Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

40MHz a podivné chování regulátoru a serva - rušení?

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
SH

Re: 40MHz a podivné chování regulátoru a serva - rušení?

Příspěvek od SH »

Karolinus I píše:
petr hájek píše:mohlo......
Před dvěma roky jsem řešil podobný problém s MC-10. po odeslání vysílače do propadliště dějin a výměně za jiný (Optic) bylo po problémech.
nespíš skákalo servo v jedné poloze ovladače, že? To dělá vydřený potenciometr.. Někdy pomůže namazání Diavou, jinak je nutná jeho výměna.

Tady se to ale podle popisu chovalo jinak.
micer

Příspěvek od micer »

jsyrovat píše:Zkusím pořídit nějaké AA s menší kapacitou - 2100 apod. Anebo budu muset najít nějaký jiný typ akumulátoru, který ta loďka uveze - uveze celkem max. asi 10 AA NiMH článků, takže nějaký váhový ekvivalent.
Doporučuju vykašlat se na na NiMH, i 2100 mAh je dost vysoká kapacita a budou zlobit úplně stejně, když ne hned, tak po čase. Sanyo Eneloop snad možná vyhoví, ale zatím nevím, jak dlouho. NiCd Sanyo KR-900AAEC mají sice "jen" 900 mAh, ale reálně dodají energie víc, protože je opravdu vyčerpáš, a ne že jí v článku 80% zůstane a je nedobytných kvůli vysokému vnitřnímu odporu. A vydrží roky. http://www.modelar-vanouch.cz/index.php ... at=cat_8_1 A dají se nabít během 15 - 20 minut v pohodě, což žádná tužkovka NiMH opakovaně nezvládá.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

SH píše:
petr hájek píše:jj MOHLO , sice asi né v tomhle případě , ale MOHLO Sváťo ..... i já jsem již odeslal několik vysílačů na odpočinek.....
ale bavíme se o tomto případě.... ne o tom, že se může pokazit vysílač.
no vzhledem ktomu , že šlo o určení veškerých možných příčin myslím že to sem patřilo, alespon další komu se něco podobného stane bude si moci přečíst veškeré možné příčiny a nezavrhne hned i možnost ,,vysušené,, vysílačky .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
jsyrovat

Příspěvek od jsyrovat »

V GME mají tenhle Pb 6V 1.3Ah, 300g, loď ho uveze a se svými rozměry přesně proleze nakládovým otvorem, s ani ne 1mm rezervou na všech stranách :)
jsyrovat

Příspěvek od jsyrovat »

micer píše:
jsyrovat píše:Zkusím pořídit nějaké AA s menší kapacitou - 2100 apod. Anebo budu muset najít nějaký jiný typ akumulátoru, který ta loďka uveze - uveze celkem max. asi 10 AA NiMH článků, takže nějaký váhový ekvivalent.
Doporučuju vykašlat se na na NiMH, i 2100 mAh je dost vysoká kapacita a budou zlobit úplně stejně, když ne hned, tak po čase. Sanyo Eneloop snad možná vyhoví, ale zatím nevím, jak dlouho. NiCd Sanyo KR-900AAEC mají sice "jen" 900 mAh, ale reálně dodají energie víc, protože je opravdu vyčerpáš, a ne že jí v článku 80% zůstane a je nedobytných kvůli vysokému vnitřnímu odporu. A vydrží roky. http://www.modelar-vanouch.cz/index.php ... at=cat_8_1 A dají se nabít během 15 - 20 minut v pohodě, což žádná tužkovka NiMH opakovaně nezvládá.
U Vanoucha se asi taky zastavim, za vyzouseni to stoji. Diky.
coro

Příspěvek od coro »

jsyrovat píše:...
Napájení samozřejmě mám i samostatně do přijímače. Pokud BEC odpojím, tak funguje pouze servo, regulátor nereaguje. Pokud BEC zapojím (teď se po pravdě nevybavuji, jestli ho ten Mikro Speed 10 vůbec má, v návodu se taktně mlčí) a odpojím napájení přijímače, tak je vše mrtvé.
.....
Toto by vyžadovalo hlbšiu analýzu... Odpojiť BEC znamená vytiahnuť červený=stredný káblik z konektoru do príjmača, a nechať zem a signál. Neodpojil si náhodou aj zem?(vtedy regulátor nemá voči čomu vyhodnotiť signál a nemôže fungovať).
Druhá možnosť je, že si mal BEC pripojený a dal si do príjmača zároveň aj nejaké napájanie, a ten bec to zničilo a teraz celý regulátor funguje len pri privedení napájania z príjmača...?

Na Tvojom mieste by som použil 2s A123, kvalitou sa im ťažko niečo vyrovná a napätie je zhodné s 6V olovom, dokonca by sa v núdzi dali aj nabíjať nabíjačkou na olovo (na 6V olovo!).
jsyrovat

Příspěvek od jsyrovat »

Tak mám už doma jak Pb akumulátor (http://www.gme.cz/cz/chemie-baterie/aku ... 0-189.html), tak články AA Sanyo Eneloop (http://www.gme.cz/cz/akumulator-ni-mh-a ... 0-312.html). K Vaňouchovi pro NiCD jsem to zatím nestihl.

Sanyo Eneloop se chovají stejně jako všechny ostatní NiMH, čili k ničemu, servo škube a při nízkých otáčkách je nekontrolovatelné, jezdí náhodně z jedné krajní polohy do druhé. Při středních otáčkách se uklidní a vypadá to dobře.
S Pb akumulátorem je to úplně bez problémů, servo je v klidu a plně ovladatelné v celém rozsahu otáček motoru. Nad uvedené rozměry vykukují konektory, ale naštěstí to nákladovým otvorem i tak proleze:).

No a ten Graupner Micro Speed 10 nemá BEC, v návodu se o něm nic nepíše, ale třeba tady ano, viz. http://www.hobby-lobby.com/micro_speed_ ... 5_prd1.htm.

Ještě by mohly fungovat dobře LiPo články - to jsou třeba ty 2s A123? Když je používají letadla, tak to musí být spolehlivé...
micer

Příspěvek od micer »

To je divné ale přivádí mě to na myšlenku - ty tužkové články máš normálně solidně spájené do sady nebo je strkáš do nějakého kontaktního (pružinového) pouzdra? A kolik jich je, 4 nebo 5? Jestli jsou v pouzdře tak je problém na 90% v něm a ne v akumulátorech.
vašek

Příspěvek od vašek »

Je možná zrada v nabíječce ? Mě se stalo že zdroj neutáhl nabíječku a tím pádem málo nabil baterie a provádělo mi to podobné kousky. Cukání serva při provozu a při přidání plynu ztráta rychlosti.
Vašek
jsyrovat

Příspěvek od jsyrovat »

micer píše:To je divné ale přivádí mě to na myšlenku - ty tužkové články máš normálně solidně spájené do sady nebo je strkáš do nějakého kontaktního (pružinového) pouzdra? A kolik jich je, 4 nebo 5? Jestli jsou v pouzdře tak je problém na 90% v něm a ne v akumulátorech.
Nejsou spájené, strkám je do pouzdra s pružinami, celkem 4. Do druhé lodě (HMS Bulldog) jich dávám 6, a tam to zatím nedělalo nějaké větší problémy.
SH

Příspěvek od SH »

jsyrovat píše:
micer píše:To je divné ale přivádí mě to na myšlenku - ty tužkové články máš normálně solidně spájené do sady nebo je strkáš do nějakého kontaktního (pružinového) pouzdra? A kolik jich je, 4 nebo 5? Jestli jsou v pouzdře tak je problém na 90% v něm a ne v akumulátorech.
Nejsou spájené, strkám je do pouzdra s pružinami, celkem 4. Do druhé lodě (HMS Bulldog) jich dávám 6, a tam to zatím nedělalo nějaké větší problémy.
heuréka.....

4články a ještě k tomu Nixx je 4.8V a to je na hraně... k tomu přechoďáky na pouzdru a jsi no tam kde jsi. U toho Bulldoga problém vykompenzoval větší počet článků.
Boguš

Příspěvek od Boguš »

Mněl jsem podobný problém. Baterie 7,2V pro motory i BEC pro přijímač a servo. Pochvíli ježdění napětí spadlo k 6V a servo se začalo třást jak ratlík. Protože pro BEC je méně než 6V málo (přestává regulovat napětí), tak jsem rozdělil motory (7,2V) a pod podlahu strčil 4x 800mAh další NiCD pro přijímač a servo. Od této úpravy mám pokoj - přidal jsem i spínače houkačky a osvětlení.
micer

Příspěvek od micer »

To malé napětí 4,8 V bude daleko menší problém než to pouzdro, vsadil bych na to, že s pořádně pájeným čtyřčlánkem to bude fungovat. A kdyby ne, vždycky můžeš přidat na 5 nebo 6 článků. Nakonec se možná ukáže, že ani ty původní baterky nebyly špatný, že stačilo jen je spájet. Možná.
jsyrovat

Příspěvek od jsyrovat »

micer píše:To malé napětí 4,8 V bude daleko menší problém než to pouzdro, vsadil bych na to, že s pořádně pájeným čtyřčlánkem to bude fungovat. A kdyby ne, vždycky můžeš přidat na 5 nebo 6 článků. Nakonec se možná ukáže, že ani ty původní baterky nebyly špatný, že stačilo jen je spájet. Možná.
No, řekl bych, že byste vyhrál hlavní cenu. Problematické jsou některé typy pouzder, z těch co mám: nejhorší 4 články vedle sebe - nejvíce pružinek - a to bylo z nějaké modelářské prodejny i se servo konektorem, poté takové placaté pouzdro s 2x dvěma AA za sebou (má dno a shora se vkládají články a celé se to kroutí jako by se to chtělo zlomit).
Naprosto bez problémů je pouzdro, které je symetrické bez dna, a články se vkládají z boku, 2x dvě AA. To mám jen jedno a teď jsem ho vyhrabal. Sanyo Eneloop naprosto bez problémů, Sanyo 2500mAh téměř bez problémů (to jen proto, že vím, že při minimálních otáčkách to zlobí, tak to dokážu nasimulovat a právě s těmito články, kdy je vidět pomalý pohyb vrtule to servo zlobí - ale normálně to je poloha, kterou prakticky nikdy nepoužívám a asi bych si toho nevšiml, on ten HMS Bulldog bude asi zlobit podobně, ale to vyšší napětí to zase trošku eliminuje).
msob

Příspěvek od msob »

Pánové - jen drobnou poznámku...

Postavíte mnozí nááádherné lodě, vyhrajete si s detaily, uděláte kvantum doplňků, nazdobíte, načančáte.......

a pak to zkurvíte (s prominutím) zasraným pružinovým držákem baterek...

Kdy konečně příjdete na to, že spájený pack baterek je kvalitativně na úrovni vzhledu Vašich lodí a ten pružinkový držák někde na úrovni ... ani se mi nechce říkat kde...

Tak když už věnujete takovou pečlivost stavbě lodi a jejímu načančání, co tak aspoň část z té pečlivosti přenést do elektroinstalace??? Takže vyhodit pružinové držáky a elektrikářské čokolády (ty použijte do hraček pro děti a čokolády k lustru) a použít spájené packy baterek a kvalitní konektory (i ta TAMIYA je o několik řádů lepší, než u lodičkářů tolik oblíbená čokoláda...)

Omlouvám se, ale prostě jsem musel... Už budu zase poslušně mlčet....
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
jsyrovat

Příspěvek od jsyrovat »

msob píše:Pánové - jen drobnou poznámku...

Postavíte mnozí nááádherné lodě, vyhrajete si s detaily, uděláte kvantum doplňků, nazdobíte, načančáte.......

a pak to zkurvíte (s prominutím) zasraným pružinovým držákem baterek...

Kdy konečně příjdete na to, že spájený pack baterek je kvalitativně na úrovni vzhledu Vašich lodí a ten pružinkový držák někde na úrovni ... ani se mi nechce říkat kde...

Tak když už věnujete takovou pečlivost stavbě lodi a jejímu načančání, co tak aspoň část z té pečlivosti přenést do elektroinstalace??? Takže vyhodit pružinové držáky a elektrikářské čokolády (ty použijte do hraček pro děti a čokolády k lustru) a použít spájené packy baterek a kvalitní konektory (i ta TAMIYA je o několik řádů lepší, než u lodičkářů tolik oblíbená čokoláda...)

Omlouvám se, ale prostě jsem musel... Už budu zase poslušně mlčet....
No, samozřejmě ve velkých lodích mám třebá já Pb akumulátory. Jenže do takového mrňouse s výtlakem ~400g, se těžko nějaký takový vejde (i když teď jsem jeden takový koupil s váhou 300g, ale v době kdy jsem loď začal stavět, tak jsem ho neměl). Takže volba padla jednoduše na AA články i z toho důvodu, že jsou používány univerzálně a do téhle malé lodě je můžu 1x za rok strčit, když s ní jdu někam jezdit. Když je spájím, tak mi budou 2 roky někde ležet, protože je nikde jinde neupotřebím.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Osobně bych po zkušenostech používal už jenom lipolky , malé, lehké, skoro bez samovybíjení , ideální do právě těchhle mrňousů když to vezmu kolem a kolem , ve váze 5článku získám v lipolkovém dvoučlánku 2x tolik kapacity , a osobně používám všude napájení jednočlánkem takže kapacita může být ještě větší současné přijímače jsou většinou již bez problémů schopny operovat s napájením jednočlánkem , stejně jako mikroserva jediný problém byl v reglech , ale dnešní d-sys už to umí též a věděl bych ještě o jednom co je na to snad navržen....;).Akumulátory jsou většinou koupeny přes aukro takže obvykle jde o tzv. noname ,,šmejdy,,spojené do dvoučlánků a podomácku rozebrané na jednotlivé články , cena pak vychází za 2500mAh na zhruba 100,-kč, ale i tak zatím žádný po 4 letech neodešel , nabíjeny jsou turnigy nabíječem tak zhruba 1x až 2x ročně.
Možná je to jen praxe a bude teoreticky zdůvodněno, že to nebude fungovat, ale píšu jen o praxi na 40Mhz , na jednočlánek umí fungovat i přijímač od stařičké AM dvoukanálovky robe a to zcela normálně a bez škubání či jiných nezbedností a taktéž stařičký přijímač acoms 2kanál z roku 85´ na 27Mhz, a to v pohodě i na vzdálenost od rádia 200m (zhruba odkrokováno po břehu)....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
coro

Příspěvek od coro »

Jedna drobnosť - ono ani nejde o trvalý pokles napätia, ale o jeho zvlnenie a momentálne, krátke, poklesy.

Ak by sme nechceli vyriešiť mäkké baterky, dá sa to vyhladiť kondenzátormi. Na príjmač stačí relatívne obyčajný elektrolyt, čo najväčšia kapacita (napr. 2200uF a viac) a radšej na 10 voltov. Neváži to až tak veľa a stačí to pripojiť do príjmača ako jedno zo serv, konektorom (ale ide o odpor takže kvalitný servokonektor, krátke a dostatočne hrubé vodiče).
Na pohon čiže na vstup regulátora, je to horšie - a možno tam nemá význam len tak hocičo pridať - a vlastne by tam aj niečo malo byť priamo v regulátore. Ale verím že aj keby nepomohlo, určite neuškodí. Len treba použiť vyššie napätie než má aku, s dostatočnou rezervou - napríklad aj 35V, a mal by to byť "low ESR" kondenzátor, občas predávaný ako "pre spínané zdroje". Ak regulátor nezhorel bez toho, nie je podstatné aby to bola super extra kvalita (aj keď samozrejme že by neuškodila).
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“