Trup je delan z 1mm preklizky a to ve me vzbuzuje trochu obavy, jestli je to pri teto tloustce byt je to 700mm delka, splni patricnou tuhost trupu, kde pouze nekde prostred je jedna prepazka. Kdyz se dival na jine plany vsude je v trupu nejake zebrovani a vystuha. Je fakt, ze v "obrazkovem" navodu tam nekdo stavel z laminatovych desek, coz asi bude o necem jinem. Ptam se tedy jestli je to realne, stavet to opravdu z 1mm preklizky. Ti trebicti modelari to staveji z 3mm balzy, tady ale mam zase obavy z te balzy, ktera je mekka, coz si zase nemyslim ze by bylo vhodne pro trup lode, ktery by mel neco vydrzet. Co tedy radite? Diky moc.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Stavba plachetnice Basic Jolle
Stavba plachetnice Basic Jolle
Zdravim, jsem tu novy. Chtel bych si postavit model plachetnice, zprvu jsem premyslel o necem hotovym ve velikosti (Victoria od TT), ale chtel bych neco co je vylozene v rozsypu (co si vylozene postavim a slepim, ne co si jen poskladam), jenze temer nic jsem nenasel. Nakonec jsem se rozhodl ze neco postavim "na kolene" z planu. Letecky modelarim, takze nejakou zkusenost mam. Mam i zkusenost s rizenim opravdove "dospele" plachetnice a prave proto me tohle chytlo a taky me laka tichy RC model bez motoru/regulatoru. Pro jednoduchost (a snad i zacetak) jsem si vybral Basic Jolle, tip z http://rc-trebic.jb-technik.cz/postup-s ... asic-jolle , plany jsem si stahl, vytiskl a slepil z http://mbr-koeln.de.tl/b-.-asic-Jolle.htm , bohuzel nemcinou nevladnu, nasel jsem jeste uceleny navod ovsem v Holandstine
, postupne to louskam.
Trup je delan z 1mm preklizky a to ve me vzbuzuje trochu obavy, jestli je to pri teto tloustce byt je to 700mm delka, splni patricnou tuhost trupu, kde pouze nekde prostred je jedna prepazka. Kdyz se dival na jine plany vsude je v trupu nejake zebrovani a vystuha. Je fakt, ze v "obrazkovem" navodu tam nekdo stavel z laminatovych desek, coz asi bude o necem jinem. Ptam se tedy jestli je to realne, stavet to opravdu z 1mm preklizky. Ti trebicti modelari to staveji z 3mm balzy, tady ale mam zase obavy z te balzy, ktera je mekka, coz si zase nemyslim ze by bylo vhodne pro trup lode, ktery by mel neco vydrzet. Co tedy radite? Diky moc.
- petr hájek
Re: Stavba plachetnice Basic Jolle
použít to co je v návodu a výsledek olaminovat
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
po slepení z toho vznikne poměrně tuhá skořepina, tak se neboj. Dokud trup neuzavřeš palubou, bude ti to připadat měkké a trup se bude kroutit. Po zalepení paluby tuhost výrazně vzroste.
1mm překližka na 700mm trup je víc než dostatečná. 3mm balza po olaminování bude taky stačit. Bez olaminování by stačila taky, ale pak bych měl obavu ani ne tak z tuhosti trupu jako z možnosti jeho proražení při srážce. A těch bývá u plachetnic dost.
A ten návod, co mají na stránkách kluci z Třebíče ti nestačí? Vždyť to je ppopsané krok za krokem a ještě s obrázky... A jestli ti není něco jasné, tak jim napiš.
1mm překližka na 700mm trup je víc než dostatečná. 3mm balza po olaminování bude taky stačit. Bez olaminování by stačila taky, ale pak bych měl obavu ani ne tak z tuhosti trupu jako z možnosti jeho proražení při srážce. A těch bývá u plachetnic dost.
A ten návod, co mají na stránkách kluci z Třebíče ti nestačí? Vždyť to je ppopsané krok za krokem a ještě s obrázky... A jestli ti není něco jasné, tak jim napiš.
Diky moc za rady, kluci z trebice to ale maji trochu upravene, jako uceleny navod to neni, coz by nevadilo, ale to dno trupu maji rovne, kdezto podle toho originalniho nemeckeho navodu maji to dno "lomene". Asi to pisu blbe
, ale jeste nejsem zcela szity s nazvoslovim profilu lodnich trupu. Ale jinak mam jeste v merku JIF65 (dle, pro zmenu, portugalskeho navodu
), tak se jeste rozhoduji, zatim tisknu a slepuji plany v meritku 1:1. Stavba JIF65 je i fotkama dobre popsana i zde na foru, takze inspirace je.
Pokud jde o plachetnici pro rekreační použití, pak bych předlohu neřešil. Pokud něco pro budoucí soutěžní vyžití, pak je otázkou, co se u nás prosadí dříve...
1. Basic Jolle se zatím staví jen v Třebíči.
2. Počet RG-65 (JIF65 apod.) sice zmapován nemám, ale na Slovensku už se tato kategorie uchytila (má svůj seriál soutěží kolem Bratislavy).
3. Footy/Opalek - velmi populární v Polsku, SH je staví v Třinci, a pak u soutěžících Tug Towingu je bůhvíproč v oblibě (zřejmě proto, aby remorkér, který je poslouchá na slovo, na chvíli vyměnili za model, který je neposlouchá skoro vůbec).
1. Basic Jolle se zatím staví jen v Třebíči.
2. Počet RG-65 (JIF65 apod.) sice zmapován nemám, ale na Slovensku už se tato kategorie uchytila (má svůj seriál soutěží kolem Bratislavy).
3. Footy/Opalek - velmi populární v Polsku, SH je staví v Třinci, a pak u soutěžících Tug Towingu je bůhvíproč v oblibě (zřejmě proto, aby remorkér, který je poslouchá na slovo, na chvíli vyměnili za model, který je neposlouchá skoro vůbec).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Karolinus I
Já bych šel rovnou do laminátu. Klasikou se asi nedostaneš na nízkou hmotnost. V Č. Těšíně je v Domě dětí lodní kroužek a pokud vím je tam i forma na RG 65. Hotový model by neměl moc přesáhnout 1 kg. Přidávám odkaz na Slovenské stránky.petr hájek píše:použít to co je v návodu a výsledek olaminovat
http://www.rg65.sk/
A je To . . . .!
Zde přikládám odkaz na fotky formy RG65 která je nyní v Těšíně, fotky jsou ještě z Havířova.Karolinus I píše:Já bych šel rovnou do laminátu. Klasikou se asi nedostaneš na nízkou hmotnost. V Č. Těšíně je v Domě dětí lodní kroužek a pokud vím je tam i forma na RG 65. Hotový model by neměl moc přesáhnout 1 kg. Přidávám odkaz na Slovenské stránky.petr hájek píše:použít to co je v návodu a výsledek olaminovat
http://www.rg65.sk/
https://picasaweb.google.com/petr.stane ... 6388988594
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Sneku, pleteš si Footy a RG65.... to na fotkách je footy...
Máš pravdu, omlouvám se.SH píše:Sneku, pleteš si Footy a RG65.... to na fotkách je footy...
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
to dako: postav si, co se ti líbí, technologií která ti vyhovuje (psal jsi, že jsi letecký modelář. Tak bych šel asi do balsy, a možná ji ani nelaminoval ale jen potáhnul potahovým papírem a dobře prolakoval - kdysi se taky tak dělalo). A až si ji vyzkoušíš, poznáš co dál chceš dělat a pak si vybral jestli malou nebo velkou, sportovní speciál nebo maketu, na soutěž nebo pro rekreaci...
Už se to tu zase zvrhává do hi-tech technologií a super postupů. Kdybych dal na jiné, tak bych footy taky nikdy nestavěl. Ale šel jsem po svém, máme jich postavených několik a jezdí fajn a je s nima zábava.
Už se to tu zase zvrhává do hi-tech technologií a super postupů. Kdybych dal na jiné, tak bych footy taky nikdy nestavěl. Ale šel jsem po svém, máme jich postavených několik a jezdí fajn a je s nima zábava.
Plachetnicu takychto rozmerov je potrbne stavat leteckym sposobom ( rozumej co najlahsiu). Jifa som robil z dvojky balzy olaminovanej tenkou sklenou tkaninou. Vaha je konkurencieschopna s laminatovymi trupmi. Len treba setrit vahu aj na povrchovke. Na placeticiach rg 65 je predpisany naraznik na spici z nejakej me hovej gumy a pod., ktory ma zabranit poskodeniu inych lodi pri pripadnej zrazke.
Co sa tyka vyberu modelu, prisposobil by som sa tomu, co jazdia modelari v mojom okoli. Skor ci neskor jazdenie osamote omrzi a clovek - modelar ma tendenciu sa zdruzovat :-)
Rg 65 jazdia velmi slusne a JIF je na zaciatok dost konkurencie schopny. Daju sa ale stiahnut plany aj na modernejsie a estetickejsie lode , ktore sa daju postavit z balzy.
Co sa tyka vyberu modelu, prisposobil by som sa tomu, co jazdia modelari v mojom okoli. Skor ci neskor jazdenie osamote omrzi a clovek - modelar ma tendenciu sa zdruzovat :-)
Rg 65 jazdia velmi slusne a JIF je na zaciatok dost konkurencie schopny. Daju sa ale stiahnut plany aj na modernejsie a estetickejsie lode , ktore sa daju postavit z balzy.
PeterP
Napríklad toto je pekná loď a je konštruovaná na stavbu z balzy
http://www.x-sails.de/downloads/weakspot-layout.pdf
http://www.x-sails.de/downloads/weakspot-layout.pdf
PeterP
Takze nakonec jsem se pustil do Basic Jolle, zda se, ze je to to nejjednoduzsi pro zacatecnika. Delam to to tedy "leteckym zpusobem", 3mm standarni balza. Predlohu 1:1 jsem pomoci modelarskych spendliku prenesl na balzove prkna, nozem vyrezal, brebrousil hrany, dneska to cele slepuji dohromady, jde to pomalu, lepim to po 5 - 10cm, mel jsem trochu obavy z ohybani, ale nakonec se to dobre poddalo a nebylo ani treba balzu vlhcit. Vysledek je velmi dobry a i tuhost uz je dobra, az se na to polozi paluba tak to bude jeste lepsi. Cele to zatim vazi 61g. Casem tu dam i nejake fotky.
- petr hájek
doporučuji balzu nasucho našpendlit a spoje poté prokápnout superřídkým vteřinákem, pak se dá celek slepit za 10 minut(teda pokud se našpendlí vše naráz).
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Takze posilam slibene fotky slepeneho trupu Basic Jolle

Jelikoz se poustim do vyroby prepazek, mel bych par dotazu ohledne oplachteni a umisteni stezne.
Moc se mi nelibi taketaz jako je v orig. planku Basic Jolle, proto jsem se rozhodl pro taketaz, ktera je na JIF65, tzn. upravy i na trupu.
Predne me zajima, umisteni stezne, u JIF65 je stezen presne uprostred celkove delky, za nim je kyl s balastem, kdezto u Basic Jolle je kyl s balastem, pro zmenu, (resp jeho stred) umisten presne uprostred a pred nim je stezen. Co je tedy v tomto ohledu kriticke na umisteni. Co si jeste pamatuji z jachtarske skoly, tak umistenim teziste lateralu a teziste plachet se meni navetrnost a zavetrnost plachetnice (obecne). Cili laterar, je ponorena cast trupu a jeho teziste je ovlivnena polohou balastu (zateze), poloha teziste plachet je tedy logicky dana umistenim stezne. Je mi jasne, ze drtiva vetsina plachetnic se konstruuje jako navetrne (teziste lateraru je pred tezistem plachet). Nabizi se mi pak otazka, co za vlastnosti ovlivnuje vzdalenost techto tezist a taky vztah umisteni balastu a stezne napr. na tvar trupu nebo lateraru. Resi se neco podobneho i v modelarine, nebo je to jen domena "dospelych" plachetnic?
Moc se mi nelibi taketaz jako je v orig. planku Basic Jolle, proto jsem se rozhodl pro taketaz, ktera je na JIF65, tzn. upravy i na trupu.
Predne me zajima, umisteni stezne, u JIF65 je stezen presne uprostred celkove delky, za nim je kyl s balastem, kdezto u Basic Jolle je kyl s balastem, pro zmenu, (resp jeho stred) umisten presne uprostred a pred nim je stezen. Co je tedy v tomto ohledu kriticke na umisteni. Co si jeste pamatuji z jachtarske skoly, tak umistenim teziste lateralu a teziste plachet se meni navetrnost a zavetrnost plachetnice (obecne). Cili laterar, je ponorena cast trupu a jeho teziste je ovlivnena polohou balastu (zateze), poloha teziste plachet je tedy logicky dana umistenim stezne. Je mi jasne, ze drtiva vetsina plachetnic se konstruuje jako navetrne (teziste lateraru je pred tezistem plachet). Nabizi se mi pak otazka, co za vlastnosti ovlivnuje vzdalenost techto tezist a taky vztah umisteni balastu a stezne napr. na tvar trupu nebo lateraru. Resi se neco podobneho i v modelarine, nebo je to jen domena "dospelych" plachetnic?
Podobně lze experimentovat i u modelů plachetnic... Mnohé napoví některé starší příspěvky, které zde napsal Borek Dvorak.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Pokud to budeš řešit, tak možná přijde k duhu tento odkaz
http://www.jachting.info/modules.php?na ... pic&p=4547
V diskuzích je tam toho víc......
http://www.jachting.info/modules.php?na ... pic&p=4547
V diskuzích je tam toho víc......
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-