Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plachetnice Opium

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
bowl

Re: Plachetnice Opium

Příspěvek od bowl »

Ahoj všem,

během víkendu jsem se babral s novým přípravkem, který jsem v pátek koupil. Jedná se o speciální zalévací pryskyřici, která slouží převážně manuálně zručným jedincům na výrobu různých přívěsků, náušnic apod.
Jedná se prostě o typ pryskyřice, který podle výrobce slouží přeně na to, co potřebuji já - tedy zalití/zasklení okének lodi. Budu jí říkat pracovně Gédéo, podle výrobce.
Tady je pryskyřice:
ObrázekObrázek

No a teď k samotnému testování:
zalil jsem v sobotu podvečer 2 okna.
1. okno (na obrázcích vždy vlevo) jsem zalil klasickou L285 pro porovnání
2. okno jsem zalil pryskyřicí Gédéo
Než si začnete prohlížet obrázky pak vězte, že bublinky a prasklinky na obou sklech oken vznikly až po cca 16 hodinách mojí totální blbostí, když jsem strčil okénka do trouby, kterou manželka použila na koblížky (mňam :) )
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Postup:
1) na plexisklo jsem napatlal jako separátor mýdlovou vodu a nechal zaschnout
2) v mezičase než zaschlo mýdlo jsem natřel vnitřní stranu rámu okna "chromovou" barvou a to z toho důvodu, že jsem se prozatím nerozhodl pro přesnou barvu lodi (samozřejmě bílá + jakási modrá [uvídíme co trh nabídne]) a dá-li moje schopnost a trpělivost, i ostatní části lodi jako například kladky apod., budou pochromované - musím sehnat nějakou firmu na chromování... :(
3) natřené rámy oken jsem pomocí stejné chromované barvy "přilepil" k naseparovanému plexi
4) další čekání na zaschnutí
5) pak už vše probíhalo standardním způsobem - tedy namíchání 2:1 P:T L285 + zalití okna a dále namíchání Gédéo 2:1 P:T + zalití pravého okna
6) čekání 24 hodin na zatvrdnutí
7) vyhodnocení

Závěr:
než jsem (já blbec) dal okna do trouby, bylo celkem jasně vidět, že okno zalité L285 je matnější a jakoby zamlžené, než okno Gédéo. Také L285 obsahovala celkem velké množství mikroskopických bublinek, které sice na první pohled nejsou vidět, ale částečně také přispívají k onomu zamlžení.

Naproti tomu Gédéo vypadalo fantasticky - bez jediné bublinky, a křišťálově průzračné!!! Mimochodem, název "Křišťálová pryskyřice" je další obchodní označení této pryskyřice, které když zadáte do googlu, tak to na vás vyskočí :)
Zpátky k hodnocení - smáčivost stěn, kterou na obalu deklarovali, mě také příjemně překvapila. Sice je trochu smáčivá, respektive má tendenci vzlínat, ale není to tak strašné, jako u L285, u které stačí dát kapku doprostřed rámu a ona vyleze po stěnách až na okraj. Gédéo vlínala částečně také, ale myslím si, že až budu natírat rámy oken u těch vzorků, které budou naostro, budu natírat příčně ve směru vzlínání, a né podélně, abych nevytvářel drážky štětcem, po kterých bude mít pryskyřice šanci vzlínat a bude to ok.

No, každopádně jsem rád, že jsem si udělal dostatečné množství rezervních vzorků rámů - teď se hodí :)
Do lodi budu nakonec stejně vsazovat jen 6 oken, takže zatím mi to vychází...

To jsem se zase rozkecal - sory :)
-----------------------------------

Pořád ale řeším otázku serv.
bojím se hmotnosti, protože jak už jsem psal, kdybych dal do lodi 2 navijáky hitec, tak jsem na 220 gramech jen na servech.
Nemáte někdo tip na lehká silná a levná serva na plachty? Něco jako 50g/10kg*cm/600Kč?

a dále taky servo na kormidlo - chtěl jsem dát HS-425BB, ale váží taky nějakých 50g a když k tomu připočítám hmotnosti kormidla, pomocného motoru apod., tak mám strach z nevyváženosti lodi. Proto zvažuji každý gram.

Stane se něco, když bude loď na zádi těžsí, než udává plán? Tedy když se posune těžiště?
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

tak tady zase musím poděkovat já. Gedeo zvažuji na mé aktivity v jiných oborech než modelářských už přes rok jen jsem zatím odvahu nesehnal..... ted už jo.....
co se týče serv a váhy nedá se se servy manipulovat vůči těžišti natolik aby čára ponoru seděla vodorovně? Dlouhý náhon kormidla pomocí bowdenu by nemusel být zrovna neřešitelnou překážkou.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

hele nešil.... při výtlaku 5kg nějakých 50g nebude dělat problémy. Takže serva si dej tak, aby se ti vlezly navvijáky a smyčky jak potřebuješ, táhla se nekřížila s lany atd. Nějaké vyvážení řeš až na vodě pár kousky zátěže.

Mezi náma, na klidné vodě, tak aby bylo vidět, že čára ponoru není úplně přesně, plachetnice nebude snad nikdy.... :)
petr hájek

SH to je sice fakt , ale pocit stavitele to vidí vždy..... to znám a chápu.....
bowl

Příspěvek od bowl »

Opět dobrý večer všem,

po chvilce odpočinku nadešel dneska zase čas na pokračování v práci na loďce.

Petr Hájek
Pár poznatků ohledně Gédéa:
1) není zač :)
2) poznámka o Gédéo - trochu jsem si s ní hrál a zjistil jsem pár věcí - není tak nevzlínavá, jak jsem očekával, ale není to ani tak hrozné, jako u L285. No nakonec mám bohužel skla okének přeci jen trochu prohnutá, ale už to tak nechám, protože bych si při opravování možná zničil ty rámečky.
3) Petře, před samotným zpracováním Gédéa důrazně doporučuji najít si předem rovné místo, kam umístit zalévaný předmět a následně po zalití v žádném případě NEMANIPULOVAT se zalitým předmětem!!! Chová se to v podstatě jako voda, takže jakákoliv změna náklonu zalévaného předmětu se projeví na vzlénání pryskyřice po stěnách objektu.
4) dále upozornění na tuhnutí - při zalévání první várky (v úterý) jsem přišel na to, že tuhnutí do plného vytvrzení není výrobcem udávaných 24 hodin, ale výrazně déle. Tedy asi takhle - jsem si na 100% jistý, že jsem dodržel naprosto přesně mísící poměr, avšak ani v tom případě jsem po 24 hodinách neměl zalitý předmět dokonale vytvrzený. Ke konečné tvrdosti jsem u vzorku dospěl až v pátek - tedy po 3 dnech, takže bacha na to!
Možná jsem ale nakonec koupil pryskyřici, která byla při dodání na krazu, nebo jinak změnila své vlastnosti, a proto tak dlouhá doba tuhnutí. Nevím...

Petře; SH
Díky za poznatky ohledně zatížení a rozložení hmotnosti - už jsem to docela promyslel - na každou "stranu" lodi dám jeden naviják a bude :)

Pořád ale nemůžu dojít ke správné elektronice, tedy k servům - Někde v předchozích příspěvcích jsem došel za pomoci Milana k zátěži na servo 2,75 kg/cm.

Myslíte, že by mi stačily 2 serva Hobbyking:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _0_70.html

Tentokrát mi jde hlavně o hmotnost (každé má cca 50g) a o cenu, protože ta je celkem bezkonkurenčních 9$.

A ještě další dotaz
Nemáte někdo nějaký odkaz, kde bych došel k potřebné síle serva, které ovládá kormidlo?
Opět řeším převážně hmotnost a zvažuji použít jako kormidelní servo Savöx SH-0254.
Mám ho na jiných modelech a proto mám jeho spolehlivost ověřenou. Také je malých rozměrů a je lehké...
Nejsem si ale zcel ajistý, jestli mi bude nakonec tah cca 4kg/cm stačit. I když jsem měl ale původně v plánu použít Hitec HS-425BB, které má tah cca 5kg/cm.
------------------------------

Dneska jsem trochu pracoval a konečně jsem se odhodlal vyříznout do lodi díry na vsazení oken.
Na prvotní vyzkoušení jsem měl dostatek okének, které jsem zaléval pryskyřicí dříve a nepovedly se, takže jsem vlastně používal stejná okénka, která budou nakonec ve finále v lodi..
Výsledek mé snahy je tady :)
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Také jsem dneska vyfotil finální okénka, která budou na modelu:
ObrázekObrázekObrázek

Předem díky za odpovědi!
Michal
SH

Příspěvek od SH »

sice jsou staré fotky už někde v propadlišti internetu takže nevidím velikost kormidla, ale myslím, že 4kg servo na kormidlo bude víc než silné... buď v klidu.
bowl

Příspěvek od bowl »

jo, no jó, zapomněl jsem.
Celková délka (výška) 16 cm
šířka 5cm
osa otáčení 1 : 4 cm (tedy vyvážené kormidlo s osou otáčení 1 cm od "začátku" kormidla - náběžné hrany)
bowl

Příspěvek od bowl »

Ahoj všem,

nedalo mi to a pro jistotu jsem ještě jednou přepočítal potřebnou sílu serva.
Vycházel jsem z toho, že:
1) vzdálenost těžiště plachty od stěžně - 15,47 cm
2) vzdálenost ukotvení ráhna od stěžne - 43,35 cm
3) síla větru (dle p. Dvořáka) 25 N/m2
4) plocha plachty 0,361 m2

Výpočet je možné vidět v levé části na následujícím obrázku:
Obrázek
Vyšlo mi, že síla, která je zapotřebí k vyrovnání síly větru na páce ráhna je 3,22N.
---------------------------
Dále jsem chtěl vypočítat, jaký poloměr bubnu serva budu moci použít, pokud bych koupil servo
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _0_70.html
které má tah 6,13 kg/cm
tedy:
1) kroutící moment serva - 6,13 kg/cm
2) síla na ráhně - 3,22 N

Výpočet na tomtéž obrázku uprostřed.
Zjistil jsem, že maximální poloměr bubnu, který mohu použít, je cca 18,5 cm
---------------------------

No a nakonec jsem chtěl překontrolovat, jestli mi buben serva, který bude mít poloměr 2 cm, utáhne plachtu. (dopředu jsem samozřejmě věděl, že ano, ale rád používám tabuli :) )
Takže:
1) Síla na ráhnu 3,22 N
2) poloměr bubnu 0,02 m

Výpočet na pravé části obrázku.
Došel jsem k tomu, že pokud bych si nechal jako rezervu 30%, tak potřebuji servo, které bude silné minimálně 0,84 kg/cm.

1) A teď prosím všechny ochotné lidi, jestli byste mi na ty výpočty mohli mrknout a překontrolovat je, jelikož se mi ta síla serva zdá samotnému dosti malá, takže si myslím že jsem udělal nějakou botu...

=================================================================

K síle na servo, které ovládá kormidlo:
Našel jsem na internetu jakýsi výpočet, který slouží k určení síly na kormidlech skutečné lodi:
http://www.aquafax.co.uk/images/aceimag ... Torque.pdf
ale nejsem si úplně jistý, že jsem postupoval správně, proto také prosím o kontrolu:

Obrázek

T = Plocha kormidla*[(0,4*šířka kormidla)-kompenzace kormidla]*rychlost lodě v uzlech2*koeficient
T = 0,0052355 m2*[(0,4*0,048m)-0,012m]*(8*8)*15,89
T = 0,0052355*[0,0192-0,012]*64*15,89
T = 0,0052355*0,0072*61*15,89
T = 0,03654 kg/m => *100 (cm) => 3,65 kg/cm

Toto by tedy pro mne znamenalo, že původně plánované servo Savöx SH-0256, které má tah cca 4,2 kg/cm bylo tak tak na hraně, aby kormidlo zvládlo...

2) Opět vás velice prosím o kontrolu výpočtu

PS: všem se moc omlouvám, že pořád obtěžuju otázkami, ale jsem z mého úhlu pohledu v kritické části stavby a chci se vyvarovat chybám, které by bylo později obtížné (né-li nemožné) napravit...

Moc se těším na vaše odpovědi!

Hezký večer
Michal
SH

Příspěvek od SH »

formálně ty výpočty vychází.... ale:
- 25N/m2 mi přijde dost málo... počítej, že může přijít poryv větru, rázy při přehazování plachty, atd. tady bych 30% rezervu viděl jako moc málo... dal bych (já) tak 200-300%.... Ale pořád budeš v hodnotách toho navijáku.

kormidlo:
- zase, výpočty máš v pořádku. Ale zase - ten vzorec je určený pro skutečné lodě a je plný empirických konstant. Tedy bude platit +/- v nějaké oblasti velikostí kormidel. Ty jsi určitě mimo tuto oblast.
- zapoměl jsi tam konstantu pro plachetnice.... x0.5 :)
- konstantu pro vychýlení jsi vzal pro 70°... to není už točení, to je brzda. Optimum je tak do 45°
- ber že to je výpočet pro kormidlo trvale vychýlené v proudu vody. To v reálu nenastane protože záď působením kormidla začne "ustupovat"....
- a i kdyby všechny tyto úvahy byly špatně.... tak výměna kormidelního serva za silnější ti zabere zlomek času, který jsi strávil hledáním na netu a výpočty. :)
petr hájek

z praxe kormidlo -plocha 4x5cm osa otáčení v 1/3 plochy v proudu za střídavým motorem v pohodě zvládá toto servo:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Servo.html
v jakékoli rychlosti plavby páka je využita na vzdálenosti 12mm
hřídel kormidla je těsnena v pouzdru 2x polypropylenovým ložiskem a jedním O kroužkem
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Tak všechny výpočty jsou krásné, ale z vlastní zkušenosti vím, že model 9 kg , plocha 0,5 m a navijál 15 kg+originál buben, nedokáže vždy plachtu při silném bočním větru přitáhnout . Já bych raději vždy šel do silnějšího. Buď tomu nerozumím, ale servo pod 1kg je tak vhodné pro Footynu ny kormidlo.
A je To . . . .!
bowl

Příspěvek od bowl »

Pánové,

velice vám všem děkuji za přepočet a kontrolu! Vážím si toho!!

SH
25N/m2 jsem vzal, jak už jsem psal, od p. Dvořáka, který tento výpočet popsal ve druhém příspěvku tady:
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=1419
, proto tedy těch 25N. Neopovažoval jsem se měnit udanou sílu, jelikož nemám s výpočty plachetnic absolutně žádnou zkušenost!

Dále k rezervě serva - taky jsem si to myslel, protože s poryvy větru bych se téměř jistě dostal nad 25N/m2, ale jak sám píšeš - i v tom případě by to to servo z HK mělo zvládnout...

Co se týče serva kormidla - abych se přiznal, vůbec netuším, jestli jsem to propočítal správně a je mi jasné, že tento výpočet slouží pro skutečné lodě, ale bylo to to jediné, co jsem na internetu našel. Mimochodem o chybějící konstantě 0,5 pro plachetnice jsem si sám všiml hned po zveřejnění píspěvku :(

Těch 70° jsem a) vzal protože byly použity ve vzorovém výpočtu v tom odkazu; b) je chápu jako celkovou výchylku kormidla (Port to Starboard = chápu jako zleva doprava), tím pádem z neutrální polohy kormidla je to 35° na každou stranu, což odpovídá tomu, co jsi psal.
Nebo to chápu špatně a je to CELKEM 45°, tedy 22° na jednu a 22° na druhou stranu?! V tom případě bych musel počítat podle té tabulky s koeficientem 10,84...

No a nakonec k poznámce trávení času s výpočty - jsem už prostě takovej :D

Petr Hájek
Díky za uvedení příkladu k porovnání, ale vzhledem k tvaru mého kormidla mám pořád strach o to, aby to Savöx zvládlo, jelikož ta část u mého kormidla, která tvoří "protipáku" (nebo jak to nazvat), není po celé délce kormidla, ale jen v jeho dolních cca 3/5 plochy. Proto bude také i síla, která pomáhá kormidlo vychýlit nižší, takže by servo nemuselo stačit. Nevím :(
Kormidlo se ztratilo (tedy obrázek), ale vypadalo takto:
Obrázek
Kromě toho, je ještě kormidlo samotné vůči směru plavby nakloněno o 16°, takže opět - jedná se o závěs, který má snahu natáčet kormidlo po směru jízdy - rovně. Něco jako když má letadlo a má zadní ostruhu (kolo), která se sama srovnává po směru jízdy => opět větší potřebná síla?

Karolinus I
Taky bych chtěl jít do silnějšího serva, než těch cca 6kg/cm, které jsem uváděl. Problém jsou u mne ale 2 věci - síla a hmotnost serva v porovnání s cenou za servo (Serva > 2ks)...
To šestikilové servo totiž váží jen cca 50 g a kromě toho stojí 200 Kč takže celkem cca 400 Kč :) Proto jsem se předtím rozhodl pro něj. A jak už jsem psal, kdybych použil servo Hitec HS-785HB, které bych vzhledem k jeho síle moc rád použil, dostal bych se ale na částku nějakých 1500 Kč a ještě k tomu na 220 g jenom za serva :(

Druhé části Tvého příspěvku jsem moc nerozuměl, ale jestli jsem to pochopil správně, tak Tě zmátla ta síla 0,84 kg/cm, je to tak?
Pokud ano, pak jen poznámka - to byl výpočet minimální síly serva, které by bylo možné použít pro tlak na plachty, který jsem počítal 25N/m2. Prostě jen čistá teorie :)
SH

Příspěvek od SH »

Bowl:
Port to Starboard = chápu jako zleva doprava..... asi máš pravdu, to jsem zase nepobral já...

Info od Karolinus I ber vážně, protože on plachetnice jezdí takže má zkušenosti. Počítej třeba i s tím, že budeš mít i odpory v různých průvlacích a vedeních otěží, že tyto pod zatížením mohou narůstat a pod.

A k těm navijákům..... levné věci levně fungují (bohužel neplatí opak, že drahé věci vždy fungují dobře....), děláš pěkně a kvalitně. A zabít takový model kvůli tisícovce za serva? To mi hlava nebere.
bowl

Příspěvek od bowl »

Ahoj všem,

tak jsem se nakone rozhodl, že se na to vykašlu a dam tam 2 serva Vigor z HobbyKingu, která jsou dost silná a ten rozdíl v hmotnosti už není takový..

původně jsem chtěl použít baterku, která má 4000 mAh, ale váží 260 g (hard-case Li-poly dvou článek do modelu auta, které jezdím), ale nakonec tam dám baterku o kapacitě 2200 mAh, ale její váha je 130g...

Myslíte že to bude stačit? Tedy teď řeším otázku doby jízdy - výdrž baterie...
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

Jezdil jsem s metrovkou (Léda), kde bylo standardní servo na kormidlo (výchylka na každou stranu 45st) a s navijákem Hitec. Zdroje 5S NiCd 1700SCR a po dni ježdění jsem nedobíjel víc, jak 1Ah.
bowl

Příspěvek od bowl »

Dobrý podvečer,

Ivo Michal
Děkuji za odpověď, tak nějak jsem si to představoval... :)

Minulý týden jsem se dost babral s výpočty a promýšlením, abych neudělal nějakou botu a tak mi moc času na samotnou stavbu nezbylo.
Něco jsem ale přeci jen udělal - z lodi jsem konečně odřezal pomocné výtuhy žeber a také jsem prořízl žebra v těch místech, kde budou vstupní otvory pro přístup do lodi..

Dále jsem si rozvrhnul a vyrobil držák pro servo kormidla. Výsledek tady:
ObrázekObrázek

Pak jsem se taky pustil do rozmýšlení, jak namontuji serva pro plachty. Došel jsem k tomu, že v místě kde mi vstupuje do lodi kýlová ploutev, budou po jejích stranách v trupu uložena obě serva (jedno z každé strany) takovým způsobem, abych mohl serva v případě nutnosti vyměnit.

Abych toto řešení zajistil, musel jsem vyrobit držák, který bude zalepen v lodi a samotná serva budou v jakémsi "šuplíku", který bude možné vyjmout z lodi jako celek, takže žádné babrání s nepřístupnými šroubky pro uchycení serv.

Snad jsem to popsal srozumitelně. Jak se ale říká - 1 obrázek za 1000 slov, takže:
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Ještě dotaz - Nevíte někdo, proč rajče změnilo adresy obrázků? Všechny obrázky, které byly v předchozích příspěvcích se tím pádem staly nefunkčními :(

Pro ty z vás, kteří si budou chtít prohlédnout celou fotogalerii na rajčeti, jsem si upravil vlastní podpis
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Řešení lože pro serva se mi docela zamlouvá, myslím, že to není špatná myšlenka. Jenom bych doplnil nějaké zajištění , aby se to nemohlo samo pohnout. Celkově moc pěkná a čistá práce. Klobouk dolů...
Zdenek
bowl

Příspěvek od bowl »

Dobrý den všem,

předně děkuji za chválu!

no a teď k tomu uchycení/zajištění - na to jsem samozřejmě taky myslel a bude to zajištěno šroubkem ke kýlové ploutvi. Ještě tam nikde nejsou připraveny díry, ale šroubek bude tady:

Obrázek

snad je to k pochopení...
SH

Příspěvek od SH »

jen taková otázka - nad servama bude paluba kvůli které se k nim nedostaneš?

Já jen, že na jedné straně řešíš gramy váhy serva, na druhé straně vymýšlíš lože a vytahovací usazení, které máš sice pěkné a bude to jistě příjemné na montáž, ale na druhou stranu to taky něco váží...
bowl

Příspěvek od bowl »

No, asi takhle - zkoušel jsem vymýšlet "bezšuplíkové" uchycení serv tím způsobem, že by byly serva přišroubovány na nějaká lože, která by byla součástí i lanoví, tedy něco, co by neslo jak serva, tak i kladky.
Narazil jsem ale na problém, že jsem nevyřešil samotné uchycení takovým způsobem, aby se vyosené servo mimo lože neprotáčelo.

Nevím jestli jsem to pospal dost srozumitelně, ale jednoduchým obrázkem se pokusím vysvětlit, co mám na mysli:
Obrázek

A právě kvůli tomu, že nad servem bude paluba, se k němu (k nim) nedostanu, abych je pohodlně uchytil na šrouby.
Proto jsem právě přistoupil k tomu řešení, že jsem si vyrobil ten šuplík, který mi a) zajistí, že budou serva blízko těžiště a nebudou tak negativně ovlivňovat podélné rozložení hmotnosti a b) jsem si tak usnadnil přístup...
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Možná budu nosit sovy do Athén, ovšem nedá mi se nezeptat: Tuto stránku jsi už viděl?
http://www.minisail-ev.de/mb/mb-02-03/mb-02-03.htm

Je tam celkem pěkně znázorněno, jakými způsoby lze zástavbu navijáků pojmout, aby to bylo funkční.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
bowl

Příspěvek od bowl »

Ahoj všem,

díky za odkaz, stránku znám. Právě tímto řešením jsem se tak trochu inspiroval, proto jsem kreslil ten obrázek, u kterého jsem psal, že mám strach o protáčení serva. Vím, že na obrázcích z odkazu je servo podepřeno, bohužel by toto v mém případě nešlo použít, protože jsem na štíru i s místem na délku, respektive s délkou ovládané části nekonečné smyčky.
Rozhodl jsem se, že se nebudu vyrábět s jinou cívkou navijáku a že se spokojím se současnou délkou, kterou je naviják schopen namotat/odmotat, která je cca 56 cm.

To servo, které jsem použil - HobbyKing Vigor VSD-11AYMB má podle výrobce udávaných 6 otáček, a já jsem přitom naměřil že při maximálních výchylkách vysílače jsem schopen dostat ze serva 4,75 ot., takže předpokládám, že na zbylých 1,25 otáčky (celkem tedy 6 ot.) bych se dostal nastavením samotného digitálního serva a mám je tedy v záloze...
bowl

Příspěvek od bowl »

Dobrý večer všem,

o večerech, kdy nemám co na práci, promýšlým možnosti "pokrývání" paluby. Upřesním:
Na (asi) každé moderní plachetnici je nášlapná část paluby, která je tvořena dřevěnými prkny, ohnutými podle bortů.

Můj koncept paluby je takový, že loď (celou palubu až na kajuty) pokryju leteckou překližkou tloušťky 1,5 mm a následně jsem chtěl na tuto překližku lepit pásky dřeva, které by znázorňovaly prkna paluby. Mám ale problém se sehnáním vhodného materiálu - tedy těch prkének - proto mě napadla taková kulišárna.

Myslíte, že bych místo prkének mohl použít dřevěnou dýhu?

Z mého pohledu přináší dýha samá pozitiva:
a) je celkem snadno k dostání
b) je to taky dřevo
c) mají neskutečný výběr barev, druhů, odstínů apod.
d) můžu si koupit v podstatě jakoukoliv tloušťku (tedy např. 0,6 - 1,5mm)
e) je poměrně levná
f) předpokládám, že půjde snadno opracovat (nakrájet) např. "balzořízem" na požadovanou šířku prkének

Jen mám trochu strach o její zpracování - tedy jestli se např. po namočení lepidlem nezačne kroutit, vlnit atd., prostě aby to nedělalo neplechu při lepení...

Předem díky za odpovědi a přeji hezký zbytek večera!
Michal
petr hájek

zcela určitě lze dýhu doporučit
jde jen o systém řezání a lepení... pokud chceš řezat dýhu přesne chce to opravdu ostrý řez a ten balsořízem moc nefunguje .Pro znázornění prken pro modely vláčků jsme používali javorovou dýhu- má neznatelná(opticky) vlákna a je hodně světlá tudíž je namořitelná na odstín který si zvolíš- také se dá dobře sehnat v tloušce0,5mm což považuji za výbornou volbu co do zpracovatelnosti. O řezání se zmíním jen krátce, neb to je na dlouhé pojednání.... řezat jde skalpelem ale není to nic moc-okraje jsou nerovné, nebo kotoučovkou ale pak né jako jeden plát samostatně neb se štípe , ale ve svazku kde krajní jsou oštípané a je vhodné je nahradit jiným dřevem....(je to na dýl , ale pokud bude zájem napíšu).....
druhá možnost je koupit prkénka z aukra kde jsou laserem řezaná a s naznačenými hřeby , ale netuším zda v potřebném měřítku.
Co se týče lepení,je zde trend mezi palubní prkna vlepovat černý papír ...to mi přijde dost nepraktické v tenké síly dýhy, já zkoušel používat metodu černého lepidla a následného přebroušení hotové paluby , ale to jsem tu na monaku již prezentoval před pár roky i když se silnou latí z balzy.......bohužel nevím přesnější údaj kdy to bylo.

Co se týče lepení
darco2

Příspěvek od darco2 »

Michal,
ja si kupujem hotove listy tu http://www.massiv-holz-werkstatt.de/, zistil som, ze namahu ktoru vydas pri rezani, s odpadom ktory ti vznikne, kvantom casu s neistym vysledkom je lacnejsia alternativa kupit si ich hotove.
Z tejto firmy som bral drevenne listy 2x a kvalita bola vzdy 1000% vyber drevin, rozmerov neskutocny. samozrejme ak potrebujes nieco extra, treba sa pytat.

Ako lepidlo odporucam Pascofix, alebo BSI super gold, tieto lepidla nerobia biely opar na dreve po prilepenie.. samozrejme ze lepsie je nepouzivat aktivator..

Druhou alternativou je pouzit drevennu hranovaciu pasku.. napriklad do firmy Hranipex.. ja pouzivam tu s tavnym lepidlom, dobre sa s nou pracuje a da sa vdaka lepidlu rezat aj ostrym nozikom.. ja osobne pouzivam noziky Olfa, nic lepsie som nenasiel.

co sa tyka tvojej stavby, sledujem ju od zaciatku a mozem povedat ze je to velmi pekna praca!

Riso
Diva od Aeronaut-u - Hotovo, Baby Bootlegger 1:10 - Hotovo
Riva Aquarama este chybaju doplnky, Foo Ling podla 152VO - chybaju napisy
V4 parny motor pre Parnik Matilda podla planu Dampfpinasse um 1900 - staviam
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“