Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Jak na lepení oken?

PetrP

Re: Jak na lepení oken?

Příspěvek od PetrP »

Mohl bys prosím blíže upřesnit způsob zasklení okének (jaký průhledný materiál, čím lepeno a tak)? Dík.
semo

Příspěvek od semo »

Okýnka jsou z durofolu, tuším 0.5mm tlustého. Mosazná kolečka jsou asi původně na záclony, řekl bych. Na brusce jsem je zbrousil tak, aby byly ze zadu placatý (poznámka: jsou dutý, ale to je jedno). Přikápnul jsem je do stěny vteřiňákem. Ze zadu je pak překližkový kroužek (0.8mm) vykroužený řezacím kružítkem Olfa a na něm vteřiňákem nalepené kolečko durofolu průměru zhruba jako mosazný rámeček (trochu míň, aby se lepidlo dostalo na mosaz). Protože překližkový koužek je větší, je tam ještě kroužek ze čtvrtky (na vyrovnání výšky). A to celé je pak přilepené 5m epoxidem ze zadu. Snad je to pochopitelné. Spíš by to chtělo obrázek. Kdyžtak dodám :-)

Přední okna mají rámeček z překližky, v něm druhý rámeček, odskočený o 0.5mm. Tim vznikne zoubek pro vsazení durofolu. Přes to je pak rámeček z nařezaných pásků překližky. Prostě jako okno:-). Lepeno opět vteřiňákem a 5min epoxidem. Trochu se mi podařilo tim epoxidem opatlat okolí předního okna, ale neni to nic strašného.
Naposledy upravil(a) semo dne úte pro 15, 2020 14:35, celkem upraveno 1 x.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Perfektní informace. Durofol je jak koukám PVC, tedy mizerně lepitelné. Já pro změnu sehnal čirou fólii Vivak (což je plast PETG). Z pokusů vyplynulo, že to sice jde slepit více způsoby (lepidlo na kity, epoxid, silikon), ale pevnost spoje nic moc, šlo to celkem snadno odtrhnout od sebe. Tedy problém, ovšem teď tu od tebe vidím elegantní řešení. Průhledná fólie přitlačená přesahujícím rámečkem z materiálu, který lze k materiálu stěny nástavby či trupu spolehlivě přilepit. Výborný tip, díky moc. Mě totiž jde o budoucí pokusy zaklívání okének v trupu. Jestliže na nástavbách to není ještě tak kritické, tak okénka v trupu musí být spolehlivě vodotěsná a nesmí hrozit, že to časem nějak povolí a bude tudy dovnitř trupu prosakovat.
semo

Příspěvek od semo »

Jo, přesně, ten vteřiňák tam je jen aby to přidržel a pojistí se to mechanicky tim rámečkem, nebo kolečkem. Nicméně mám dojem, že když se přilepí na větší plochu a trochu se to předtim obrousí, tak to vteřiňák taky udrží (mám to myslím na jednom letadle).

Jinak, byl jsem překvapen, že i když přesah durofolu vůči rámu je třeba taky jen necelý milimetr, tak to ten rámeček podrží a vymáčknout to prstem skoro nejde. Dělal jsem předtím pokus.

Další možností by bylo zkusit nějaké speciální lepidlo. Někdo chválil tohle: https://ceys.cz/produkty/lepidla/specia ... ne-plasty/. Tak jsem ho taky koupil, když jsem ho viděl viset v železářství. Ale ještě nezkusil.
Naposledy upravil(a) semo dne úte pro 15, 2020 17:40, celkem upraveno 1 x.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Jasně, lepení plastů je obecně alchymie (už se tu vícekrát probíralo). Ovšem až na pár výjimek (jako polyethylen, polypropylen, teflon na které platí snad jen nějaké to speciální lepidlo jak uvádíš) se víceméně všechno nějak normálně slepit dá. Spíš problém když se lepí plast k jinému materiálu, tak aby dotyčné lepidlo fungovalo dobře na oboje. Odmaštění a zdrsnění obecně má dobrý vliv na slepitelnost, tedy tvá zkušenost s tím souhlasí. Každopádně užitečné informace.
pberki

Příspěvek od pberki »

Na lepenie PETG (používaného na 3D tlač) je dobré lepidlo "UHU HART KUNSTSTOFF". Viď napr. tu:
https://www.gluemaxx.de/klebstoffe/spez ... f-tube-30g
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Dík za tip. Značka UHU je známá širokým výběrem všelijakých lepidel pro všelijaké účely a pro víceméně všechny druhy plastů se u nich něco najde. Problém ale vidím při potřebě lepit plastový materiál s něčím jiným. Pokud by se PETG fólií zasklívala okna na nástavbě z plastových desek (nejspíš HPS), tak bych neměl obavy, zřejmě by to bezpečně drželo pomocí různých lepidel vhodných pro oba použité druhy platů. Starost ovšem mám pro případ zasklívání okének v laminátovém trupu, případně plechové nástavbě apod. Tedy když má být plast slepen s naprosto odlišným materiálem, na který jsou účinná odlišná lepidla. A různé údaje od výrobců beru raději s rezervou, často to je spíš jen marketing. Jedna věc, zda postačí díly k sobě pouze přichytit a druhá, pokud má spoj vydržet určité zatížení. Tedy nejlépe, když si sám ověřím a otestuji. Ovšem druhů plastů a jejich lepidel je spousta, tedy nemohu mít detailně prozkoumané vše. Raději se tedy držím těch pár prověřených a osvědčených věcí.
semo

Příspěvek od semo »

Jo, to by mě obecně taky zajímalo.

- Třeba je pro mě záhadou, čím kitaři lepí ty kovové leptané díly k polystyrenu. Snad prý vteřiňákem, ale to vůbec nedrží.
- Nebo jak to je třeba u stavebnic lodí, kde je plastový výlisek trupu a k tomu se lepí překližka?
PetrP

Příspěvek od PetrP »

V tomto bohužel také nemám dostatečné znalosti a rád bych se více poučil. Kovové lepty na kity se pokud vím lepí právě CA. Dokonce jsem se dočetl, že se přitom hojně používá odstraňovač CA (debondér) a kolikrát se ta operace vícekrát opakuje, než je stavitel s výsledkem spokojený. Fakt je, že požadvky na statický a funkční model jsou poněkud odlišné a klasický kitař prostě nemusí řešit obavy, zda mu nějaké drobné pracné detaily neupadnou při plavbě apod. Více by k tomu asi povědel Dejv, má praxi. Ten mi také sděloval, že leptané díly mezi sebou běžně pájí (což mi přijde při té titěrnosti skoro jako fantazie, ale někdo prostě umí).

Vteřiňák nadšeně a spokojeně používá spousta lidí, ovšem mě moc nevyhovuje a mám s ním spíše horší zkušenosti. Obecně mi přijde docela křehký, takže ty spoje snáze praskají (a hodněkrát už se mi také něco přilepeného ulomilo). Potom mi vadí jeho dráždivé výpary. Také už mi mnohokrát zatuhlo nespotřebované lepidlo v tubě. Ale zas CA je více druhů a jistě to chce najít a dodržet ty správné pracovní postupy. Což platí o každém lepide a za případný neúspěch leckdy nemůže lepidlo samotné, ale spíš jeho nesprávná aplikace.

S těmi stavbnicemi přesně nevím. Ale pokud by byl trup z plastu dopře lepitelného epoxidem, zřejmě bych ho preferoval. Možná by fungovalo i PU, ale nevím jistě, muselo by se prověřit. Potom některá ty speciální lepidla na plasty (viz. UHU), u některých se uvádí, že s nimi lze přilepit plast i k jinému materiálu včetně dřeva. Možná by se nějaké doporučení dalo vyčíst přímo z návodu nějaké takové stavebnice (a možná že někde může být lepidlo dokonce přiloženo).
ZBl

Příspěvek od ZBl »

PetrP píše: ... Starost ovšem mám pro případ zasklívání okének v laminátovém trupu, případně plechové nástavbě apod. Tedy když má být plast slepen s naprosto odlišným materiálem, na který jsou účinná odlišná lepidla.
A co vyzkoušet lepidlo na kabiny? Já osobně ho ještě nezkoušel, ale letadýlkáři by mohli vědět a poradit. Údajně vytváří pružný, čirý, vodotěsný spoj...
A jen pro zajímavost, to lepidlo se opravdu jmenuje lepidlo na kabiny (https://www.rc-zoom.cz/lepidlo-na-kabiny-modelu-112ml/).
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Hele, nevím, vypadá to zajímavě, ale jak studuji popis, tak tam vidím určité podezřelé věci. PVA (polyvinylacetát) je disperze a s těmi zrovna nemám moc pozitivní zkušenosti ohledně pevnosti a hlavně voděodolnosti. Také většina z těch lepidel spadá do kategorie D2 (tedy omezená odolnost proti vlhkosti), zatímco D4 (plně odolné proti vodě) jsou vesměs PU. Také pokud vím, tak disperze jsou vhodné na savé a přírodní materiály (dřevo, papír apod.) zatímco s plasty si zrovna moc nerozumí. Ale každá disperze není klasický Herkules a třeba se výrobci povedlo opravdu vyvinout něco s vylepšenými vlastnostmi. Každopádně by to chtělo buď osobně otestovat, nebo aspoň mít zasvěcenou referenci. Ale určitě dík za každý nový tip. Vždycky se hodí mít co největší přehled.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Já na plovoucí lodě lepím okna Chemoprén-Transparentní v tubě, po zaschnutí je čirý.drží i na laminátu.
A je To . . . .!
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Třeba budu tahat dříví do lesa, ale zkusím sepsat, co a jak lepím já a jak mi to již několik let funguje.
- Plastikové stavebnice, destičky, profily, zkrátka plast na plast lepím z 90% Tamiya Extra Thin Cementem (https://www.peckamodel.cz/79787182-extr ... SwQAvD_BwE). Plast lehce naleptává, přičemž ale vše "přebytečné vyvzlíná do spáry, tudíž třeba vnitřní rohy nenechá nikdy "zalité" a není tak poznat, že jsou lepeny. Velké, plastové plochy, kde mi třeba nevadí vyteklé lepidlo lepím zásadně Revelláckou contactou. Opět plast naleptá a spojí. (https://www.peckamodel.cz/339604-revell ... YYQAvD_BwE)
- Jak na ty zatracené lepty? Nejideálnější je, jak zde již bylo zmíněno pájení. To zajistí, že spoj je opravdu stoprocentní a nikam se nepohne, nicméně to není vždy možné. Na spojování kov na kov, plast na kov, kov na dřevo, dřevo na plast apod. používám už dlouho a naprosto spokojeně CA lepidlo od Bob Industries. Dělají myslím několik "hustot" nicméně mně naprosto vyhovuje to růžové (https://www.amazon.com/Insta-Cure-Filli ... B0000DD1QQ). Jeho jedinou nevýhodou je mně zcela nevyhovující "ústí", což je ale deviza všech lepidel, které jsem měl v ruce. Vzhledem k tomu, že nejradši mám aplikaci alá lepidlo na destičce a v ruce jehla, nevadí mi to.
- Jak na konstrukční věci typu pouzdro hřídele k trupu, nebo dřevěná paluba na nástavbu? Epoxid. Používám nejradši děsně smradlavý epoxid, který mi vždy sežene kamarád u výrobce protézy (ne zubní). Je čirý a mísí se s práškem, který vypadá zatraceně přesně jako koks. Ten údajně lepidlo okysličuje a to díky němu tvrdne. Jeho nevýhodou je, že tvrdne i ze vzduchu a že vlastně nevím, kde jej jinak sehnat.
To je v kostce shrnutí, jaká lepidla používám a jak mi to funguje. A na závěr? Na závěr přidám tip, který možná spousty z vás zná, nicméně mně ho asi někdo zatajil (stejně jako Jágrovi elektrokolo). Spousty lidí nelepí okna, kabiny apod. CA a proč? Protože CA dělá na skle "mlhu". Plastikáři používají nejčastěji herkules, jenže ten na funkční modely není nejvhodnější, protože prostě nic nevydrží. A teď onen tip! CA dělá mlhu tím, že při tuhnutí uvolňuje páry a ty naleptávají všechno NAD lepeným spojem. A to je ta důležitá informace! Pokud se lepí kabina na letadlo, stačí model otočit vzhůru nohama. Sice pak k dojde naleptání a zamlžení sedačky, ale zase to bude přes sklo skvěle vidět, neb to bude neporušené. U lodí většinou naštěstí žádné sedačky nejsou, takže v pohodě..
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
semo

Příspěvek od semo »

Ještě k tomu vteřiňáku. Používám obyčejnýho řídkýho pelikána a už dlouho se mi nestalo, že by to udělalo ty bílý mapy, o kterých píše Tom. Ale znám je od jiných vteřiňáků. Taky nemůžu potvrdit vysychání, které zmínil Petr. Někdy jsem míval problémy s tim, že se mi přilepilo víčko a sundat šlo jen s pomačkáním kleštěma (a někdy se tak samozřejmě zmařilo). Až jsem přišel na to, že se víčko vůbec nemusí utahovat! Stačí jen položit na hrot a možná lehce pootočit. Takhle vydrží v dílně třeba pár měsíců a nezatuhne. Petr Kapucinský (možná znáte: http://www.vekamodel.cz/), mi doporučil dokonce, že stačí do hrotu zastrčit kovovou jehlu od injekční stříkačky a vůbec ho nezavírat. Když prý v jehle zatuhne, stačí prý vypálit nad zapalovačem a jede se dál. Nezkoušel jsem, ale zní to zajímavě.

Ohledně křehkosti: jasně, křehký to je. Ale slepil jsem takhle třeba celý dřevěný trup na 3m polomaketu větroně (překližka, balza, smrk) a už řadu let lítá. Kde se mi to zdálo, že bude lepší pojistit, tam jsem samozřejmě přidal epoxyd. Ale obecně bych řek, že spíš praskne dřevo vedle.

A když už jsem se takhle rozjel: další tip, co jsem dloho neznal, že vteřiňák se rozpouští v acetonu. Někdy se to hodí, když si člověk omylem poleje prsty, nebo tak něco. Sice aceton na kůži taky neni ideál (asi horší než CA), ale už jsem si takhle ruce umyl.

A ještě jedna prasečina na závěr (citlivější modeláři by možná neměli číst :-)): když slepím k sobě dva kousky dřeva a vznikne mi tam spára, kterou je potřeba vytmelit, často do ní prostě kápnu vteřiňák a to místo hned přebrousím, ještě než zaschne. Vzniklé piliny se ve spáře usadí a vytmelí ji. To třeba ještě jednou zopakuju. Zní to jako strašná prasečina a možná i je, ale výsledek je normálně pěkný a "čistý".

TomHlach: ta Tamiya Extra Thin Cement, to je takový malý zázrak, co jsem tak viděl na videích, pěkné.

...skoro se to tady od Naxose uchýlilo k lepidlům. Možná by to stálo za to rozdělit do jiný diskuze.
Naposledy upravil(a) semo dne pát pro 18, 2020 10:48, celkem upraveno 1 x.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

TomHlach píše:...
- Jak na konstrukční věci typu pouzdro hřídele k trupu, nebo dřevěná paluba na nástavbu? Epoxid. Používám nejradši děsně smradlavý epoxid, který mi vždy sežene kamarád u výrobce protézy (ne zubní). Je čirý a mísí se s práškem, který vypadá zatraceně přesně jako koks. Ten údajně lepidlo okysličuje a to díky němu tvrdne. Jeho nevýhodou je, že tvrdne i ze vzduchu a že vlastně nevím, kde jej jinak sehnat.
...
To co popisuješ mi připomíná toto: UHU PLUS Acrylit eventuálně UHU PLUS Acrylit Express (Dvousložkové lepidlo na akrylátové bázi – lepí plasty, dřevo, sklo, keramiku, kovy...) Tedy v žádném případě epoxid, ale akrylát. Mě to ze všeho nejvíce připomíná Dentacryl (prášek plus pryskyřice - a jak z obou názvů vyplývá, jedná se o AKRYL-át). Zatím jsem s tím lepil plasty mezi sebou, sklolaminát (epoxidový) na polyesterový laminát, dřevo na laminát a vše drží. Jediné mínus (pro mě) má varianta Express a to takové, že je hodně rychlé. Ale lepí dobře i v případě spár mezi lepenými díly. Dá se koupit např. tady: http://www.sczmodelshop.cz/lepidla-akti ... s-acrylit/ nebo https://www.lepidla.cz/cs/p/uhu-plus-ac ... -5299.html (tady ho popisují jako epoxidové, ale to je nesmysl).
Naposledy upravil(a) ZBl dne pát pro 18, 2020 13:34, celkem upraveno 1 x.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Transparentní Chemoprén, to jsem dosud ani netušil že existuje. S tím klasickým jsem si zrovna moc neporozuměl, možná že by toto bylo lepší.

Na lepení kitů jsem vždy používal nějaká laciná lepidla, měl jsem za to, že ta značková neudělají o moc lepší práci, akorát se připlácí za značku. Ale ověřené nemám a podstatný fakt, že jsem nikdy nevyžadoval nejvyšší kvalitu a subjektivně mi vyhovělo to co jsem měl k dispozici.

To smradlavé lepidlo s práškem, mám stejný dojem jako kolegové, že to nebude epoxid, ale spíš něco jako Dentacryl. Nikdy jsem nepoužil, pouze přičichl někde v práci v laborce a ten smrad mě dostatečně odradil.

CA jsem dosud používal jen běžně dostupné malé tubičky. V čemž právě také může být ten rozdíl ve zkušenostech. Bohužel mi to po pár měsících zatuhlo i zabalené v zip pytlíčku (celý objem, nikoli jen uzávěr). Řídké jsem zavrhl záhy (příliš rychle tuhne a zatéká kam nemá), tedy později již jen gelové. Ty agresivní výpary a "zamlžení" povrchu jsem zaznamenal také. Je mi známo, že CA je široce oblíbené a řada lidí s tím lepí všechno možné, takřka univerzálně. Já jsem se s ním prostě tolik nesžil a upřednostňuji spíš jiná lepidla. Což není nic proti ničemu. Zrovna nedávno tu ZBI psal něco podobného ohledně barev. Že prostě každému vyhovuje něco jiného, protože každý má jiný subjektivní přístup. Já mám tendenci spíš vystačit s omezeným sortimentem lepidel na co nejširší okruh použití a nemám moc chuti sahat po úzce použitelných specialitách. A spíš používám to co běžně seženu všude možně, než nějaké hůře dostupné speciality.

Aceton tuším rozpouští i PU (lepidlo, pěna).

Prasácké tmelení, proč ne když to splní účel a subjektivně to vyhovuje. Však já také mnohdy používám různé postupy co nejsou zrovna oficiálně košer.

Pravda, že už jsme se dostali poměrně offtopic. Tak raději dost, anebo navázat jinde. Lepidla se tu již jistě vícekrát diskutovala, jen nevím zda v nějakém samostatném tématu, anebo jen takto mimochodem.
semo

Příspěvek od semo »

PetrP píše:CA jsem dosud používal jen běžně dostupné malé tubičky.
Jo, to je uplně něco jinýho. Dělají mapy, tuhnou, tečou po rukách, je toho málo, drahý...samá nevýhoda.
SH

Příspěvek od SH »

PetrP píše:...
To smradlavé lepidlo s práškem, mám stejný dojem jako kolegové, že to nebude epoxid, ale spíš něco jako Dentacryl. Nikdy jsem nepoužil, pouze přičichl někde v práci v laborce a ten smrad mě dostatečně odradil.
....
potřeboval jsem pevně slepit laminát a ABS ( upevnění Voith-Schneider pohonů v trupu, takže porucha = konečná...) a jediné, co to splňovalobyl UHU Plus Acrylit... což je stejný princip jako Dentacryl, od zubařů Duracryl a pd, jen upravené více na lepidlo.
Na základě té zkušenosti jsem začal používat Dentacryl vodičku na lepené plastů a nemůžu si to vynachválit.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

semo:
Už ani nevím, kdy jsem měl vteřiňák v ruce poprvé, ale zřejmě to bylo dost dávno, ještě v mém mládí v devadesátkách. A tehdy to jistě byly ty běžné malé tubičky z drogerie apod. O existenci různých druhů, vymakanějších balení apod. jsem se dozvěděl až o dost později. A jelikož toto bylo (a vpodstatě stále je) dostupné leda v modelářských prodejnách, zatímco já preferoval dostupnější nákupy, tak jsem se již do toho neodhodlal. Mezitím jsem si zvykl na jiná lepidla a k CA nikdy nezískal vřelejší vztah. Malé tubičky dosud používám, jelikož když už CA použiji tak sporadicky a v malém množství, tak se mi nechce kupovat nějaká větší balení. A ty tubičky kupuji leda nějaké ty nejobyčejnější za pár korun, tak mi to zas tak drahé nepřijde.

SH:
Zajímavá informace. Právě to lepení plastů s jinými materiály je často největší oříšek (jak jsem už psal). Laminát s HPS by šel slepit epoxidem (i když si nejsem jistý, zda by spoj mezi epoxidem a HPS snesl nějaká velká zatížení). Ale s ABS či jiným plastem bych byl v koncích. Takže dobré vědět a mít řešení v záloze, pokud by bylo nezbytné.
Naposledy upravil(a) PetrP dne pát pro 18, 2020 22:37, celkem upraveno 1 x.
machacek

Příspěvek od machacek »

kluci ja používám na lepeni kovů plastů laminátu od versachemu plastic welder maji ho stabi!ne v auto kelly asi za dvě kila sice pišou ze je to epoxid ale smrdi to jako metacrylatovy lepidlo co jsem používal dříve po vytvrzení se dá frézovat vrtat nemá chybu
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Dovolil jsem si sem přesunout všeobecné rady k lepení oken z tématu Naxos - povídání.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
JW55B

Příspěvek od JW55B »

Dovolil bych si přidat dvě metody vhodné pro malá kulatá okénka ("porty"), při nichž odpadá nutnost maskování skla před natíráním rámu okna - sklo se instaluje až po nabarvení rámu:
1. Okénko se nelepí, ale jenom zatlačí do rámu, protože se vysekne průbojníkem z 1 mm měkčeného PVC (to je materiál, který najdete jako závěs za dveřmi velkého "průchozího" mrazáku v mrazírnách). Tohle řešení používají okénka polského RB Modelu https://www.rbmodel.com - a funguje to velmi dobře a spolehlivě.
2. Okénko se do rámu zalepí "zasklívacím" přípravkem Humbrol Clearfix https://www.modelcentrum.cz/produkt/Hum ... ev-i109563 - trocha čirého lepidla se nanese na rám, vsadí se sklo a celé sklo se přetře Clearfixem. Clearfix zateče do koutů po obvodu a vytvoří průhlednou blanku, která okénko spolehlivě upevní a utěsní. Velmi malé otvory (1-2 mm) se dají zasklít dokonce jen samotným Clearfixem. Protože Clearfix obsahuje alkohol(y), musí být rám natřený barvou odolnou vůči lihu - např. syntetickou, nikoliv nitro nebo akrylovou.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Diskuze o okénkách prokázala svou užitečnost. Zaujalo mě to doporučení na transparentní Chemopren, tak jsem si o něm něco zjistil a docela mě zaujal https://www.pattex.cz/cs/produkty/konta ... -free.html Na rozdíl od běžných kontaktních lepidel je na polyuretanové bázi, což zní slibně. Deklarovaná odolnost proti stárnutí, vodě i chemikáliím tak zní věrohodně. Pružnost spoje je rovněž plus a průhledný vzhled též. Chtěl jsem hned vyzkoušet, ale už jsem před uzavřením nestihl návštěvu v OBI. Naštěstí jsem na to lepidlo čerstvě narazil v Albert hypermarketu. První test dopadl nadějně. Zdá se, že to opravdu lepí spolehlivě řadu materiálů, včetně těch průhledných plastových fólií, co zamýšlím na okénka lodních modelů. Můj problém tedy zřejmě vyřešen.

Ke kontaktním lepidlům jsem přitom dlouho neměl důvěru, kaučuk jak známo podléhá stárnutí a degradaci a zdaleka neodolá všemu. Při aplikaci může být problém s dostatečným přítlakem a pak to nemusí správně držet. V poslední době jsem si však dojem vylepšil, když se mi právě kontaktním lepidlem (Soudal univerzál) podařilo nadějně slepit pár bot (když předtím jiná lepidla selhala). Snad se tedy osvědčí i ten transparentní Chemoprén. Jak to půjde, použiji ho na znázornění okének v testovacím modelu a praxe ukáže, jak se to osvědčí.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Přihodil bych něco málo poznatků.

Ohledně Clearfixu, záleží na tom kde dané okénko je. Třeba na trupu bez dodatečných úprav rozhodně Clearfix nedoporučuji, protože blanka co po zaschnutí vznikne je velmi křehká. Ok, na maketu pod akvárkem, budiž, na funkční model ne.
Leda s úpravami - používám krapet komplikované řešení, kdy okénko je zaskleno z vnější strany Clearfixem (kvůli image), ale z vnitřní strany je port přelepen průhlednou fólií (ta má ještě mikro-dírku 0,3mm kvůli rozdílu teploty a tlaku v prostoru okénka - stejně jako to mají dopravní letadla u okýnek pasažérů). Aby vnější blanka byla odolnější, je ještě zakápnutá syntetickým lakem.

Jinak používám průhledné fólie, třeba ty tvrdší z obalu na košile a podobně.

Dostal jsem taky tip na průhledné obaly na CD (z toho cca 1-1,5mm průhledného PVC), ty vyříznout a vysoustružit do kolečka. Bohužel na to nemám technické vybavení.

Zkouším ještě variantu, sehnal jsem si 3-4-5-6mm průměr kulaté PVC tyče, ty nařezat na placičky. Potom je lehce přebrousím na jemném smirku pod vodou. Když se pak na tu matnou plochu řezu dá kapka leského laku, vypadá pak okénko jako ze skla (zprůhlední).
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

PetrP píše:Diskuze o okénkách prokázala svou užitečnost. Zaujalo mě to doporučení na transparentní Chemopren, tak jsem si o něm něco zjistil a docela mě zaujal https://www.pattex.cz/cs/produkty/konta ... -free.html Na rozdíl od běžných kontaktních lepidel je na polyuretanové bázi, což zní slibně. Deklarovaná odolnost proti stárnutí, vodě i chemikáliím tak zní věrohodně. Pružnost spoje je rovněž plus a průhledný vzhled též. Chtěl jsem hned vyzkoušet, ale už jsem před uzavřením nestihl návštěvu v OBI. Naštěstí jsem na to lepidlo čerstvě narazil v Albert hypermarketu. První test dopadl nadějně. Zdá se, že to opravdu lepí spolehlivě řadu materiálů, včetně těch průhledných plastových fólií, co zamýšlím na okénka lodních modelů. Můj problém tedy zřejmě vyřešen.

Ke kontaktním lepidlům jsem přitom dlouho neměl důvěru, kaučuk jak známo podléhá stárnutí a degradaci a zdaleka neodolá všemu. Při aplikaci může být problém s dostatečným přítlakem a pak to nemusí správně držet. V poslední době jsem si však dojem vylepšil, když se mi právě kontaktním lepidlem (Soudal univerzál) podařilo nadějně slepit pár bot (když předtím jiná lepidla selhala). Snad se tedy osvědčí i ten transparentní Chemoprén. Jak to půjde, použiji ho na znázornění okének v testovacím modelu a praxe ukáže, jak se to osvědčí.
Na mojí plachetnici (často okna namočená) drží čtvrtým rokem. ten Patex je on.
A je To . . . .!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“