TomHlach píše:PetrP píše:Tom Hlach:
S tou cenou je to pro mě překvapivé. Měl jsem představu cca 20 tis., ale asi doba mezitím pokročila. Ovšem pořád otázka, jaká kvalita se za tu cenu dostane...
Mne to také překvapilo, tak nějak jsem měl také vžitou cenu kolem 20.000,-. Já si 3D tiskárnu pořídil, neb zrovna na korvetě je spousty dílů, které se opakují (sloupky na zábradlí, miny, držáky střeliva pro kanón..) a nevím, jak bych je časově zvládl po jedné udělat. Jinak ten můj Anycubic tiskne poměrně hezky, ale i tak se na větší ploše musí něco málo zbrousit a dostříknout, případně dotmelit.
A co se týče pomoci. Kdokoliv bude cokoliv potřebovat, jsem ochotný se o služby mé tiskárny i případně modelování podělit, za náklady.
Tak určitě, právě ty různé drobné tvarově členitější díly by se ručně dělaly dost pracně, zvlášť ve větším počtu. Tedy plně věřím, že 3D tisk ušetří hodně úsilí. Právě to jsou aplikace, u kterých mi přijde využití 3D tisku nejvíce smysluplné a lákavé. Pokud by tedy existovala možnost výpomoci, třeba bych někdy časem rád využil tvých služeb. Cena je otázka, ale různé nakupované doplňky jsou obecně relativně drahé a ještě problém najít něco přesně na míru. Věřím, že by 3D tisk vyšel výhodněji.
Kromě kitů jsem odkojený zejména vystřihovánkami. Některé jsem už použil pro své stavby a další jistě ještě využiji. Potom ani není třeba řešit výkresy dílů, ale na vše existují střihy. Cokoli má hranaté tvary a je složeno z rovných ploch, lze potom snadno sestavit z destiček různého materiálu (nikoli jen plast). Jednoduché ohyby (v jednom směru) lze také uspokojivě modelovat. Ale velký problém představují složitěji zakřivené povrchy, u takových dílů by mi 3D tisk jistě velmi pomohl, určitě o dost rychlejší a také přesnější, než když bych se to pokoušel ručně vybrušovat apod. Samozřejmě primární umět takový tvar nakreslit, psal jsem, že to neumím, ale ty softwarové nástroje k tomu jistě mají možnosti. Jednoduchý náčrtek si snadno a raději načmárám ručně. Pokud to má vypadat lépe, tak něco spáchám v Malování, Wordu apod. Ale náročnější strojařský výkres bych ručně klasicky na prkně rýsovat nechtěl. Věřím, že v těch CAD apod. programech je to efektivnější. Podobně jako sepisování v textovém editoru proti psacímu stroji natož ručně. Právě věliká výhoda práce na PC, že se dají snadno dělat všelijaké úpravy bez nutnosti neustálého předělávání od základu. Pokud bych tedy uměl kreslit v těch programech, tak bych nějaký takový komplikovanější zakřivený předmět asi tvořil nějak zkusmo, různě si s tím hrál a upravoval, až by se mi ty křivky zdály. Pak bych si vytiskl různé pohledy, řezy apod. na papír. Změřil si potřebné kóty a podle toho případně upravil. Když by se to zdálo OK, tak by bylo možno zkušebně 3D vytisknout a výsledek opět překontrolovat a pokud by bylo třeba, tak se vrátit do kreslicího programu a upravit dle potřeby atd. Věřím, že takto by bylo možné úspěšně realizovat i poměrně náročné tvary.
Uvedl bych jako příklad komín. Pokud má mít jednoduchý válcový tvar, nevidím příliš důvod, proč ho řešit 3D tiskem, ale raději bych jednoduše stočil trubku z listu materiálu. Ovšem pokud by měl být komín komplikovaně zakřiveně tvarovaný, jako např. na modelu křižníku Mogami (viz. článek
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view. ... 18010008), tak by 3D tisk velice pomohl a vůbec se nedivím autorovi modelu, že danou techniku využil. Ve vystřihovánkách se sice i takové tvary modelují, ale dost komplikovaně (obvykle musí mít takový složitý objekt vlastní kostru, která se polepuje větším počtem dílů, je to evidentně dost pracné a dosažení perfektního výsledku velice obtížné až nemožné). Dále mi dělaji veliké starosti třeba klasická fajfkovitá nasávání ventilace (typická pro lodě před 1.sv.v.). A jistě by se toho dalo nalézt více.