Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Druhy lodních šroubů

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
MC76

Re: Druhy lodních šroubů

Příspěvek od MC76 »

Bohužel, nejde zobrazit. Nicméně odhadl jsem A 146-9.
watson220

Příspěvek od watson220 »

poslal som ti mail, aj A 146-9 je fajn. ale obávam sa či nebude treba aj väčšiu 35 alebo 40mm
MC76

Příspěvek od MC76 »

Nejvíce je podobný typ A 146. Pokud by tam šel, originál má 40mm. Bylo by vyřešeno.
MC76

Příspěvek od MC76 »

Konkrétně A146-13. Souhlasíte, nebo navrhnete jiný?
MC76

Příspěvek od MC76 »

Myslíte, že by měl mít širší lopatky?
burun

Příspěvek od burun »

pro MC 76,
začněme od začátku.
- jaké máš a nebo chceš použít zdroje?
400 napřímo bude mít velký odběr ze zdrojů ( bude se Ti hřát)
Je tady na mo-na-ku majitel jedné "ruské" korvety třídy Flower -Naděžda, který má odzkoušenou a zaběhlou převodovku.
www.mo-na-ko.cz/lodě-Snow.htm
Omlouvám se majiteli Naděždy, že jsem citoval jeho článek.
jinak také : MIG 400/7,2V + převodovka 1:3 (pecka modelář) 1 6V/3,3Ah olověná baterie (tipa.eu) pokud se tam vejde)+
šroub s širšími lopatkami.
Kdyby se tam vešel motor třídy 500 ...tak napřímo Carson -Poison Truck 6500ot./min/7,2V (akroshop.cz) + šroub A 146-13

Ať Tvoje lodě plují
MC76

Příspěvek od MC76 »

Tak teď jste mi rozbořil úplně vše. Varianta napřímo s 400 by tam nebyla? Převodovka je dost hlučná, proto jsem volil napřímo. Jsem v závěru stavby a mám hřídel s přírubou, nevím, zda bych ji tam dostal. 400 napřímo mám u ostatních modelů a velké problémi nemám. Nezbývá nic jiného, než zvolit šroub napřímo. Jinak může být NiMh 7,2-8,4 V. Co vy na to?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

šrouby jsou bohužel o zkoušení, pokud již máš pohon hotový. je mi jasné že u mosazných je to drahý špás. Mám na springerovi mosazné šrouby raboesh 40mm, ale nemám tam 400 motor ale Johnson 540 (nevím jak je ve výkonovém poměru k 400, tuším, ale že je silnější) a motory na plný výkon mají co dělat aby se uchladili (mám aktivní chlazení).

400 napřímo má vysoké otáčky, takže pokud nevíš jaký šroub, osobně bych se podíval po řadě šroubů graupner. nejsou tak drahé, můžeš zkoušet různé průměry a stoupání a až budeš spokojen s jízdou a "spotřebou" tak sehnat stejný šroub v mosazném provedení...
Obrázek
NeJaToD team
MC76

Příspěvek od MC76 »

Asi mi mic jiného nezbyde. Ještě se pokusím zjistit tu převodovku. Jinak děkuji za příspěvky.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Tady Naděžda ....eee Roman
dnes bych volil motor napřímo,(hluk. i když ne moc velký ...) ale když už to tak máš .....já tam mám modelácký šroub, 400 7,5 V a převodovku 1:3 a jsem spokojen, krmím to 6v gelovkou (baterce je letos 10 let!!!)

a co 400 3Li a menší šroub? Nějakou 30mm .... nebo si šroub 40mm vyrobit, aby to nevypadalo s tím malým blbě a udělat ho lehký .....stejně to má jezdit pomalu .....

Pokud nemáš nastříkáno a zalepenou palubu, uvažoval bych o tom Burunově : Carson -Poison Truck 6500ot./min/7,2V (akroshop.cz) + šroub A 146-13

ono 400 7,něco napřímo se 40mm se bude hřát HODNĚ , chladit nemá cenu (není to kluzák :-) ) a je to plast ....by se to někam nepropálilo ....

PS : nezaložíš vlastní vlákno o té lodi? Ladous by to tam pak vše přesunul ...
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
MC76

Příspěvek od MC76 »

Krom detajlů mám všechno v laku. Teď si hraju se světly a kouřem. 400 je na přírubě, neměla by se propadnout, ale .... Pokud na tu přírubu dostanu převodovku, tak ji tam nechám. Pak by tam šel 40mm šroub. Hraju si sní dva roky, každý dílek je potřeba upravit nebo vyrobyt nový a pak tam mám dát šroub plast?
SH

Příspěvek od SH »

MC76 píše:Krom detajlů mám všechno v laku. Teď si hraju se světly a kouřem. 400 je na přírubě, neměla by se propadnout, ale .... Pokud na tu přírubu dostanu převodovku, tak ji tam nechám. Pak by tam šel 40mm šroub. Hraju si sní dva roky, každý dílek je potřeba upravit nebo vyrobyt nový a pak tam mám dát šroub plast?
kolega má Snowberry s 400kou napřímo a Graupner třílist 40mm a OK.

Motorky nejsou jen Speed 400.... rozměrově he to velikost 380 a tak zkus hledat i jinde než v modelářských prodejnách. Chtělo by to nějaký s pětipólovou kotvou - z videa, tiskárny, kopírky, .. Pokud bys narazil na motor velikosti 400ky ale delší a zploštěný neváhej - mají solidní krouťák a nízké otáčky. Bohužel mě známý dodavatel už je přestal do ČR vozit.

Zrovna tak nemusí být špatnou volbou motor řady 480 - má stejné čelo jako 400ka, je delší a má vyšší výkon. Další možností je udělat si vlastní šroub s menším stoupáním. Převodovce bych se vyhnul. Zubové určitě. Když tak použít řemínkovou. Ta je tichá.
MC76

Příspěvek od MC76 »

480 je taky řešení. Kouknu na nabídku. Já tam mám 400 6V, to asi nepůjde. A co je to menší stoupání? Jsou tam nějaké parametry, ale mě nic neříkající.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

každý list šroubu při jedné otáčce "odtlačí" určitý válec vody, výška toho válce = stoupání, čím větší tím více vody šroub přečerpá a tím více práce musí odvést.

velké stoupání používají pracovní lodě (remorkéry), protože motor točí malé otáčky a není potřeba aby loď jela rychle. u rychlejších lodí se naopak používá menší stoupání a vyšší otáčky. rychlost lodi je totiž limitována rychlostí vody za šroubem (čím vyšší otáčky tím vyšší rychlost vody) od které se odečítá odpor přídě lodi při plavbě.

známé je, že při stejném průměru šrouby jsou šrouby graupner dělány na vyšší otáčky (mají menší stoupání) a šrouby Robbe na menší otáčky (vyšší stoupání) - platí ve většině případů ale najdou se i vyjimky ve výrobním programu
mosazné šrouby Raboesch mají stoupání většinou stejné jako Robbe

často se např. stává, že při výměně 40mm šroubu za 35mm loď zrychlý, protože motor začne pracovat v optimálnějším režimu, zvýší otáčky a tím umožní vyšší rychlost...

výběr správného šroubu je alchymie, je dobré se držet "osvědčených" příkladů z minulých staveb, protože vlastní cesty jsou většinou klikaté a v konečném důsledku ekonomicky "náročnější" než se na začátku může zdát.
Obrázek
NeJaToD team
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

převodovku nedávej ....skus nějakou tu 400, já bych šel do 400 3 LI nebo nějaké 480, a toho graupnera(šroub) pokud to bude ok tak si nech šroub vyrobit na míru o podobných vlastnostech a rozměrech ( šrouby dělá např Karpatský??)

ad teplo - prohřeješ s nevhodným motorem i hřídel a ten plast je na teplo náchylný, mám to doma ....sice ve vodě se to pouzdro chladí ale vyndáš to, bude teplo a ....

mám ve třech lodích zubový převodovky .....už nikdy více.....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
MC76

Příspěvek od MC76 »

Zkusím dát 480. Jsou výkonější o cca 10% a bude 7,2V. Raboesch jsou ty, kterém jsem si vyhlédl. Nicméně první to otestuju s Graupnerem.
watson220

Příspěvek od watson220 »

A pre aku vrtulu si sa rozhodol?
MC76

Příspěvek od MC76 »

Hledal jsem a porovnával. Stoupání u průměru 40mm: Raboesch 36,6 a 41 mm, Graupner 21 mm, Robbe 34 mm. U průměru 35mm je to samozřejmě méně.
MC76

Příspěvek od MC76 »

Průměr 35mm: Raboesch 31,1 a 35,9mm, Graupner 18mm, Robbe 30mm. Tak teď si jenom vybrat....
MC76

Příspěvek od MC76 »

Původní ve stavebnici průměr 37,5mm, takže může být 35-40mm.
burun

Příspěvek od burun »

pro MC76,
jak doporučuje SH, v prvním kole bych se podíval na sběrné dvory elektrozařízení, také po fénech, z 90% jsou osazeny motory SH 380/385 většinou značky Johnson (evropské modelářské značení 400)
Jestli ne, tak použí MIG 480 3Li 12V (20300 ot./min) a ne 480 7,2V - (16900 ot./min. )
Potřebuješ mnohem nižší otáčky, které sice bez převodovky nedosáhneš, ale když použiješ 12V motor a budeš ho krmit 7,2V bude mít cca 12200 otáček oproti 16900 otáčkám motoru, který uvažuješ použít.
Aspoň něco,.. nemáš v šuplíku 5článek ?...bylo by to ještě lepší.
Vyšší výkon motoru oproti 400 je nepodstatný. Vyšší výkon nepotřebuješ.
V první řadě na zkoušky použíj šrouby Graupner ( 35 i 40) ...mají nejnižší stoupaní ..a ty máš vysoké otáčky, a potom, kdyby se Ti to nezdálo Robbe a teprve pak si případně nechéj vyrobit mosazný šroub jak Ti tady doporučují.
Už to tady bylo řečeno, ale zopakuji to: může se stát, že výměnou šroubu za větší prakticky nezíškáš větší rychlost, ale "mnohonásobně" zvýšíš odběr A. Se zvyšováním rychlosti vzrůstá odpor a geometricky stoupá odběr proudu.
Orientačně si můžeš zjistit, kolik by ti to mělo brát proudu z výpočtu příkonu, který si můžeš provést na stránkách: www.megamotor.cz tipy a triky ..... výpočet potřebného přikonu elektromotoru....

Ať se Ti to podaří a Tvé lodě plují
MC76

Příspěvek od MC76 »

Podle té tabulky by šel MIG 480 12V s graupnerem 35 i 40mm. Zatím nejschůdnější řešení. Děkuju za odezvu, moc mi to pomohlo.
MC76

Příspěvek od MC76 »

ALELUJA. Pánové, tak se mi podařila sundat ta příruba i s morodem. A to vše bez následků. Takže volné pole působnosti. Přírubu upravim i pro 500. Hřídel průměr 3mm a závit 4mm. Prosím vás ještě jednou své nejlepší návhy a kombinace. můžete cokoli, když tam půjde Raboesch a 7,2-8,4V. Moc děkuji za pomoc.
SH

Příspěvek od SH »

opravdu nechci nějaké spory, ale ty tabulky na Megamotors jsou měřené nebo počítané? Jen lehkým pohledem na tabulku 400ky podle proudů by kluci nebyli schopni odjet ani dvě jízdy v F4 a oni odjedou 3 a ještě tréning a pak ještě blbnou po soutěži....

Zrovna tak je na pováženou tvrzení "Vyšší výkon motoru oproti 400 je nepodstatný. Vyšší výkon nepotřebuješ.".... ano, na šroubu ne. Ale pokud vezmeš 12V motor a napájíš ho polovičním napětím tak máš míň než poloviční výkon motoru. Míň proto, protože motor navržený na 12V má tenší vinutí a více závitů, tedy větší odpor a tedy neveme si tak velký proud aby dal potřebný kroutící moment (ten odpovídá proudu) tedy klesnou otáčky a v rovnici Unap = Ubemf + R.I se přesouvá větší podíl na složku R.I což jsou tepelné ztráty.
Prostě pokud bude šroub moc těžký a potřebuješ nižší otáčky, vzít motor na vysoké napětí a krmit ho moc malým nemusí vést k žádoucímu výsledku. Může dojít i k horšímu stavu. Pokud bude mít motor dostatečnou výkonovou rezervu zvládne to, pokud nebude mít bude výsledek horší. Proto se pozastavuji nad tím výrokem.
MC76

Příspěvek od MC76 »

Je vidět, že to ovládáte, ale já potřebuju konkrétní typ. Pokud se shodnete na nějakém závěru, bude to dobrý. Např. xxx500+40mm A146-13.... Já to prostě nevyberu.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“