Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plachetnice Opium

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
SH

Re: Plachetnice Opium

Příspěvek od SH »

elektrochemická koroze nastává na spoji mezi jakýmikoliv dvěma různými kovy... jde jenom o to v jakém rozsahu. Jestli moc (Al-Fe) nebo málo (mosaz-Fe)...

Stěžeň.... no jak... Slepit dvě dřevěné lišty, ohoblovat a vybrousit profil, vytmelit, naseparovat, udělat laminátovou formu a do ní z uhlíku vylaminovat finální stěžeň.... :) :)

Pokud je profil po celé výšce stejný, zkusil bych hledat oválný duralový profil (Ferona a pod) a ten na jednom konci proříznout a zalepit příčku. Myslím si ale, že skutečný profil je trochu jiný . nemá na levé straně rovnou plochu ale drážku ve které se vytahuje plachta. To by šlo udělat druhou menší trubkou která bude taky naříznutá. a do oválné zalepená třeba Altecem.
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

Na rady ohledně stěžně jsem také zvědavý :-)
Nejde jenom o tvar samotného profilu, ale musíš mít vyřešeno, jak budeš upevňovat plachty.
Lodi velikosti jako je předloha, používají většinou dva základní systémy. Buď je v ose stěžně navíjecí zařízení (hřídel) a v zadní části profilu je drážka, kterou se plachta navíjí a vytahuje. Plachta se tedy vytahuje tahem za zadní roh v ose ráhna. Nebo je tam uzavřená drážka a na předním líku plachty jsou jezdce, které kloužou drážkou a drží plachtu - plachta se vytahuje spouští, která jde přes kladky v hlavě stěžně. Pro pohodlí obsluhy se ještě na ráhno instaluje lazy bag, do kterého se plachta poskládá (a uzavře), navádění plachty usnadní lazy jacky. Také je nožné plachtu rolovat do ráhna, ale to se používá spíš na super jachtách. Takže jak?
Taky začni přemýšlet o konstrukci a uchycení sálingů a jak pojmout lanové výztuhy a úchyty stěžně - stěhy a vanty. Výtahy (spouště) jsou vedeny vnitřkem stěžně a přes systém kladek jsou svedeny do kokpitu - to jen kvůli poznámce o maketovosti. No a světla (kotevní, motorové a pracovní) už jsou legrace. ;-)
Z nastíněných možností bych využil polotovar rybářského prutu a dolepil bych profil pomocí dřevěných lišt - včetně drážky na plachtu, celek zabrousil do požadovaného profilu a olaminoval dvěma vrstvami tenké tkaniny. Ve starých časopisech Modelář byl návod na kapkový stěžeň vytvářený ohýbáním pásku duralu a protahováním přípravky.
Nevím, jaké máš možnosti, můžeš třeba vyfrézovat negativní formu a stěžeň vylaminovat...
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

začal bych tou drážkou uvnitř stěžně, tu bych zpracoval z uhlíkových pásnic pomocí epoxydu, následně bych olepil takto vzniklý polotovar dřevem- osobně bych použil jasan nebo akát a následně bych celek ohobloval na tvar přičemž na povrch bych natáhl uhlíkovou nebo skelnou ,,punčochu,, od Havla a pěkně ve vakuu to nacucal pryskyřicí. poté proříznout zadní stranu kde je drážka překrytá punčochovou výztuží a je hotovo.
Jak zabránit pryskyřici vlézt do drážky ?
Nejlépe vyplněním drážky voskem ještě ve stadiu polotovaru , ten se dá pak fénem v pohodě vytavit a následně se drážka protáhne několikrát hadříkem s rozpouštědlem - nejlépe benzinovým.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Zde se dá koupit, ale bohužel kulatý:
http://www.hobbyeshop.cz/stezen-1620-mm ... D1-1527%5D
A je To . . . .!
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Karolinus I píše:Zde se dá koupit, ale bohužel kulatý:
http://www.hobbyeshop.cz/stezen-1620-mm ... D1-1527%5D
A ještě zde oválný:
http://www.robbe.de/alu-profilmast-1800mm.html
A je To . . . .!
bowl

Příspěvek od bowl »

Ahoj všem,

pánové, velice vám všem děkuji za rady a tipy, jak vyrobit stěžeň, ale vzhledem k tomu, že si ani na jeden z výše uvedených postupů netroufám, nejspíš budu muset vzít zpět prohlášení o maketovosti modelu, sklopit ocas a jít cestou nejmenšího odporu, tedy koupit nějaký polotovar a ten přizpůsobit ke svému obrazu.

Postup, při kterém bych použil jádro omotané nějakým výztužným materiálem (uhlík/skelná tkanina) jsem také zvažoval, ale jsem si téměř jistý, že bych nebyl schopen vyrobit jádro v takové kvalitě, aby bylo po celé délce stejně rovné, se stejným průměrem apod., takže tato varianta nepřipadá v úvahu.

Dolepení pomocných lišt na polotovar rybářského prutu a následné obroušení do přesného tvaru také nepoužiju, protože bych měl stejný problém, jako u výroby nového jádra, tedy přesnost po celé délce profilu a navíc se podélně mění i jeho průměr (kónický tvar) take by to bylo z mého úhlu pohledu možná ještě těžší, než výroba nového jádra například z AL trubky z hobby obchodu, ale i tak moc díky za tip!

Takže když to shrnu, tak se výroby stěžně budu muset vzdát, protože jsem na tyhle věci (laminování) levej jak turecká šavle, takže zbývá poslední možnoust a tou je koupit stěžeň od Robbe, na který posílal odkaz Karolinus I, tedy ten oválný viz http://www.robbe.de/alu-profilmast-1800mm.html, za nějž velice děkuji!!!

Ze všech nabízených variant téměř pokrývá všechny mé potřeby, ale vyvstává mi otázka, v jaké formě bych ho dostal. Mám na mysli jestli by už do něj byly vyvrtané díry apod? Neví někdo? Vzhledem k tomu, že se jedná o náhradní díl Robbe Smaragd, tak se dá předpokládat, že je připraven na výměnu, tedy předvrtán atd. Nebo se pletu?
bowl

Příspěvek od bowl »

Ještě poznámka ohledně provedení stahování plachty předlohy pro Ivo Michal

Jedná se o ten druhý jmenovaný systém, při kterém se plachta stahuje vertikálně směrem k ráhnu, ale předloha nemá "lazy bag".

Abych byl upřímný, nepočítám s tím že bych plachty kdy shrnoval - plánoval jsem je tedy nechávat natažené natrvalo "na stěžni" a u vody bych pak akorát vyndal komplet stěžně a plachet a přimontoval to celé k lodi.

Proto si teď možná někteří z vás zaťukali na čelo, že se tu oháním maketovostí a přitom to takhle zprasím :( a na základě toho beru svá slova zpět a odvolávám, co jsem odvolal :)

Loď bude tak maketová, jak to jen půjde, ale nechci se dostat do situace, že se zaseknu a nepůjde to dál. V tom případě zaimprovizuji na úkor maketovosti a budu pokračovat ve stavbě...
Ivo Michal

Ten linkovaný profil od Robbe je určitě dobré řešení, dokonce bude dost odpovídat předloze. Jenom ta cena - i když ve finále to můýe být "levnější", než nepovedené pokusy.
Ad maketovost - ono to u modelu snad ani nejde vše věrně zkopírovat. Mít odnímací stěžeň s nataženými plachtami je běžné a asi nevyhnutelné. Rozmysli si, jestli zjednoduíš plachty a místo genuy použiješ kosatku (nejlépe na ráhnu), ušetří to spoustu starostí. Výborná inspirace jsou třeba metrovky (IOM). Jakmile použiješ genuu, tak je ovládání složitější - to není na jednu větu a řešení můžeš hledat u NSS maket. Ale obsluha velké geny je problematická i na skutečné plachetnici, kde vše vidíš a můžeš podle toho postupovat a ohlídat správné přehození při obratu. Vzdálený model potřebuje spíš jednoduchost. Také je třeba začít přemýšlet o materiálu plachet a jejich výrobě - to je docela věda. Výborný článek pro inspiraci najdeš tady: http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... le&sid=127
bowl

Příspěvek od bowl »

Dobrý podvečer,

Ivo Michal:
Vím, že je stěžeň dost drahý - když jsem koukal na ten link, tak udávají cenu 44 €, což je při kurzu 28 Kč nějakých 1250Kč a to do toho nepočítám cenu za dopravu. Pokud bych ale vycházel z předpokladu, že například firma Hobby-land (shodou okolností z ČB) uvádí, že dováží zboží od Robbe, paky bych možná (nevím, nezjišťoval jsem) neúčtovala dopravu a byla by tato částka tedy konečná - alepoň přibližně.

Rozložení plachet jsem už také bral v úvahu a vyšlo mi jako nejlepší řešení přesně to, co píšeš. Původně jsem chtěl použít Genu, ale vzhledem ke složitosti si na toto řešení netroufám a tedy budu používat pouze kosatku a to sice na ráhnu :)

Ještě bych se ale jednou chtěl zeptat vás ostatních zkušenějších, jestli opravdu někdo neví v jakém stavu bych stěžeň obdržel (viz můj předchozí příspěvek). Jestli by byl předvrtaný a připravený na model, ke kterému je původně určen, anebo jestli bych dostal prostě kus trubky a "udělej si sám", tedy vyvrtání děr atd. Pokud bych dostal stěžeň už předvrtaný, pak by ani toto řešení nejspíš nebylo vhodné, nevím...

Včera a dneska jsem slepil - obrousil - olaminoval - a obrousil kormidlo a také jsem olaminoval ostruhu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Mám teď nové dilema - na plánku lodi jsou v trupu (kromě těch v nástavbě) okna přibližně následujícího tvaru a rozměrů:
Obrázek

No a abych se dostal k jádru věci:
1) jestli okna vyrábět
2) jak vůbec okna vyrábět - myslel jsem na plexi (cca 1mm tloušťky jako "sklo") a mosazné trubky odpovídajícího průměru s mosazným plechem jako rámy
3) jestli tedy říznou do lodi a riskovat, že to všechno pos...

Okének je tam celkem asi 8 (teď nevím přesně) a jsou asi 1 cm pod palubou na obou bocích lodi.
Abych se přiznal, tak se mi do toho vůbec nechce, protože vím téměř jistě, že by se mi to nepovedlo udělat hezky symetricky a tak, aby to nějak vypadalo :(
SH

Příspěvek od SH »

Okna: mosazný L-profil od Litomyského, vyžíhat, ohnout na přípravku, spájet, začistit, vlepit sklo z plexiskla a pokud to bude vypadat hezky, tak teprve řezat díry do trupu...
petr hájek

nebo se vykašlat na řezání a okna vyrobit tmavě kouřová a tudíž neprůhledná .... osobně mám dobré zkušenosti s folií z nápojové láhve ,,crazy wolf,, je sice tenká ale dá se dobře stříhat a v mých aplikacích se obvykle dá využít i jení tvarování coby láhve, rámy obvykle dělám z vyrovnaného drátku at už hliníkového nebo měděného.
P.S. pokud se láhev pomocí horkovzdušky ohřeje vrátí se zpět sama do tvaru malé ampule , pokud se do té láhve před ohřátím dá kopyto s tvarem požadovaného objektu vytvoří se krásný ,,vakuform výrobek,, tak funguje většina PET láhví.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Pokud by na okno stačil "jen" krycí rámeček, tak je možné jej nechat vyleptat z mosazi,
tady http://www.etchworks.cz/leptane-dily/ mně kdysi vyšli bez problémů vstříc.
bowl

Příspěvek od bowl »

Ahoj všem,

pánové velice vám všem děkji za pomoc.

SH
tento návrh se mi zamlouvá asi nejvíce, kdy navrhované řešení pomocí "L" profilu by odpovídalo předloze.

Petr Hájek
Návrh s lahví "crazy wolf" se mi moc nezamlouvá právě z toho důvodu, že by byla "okna" černá, ale i tak děkuji za snahu! Jen bych se ještě chtěl ujistit, jestli jsem pochopil myšlenku správně - okna by byla tedy jenom nalepena na povrchu trupu, je to tak? Pokud ano, pak mě napadá řešení kdyby se místo lahve použila samolepicí fólie se "zrcadlovým" odleskem (taková ta pseudo-zrcadlová fólie) a pak by se přestříkala bezbarvým lakem kvůli ochraně proti povětrnostním vlivům...

Tatka
za tip ohledně firmy na leptání kovů děkuji, i kdybych tentokrát jejích služeb na okna nevyužil, pak by se možná hodila firma na jiné záležitosti.

Mohl bych poprosit o modelový příklad co a za kolik jsi si nechal u firmy leptat? Abychom i my ostatní měli přibližnou představu. Možná ještě jak dlouho to trvalo a tak. Prostě se malinko rozepsat :)

Dále mě ještě napadla jiná možnost - kombinace tipu od SH a vlastní nápad, který bych potřeboval prodiskutovat.
Napadlo mě vytvarovat "L" profil a po jeho spájení, zarovnání, vybroušení atd. ho položit rubem na podložku (nejlépe izolepa, nebo něco podobného nelepivého) a zalít takto vzniklý "kelímek" epoxidovou pryskyřicí, která by
a) vytvořila imitaci okna
b) spevnila celý rám okna
K této myšlence mě přivedlo to, že pokaždé co zpracovávám olaminační epoxi L285, tak mi trochu zbyde v kelímku a když to nechám zaschnout, je z toho perfektní "sklo", které vypadá dost odolně. Proto mě napadlo, že po vytvarování rámu okna z "L" profilu bych si usnadnil práci s výrobou skel z plexiskla a podobných materiálů.
Neví tedy někdo, jak se časem L285 v takovémto množství chová? (myslím výdrž, změna barvy atd.)

No a teď jako tradičně pár fotek:
na soustruhu jsem nechal jednoho kolegu vyrobit pouzdro na ložisko pro uložení hřídele kormidla.
Toto ložisko bude na horním konci pouzdra hřídele a bude pomáhat ke snížení namáhání samotného pouzdra hřídele kormidla.
Obrázek

Před slisováním dohromady (na což se chystám příště, protože budu i lepit atd)
Obrázek

No a dnes se mi taky ve schránce objevil papír od pošty, že si mám vyzvednou tohle :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Nezdá se to, ale je to pořádnej macek :)
Mě tedy jeho parametry zaskočily...

Taky jsem servo dneska pro jistotu rozebral, abych se mrknul na ozubená soukolí (jestli například nejsou vylámané zuby apod) a musím říct, že z mého pohledu se jeví soukolí jako velice kvalitní. Jo a mimochodem jsou to kola jako hovado :D
Za cenu kolem 600 Kč je to celkem slušné... Snad to aspoň trochu vydrží.
petr hájek

co se týče crazy wolfa láhev je kouřová tmavá , ale výborně průhledná , takže ji lze použít i pro klasické zasklení nejen pro nalepovací na trup.Osobně používám i flašky od jiných -pivních produktů.....viz foto:
Obrázek
Obrázek

Každopádně nápad s epoxem v rámečku je velmi dobře použitelný. Vyrábím tak lampy pro své modely - LED diodu zalévám ve formě ze silikonu právě epoxem L285 a místa kde má být neprůhledno, lakuji nejprve chromovou stříbrnou a následně vrchní barvou dle potřeby.
Okna lze takto velmi dobře odlít .
Je ideální použít rámeček nalepený (voskem ze svíčky) na naseparované a vyleštěné sklo tak že epox vytvoří dokonalý skelný povrch , pokud by měla být okna zcela průhledná , je třeba sklo použít i na druhou stranu okna......
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Co se týká firmy na leptání , mám s ní dobré zkušenosti. Doba zhotovení záleží na tom, jak je pan Sobotka zatížený, ale je to tak do deseti dnů.A zase záleží jak předáš podklady. Já protože neumím nakreslit matrici v corelu si to nechávám od něj nakreslit, vždycky mu pošlu jeden kus nakreslený v DXF, to mi jde a napíši kolik čeho chci. To focení přijde přibližně na dvě až tři stovky.Dále záleží na tom kolik čeho chceš. Když máš jednu matrici a chceš třeba tři A4, tak tě vyjde jedna A4 asi na 600,- jednou jsem si nechal udělat jen jednu A4 a přišlo to na 850,- i s dopravným. Když jsi už zavedený zákazník, posílá to dopředu a peníze jdou přes účet.Je to kvalitní tak jak si to namaluješ. jednou jsem maloval schody v měřítku 1:100 a jednu čárku na nákresu jsem neodmazal a vypadla mi u toho jedna příčka na potvoru uprostřed, takže jsem si to nechal poslat ještě jednou. Na zasklení okének se velice dobře hodí ten epoxid. Je opravdu čistý, namodralý a je stálý i po sedmi letech . Stavěl jsem bitevní loď a okénka jsem položil na lepící pásku a zakápnul jsem je epoxem, ale to byla LG 700. Myslím, že to není rozdíl.Pokládal jsem je tím lemem na pásku aby byla zalepená až k lemu protože obráceně se stalo, že se epoxid propadl a na pohled byl vidět nesoulad , na některém se to propadlo víc a na některém míň.
SH

Příspěvek od SH »

to bowl:
ještě drobné vylepšení - místo L profilu použij T profil. Do něho vložíš okno z plexi nebo průhledného PS (obal CD) nebo VIVAKu...

se zalíváním mám tu zkušenost, že a) povrch který se nalil na pásku je matný b) jak bude vypadat epox po x letech záleží od pryskyřice. Rychletuhnoucí epoxidy žloutnou hodně, normální netuším, nepoužil jsem je v této funkci. Bude to taky záležet na expozici slunku. To jak se který chová se ale dovíš až po letech. c) podle lití se můžou vytvořit bublinky d) povrch, který bude volný nebude úplně rovný - laminovací pryskyřice mají velkou vzlínavost a okraj podél svislé stěny bude prohnutý.

bod b) a c) jde vyřešit použitím speciálních zalévacích pryskyřic kde optické vlastnosti jsou definovány a protože mají dlouhou dobu tuhnutí se i bubliny samy uvolní... ale jak vidím,jakým způsobem tuto plachetnici stavíš, tak bych tam dal kouřový vivak a bude to na úrovni. Zalívání je na velké množství malých okýnek.... ne na toto.
Snek

Příspěvek od Snek »

Nestačilo by úplně náhodou si nechat z plexi vyfrézovat okno s osazením pro vlepení a bok okna co bude koukat z trupu ven přetřít mosaznou barvou a nebo prostě obtočit mosazným plechem, například z "slazeného mlíčka v tubě"?
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Vzhledem ktomu, že Pepa Darvaš o leptech řekl snad vše, tak jen bylo třeba vyštrachat fotku sloupků, které se mně opravdu nechtělo dělat.....
Obrázek
bowl

Příspěvek od bowl »

Dobré odpoledne pánové,

po delší odmlce jsem se opět dostal k fóru a mohl napsat.

Prozatím jsem na štíru s časem a stejně teď čekám na profily od p. Litomyského, takže jsem poslední dobou se stavbou nepohnul.

V mezičase si ale pořád lámu hlavu s následujícím.
To servo, které jsem koupil (příspěvek výše) je sice supersilné, ale na druhou stranu i supertěžké. Navíc (a to hlavně) jsem chtěl použít tato serva celkem 2 - jedno na každou plachtu, tedy vratiplachtu a kosatku => celková zátěž samotných serv do lodi je 300g!.

No a tady mi vyvstává otázka, jestli by nebylo výhodnější, když chci instalovat 2 oddělená serva, koupit něco slabšího, ale zároveň i lehčího, například jeho brášku od fy. Hitec (HS-785 HB).
U tohoto serva je ale pár "ALE"
1) je sice lehčí (110g oproti 150g serva z Hobby Kingu), ale má "jen" karbonitové převody a je o hodně slabší - cca 13Kg tah. (HK má psaný tah 50kg :) )
2) výrobce udává jen 3,5 otáčky (HK servo má mnou změřených 4,75 ot.)
3) je dražší

No a teď co s tím?

Podle výpočtu psaného panem Bořkem Dvořákem v jiném tématu tohoto fóra potřebuji tah přibližně 27kg na vratiplachtu (snad jsem to spočítal správně => plocha plachty 0,36m2 * 25 cm vzdálenost těžiště plachty od osy otáčení * 2,5 kg síla větru * 1,2 rezerva serva = 27 kg tah serva min. ) a to jsem nepočítal kosatku!
Milan

Příspěvek od Milan »

Myslím, že je nějaká chyba ve výpočtu. (Můžeš mi sem prosím dát ten odkaz na Borka Dvořáka? Taky bych si to rád přečetl).

Já dospěl k tomuto: Tlak větru o síle 2,5 kg/m² vynásobeno plochou plachet 0,36m² my vychází 0,9 kg. To je tlak větru na těžiště plachty. 13ti kilový naviják by měl s přehledem stačit. Navijáky HS 785 HB se běžně používají v kategorii NSS i u větších modelů. Např. na mém modelu Dorian Gray mám jedním tímto navijákem ovládány 3 plachty (vratiplachta, vrcholová plachta, stěhovka) o celkové ploše 0,9m².

Neznám oplachtění Tvé lodě ale předpokládám, že je to klasická loď s hlavní plachtou(vratiplachtou) a jednou kosatkou. Ty by šli ovládat i jedním navijákem. Ušetřil by jsi tím hmotnost, kterou bys mohl dát do balastu (=lepší plavební vlastnosti). A ušetřil bys i peníze.

K počtu otáček navijáku. Jde o to kolik cm navíjí/odvíjí. Potřebuješ znát délku otěží plachty.
Naviják HS 785 HB má průměr bubnu 38mm takže při 3,5 otáčkách dokáže navinout/odvinout nějakých 42 cm. Pokud potřebuješ otěže delší či kratší můžeš třeba změnit průměr bubnu.

Jinak Tvá stavba se mi líbí. Držím palce abys ji dotáhl do úspěšného konce a loď Ti dělala radost.

Milan
bowl

Příspěvek od bowl »

No odkaz na sílu serva je tady:
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=1419
a jedná se hned o 2. příspěvek.

nevím, připouštím, že jsem mohl udělat chybu ve výpočtu, ale postupoval jsem podle návodu...
Taky se mi ale zdála síla na servo dost velká.

oplachtění je přesně tak, jak píšeš, 2 plachty...
Milan

Příspěvek od Milan »

Myslím, že jsem na to kápl. Vypočítal jsi to správně, ale myslím že máš špatně jednotky. 27Ncm je po převodu cca 2,75kgcm. No, ve fyzice dost plavu ale mělo by to tak snad být. Každopádně, ať už použiješ jakýkoli z výše uvedených navijáků, měl by Ti stačit. Navíc si myslím že pokud je otěž plachty uvázaná na ráhnu za těžištěm plachty,potřebná síla je menší. (naviják má delší rameno páky).
bowl

Příspěvek od bowl »

Ahoj,

díky za odpověď! Taky se mi zdála hodnota 27 kg na plachtu nějaká podezřelá, ale jak už jsem psal - postupoval jsem podle toho návodu p. Dvořáka a bezmyšlenkovitě jsem vše opsal..

I zapátral jsem na internetu a našel jsem stránku
http://www.joliebrisemodels.co.uk/tenth ... l#calcwind
kde je kalkulátor oplachtění, podle kterého mi vyšla hodnota cca 2kg, jako požadavek na servo, takže by to HiTec mělo v pohodě stačit.

No a včera a dneska jsem se taky konečně dostal k výrobě okének. Nejdřív (protože už přišly) jsem zkoušel ohýbat ten profil od p. Litomyského, ale nedopadlo to tak, jak jsem čekal.
I když jsem vyžíhal, materiál byl dost "neforemný" a stalo se mi to, že "obruba" okének by nebyla kolmá na plochu okna. Jak to myslím, můžete vidět tady:
Obrázek
Obrázek

Na prvním obrázku je vlevo vidět, jak jsem při snaze narovnat nakolmo obrubu okna tuto zohýbal. No a na pravém obrázku je vidět, jak se L-profil zkroutil. V tomto stavu bych ho nebyl schopen do trupu lodi vložit, ani kdybych se snažil sebevíc, protože vnější obvod "obruby" okna byl téměř stejných rozměrů jako vnější obvod rámečku samotného...

Nakonec jsem se tedy rozhodl na zkoušku použít postup Petra Hájka, kterému tímto děkuji za tip - tedy vystříhnul jsem z měděného plechu proužek, který jsem naohýbal okolo kulatiny a spájel plamenem. Následně jsem okolo tohoto proužku mědi omotal drátek z mosazi, který tvoří rám okna. celou sestavu jsem pak na rychlo obrousil.
Následně jsem přebrousil odřezek překližky, na kterou jsem nalepil izolepu a posadil jsem celou sestavu rámu okna na izolepu a následně jsem toto zalil epoxi.
Výsledek této rychlovky můžete vidět tady:
Obrázek

No a protože mě výsledek po broušení opticky uspokojil :) tak jsem pokračoval s výrobou obrub okének. Výsledek mého snažení před letováním je tady:
Obrázek

Zítra se pustím do obroubení rámečkem z drátku a broušení. No a pokud čas dovolí, pak i do zalití :)
bowl

Příspěvek od bowl »

Dobrý večer všem,

tak nakonec jsem se dostal k rámečkům - tedy jejich hrubému dodělání - až dnes a tady je výsledek:
ObrázekObrázekObrázek

S výsledkem jsem celkem spokojený :), tedy abych to upřesnil - nečekal jsem, že to bude nakonec vypadat alespoň takhle.

Jinak ještě poznámka k rozměrům. Když jsem o několik příspěvků dříve psal, že jsou rozměry cca 40 x 15 mm, tak jsem měl jak se říká "velký voči", takže jsem přestřelil, protože jsem pálil od boku. Když jsem pak měřil plánek, dostal jsem se na 22 x 10mm, což vjsem nakonec u obou rozměrů překročil o 0,5 mm, tedy na konečných 22,5 x 10,5 mm. Přiznám se, že jsem to neudělal schválně, ale prostě mi to nějak uteklo. No konec konců to bude v trupu alespoň víc držet :)

Chci se ještě zeptat i vás ostatních, co si myslíte o použití serva z HK versus servo např. HS-785 HB, mezi kterými váhám vzhledem k uvedeným výpočtům v dřívějších příspěvcích.
Také si myslíte, že jsem nakonec počítal se špatnými jednotkami a výsledná síla je cca 3 kg?

Milane,
v žádném případě neznevažuji Tvůj příspěvek a ani nijak nezpochybňuji tebou vypočítané hodnoty, respektive předpoklad mnou špatně použitých jednotek při výpočtu, avšak rád bych chtěl znát i názory ostatních kolegů modelářů, kteří už také nějaký ten výpočet provedli.
Nerad bych se dostal do situace, kdy bych podcenil/ poddimenzoval servo a kladkové ústrojí a pak to musel předělávat...
Proto se Ti za to omlouvám, ale opravdu to nemyslím zle!
Ivo Michal

Zkušenost mám jen s navijáky HS, ten klidně použij. U modelu F5E jsem pro zvýšení rychlosti používal pětičlánek tvrdých NiCd. Vůbec se toho neboj!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“