy aku, pro maketovou plavbu by to melo byt dostatecne co myslite? jaka bude vydrz?
Navrhoval jsem pohon pro podobnou loď - FN Richelieu - délka 120cm.
Šrouby průměr cca 25mm (přesně ví Nex) a pohon 4xSpeed400 7,2V napřímo. Převodovky bych asi nedával, protože jejich zástavba do úzkého trupu bude problematická + problémy s hlukem. Regulátory bych doporučil 2x30A. Bude to umožňovat nezávislé ovládání pravé a levé dvojice lodních šroubů. Nezapomeň, že šrouby se musí točit proti sobě !
Šrouby průměr cca 25mm (přesně ví Nex) a pohon 4xSpeed400 7,2V napřímo. Převodovky bych asi nedával, protože jejich zástavba do úzkého trupu bude problematická + problémy s hlukem. Regulátory bych doporučil 2x30A. Bude to umožňovat nezávislé ovládání pravé a levé dvojice lodních šroubů. Nezapomeň, že šrouby se musí točit proti sobě !
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Souhlas s Kebou, vyznávám podobnou konstrukční filozofii. Převody bych nedával, šrouby budou v měřítku malé, takže je ty motory napřímo v pohodě utáhnou. Převody se samozřejmě nic nezkazí, ale v tomto případě mi to přijde jako zbytečný výdaj navíc a k tomu zdroj nepříjemného hluku. Motory určitě paralelně. V případě přímého náhonu spíš volit typy na větší napětí. Pokud bych chtěl experimentovat, můžeš zkusit tohle (mají ho i v Admiralshopu):
[url]http://www.pselectronic.cz/ishop/detail.php?kat=5130-003[/url]
Použil jsem jeden do modelu 60 cm a cca 2,5 kg napřímo se šroubem Modela 30 mm. Stačí to na maketovou plavbu a motor zatížení zvládá dobře. Výhledově se chystám na něco podobného jako ty a uvedené motory zřejmě vyzkouším. 400 je ale naprosto OK, tím nic nezkazíš. Regl DSYS klidně, přijímač volit spíš větší typ, mini raději ne, u nich je větší riziko rušení. Baterky podle svých možností a vkusu, gelovky jsou do takového modelu OK, taky je preferuju. Akorát počítat s tím, že jsou měkčí a při větším odběru se z nich nedostane plná kapacita. 4 400 si už naplno něco vezmou, ale myslím že plný výkon se stejně nevyužije, pokud nechceš mít z bitevní lodě torpédový člun. Výdrž záleží na kapacitě a odběru. Při dobrém poměru těchto veličin může činit až několik hodin. U baterek ještě pozor na rozměry, gelovky se dělají v určitých velikostech a jsou hranaté. NiXX články se dají sestavit do packu na míru pro optimální využití prostoru.
[url]http://www.pselectronic.cz/ishop/detail.php?kat=5130-003[/url]
Použil jsem jeden do modelu 60 cm a cca 2,5 kg napřímo se šroubem Modela 30 mm. Stačí to na maketovou plavbu a motor zatížení zvládá dobře. Výhledově se chystám na něco podobného jako ty a uvedené motory zřejmě vyzkouším. 400 je ale naprosto OK, tím nic nezkazíš. Regl DSYS klidně, přijímač volit spíš větší typ, mini raději ne, u nich je větší riziko rušení. Baterky podle svých možností a vkusu, gelovky jsou do takového modelu OK, taky je preferuju. Akorát počítat s tím, že jsou měkčí a při větším odběru se z nich nedostane plná kapacita. 4 400 si už naplno něco vezmou, ale myslím že plný výkon se stejně nevyužije, pokud nechceš mít z bitevní lodě torpédový člun. Výdrž záleží na kapacitě a odběru. Při dobrém poměru těchto veličin může činit až několik hodin. U baterek ještě pozor na rozměry, gelovky se dělají v určitých velikostech a jsou hranaté. NiXX články se dají sestavit do packu na míru pro optimální využití prostoru.
:) domnívám se, že po 2,5letech buď Prince of Wales už brázdí hladiny českých rybníků anebo za skříní zapadá prachem...
... a dávat na 400ku + 25mm šroub je ... no.... nemoudré.
... a dávat na 400ku + 25mm šroub je ... no.... nemoudré.
[quote=SH]:) domnívám se, že po 2,5letech buď Prince of Wales už brázdí hladiny českých rybníků anebo za skříní zapadá prachem...
... a dávat na 400ku + 25mm šroub je ... no.... nemoudré.[/quote]
Aleš Proč nemoudré? Vysvětli.:rolleyes:
Aleš Proč nemoudré? Vysvětli.:rolleyes:
SH:
Koukám že jsem se chytil na špek :-) To je tak když člověk čte diskuzi pozdě v noci kdy už se pořádně nesoustředí. Fakt že Merrimack už tu rozvířil víc zapadlých diskuzí a párkrát jsem měl taky nutkání se přidat než jsem si všiml že předchozí příspěvky byly vloženy už před hodně dlouhou dobou.
K tomu motoru a šroubu by mně taky zajímalo vysvětlení. Co je mi známo, tak jsi vyznavač přímého náhonu a se 400 máš dobré zkušenosti i se šrouby většími, tak proč by 25 mm nemělo být vhodné?
Koukám že jsem se chytil na špek :-) To je tak když člověk čte diskuzi pozdě v noci kdy už se pořádně nesoustředí. Fakt že Merrimack už tu rozvířil víc zapadlých diskuzí a párkrát jsem měl taky nutkání se přidat než jsem si všiml že předchozí příspěvky byly vloženy už před hodně dlouhou dobou.
K tomu motoru a šroubu by mně taky zajímalo vysvětlení. Co je mi známo, tak jsi vyznavač přímého náhonu a se 400 máš dobré zkušenosti i se šrouby většími, tak proč by 25 mm nemělo být vhodné?
- petr hájek
vysoké frekvence ozubených kol mi moc realisticky nepřipadají, alespoň jsem je nikdy v přístavu neslyšel....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
[quote=Aleš][quote=SH]:) domnívám se, že po 2,5letech buď Prince of Wales už brázdí hladiny českých rybníků anebo za skříní zapadá prachem...
Aleš Proč nemoudré? Vysvětli.:rolleyes:[/quote]
mea culpa, mea maxima culpa... vypadlo jedno slovo....
správně to má být:
... a dávat na 400ku + 25mm šroub [b]převodovku[/b] je ... no.... nemoudré
Omlouvám se.
A na 25ku šroub stačí u 280 motor. Ale 400kou se nic nezkazí...
Aleš Proč nemoudré? Vysvětli.:rolleyes:[/quote]
mea culpa, mea maxima culpa... vypadlo jedno slovo....
správně to má být:
... a dávat na 400ku + 25mm šroub [b]převodovku[/b] je ... no.... nemoudré
Omlouvám se.
A na 25ku šroub stačí u 280 motor. Ale 400kou se nic nezkazí...
[quote=Merrimack]Přímí náron je naprosto nevhodný, možná pro někoho ano...ale ne pro mě, když se na lodní šroub namotá bordel, který je v každém rybníku, tak motor spálíte, vždy převod..vždy...je to nejlepší kombinace....
Na hluk bych nebral ohled, naopak loď dělá pak příjemný zvuk, tedy i reálný, když se ale vše dobře usadí, tak hluk tolik řešit nikdo nebude...naopak...
čistě jen názor, ale i zkušenosti...[/quote]
... kolik motorů jsi tak spálil???? Já ještě žádný a už jsem na šroubu hodně zeleniny z vody vytáhnul...
Na hluk bych nebral ohled, naopak loď dělá pak příjemný zvuk, tedy i reálný, když se ale vše dobře usadí, tak hluk tolik řešit nikdo nebude...naopak...
čistě jen názor, ale i zkušenosti...[/quote]
... kolik motorů jsi tak spálil???? Já ještě žádný a už jsem na šroubu hodně zeleniny z vody vytáhnul...
- petr hájek
ani já neměl nikdy problém se 400 napřímo , ono to vtěch otáčkách spíš zafunguje jako mixér než jako naviják zeleniny
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Nečistoty ve vodě jsou opravdu hrozba, ale nechápu jak by proti tomu mohl převod pomoct, ledaže by byl nikoli ozubený ale řemínkový a tedy mohl v případě zablokování šroubu proklouznout. Stejnou službu udělá spojka z pružné hadičky, která je použitelná pro přímý náhon i převodovku a pro menší výkony postačující.
Nejsem zásadní odpůrce převodů, vím že mají své technické opodstatnění a leckdy je jejich použití nezbytné nebo alespoň velmi vhodné. Nicméně jejich prosazování za každou cenu mi přijde jako dogmatismus.
Hluk při použití převodů prostě je (s výjimkou řemínkových) a rozhodně mi nepřipadá příliš realistický. Zvlášť u velkých válečných lodí kterých se týká toto téma. Nemám pochopitelně osobní zkušenosti, ale z útržkovitých informací je mi známo že lodní stroje nebyly tak hlučné aby to bylo slyšet široko daleko a určitě to nebyl žádný vysoký jekot ale naopak hluboký hukot.
Nejsem zásadní odpůrce převodů, vím že mají své technické opodstatnění a leckdy je jejich použití nezbytné nebo alespoň velmi vhodné. Nicméně jejich prosazování za každou cenu mi přijde jako dogmatismus.
Hluk při použití převodů prostě je (s výjimkou řemínkových) a rozhodně mi nepřipadá příliš realistický. Zvlášť u velkých válečných lodí kterých se týká toto téma. Nemám pochopitelně osobní zkušenosti, ale z útržkovitých informací je mi známo že lodní stroje nebyly tak hlučné aby to bylo slyšet široko daleko a určitě to nebyl žádný vysoký jekot ale naopak hluboký hukot.
Nevím kolik lodních šroubů bude model pohánět. Já mám v modelu Richelieu 1:200 4 motory 380 pro šrouby prům. cca 25 mm (samodomo) a dá se říct, že je i trochu přemotorovaný. V modelu Anrea Doria 1:200 2 motory 280 a šrouby průměr cca 22 mm. V modelu Shefield 1:200 4 motory MIG 2020 (takové ty zpločtělé, menší než motor 280) pro šrouby 20 mm. Všechny uvedené motory jsou napřímo, bez převodovek. Převodovky jsem použil jen u jednoho většího modelu pro 2 motory 400 pro šrouby průměr 35 mm a je fakt, že hluk převodovek, zejména zpočátku, než se trochu oběhaly mi docela vadil a zdaleka to nebyl hluk maketový.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek