Ahoj,
vodní chlazení regulátorů s Al radiátorem (původně určených pro vzduch) chci řešit tak, že radiátor provrtám 2x dírama kolmo na žebra 4mm vrtákem a vložím mosaznoé trubičky pro vodu. Chtěl bych to něčím přilepit, ale tepelně vodivá lepidla k tomu určená jsou nehorázně drahá.
Máte někdo přehled, která z běžných lepidel mají lepší tepelnou vodivost? Nebo nějaký fígl s Al pilinama zalitýma lepidlem apod?
V současnosti mám žebra probroušená a zalepená tak, že vznikl meandr, ve kterém voda proudí ale je to pracné (musí se to celé pracně frézovat, pak oblepit všechny obvodové stěny destičkama, horní část zabrousit a zavřít plexisklem a vlepit přívodní a pak teprve vlepit trubičky) a do budoucna bych chtěl mít i jednodušší řešení, jak chladit vodou regulátory původně určené pro větrák. Pokud vedou skrze žebra 2 mosazné trubičky, odpadá starost o těsnost soustavy a ušetří to spoustu času.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Tepelná vodivost lepidel (jiných, než tepelně vodivých dle výrobce)
Re: Tepelná vodivost lepidel (jiných, než tepelně vodivých dle výrobce)
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
Myslím, že bys mohl použít epoxidové lepidlo.
Obecně platí, že běžné epoxidové pryskyřice odolávají teplotám do 120 st. Celsia (což na chladiči asi nikdy nebude) v případě tzv. suchého tepla.
V ponoru je to asi jen polovina, tedy nějakých 60 st. Celsia a to je teplota, nad kterou by ses asi neměl dostat, pokud je chladič správně navržen a tudíž plně funkční.
Z toho co jsem uvedl mi vychází, že ten epoxid by měl fungovat.
Eventuálně existují tepelně odolné silikony, kterými se lepí například sklo do pečící trouby u sporáku, které odolává teplotě přes 300 st. Celsia. Koupit se dá v servisech domácích spotřebičů (servis Electrolux nebo podobné), ale je to dost drahé a pro "naše" potřeby je toho zbytečně moc. Minimálně prodávají kartuše o objemu cca 300 ml a cena je tuším přes 300 Kč.
Ani jedno však neřeší efektivní přenos tepla, leda že bys použil nějaké vodivé plnivo, např. Al piliny. Ale to je z mé strany jen spekulace, praktickou zkušenost s tím nemám.
Zdenek
Obecně platí, že běžné epoxidové pryskyřice odolávají teplotám do 120 st. Celsia (což na chladiči asi nikdy nebude) v případě tzv. suchého tepla.
V ponoru je to asi jen polovina, tedy nějakých 60 st. Celsia a to je teplota, nad kterou by ses asi neměl dostat, pokud je chladič správně navržen a tudíž plně funkční.
Z toho co jsem uvedl mi vychází, že ten epoxid by měl fungovat.
Eventuálně existují tepelně odolné silikony, kterými se lepí například sklo do pečící trouby u sporáku, které odolává teplotě přes 300 st. Celsia. Koupit se dá v servisech domácích spotřebičů (servis Electrolux nebo podobné), ale je to dost drahé a pro "naše" potřeby je toho zbytečně moc. Minimálně prodávají kartuše o objemu cca 300 ml a cena je tuším přes 300 Kč.
Ani jedno však neřeší efektivní přenos tepla, leda že bys použil nějaké vodivé plnivo, např. Al piliny. Ale to je z mé strany jen spekulace, praktickou zkušenost s tím nemám.
Zdenek
Osobně taky nevidím problém v tom, že by to např epoxid nevydržel, navíc trubky stačí nepatně zdefomovat a ta desetinka rozdílu v prohnutí už udrží trubičky v dírách pevně. Jde mi čistě o tepelný přenost vedením mezi chladičem a trubkou, který je bez lepidla zajištěn pouze dotykem malé plochy tam, kde trubka prochází žebrem (Pí * D * šířka žebra) tj. pro 18 průchodů žebry 0,5mm širokými cca 113mm2, ale ne plnohodnotných, protože se to nedotýká všude stejně. Propájet se mi to nepovedlo ani trofopáječkou současně s plynovou páječkou (což sem předpokládal), proto teď bloumám nad lepidlama a nevím, jestli nastrouhat trochu hliníku do epoxidu bude z hlediska tepelné vodivosti efektivní.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
a co zkusit "tekuty kov" - Alteco s kovovym plnicem. Je určený na opravy výfuků a radiátorů. Díky kovovému plniči by měl mít teplotní vodivost vcelku dobrou
ale vyzkoušené to nemám...
ale vyzkoušené to nemám...

NeJaToD team
nebyl by obrázek toho chladiče? nějak si to obrábění nedovedu představit

NeJaToD team
Toto je asi nejlepší, používá se na lepení elektrod v elekroerozivním obrábění.
"LOCTITE® 3874™ je tepelně vodivé lepidlo. Při použití se rychle vytvrzuje do podoby vysokopevnostního a vysokomodulového termosetového akrylátového polymeru".
"LOCTITE® 3874™ je tepelně vodivé lepidlo. Při použití se rychle vytvrzuje do podoby vysokopevnostního a vysokomodulového termosetového akrylátového polymeru".
Alteco co používám v pohodě převede teplo a nic to s ním nedělá 
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
To je ten tvůj šedo-něco tekutý kov?
Díky za tip, to je asi zatím můj favorit č.1 pro příští chladič, až to bude aktuální.
Díky za tip, to je asi zatím můj favorit č.1 pro příští chladič, až to bude aktuální.
Příspěvky o provedení vlastního chladiče jsem si dovolil přesunout:
portal/viewtopic.php?id=3632
Zde se bavme jen o lepidlech!
portal/viewtopic.php?id=3632
Zde se bavme jen o lepidlech!
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 3774 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Study007
-
- 1 Odpovědi