Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Druhy lodních šroubů
Re: Druhy lodních šroubů
Dobrý večer. Mám dotaz ohledně lodních šroubů.Hledám nějaké obrázky a podklady k lodním šroubům.Potřebuji vědět jaké druhy se kdy kde používali.Děkuji za pomoc.
Zkus se podívat sem: http://www.raboesch.com/CATALOGUS_2-2010_WEB.pdf
Pro začátek by\ to mohlo stačit.
Zdenek
Pro začátek by\ to mohlo stačit.
Zdenek
Děkuji za příspěvek je supr.Holanďani vědí co dělají a jsou v tom dobří.ALE JÁ POTŘEBUJI INFORMACE o šroubech,kdy se jaká používala a na jaký tip lodě.Je to jen pro mne,když stavím model,tak abych udělal správnou vrtuli(lodní šroub).
A nebylo by tedy lepší sehnat si detailnější plány té které předlohy, než hledat takto obecně?hombre73 píše:Je to jen pro mne,když stavím model,tak abych udělal správnou vrtuli(lodní šroub).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
od toho jsou plánky .....
ale , osobně si myslím že šrouby jsou velká věda - na nových lodích se dají většinou dohledat fotky, takže si ho můžeš udělat , problém je u starších lodí , a například u lodí kde hrozí poškození nebo opotřebení se může za život lodě šroubů vystřídat povícero . Navíc běhenm životnosti probíhají úpravy ....Takže se to nedá zevšeobecnit úplně, kam, 3 list, kam 4 list, kam stavitelný ,kam sklopný , pokud stavíš maketu , sežeň si fotku té lodi, podobné lodi, lodi ze stejného období stejného státu ....
ale , osobně si myslím že šrouby jsou velká věda - na nových lodích se dají většinou dohledat fotky, takže si ho můžeš udělat , problém je u starších lodí , a například u lodí kde hrozí poškození nebo opotřebení se může za život lodě šroubů vystřídat povícero . Navíc běhenm životnosti probíhají úpravy ....Takže se to nedá zevšeobecnit úplně, kam, 3 list, kam 4 list, kam stavitelný ,kam sklopný , pokud stavíš maketu , sežeň si fotku té lodi, podobné lodi, lodi ze stejného období stejného státu ....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
V katalogu Raboesch je uvedené, pre aké lode bol ten ktorý šrou typicky. Takže to dáva dosť dobrý prehľad.hombre73 píše:Děkuji za příspěvek je supr.Holanďani vědí co dělají a jsou v tom dobří.ALE JÁ POTŘEBUJI INFORMACE o šroubech,kdy se jaká používala a na jaký tip lodě.Je to jen pro mne,když stavím model,tak abych udělal správnou vrtuli(lodní šroub).
Možno keby si špecifikoval, akú loď staviaš, ľahšie by sa radilo.
Myslíš, že tu niekto vypracuje elaborát na všetky typy lodí, ktoré existovali a napíše , aký šroub ktorá mala ? :/
PeterP
Je to přesně tak, jak říká PeterP. Proto jsem ten odkaz uváděl.PeterP píše:V katalogu Raboesch je uvedené, pre aké lode bol ten ktorý šrou typicky. Takže to dáva dosť dobrý prehľad.
Osobně neznám jiný případ, kdy by výrobce takovýmto způsobem popisoval možnost použití toho kterého šroubu, byť jen takto, podle typů.
Zdenek
Dobrý večer.Děkuji za komentáře.Tak lodí mám rozestavěno několik.Teď momentálně dělám remorkér od Dánské firmy.A tam je lodní šroub z plastu.Což by nebyl problém,ale je tam dýza.A ta vrtule je průměrově daleko menší než je průměr dýzi.Normálí je že vrtule má minimální prostor,mezi lopatkou a stěnou dýzi.Ale aspoň u nás na lodi to tak máme.Až najdu fotky tak je sem dám.Tak proto jsem dal dotaz na forum.Ale máte pravdu,na tom odkazu co jsem dostal jsou opravdu lodní šrouby rozepsány.Zatím děkuji Jarda.
Chtěl bych se zeptat, jesti lze poloponořený lodní šroub namontovat pod loď?
Ano, jde.bohoš píše:Chtěl bych se zeptat, jesti lze poloponořený lodní šroub namontovat pod loď?
Jde namontovot i na zeď :-)
Horší to bude s tím proč a kam ho chceš montovat.
Zachovejte paniku :-)
Je to na Rivu, velikostí se mi tam lépe vejde ten poloponořený dvoulist, ale nevím jestli to nebude dělat neplechu.
Ahoj,
v jakém měřítku máš Rivu? Jaký průměr šroubu chceš použít?
Budeš mít mnohem větší odběr než u šroubů pod trup.
v jakém měřítku máš Rivu? Jaký průměr šroubu chceš použít?
Budeš mít mnohem větší odběr než u šroubů pod trup.
u Eco mini (malé FSRky- Blechy) se poloponořené šrouby používají docela s úspěchem. Jsou sice o drobet horší než rychlostní mosazné od Stolarka, ale ty se dolaďují bruskou kdežto těch poloponořených je jen omezený výběr rozměrů.
Chce to vyzkoušet. Možná to bude super, možná to bude bída....
Chce to vyzkoušet. Možná to bude super, možná to bude bída....
Dost bude záležet na tom, jak rychle ti ta Riva pojede. Pokud bude těžká, bude hrnout vodu a ploužit se, tak ten poloponořený šroub bude spíš jen vířit vodu a motor se bude trápit. Pokud bude rychlá může být poloponořený šroub zajímavou volbou. Ale opět zdůrazňuji - může ale nemusí. Je to třeba zkusit.
Bohumile Bohumile... já na tu poštu budu muset zajít.bohoš píše:Je to na Rivu, velikostí se mi tam lépe vejde ten poloponořený dvoulist, ale nevím jestli to nebude dělat neplechu.
Je to o otáčkách víc, než ponoření. Na 12000 ti stačí obyčejný, na 20000 už potřebuješ typ "hydro" - rychlostní.
Nemohu souhlasit s SH, ale nechci vyvolat hádku.
Nejde porovnávat "blechu", kde do ní "sprtneš" prstem a je ve skluzu a aplikovat poloponořený šroub na Rivu, která má oproti "bleše" plavební vlastnosti "remorkéru". Určitě poloponořený šroub má větší průměr než ponořený.
Riva je vždy těžká, hrne vodu,...tváří se, že má skluzový trup.
Citace: Dost bude záležet jak rychle ti ta Riva pojede ....mi ad absurdum říká, že jedním ponořeným šroubem se Riva rozjede do skluzu a pak poloponořeným šroubem bude hnána.
Riva v daném okamžiku nemá žádnou rychlost. Do té skluzové rychlosti se musí dostat.
Je tady, ale současně velice dobrá rada: .... poloponořený šroub bude jen výřit vodu a motor se bude trápit.
Pokud to budeš chtít zkusit, tak jen tak odhadem: 50 poloponořený šroub, Heli motor 1300 KV 4-8s , lipol 6s 5Ah. Heli regulátor 100A.
Po pokusu, bude následovat úpravy trupu -změna sklonu pouzder hřídelí, ať se tam vejdou normální ponořené rychlostní šrouby.
Nemá vůbec cenu v tomto případě, experimentovat s typy šroubů. Vhodných pohonů pro Rivy tady bylo sestaveno dost.
Ještě jsi neodpověděl na předchozí otázku.
Ať Vaše lodě plují
Nejde porovnávat "blechu", kde do ní "sprtneš" prstem a je ve skluzu a aplikovat poloponořený šroub na Rivu, která má oproti "bleše" plavební vlastnosti "remorkéru". Určitě poloponořený šroub má větší průměr než ponořený.
Riva je vždy těžká, hrne vodu,...tváří se, že má skluzový trup.
Citace: Dost bude záležet jak rychle ti ta Riva pojede ....mi ad absurdum říká, že jedním ponořeným šroubem se Riva rozjede do skluzu a pak poloponořeným šroubem bude hnána.
Riva v daném okamžiku nemá žádnou rychlost. Do té skluzové rychlosti se musí dostat.
Je tady, ale současně velice dobrá rada: .... poloponořený šroub bude jen výřit vodu a motor se bude trápit.
Pokud to budeš chtít zkusit, tak jen tak odhadem: 50 poloponořený šroub, Heli motor 1300 KV 4-8s , lipol 6s 5Ah. Heli regulátor 100A.
Po pokusu, bude následovat úpravy trupu -změna sklonu pouzder hřídelí, ať se tam vejdou normální ponořené rychlostní šrouby.
Nemá vůbec cenu v tomto případě, experimentovat s typy šroubů. Vhodných pohonů pro Rivy tady bylo sestaveno dost.
Ještě jsi neodpověděl na předchozí otázku.
Ať Vaše lodě plují
Potvrzuji. Finální verze bude mít sice Compact hřídel, ale s ohnutým koncem a uvnitř flexi shaft. Jenže, dělaj se levotočivé a pravotočivé flexi hřídele ?
musíš si naletovať zavitovú koncovku na náhon tachometra z Ford Siery bolo dostať v autodieloch asi za200kč
Dobrý den. Chci si objednat mosazný šroub. Má to být na 400. postačí 30 mm průměr? a M4 znamená 4mm průměr hřídele? Děkuji
M4 znamená označení závitu - viz třeba článek na Wikipedii:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Metrick%C3%BD_z%C3%A1vit
http://cs.wikipedia.org/wiki/Metrick%C3%BD_z%C3%A1vit
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Jinak. Mám přídel s přírubou 4mm, běžně k dostání v obchodě. Mohla by to být M4, nebo se používá i jiné ?
Ještě ten průměr a stoupání na 400 napřímo? Poraďte prosím.
Na aký typ lode chceš dať tu mosadznú skrutku?
HMCS Snowberry od revellu 1/72-profláklá loďka.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek