nemusíš se bránit... není proč. Taky podepíšu to co jsi napsal.TomHlach píše:Co k tomu říct. Na jednu stranu bych se pod tento názor s chutí podepsal, na stranu druhou technologii používám, nicméně na svou obranu to alespoň prezentuji jak to je a nevydávám to za své umění. Je to pro mne těžké. Na jednu stranu mne baví vše dělat ručně (mám jen ruční nářadí, které se vejde do jedné malé nářadnice), na druhou stranu mne ale baví závodit, kde by mi bez 3D tisku a leptání ujel vlak.SH píše:když si někdo staví model pro sebe nebo na nějaké ukázky, předváděčky.... tak je jedno, jestli si kanystr koupil, vytisknul, odlil nebo pižlal každý kousek samostatně...
Podle mého, by tohle mělo patřit do F4C, nebo F4B a mělo by to také mít přidanou hodnotu v tom, že se člověk snaží stavebnici vylepšit. Kdo ale vlastně pozná 3D tisk, když se modelář nepřizná? Kdo z rozhodčích rozhodne "tenhle kanystr ručně udělat nemohl, ale vytiskl ho"?
Na obranu 3D tisku to opravdu není, alespoň ne v tuto chvíli a s mou tiskárnou lehké. Je to spousty broušení, spousty hodin tisku, zkoušení a modelování. Je to ale určitě blíž stavebnicím, než maketám (myšleno ručně dělaným).
Jen chci ukázat, že se velmi brzy objeví nové otázky, a pokud na ně nebude modelařina připravena a nevyřeší je ke spokojenosti většiny (všem se zavděčit nedá) tak se to může hrubě vymstít. Příkladů z historie je víc než dost kdy technologický pokrok v kategorii ji zahubil.