Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

President Sergal - úprava stavebnice - 2. díl

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Ondras1971

Re: President Sergal - úprava stavebnice - 2. díl

Příspěvek od Ondras1971 »

Abych zase ukojil svou potřebu něco na loďku přidělat, umístil jsem na příď kosatku a létavku. Přitom jsem při studiu takeláže RC zjistil, že mi chybí na přídi dva malé úvazníčky, tyto jsem doplnil..
Obrázek
Měl jsem strach, že mi budou podélně plachty prověšovat stěhy, ale dopadlo to dobře, plachty jsem napnul a stěhy došponoval..
Obrázek
...létátavka připojena na jib traveller...
Obrázek
v horní části tyto plachty zavěšeny přes kladku 1x2 mm
Obrázek Obrázek

Plachty se uvážou na úvazníky, dostrojím čelen o manipulační lana a pak zase zpět k obšívání plachet a frézování ráhen..
,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost..."
Ondras1971

Pokračuji na manipulačních lanech čelenu se síťkou na uložení kosatky, který jsem vytvořil podle knihy "Rigging period ship models"..
Obrázek
Opět malé Faux Pas..... Výplet síťky byl trochu chlupatý, nepomohlo ani nalakování, tak jsem jej chtěl lehce přejet horkým vzduchem z horkovzdušné pistole. A............. Můžu to dělat znova... :/
Obrázek
Druhou síťku jsem ve vzteku ani nezvládl fotit. Viditelně ale náročný trénink pomohl.. Vyplétací nit jsem nejdříve napustil ředěným herkulesem a ještě vlhkou vyplétal.. Až hotová..
Obrázek
Takže jsem manipulační lana umístil, jsou to nádherné doplňky..!!!!
Obrázek Obrázek
Za neustálého studia funkce lanoví jsem natahal ovládací lana příďových plachet, trochu jsem musel zaimprovizovat s úvazy, neboť President má trochu jiný tvar přídě než RC, ze které takeláž opisuji, ale věřím, že ovládání plachet by bylo plně funkční..!!!
Obrázek Obrázek Obrázek
A po dlouhé době se na palubu podívalo i velení... :D
Obrázek
Svou touhu něco zase na loďku přidělat jsem ukojil, takže se vracím zpět k dělání do krabičky... :/
Ondras1971

Práce na plachtách jde pomalu, není moc času..... Přední plachta obšita a doplněna o refovací tkanice....
Obrázek Obrázek
Po dlouhé době jsem oprášil frézovací zařízení v úmyslu vytvořit osmihranná ráhna spodních plachet. Vymyslel jsem (trochu po studiu vlákna marsalva na RC), jak ráhna s mým vybavením nejlépe udělat a rozhodl jsem se pro variantu "V" drážky v pracovní desce a protažení lišty pod frézkou. Frézovací zařízení jsem zbavil vibrací stažením součástí gumou, jinak je mezi díly vůle..
Obrázek
drážka vede lištu přesně, nekolíbe se..
Obrázek
Opět jsem trochu bojoval s výškou nastavení, která se zde musí pracněji odměřovat a zkoušet, ale poté jsem ofrézoval osmihrany z ořechových lišt 4 x 4 mm a 3 x 3 mm..
Obrázek
Osmihrany jsem upnul do samosoustruhu...
Obrázek
..a za pomoci pilníků a smirku (neboť zejména slabé tyčky jsou docela chatrné) jsem začal vytáčet ráhna, rozměry doměřovány šuplerou..
Obrázek
Všechna ráhna z osmihranů vytočena...
Obrázek
..a začištěna na míru...
Obrázek
Ondras1971

Ráhna dostrojena o všechny doplňky, košová o koncové kladky..
Obrázek
Obrázek
Vše natřeno černou barvou..
Obrázek
Obrázek
Připraveny ovládací kladky ráhen, ty do velikosti 3 mm odrážkovány, všechny namořeny..
Obrázek
Nabarvená ráhna ještě přetřu akrylový lakem a můžou se strojit...
Ondras1971

Ráhna jsem přetřel matným lakem Revel, abych nesetřel při strojení černou barvu.. Začal jsem s výrobou velkých kladek na omotaných ohlávkách... Tyto se zjednodušit nedají, bylo by to vidět...
Omotané ohlávky jsem použil jen na největší kladky, v tomto měřítku je to neskutečná piplačka, na menších to snad nebude vidět..
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Malé ovládací kladky jsem na ráhno jen zauzlil, spoj ukryt vespod, kde bude plachta..
Obrázek

Spodní ráhna i se šlapnicemi..
Obrázek Obrázek
A teď na košové patro.. :)
Ondras1971

Pokračování ve strojení ráhen. Je to nekonečná práce. Kladky jsou čím dál tím menší, ještě, že si člověk odspodu pomalu zvyká.. Navíc jsem zjistil, že na koncích spodních ráhen jsem kladky pod závěsníky neupravil, má na nich být zub..
Obrázek
Takže jsem hotové kladky v rámci možnosti upravil..
Obrázek
Na košovém patře jsem musel ještě trochu zeslabit omotaná lanka, víc už to s mým použitým materiálem nepůjde, je to nitka omotaná nitkou..
Obrázek
Košová ráhna jsou hotova..
Obrázek Obrázek
Pokračování na brámových ráhnech, to už je piplačka, každý 0,1 mm navíc je vidět...
Obrázek Obrázek
Ve slabých chvílích při práci si pouštím uklidňující záběry na mořské vlnky...
https://www.youtube.com/watch?v=16Rknhfww2U https://www.youtube.com/watch?v=Rql16_BTdIk
..a taky jsem našel na netu svého presidenta jako plovoucí model...
Obrázek
Ondras1971

Všechna ráhna jsem poupravil na setřených místech černou barvou a nalakoval,....už se můžou instalovat plachty..
Při schnutí laku jsem se pustil do kotev. Ve stavebnici byly dvě kotvy délky 4 cm, bude potřeba upravit neměřítková místa..
Obrázek
Zjistil jsem, že loď měla celkem čtyři kotvy, z toho dvě menší. Dokoupil jsem kotvy délky 3 cm, stejně jako jiné díly mi sedí na výtisk monografie Royal Caroline..
Obrázek
Kotvy upraveny do požadovaného tvaru, připraveny k opětovnému natření..
Obrázek
Začínám s výrobou příčníků. U koupených kotev byly, ale opět neměřítkové a s otočenými léty... Výroba z ořechu..
Obrázek
Kotvy hotovy, kování příčníkú z barveného papíru, oka v rámci možnosti omotána..
Obrázek Obrázek Obrázek
Na kotvy jsem navázal kotevní lana, jsou sice pravotočivá, ale motání lan jsem naplánoval až na příště. A mimoto stejné lano už mám na palubě na úvazníku..
Obrázek
Ondras1971

Ke kotvám se snažím vytvořit odpovídající bójky, v tomto měřítku jsem si zase osvěžil češtinu...
Bójky dělám dvě, na samosoustruju jsem je vytočil za pomocí pilníčků z ramínové kulatiny síly 6 mm..
Obrázek Obrázek
Trochu jsem je ztmavil mořidlem a dedukoval jak vytvořit kování, aby bylo souměrné. Do připravených drážek jsem vteřiňákem zalepil kroužky z černěného drátku 0,3 mm..
Obrázek
..po zaschnutí pilníčkem zbrousil na plocho..
Obrázek
.. po načernění patinátorem jsou pásky ploché..
Trochu (dost..) práce dalo navléknout na bójky nosná lanka, zkusil jsem více způsobů, nakonec to vyšlo.. Připojena ovládací lanka, první bójka připravena k připojení na kotvu a zavěšení na loďku..
Obrázek Obrázek
Na větší kotvy jsem navázal obě bójky. Ve vlákně Pandory ELKANA na Modelforu probíral Kpt.KL zákonitosti umístění kotev:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... &start=795 Píše zde, že obě hlavní větší kotvy mají být na přídi, ty menší za nimi na úponových lavicích. Zkusil jsem to tak, ale velké kotvy se mi dopředu nevejdou, nevypadá to hezky. Takže z nouze ctnost, kotvy jsem obrátil, což odborníka dráždí, ale jinak si toho nikdo nevšimne...( Jára Cimrman..) :D
Obrázek Obrázek Obrázek
Všechna lana a lanka jsem napustil akrylovým lakem ze spreje, zatáhly se chloupky, ale hlavně lak opět trochu pomohl fyzice..
Obrázek
Ještě menší kotvy a pak na plachty.. :)
Ondras1971

Začal jsem strojit přední plachtu. Uvázal jsem jí na ráhno.. A dodělal violinové kladky na ráhnové kladkostroje, budou na předním i hlavním ráhnu..
Obrázek Obrázek
Na plachtu jsem umístil zavěšovací a ovládací lanka, člověk by neřekl, kolik jich je..
Obrázek Obrázek
Po opětovném prostudování umístění kotev na přídi, které na Modelforu probíral Kpt.KL, http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... &start=795 jsem se rozhodl přední kotvy zavěsit napevno na závěsná lana pro dlouhou plavbu. Také jsem zjistil, že kotevní kladkostroje byly snímatelné, takže se rozhodnu, zda je tam dám. Lze je doplnit i na konci stavby. Uvidím, doplněk je to pěkný.. ;)
Obrázek Obrázek
Dále pracuji na plachtách, zakousl jsem se do refovacích tkanic, musím využít, že mě to baví... ;) Tak umisťuji a krotím pnutí materiálu..
Obrázek
..vrchní řada zkrocena, spodní čeká...
Ondras1971

Ustrojil jsem přední košovku, jen čekám na lanka, která mi došla. Prohlídkou jsem zjistil, že lanka Mantua jsou kapánek slabší než od Amati, takže je používám do košového patra, tím mi přibyly další průměry provázků, množství průměrů je v nabídkových sortimentech docela omezeno...
Obrázek Obrázek
Přední plachtu jsem zavěsil na místo, zatím jí nechávám volně, abych jí usadil přesně pod košovku, aby nevznikl mezi nimi renonc...
Obrázek Obrázek Obrázek
Na přední palubě přibývají kladky, moc místa už tam není...a docela špatně se tam uvazuje...
Obrázek Obrázek
Ondras1971

Stále strojím plachty, hotová hlavní..
Obrázek
Těchto uzlů již vytvořeno nepočítaně... A vteřinové lepidlo otevřeno nesčetněkrát...
Obrázek
Dorazila lanka Mantua 0,25 mm, přední a hlavní košovka strojeny o další ovládací a kasací lanka..
Obrázek
A taky mi dorazil další pomocník...
Obrázek
Ondras1971

Košová ráhna jsou ustrojená, přišla na řadu výroba dalších doplňků, což jsou raksy... Moc jsem se na ně netěšil, protože to jsou děsně malé díly.. Parral jsem vytvořil z ořechových lištiček síly 0,5 mm, slepil je boky k sobě herkulesem ke stejnému opracování a navrtání.
Obrázek
Systém vrtání všech dílků nad sebou není špatný, ale když je štos vysoký, nepovedlo se mi navrtat všechny díry stejně.. Takže příště slepení dílů na stejné vybroušení, pak ve vodě rozdělit a vrtat po jednom..
Obrázek Obrázek
Na výrobu válečků mezi díly parral,jsem použil už vyzkoušený systém nařezání hnědé gumové izolace kabílku, navlečení zpět na drátek a rychlé přeběhnutí plamenem. Vytvoří se tmavé zaoblené trubičky.. Nejmenší zakoupitelné korálky jsou průměru asi 1,5 mm, takto jsem se dostal na poloviční velikost..
Obrázek
Zkouška s ráhnem, raksy jsou stejně vysoké, 4 mm..
Obrázek
první zkušební raks hotov..
Obrázek
Dílky parral použiji, vypadá to, že s korálky nejsou nepřesnosti vrtání vidět.. ;)
Košová ráhna jsou připravená k zavěšení, parral na brámová rahna budou výšky 3 mm.. Ale už mám natrénováno.. :o
Ondras1971

Raksy košových plachet mám hotové, ten kratší na zadní košovku se mi podařilo zmenšit na 3,5 mm..
Obrázek
Obrázek

Takže teď na brámovky a zase zúžit lanka... :rolleyes:
Ondras1971

Ještě přední a hlavní košovka, až teď se nahrály fotky..
Obrázek Obrázek
Ondras1971

Tak jsem zavěsil přední košovku..
Obrázek
Obrázek
Raks se mi líbí, humpolácký není..
Obrázek
K zavěšení ráhen jsem vytvořil další kladkostroje, kterými jsou ráhna uchycena k palubě. Některé jsem musel z důvodu nedostatku místa okolo stěžně zjednodušit..
Obrázek
Nejprve jsem upevnil košovku a pod ní dotáhl přední plachtu. Již umístěny některé svazky lan..
Obrázek
Obrázek
Uvážu ovládací lana plachet, na plánku jsem si pastelkami naznačil které kam patří, snad to pomůže..
Doufám, že další stěžeň již půjde rychleji, kladkostroje již mám a zručnost v tahání lan již je také lepší.. :)
Ondras1971

Vyrobil jsem rohatinky na stěžně, použil jsem stejný systém jako při výrobě těch na palubu. Jen jsem již nevrtal ručně, ale zapojil jsem frézku..
Obrázek
Další opracování ale opět ručně, na víc jsem si netroufl..
Obrázek Obrázek Obrázek
Už jsem si troufl udělat zářezy hlubší, ikdyž by měly být ještě více..
Obrázek
Příště již ale využiji jiný systém, vyfrézování lišty na boční profil a pak odřezávání na pile, pak budou všechny kusy stejné..
Teď ještě najít systém, jak rohatinky nalepit na žebříky, aby to nějak vypadalo.. :( :(
Ondras1971

Pro instalaci rohatinek na lana jsem vytvořil z drátku háček, do kterého se rohatka vsune, po natření vteřiňákem zasune za lano, dotlačí nahoru pod lištičku a nalepí. Poté se háček sejme a...
Obrázek Obrázek Obrázek
....rohatinka drží...
Obrázek
Snažil jsem se rohatinky jako na originálu přivázat....
Obrázek Obrázek
A zadní už šly nalepit skoro samy.. :rolleyes:
Obrázek
Ondras1971

K výrobě trubiček Shroud truck.. jsem použil elektrikářské koncovky, měděnou trubičku síly 1,2 mm. Jak jsem nastudoval, před řezáním jsem obrousil povlak, aby se dala měď načernit. Pak jsem nařezal válečky délky 1,5 mm.
Obrázek
...a načernil patinátorem..
Obrázek
Trubičky jsem pak nalepil na nitku a takto uzloval na lana žebříků..
Obrázek
Po usazení zalepeno vteřiňákem a poté ještě přetřeno černou barvou..
Levý bok hotov, ještě pravý a už se můžou uvazovat lanka.. :)
Ondras1971

Takže všechna úvazová místa na žebřících jsou hotová...
Obrázek
Jdu uvazovat.. :rolleyes:
Ondras1971

Tak bojuji s lanky.. Všechna svislá lana přední a košové plachty uvázána, zvratičky, oteže a halže si nechám až nakonec, aby mi nepřekážely a nedošly úhoně..
S těmi pavučinami lan získává model na impozantnosti a stále více si ověřuji, jak to měli předci vymakané!!! Škoda, že přišlo století páry a motorů tak brzy... Smotky lan na úvazy instaluji až v závěru stavby..

Na vázání lanek jsem využil a nebo vytvořil nějaké přípravky..
Obrázek
Ondras1971

Po krátké chřipce, kdy mě nic nebavilo jsem navázal brámové plachty na ráhna..
Obrázek Obrázek
Teď jsou na řadě brámové raksy..
Ondras1971

Vytvořil jsem díly na brámové raksy, už mi šly i 3 mm a na besan i 2,5 mm.. Opět bokem slepené lištičky herkulesem vybroušené do tvaru, poté odmočené dílky a dirky již vrtané jednotlivě v rohovém loži pod frézkou.. A pak ještě "moje" korálky..
Obrázek
Ondras1971

Umístil jsem brámové raksy na ráhna, srovnání v košovými šíře 4 mm..
Obrázek Obrázek
Přední brámovka ustrojena lanky, už jdu věšet..
Obrázek
Ondras1971

Konečně jsem zavěsil přední brámovku, tak jak má být přes kladkostroj na koši..!!!
Obrázek Obrázek
Většina úvazů brámovky je na koši, ještě chybí smotky lan..
Obrázek
Krásná výše plachet..
Obrázek Obrázek
Přední úvazník je plný, opět chybí smotky lan..
Obrázek
Připraveny stěhovky mezi přední a hlavní stěžeň..
Obrázek
Ondras1971

Pověsil jsem stěhovky mezi přední a hlavní stěžeň, lana jsou natahaná, uvážu je až po umístění příčných plachet. Musel jsem doplnit pár ovládacích kladek..
Vyzkoušel jsem černobílou fotku, má to takový historický nádech..
Obrázek
Už připravuji k zavěšení hlavní plachtu, všechny závěsy a kladky jsou již vytvořeny a vyzkoušeny, takže to půjde samo...
Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“