Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Závěsný motor pro hračku

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
semo

Re: Závěsný motor pro hračku

Příspěvek od semo »

Zdravím,
pro mladšího bratra jsem vyrobil laminátový člun, který měl být poháněn závěsným motorem na 2 tužkové baterie. Motor je starý, dostal ho. Ale když jsem po čase přijel domů a prohlédli jsme ho, zjistili jsme, že je zarezlý a špatně konstrukčně řešený
(= nemá cenu ho opravovat). Nemáte tip na nějaký jiný? Třeba z hračkářství. Na internetu jsem nenašel nic vhodného.

Loďka je dlouhá 41 cm a výška zádě je tuším 6 cm. Samozřejmě jí můžu předělat na obyč. 280ku s hřídelí skrz dno, ale myslím, že by jí to neslušelo.
burun

Příspěvek od burun »

pro sema,
hračkové loďky se závěsnými motorky asi v současné době neseženeš.
Jinak výrobcem přívěsných motorů pro modely je Graupner např. : GTX 500, GTX 650 a jiné. Cenově je to, ale úplně jinde.
Zadél si třeba do vyhledávače : rccar.cz GTX 500.
nebo jiné modelářské prodéjny : modelobchod.cz, rchobbyracing.cz, rcpark.cz.
Já osobně bych zůstal u té 280 nebo raději MIG 400. Je to zbytečně drahé.

ať tvoje lodě plují
Kato

Příspěvek od Kato »

Tady jsou také nějaké závěsné motory:
http://www.rcking.eu/cs/687-pohonne-jednotky
semo

Příspěvek od semo »

Díky,
pomalu se smiřuju s tím, že tam dám klasiku a závěsný motor nebude. Možná bych mohl nějaký vyrobit, ale ne že by se mi nějak moc chtělo. Byla to jen taková kratochvíle na pár dní.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

zavěsil bych tam obyčejný oběžkový letecký střídáček pro malé modely s přímo na hřídeli chyceným šroubem a s levným 3 fázovým reglem dnes to vyjde levněji než plechovka s d-sys reglem. a spolehlivě to funguje v bezudržbovém režimu, u mě už druhým rokem bez mazání a čištění.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
semo

Příspěvek od semo »

Nevím, jestli bych to technicky zvládnul, ale zní to zajímavě. Mohl bych poprosit o popis, jak vypadá utěsnění a tak vůbec?
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Našel jsem v šuplíku závěsný motor na 2 tužky. Máš-li zájem volej 724 303 295.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
petr hájek

těsnění není nutné žádné , protože vše je přímo ve vodě odkaz je tady:
portal/viewtopic.php?id=3491
petr hájek

Obrázek shodou náhod jsem právě zkoušel toto , leč měření zatím neproběhlo 15cm vody opustilo příliš rychle vnitřní část vany i při nejnižších otáčkách, takže se zdá že pohon primárně vyvýjený pro jachtu bude asi použitelný .
Motor je letecká oběžka řady 28xx s náhonem na 2 trojlisté vrtule průměru 55mm kde jedna je tažná před motorem a druhá na stejné hřídeli za ním.
celek se jednou rukou v nízké hladině vody nedá udržet.......
semo

Příspěvek od semo »

Hmm, to vypadá opravdu zajímavě. Pokud to tedy fakt vydrží, možná to zkusím :-)

Karlík: Díky! Zvažuji, možná zavolám.
jaroj

Příspěvek od jaroj »

semo píše:Hmm, to vypadá opravdu zajímavě. Pokud to tedy fakt vydrží, možná to zkusím :-)

Karlík: Díky! Zvažuji, možná zavolám.
Vydrží. Vypadá to divně, ale odzkoušené to je.
Zachovejte paniku :-)
semo

Příspěvek od semo »

...jen z toho bude strašná raketa.
petr hájek

nemusí se použít tak silný motor stačí i maličká oběžka pro miniletadla..... jen je třeba si pohrát s unašečem vrtule , zkoušel jsem motor o váze 10g s vrtulí 3list 50 od graupnera - prostě test typu bud to půjde nebo né , unašeč se závity pro vrtuli jsem nalepil na hřídel epoxem a světe div se - motor tu vrtuli utáhl bez pálení se , jen jaksi po minutě běhu naplno povolil lepený spoj a vrtule s unašečem opustila hřídel.
semo

Příspěvek od semo »

Já vím, ale v eshopech najdu vždycky jen ty větší - od průměru 28mm. Takový mám v letadle s 2m rozpětím :-).
semo

Příspěvek od semo »

Kato

Příspěvek od Kato »

jaroj

Příspěvek od jaroj »

Použil jsem HobbyKing "Blue Wonder", šoub je vlastní výroba (průměr 56mm, stoupání je co zrovna vyšlo). Unašeč od mp-jet. Tahá to jak hovado a nehoří a nějakej ten čas pod vodou už to má. (jen to řízení, ale to se týká jen této konkrétní lodi: http://mallat.cz/dozer-boat/).
Další zkušenosti případně dodá Vít Jelínek (zde jako "vitj"), neb jsem mu ji věnoval.
Zachovejte paniku :-)
semo

Příspěvek od semo »

Kato:
díky, kdybych uměl trochu líp hledat na netu, byla by moje práce snazší:-)

jaroj:
ta dozer-boat vypadá opravdu krásně strašně! :-)
Kato

Příspěvek od Kato »

Semo:
Není zač ;)
burun

Příspěvek od burun »

Všeobecně,
nechci dělat bouři, ale motor D 1000 se dá podle mne tak použít do "100" g loďky do zahradního bazénu.
A to ještě nezohledňuji vedlejší náklady na speciální přijímač, regulátor , servo na 3,7V a 3,7V aku.

pro sema,
Jestli chceš vyzkoušet střídavý pohon, tak použí motor, který jsi našel na www.emotors,cz nebo motor RC Factory Motor 18-11 (prakticky stéjný jako Turnigy, je ale levnější ) vede ho www.rc-modely-hrubý.cz s 30-35 šroubem , jako regulátor např. letecký RAY R 20B 20A. Také ho vede Hrubý.
Pohonnou sestavu uděléj podle Petra Hájka a jaroje.

pokud se do toho dáš, tak ať se to podaří
semo

Příspěvek od semo »

Ano, ten motor RC Factory je ještě lepší, díky. Ale teď hned se do toho pouštět nebudu, nějak se mi nakupilo dost jiných věcí :-)
Kato

Příspěvek od Kato »

burun píše:Všeobecně,
nechci dělat bouři, ale motor D 1000 se dá podle mne tak použít do "100" g loďky do zahradního bazénu.
A to ještě nezohledňuji vedlejší náklady na speciální přijímač, regulátor , servo na 3,7V a 3,7V aku.
Samozřejmě nemusíš pro pohon použít motor D 1000, ale kterýkoliv jiný z uvedené tabulky.
Třeba:
http://www.horejsi.cz/pages/DetailProdu ... cislo=0954
Běhá na 7,4V, 2S Li-Pol aku 200mA a 6A regulátor. Výkonu má víc než dost.
Mám ho ve větroni Astir od Telinku.
Pokud by Ti nevadilo, že bude loď jezdit jen vpřed, kompletní jedmotka se dá pořídit třeba tady:
http://www.rcshop.eu/pohonna-jednotka-s ... 12154.html
petr hájek

na okraj :
3,7V tedy jednočlánek zvládá přijímač i od 20let starého Acomsu 2 kanál FMna 27mHz tak i AM Robbe na vzdálenost 200m v pohodě , serva hitek a futaba všech rozměrů na 3,7V také běží naprosto bez zádrhelů a mikro serva veškerých výrobců také , tedy tak zpraxe ,teorii neřeším mohl bych se dozvědět že to nebude dobré........ a co se týká těch malých motorů spíše by byl problém s otáčkami a kavitací na šroubech a potřebovalo by to laborovat tedy možnost tu se více rozepsat o skušenostech, osobně jsem nedávno postavil zakrmovačku na zakázku kde zákazník původně trval na motorech uvnitř suché části trupu a rychlost byla kolem 30m za minutu s prázdným nákladovým prostorem..... a to ise šrouby raboesch pro remorkéry . pak si nechal konečně říci a motory jsem mohl vystrčit do vody , ušetřené tření na spojkách a ložiscích se mohlo vložit do pořádných šroubů- 50mm trojlist pro čínské rychlíky a následná rychlost je tedka 70m za minutu a to s plně naloženým krmivem o váze 5kg a 4 háčky se silonem v závěsech a to vše i na vlnách 20cm.....
Prostě potopený motor nemá momentálně konkurenci alespon u mě......
P.S. šrouby z číny jsou karbonitové a mají díru 5mm což vybízí k použití kleštinových unašečů pro letečké vrtule případně unašečů pro tzv. obrácenou montáž, jen je vhodné upravit na soustruhu trošku průměr kuželového prstence aby nebyl průměrem příliš velký proti průměru středové části šroubu, šroub je vhodné také mírně ve střední části zkrátit což vzhledem k materiálu není žádný problém.
semo

Příspěvek od semo »

Díky za tipy a popsané zkušenosti. Odpovídám trochu pozdě, protože mi opět nepřišla notifikace na email. Momentálně tento mini projekt trochu odkládám, protože reším spíš pracovní záležitosti a letadla. Nicméně znovu díky za zajímavé tipy, bylo to přínosné :-).
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“