Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Úprava křížového ovladače pro ovládání azipodů

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
petr hájek

Re: Úprava křížového ovladače pro ovládání azipodů

Příspěvek od petr hájek »

zdravím kolegové,
dostávám se do situace kdy bych docela ocenil možnost upravit křížové ovladače na vysílači tak aby se daly použít pro nastavení azipodů v lodi jinak než výchylkou páky do strany . Jde mi o možnost mít ovladač uzpůsoben tak,aby při pohledu zhora na vysílač byl otočný ,,knoflík,, který bude mít stejnou polohu jako noha motoru pod lodí tedy otočný o 360° což jaksi moc dobře realizovat potenciometrem nejde .
Je nějaká cesta k tomuto:
Obrázek
??????
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

na youtube jsem videl video, kde takto nastavovali motory, ovsem misto serva tam byl krokovy motor...
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

[video]https://www.youtube.com/watch?v=P91N2A8HLWU[/video]

uz jsem to nasel
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

njn já tam servo mám takže krokáče s ovládáním jsou pro mě zbytečný, jde mi jen o úpravu křížáků na vysílači, kdesi jsem to viděl na zahraničních fórech ale vubec to nemohu najít.
micer

Příspěvek od micer »

V podstatě jsou dvě cesty. Pokud budeš akceptovat, že se ani azipody nemohou točit kolem dokola bez omezení (ukroutily by se dráty k motoru, nejsou-li tam sběrací kroužky jako třeba tyto http://www.snailshop.cz/adafruit/1162-s ... 0v-2a.html nebo http://www.snailshop.cz/adafruit/1104-s ... 0v-2a.html), tak není problém nasadit víceotáčkový potenciometr - rozsah 10 otáček (tedy +/-5 od střední polohy) by snad mohl stačit. Napětí z potenciometru se pak přečte AD převodníkem a přemění v povel k natočení.
Jestli má být otáčení neomezené, pak lze ke snímání použít něco takového http://www.gme.cz/p-re24-p532-089 , tenhle má 24 pulzů na otáčku, ale daly by se sehnat s více pulzy/ot. Nastavení azipodů pak není úplně libovolně plynulé, ale po krocích, ovšem vsadil bych se, že by se to v praxi neprojevilo. Neznamená to, že nutně musí být i poloha azipodu rozlišená na 24 kroků, v autě taky neodpovídá úhel natočení volantu úhlu natočení kol, všechno jde přizpůsobit.
petr hájek

otáčení by mělo být maximálně 365° né stále dokola neb přívody k motoru jsou přímo drátem né tím ,,vehementem s kroužky,, ten potenciometr by se vlastně usadil místo klasického na křížovém ovladači jen by bylo třeba vybrat hodnotu tak aby hodnota jedné otáčky tzn. + /- 180°od neutrálu byla stejné hodnoty co rozsah stávajícího potenciometru co v křižáku je ... tedy v praxi by musel být 10 otáčkový potenciometr hodnotou 10x vyšší než stávající originál?
Pochopil jsem to správně?
Ta druhá možnost by byla asi pro mě o dost složitější i když nejspíše elegantnější technicky .
micer

Příspěvek od micer »

Ani náhodou. Všechny jen trochu modernější vysílače mají napěťové vstupy, takže rozsah řízení je 0 - 5 V (respektive něco kolem 0,2 - 4,8 V) a na odporu potenciometru v dost širokým mezích vůbec nezáleží, standard je 5k. Jestli to má mít jen omezený úhel otáčení, tak se někdy dají sehnat tříotáčkové (od střední polohy otáčka vpravo nebo vlevo + nějaká ta rezerva) ale budou se shánět blbě, obvyklé jsou 10-ti otáčkové nebo víc. Dvouotáčkové se nedělají a "jednootáčkové" ve skutečnosti nemají celou otáčku, ale nejvýš 340 stupňů. Příklad odpovídajícího poťáku: http://cz.farnell.com/bourns/3543s-1-50 ... dp/2328058

Ta první možnost bude dražší, v podstatě i náročnější a snímač větší.
petr hájek

tak tedy dobrá ...konkrétně.... dá se toto zmáknout elektricky za přijatelnou cenu( jakou ) tak, aby se to např. v optikovi připojilo na stávající konektory pro křížové ovladače uvnitř vysílače? Mechanickou stránku neřeším , tam se dá vyrobit vše , ale elektronika je pro mě jen uživatelsky .
http://www.schottel.de/marine-propulsio ... g-systems/
micer

Příspěvek od micer »

Není dost informací pro kvalifikovanou odpověď, třeba to, jak se bude dělat rotační pohyb. Nejjednodušší by asi bylo vzít naviják Hitec (3,5 otáčky) cena cca 800,- a tříotáčkový potenciometr cena cca 960,-, tedy dohromady necelých 1800,-. Dvěma rezistory doladit přesně jednu otáčku ovladače na jednu otáčku pohonu. Žádná další elektronika, jednoduchá montáž. Ale v téhle ceně není doprava materiálu, není práce, není mechanika.
petr hájek

https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewt ... 926#p44926
informace o samotném produktu jsou zde......
servo upravené na 180°chod s převodem na otočnou nohu vše funkční a vyřešené naviják netřeba zbytečně drahá záležitost.
jde opravdu jen o překopávku klasického křižáku na vysílači tak aby pohyb kniplu do stran byl nahrazen čímsi otočným s rozsahem 360° tak aby jinak šíře impulzu ve vysílači nijak jiná nebyla.
micer

Příspěvek od micer »

Takže ten pohon má 360° od dorazu k dorazu? Udělat poťákem rozsah přesně 360° není jednoduché protože se dělají poťáky s rozsahem 270-340° a pak až 3*360°. Takže se sice ušetří se standardním servem + převodem na větší výchylku, ale současně se bude muset přidávat elektronika s procesorem do vysílače na konverzi úhlu. Taky možné. Šlo by to řešit i analogově, v podstatě jde o převod rozsahu napětí cca 1,67 - 3,33 V na 0,2 - 4,8 V. Háček je v tom, že většina vysílačů funguje takto a má poťáky s omezeným rozsahem dráhy, některé ale mají ještě standardní poťáky a tam bude převodní poměr jiný a k tomu posunutý. Analogové řešení je složitější na součástky, větší a dražší. Doplnění elektroniky do vysílače ale bude muset být, když mají ta serva mít rozsah 360°.
petr hájek

pohon nemá doraz ale poták v servu je předřazenými odpory doladěn na dráhu páky 180° nejjednodušší řešení, které se dá provozovat i s neupravenou vysílačkou , ale pro větší komfort a přesnost jsem chtěl tu úpravu křižáků
Jestli analog nebo digi je pro mě jako uživatele celkem jedno pokud se tím nezabývám jde spíše o možnost napojit to do vysílače místo standart křižáku bez dalšího ladění nebo programování.
micer

Příspěvek od micer »

Každý vysílač může mít jinak posazený napěťový rozsah ovládání, takže nutnost to doladit (programově nastavit parametry) tady vždycky bude. Je tu ještě jeden problém, a to trimy. Většinou jsou dnes nezávislé na poťáku páky jak mechanicky tak elektricky, takže budou fungovat i po výměně. Pokud jsou ale svázané s pákou, bude se muset řešit i trimování nově. Ono není takový problém udělat to pro jeden konkrétní vysílač, ale kompatibilita s něčím, co vzájemně není kompatibilní ? ..... Jak?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Nestačilo by ponechat křížový ovladač v původním stavu a jen páku mechanicky donutit ke kruhovému pohybu (nalepení desky s kruhovým otvorem na vysílač a deaktivace pružin) a z těch dvou kanálů to "jen" nějak namixovat?
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
petr hájek

ač jsem zastáncem ,,řešení doby kamenné ,, tohle prostě na mysli nemám, ladousi.....a to spojení slov ,,nějak namixovat,, mě mrazí v kříži..... jsem asi staromilec ale mixování mi přijde vhodné maximálně v kuchyni......
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ladous píše:Nestačilo by ponechat křížový ovladač v původním stavu a jen páku mechanicky donutit ke kruhovému pohybu (nalepení desky s kruhovým otvorem na vysílač a deaktivace pružin) a z těch dvou kanálů to "jen" nějak namixovat?
toto reseni jsem tu zkousel uz asi pred 2 lety, kdy jsem chtel mixem kanalu nastavit smer a velikosti vychylky rychlost.
bohuzel jsem nenasel nikoho, kdo by byl schopen naprogramovat prevodnik signalu pro regl a servo...
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“