Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Jak na lepení oken?

JW55B

Re: Jak na lepení oken?

Příspěvek od JW55B »

Pro Dejva: Křehkost Clearfixu - ano samotný Clearfix je křehký a na funkčním modelu lodi by nebyl ve většině případů dostatečně odolný. Ale já jsem (v souladu s tématem tohoto vlákna) popisoval zalepování okénka Clearfixem do rámu. Proto také odstavec začíná slovy: "Okénko se do rámu zalepí..." a i v dalším textu se mluví o vsazování skla do rámu a jeho utěsnění po obvodu.
Samotný Clearfix může být užitečný u velmi malých okének (1-2 mm), pokud nejsou mechanicky ohrožována při provozu nebo manipulaci s modelem.
To jen aby nevzniklo nějaké nedorozumění :)
shark

Příspěvek od shark »

Nějaké plexiglas tyče mají tady: https://eshop.zenit.cz/kulata-tyc-plexi ... 0-0-0161/# Někdy se tam možná stavím.
Z obalů od CD jsem kdysi okénka na plasťáka dopraváka dělal zabroušenou a zubatou trubičkou, upnutou do vrtačky. Šlo to jak po másle...
Dejv

Příspěvek od Dejv »

shark píše:Nějaké plexiglas tyče mají tady: https://eshop.zenit.cz/kulata-tyc-plexi ... 0-0-0161/# Někdy se tam možná stavím.
Z obalů od CD jsem kdysi okénka na plasťáka dopraváka dělal zabroušenou a zubatou trubičkou, upnutou do vrtačky. Šlo to jak po másle...
V tom Zenitu jsem ty tyčky kupoval....
shark

Příspěvek od shark »

Pokud budou mít otevřeno, stavím se tam, až půjdu na TIČR.
PetrS

Příspěvek od PetrS »

Osměluji se otázkou, překližková bouda a okénko z obalu CD, Chemoprén transparentní, bude to fungovat ?

Včera jsem zkoušel různé alternativy a materiály skla, zkumavka (asi polystyren), Petriho miska (taky polystyren) a obal z CD, versus lepidla Contacta od Rewelu, dělá fleky asi nejčirejší, ale na dřevě samozřejmě nedrží, vteřiňák Jino, všechno zbělá, lepidlo na plastové okapy Marley kontaktní, mírně zbělá, a na dřevě moc nedrží, klasický Chemoprén drží, ale nažloutlá hmota v rozích nic moc. Velikost okýnka 40x40, namáhání skoro žádné, parník, šnečí rychlost bez vln.
Pouze se chci vyhnout dalším 10ti lepidlům a sérii pokusů ...
Dejv

Příspěvek od Dejv »

U vteřiňáku je alternativa, nebo dvě. Jednak vteřiňák co nenechává bílej povlak a nebo po zschnutí vteřiňáku lehce přetřít sklíčko debonderem. Ale tam záleží na debonderu, aby neleptal plast. A pak jako finální úprava se mě celkem osvědčilo sklíčko ještě přetřít lesklým lakem.
Takhle upravuju variantu kdy řežu pvc tyčku a ten řez pak ošetřím tím lakem. Vypadá to dost slušně. Technicky by se dal použít i clearfix.
semo

Příspěvek od semo »

Mě obyčejný řídký vteřiňák od Pelikána nebělá, doporučuju.
Okna už většinou ale nelepím. Nebo lepím (zmíňený vteřiňák), ale ještě pojistím nějak mechanicky - podlepením zezadu tenkou překližkou, papír, hliníková lepicí páska. Dokonce i na jednom letadle jsem překryt kokpitu radši přišrouboval, jako je to na velkých letadlech.

Lepení okýnek bylo vždycky takový adrenalinový. Jestli se vteřiňák rozleje kam nemá, nebo jestli to bude držet. Takhle to sice dá zdánlivě víc práce, ale ulevilo se mi :-).
PetrP

Příspěvek od PetrP »

PetrS píše:Osměluji se otázkou, překližková bouda a okénko z obalu CD, Chemoprén transparentní, bude to fungovat ?

Včera jsem zkoušel různé alternativy a materiály skla, zkumavka (asi polystyren), Petriho miska (taky polystyren) a obal z CD, versus lepidla Contacta od Rewelu, dělá fleky asi nejčirejší, ale na dřevě samozřejmě nedrží, vteřiňák Jino, všechno zbělá, lepidlo na plastové okapy Marley kontaktní, mírně zbělá, a na dřevě moc nedrží, klasický Chemoprén drží, ale nažloutlá hmota v rozích nic moc. Velikost okýnka 40x40, namáhání skoro žádné, parník, šnečí rychlost bez vln.
Pouze se chci vyhnout dalším 10ti lepidlům a sérii pokusů ...
Teoreticky by fungovat měl, v popisu má v seznamu lepených materiálů i dřevo. Osobně jsem to ale zatím netestoval. Vím, blbá rada, ale nejlépe si vyzkoušet osobně, každý totiž má trochu odlišný styl a co vyhoví jednomu, nemusí druhému. Cena toho transparentního Chemoprenu byla pár desetikorun, tak to snad není problém zainvestovat. A kdyby se neosvědčil, tak se pořád může hodit na různé drobné opravy v domácnosti apod. Ještě pozor, že se jedná o kontaktní lepidlo, tedy funguje poněkud odlišně od jiných lepidel. Potřeba napatlat obě plochy, pak počkat na zaschnutí (než vyprchá rozpouštědlo) a pak teprve oba díly spojit a silou stlačit k sobě. Právě na tom záleží pevnost a spolehlivost spoje. Tedy pokud daná aplikace neumožňuje patřičný přítlak dílů, tak kontaktní lepidla obecně nebudou vhodná.

Jinak, nezkoušel jsi také epoxid (čirý 5 min)? Ten lepí dřevo dobře a na některé plasty také funguje. Navíc vyplňuje spáru (v tomto ohledu lepší než vteřiňák). Akorát pozor, že některé epoxidy žloutnou, tak aby to nevadilo někde kde to bude vidět. Ale pokud bude spára s lepidlem schovaná či nabarvená, tak je to jedno.

S těmi zdroji surovin potíž, že je málokdy jistota, že se opravdu jedná o určitý plast. Pokud by šlo opravdu o polystyren, tak ten lepit epoxidem lze. I když pro spolehlivější výsledek dobré dodržet obvyklé zásady (odmaštění a zdrsnění). Ovšem při odmaštění pozor na rozpouštědla leptající polystyren. Ještě další druhy plastů lze epoxidem dobře slepit, ale řadu jiných ne, tedy opět lze radit akorát vše předem otestovat.

Technologie provedení oken se samozřejmě bude lišit podle případu. Něco jiného jsou malá kulatá o průměru pár mm a něco jiného tvůj příklad s tabulemi 4x4 cm. To bude něco podobného, jako řešil kolega na lodi Naxos, tak možná inspirace. https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewt ... d=4776&p=5
PetrS

Příspěvek od PetrS »

Další pokus, funguje UHU Transparent, navíc dnes jsem zjistil, že je to stejné jako Chemoprén Transparent, i tuba s uzávěrem jsou si nápadně podobné, konzistence a smrad ... Polystyrén zbělá, ale CD obal funguje bez tohoto efektu a s dřevem to drží, včera jsem lepil i plastová lodní kulatá okénka se vsazeným sklem, pouze rám bylo nutno trochu vevnitř zdrsnit, aby lepidlo drželo, 5 minut nechat pracovat, pak vložit čočku a po 10 minutách už se moc nehýbala. Jenom bacha na sprejové barvy, rozpouštědlo lepidla je naleptává.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“