Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
40MHz a podivné chování regulátoru a serva - rušení?
Re: 40MHz a podivné chování regulátoru a serva - rušení?
Zdravím,
mám už několik lodí, kde provozuji RC soupravu Graupner MC-10 40MHz. Včera jsem ale narazil na problém, se kterým si už téměř nevím rady. V malém RC modelu Emilia mám nějaký menší motor (Conrad, ale nikdo neví co to je), RC přijímač a mini servo.
Co to dělá je zde: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hm1YDP2oj0Y[/youtube], mezi 11-50 vt. je plyn na 100% a kormidlo je přímo, ale servo občas divoce kmitá (v některých polohách plynu nejde vůbec ovládat) a motor se zastavuje a zase rozbíhá. Poté ke konci snižuji otáčky na polovinu, kormidlo se uklidňuje a motor jede plynule a servo poslouchá, na konec ubírám otáčky na minimum a servo opět divoce kmitá. Zpětný chod je podstatně lepší, tam se servo chová téměř bezproblémově, ale ne vždy.
Vyzkoušel jsem spoustu věcí
- výměna motoru, několik různých typů i velikostí, chování identické,
- výměna přijímače (mikro za standardní),
- výměna regulátoru (DCSYS za Graupner Mikro Speed 10, ten je jednoduchý a celkem spolehlivý),
- výměna serva za jiné mikro servo, pravda je, že to jsou asi ty nejlevnější "šmejdy" (nezkoušel jsem standardní velikost, to se tam ani nevejde),
- celá RC elektronika ven z lodě a vyzkoušení mimo ni, vše stejné,
- přepólování motoru způsobilo stejný problém zase při zpětném chodu, zatímco dopředu se to zlepšilo,
- myslel jsem zprvu, že to souvisí se zátěží ve vodě, ale jak je vidět na videu, děje se to i na suchu.
Dobrá rada by se mi hodila. Opravdu ale nechápu, že zatím všechny ostatní lodě jezdily dosud bez problémů se stejným vysílačem (v některých jsem měl i ten samý přijímač). Největší podezření padá zatím na servo - jsou nějaká mikro serva, která jsou opravdu spolehlivá? Co takhle digitální serva, dají se použít se standardním přijímačem? Tohle jsem dosud řešit nemusel.
mám už několik lodí, kde provozuji RC soupravu Graupner MC-10 40MHz. Včera jsem ale narazil na problém, se kterým si už téměř nevím rady. V malém RC modelu Emilia mám nějaký menší motor (Conrad, ale nikdo neví co to je), RC přijímač a mini servo.
Co to dělá je zde: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hm1YDP2oj0Y[/youtube], mezi 11-50 vt. je plyn na 100% a kormidlo je přímo, ale servo občas divoce kmitá (v některých polohách plynu nejde vůbec ovládat) a motor se zastavuje a zase rozbíhá. Poté ke konci snižuji otáčky na polovinu, kormidlo se uklidňuje a motor jede plynule a servo poslouchá, na konec ubírám otáčky na minimum a servo opět divoce kmitá. Zpětný chod je podstatně lepší, tam se servo chová téměř bezproblémově, ale ne vždy.
Vyzkoušel jsem spoustu věcí
- výměna motoru, několik různých typů i velikostí, chování identické,
- výměna přijímače (mikro za standardní),
- výměna regulátoru (DCSYS za Graupner Mikro Speed 10, ten je jednoduchý a celkem spolehlivý),
- výměna serva za jiné mikro servo, pravda je, že to jsou asi ty nejlevnější "šmejdy" (nezkoušel jsem standardní velikost, to se tam ani nevejde),
- celá RC elektronika ven z lodě a vyzkoušení mimo ni, vše stejné,
- přepólování motoru způsobilo stejný problém zase při zpětném chodu, zatímco dopředu se to zlepšilo,
- myslel jsem zprvu, že to souvisí se zátěží ve vodě, ale jak je vidět na videu, děje se to i na suchu.
Dobrá rada by se mi hodila. Opravdu ale nechápu, že zatím všechny ostatní lodě jezdily dosud bez problémů se stejným vysílačem (v některých jsem měl i ten samý přijímač). Největší podezření padá zatím na servo - jsou nějaká mikro serva, která jsou opravdu spolehlivá? Co takhle digitální serva, dají se použít se standardním přijímačem? Tohle jsem dosud řešit nemusel.
Ještě dodám, že když servo odpojím, chod motoru je zcela bez problémů. To samé platí při nulové poloze plynu (motor v klidu), pro servo - ovládání bez problémů.
ťažko radiť aké ďalšie pokusy niečo vymeniť by sa hodili..., ale v prvom rade by som odpojil BEC regulátoru (červený káblik von z príjmača) a skúsil do príjmača dať samostatné napájanie. Alebo ak by bol poruke dostatočne veľký kondenzátor tak ho pripojiť do príjmača na voľné miesto, medzi zem a plus. Niektoré servá by mohli rušiť tým že do napájania posielajú zvonenie alebo nejaké pulzy oboma smermi (aj nabíjací) a príjmače to často nezvládnu..
Vyzkoušej dvě věci a podle toho jak to dopadne, jestli se něco změní, se dá usoudit víc.
1/ jiný zdroj, určitě tvrdý a čerstvě nabitý
2/ připoj na volnou pozici přijímače do servokonektoru elektrolytický kondenzátor asi tak 100M, ale pokud možno ESR provedení (s malou impedancí)
1/ jiný zdroj, určitě tvrdý a čerstvě nabitý
2/ připoj na volnou pozici přijímače do servokonektoru elektrolytický kondenzátor asi tak 100M, ale pokud možno ESR provedení (s malou impedancí)
Iba taká malá a možno hlúpa otázka-el.motor máš odrušený? Ja osobne doplním odrušovacie kondenzátory aj na motory, ktoré ich majú z výroby-pre istotu.
Tu je pár článkov o rušení a odstránení snáď to pomôže
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... atorom-esc
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... na-rusenie
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... atorom-esc
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... na-rusenie
Díky, když jsem BEC odpojil, regulátor vůbec nefungoval, nevím proč. Zkusím to ještě s jinými servy.coro píše:ťažko radiť aké ďalšie pokusy niečo vymeniť by sa hodili..., ale v prvom rade by som odpojil BEC regulátoru (červený káblik von z príjmača) a skúsil do príjmača dať samostatné napájanie. Alebo ak by bol poruke dostatočne veľký kondenzátor tak ho pripojiť do príjmača na voľné miesto, medzi zem a plus. Niektoré servá by mohli rušiť tým že do napájania posielajú zvonenie alebo nejaké pulzy oboma smermi (aj nabíjací) a príjmače to často nezvládnu..
Motor je odrušený, připájel jsem i další dva kondenzátory mezi plášť motoru a jeho napájení - dle návodu od regulátoru Graupner. Ani bez toho ani s tím - žádný rozdíl.komodor píše:Iba taká malá a možno hlúpa otázka-el.motor máš odrušený? Ja osobne doplním odrušovacie kondenzátory aj na motory, ktoré ich majú z výroby-pre istotu.
po odpojení BECu je třeba použít přijímačové baterkyjsyrovat píše:Díky, když jsem BEC odpojil, regulátor vůbec nefungoval, nevím proč. Zkusím to ještě s jinými servy.coro píše:ťažko radiť aké ďalšie pokusy niečo vymeniť by sa hodili..., ale v prvom rade by som odpojil BEC regulátoru (červený káblik von z príjmača) a skúsil do príjmača dať samostatné napájanie. Alebo ak by bol poruke dostatočne veľký kondenzátor tak ho pripojiť do príjmača na voľné miesto, medzi zem a plus. Niektoré servá by mohli rušiť tým že do napájania posielajú zvonenie alebo nejaké pulzy oboma smermi (aj nabíjací) a príjmače to často nezvládnu..
- jakou baterku máš - kolikačlánek?
- cotodělá, pokud zapojíš vše - servo i regulátor ale bez připojeného motoru?
Typoval bych na poruchu BEC v regulátoru, když začne motor odebírat větší proud, poklesne napětí na přijímači, to způsobí jeho výpadky a zmíněné zákmity serva i motoru. Zkus vypnout BEC v regulátoru, a napájet přijímač(a servo) ze zvláštních baterií. Bude úplně stačit, když zapojíš do série(za sebe) 4 AA baterie.
Improvizace - základ života
- petr hájek
vzhledem k tomu co jarda napsal bych neřek že to bude tím BEC regulátoru:
,, - výměna regulátoru (DCSYS za Graupner Mikro Speed 10, ten je jednoduchý a celkem spolehlivý), ,,
že by měl vadné všechny?
,, - výměna regulátoru (DCSYS za Graupner Mikro Speed 10, ten je jednoduchý a celkem spolehlivý), ,,
že by měl vadné všechny?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
mě totéž dělala elektronika ve 4 kanálovém vrtulníčku a též s mikro servy té nejlevnější relace až jejich výměna (postupné osazování 6kusů - teprve 3.a 6. bylo bez problémů.....) na zhruba půl roku pak se opakovalo totéž , ale cukání se postupně zhoršovalo až nakonec servo docukalo z kraje na kraj a z celého kombo přijímače se zakouřilo za současných naprosto neovladatelných plných otáček jednoho z motorů rotorů.
a nemůže to být vysílačkou?
to je jediná věc, kterou zatím nevyměnil
- petr hájek
mohlo......
nemohlo....petr hájek píše:mohlo......
Napájení samozřejmě mám i samostatně do přijímače. Pokud BEC odpojím, tak funguje pouze servo, regulátor nereaguje. Pokud BEC zapojím (teď se po pravdě nevybavuji, jestli ho ten Mikro Speed 10 vůbec má, v návodu se taktně mlčí) a odpojím napájení přijímače, tak je vše mrtvé.SH píše:- jakou baterku máš - kolikačlánek?
Nicméně jsem dneska nabíjel baterie, podruhé - 4xAA NiMH GP 2700, a jeden článek se nechtěl nabíjet, opravdu zvláštní, koupeno nedávno v DatArt. Po výměně, to začalo fungovat, i když to servo je občas trošičku nervózní, ale už to nelítá náhodně ze strany na stranu, teď už to poslouchá.
Pak jsem vyzkoušel ještě jiné 6xAA NiMH Sanyo 2700, a s nimi je to servo kupodivu daleko víc nervózní a při minimálních otáčkách to zase lítá ze strany na stranu.
Ale problém bude asi taky i v tom, že napájím současně příjímač i regulátor ze stejného zdroje - kvůli omezenému prostoru i výtlaku tohodle mrňouse. Zkusím to ještě oddělit, ale to asi až další den, kdy na to budu mít čas.
Takže díky za rady, dám vědět, jak to dopadne. Pravda je, že v ostatních lodích mám motory napájené odděleně velkou baterkou Pb a přijímač 4x AA. Kromě jedné, a tam jsem žádné vážnější problémy nepozoroval, jen to servo bylo také trošku nervózní, ale fungovalo a důvod jsem tehdy nehledal.
Jen pro info, předtím jsem ještě zapojil velké a dle ceny i solidní servo, které fungovalo identicky jako ty ostatní. Pak tedy už přišly na řadu ty baterky.
Takže je to jasné - napájecí baterka a přijímač nebo servo citlivé na poklesy napětí. Vyzkoušej to s normálním tvrdým packem - aspoň 6tičlánek.
S tím čtyř(tří)článkem ses mohl s napětím pro přijímač dostat pod mez kdy funguje správně, stabilizátor v BECu neměl z čeho stabilizovat a v podstatě jen srážel napětí o nějakou hodnotu danou typem toho stabilizátoru.
U těch tužek 2700mAh mohl být velký vnitřní odpor... chtělo by to hodit na osciloskop a podívat se, co se děje na napájení. Něco by mohl pomoct LowESR kondenzátor připojený na napájení na straně přijímače, ale to je jen maskování následků a ne odstranění příčiny.
S tím čtyř(tří)článkem ses mohl s napětím pro přijímač dostat pod mez kdy funguje správně, stabilizátor v BECu neměl z čeho stabilizovat a v podstatě jen srážel napětí o nějakou hodnotu danou typem toho stabilizátoru.
U těch tužek 2700mAh mohl být velký vnitřní odpor... chtělo by to hodit na osciloskop a podívat se, co se děje na napájení. Něco by mohl pomoct LowESR kondenzátor připojený na napájení na straně přijímače, ale to je jen maskování následků a ne odstranění příčiny.
Zkusil jsem ještě oddělené napájení příjímače - 6x AA NiMH, v prvních vteřinách to vypadalo slibně, absolutně žádné záškuby, ale pak jsem našel polohu při mírném plynu, kdy to zase začalo škubat a to dost divoce. Už začínám být mírně nas.... na ty AA NiMH baterie. Další pokus bude zítra, ještě tu mám 10Ah 6V PbSH píše:Takže je to jasné - napájecí baterka a přijímač nebo servo citlivé na poklesy napětí. Vyzkoušej to s normálním tvrdým packem - aspoň 6tičlánek.
- Karolinus I
Před dvěma roky jsem řešil podobný problém s MC-10. po odeslání vysílače do propadliště dějin a výměně za jiný (Optic) bylo po problémech.petr hájek píše:mohlo......
A je To . . . .!
- petr hájek
jj MOHLO , sice asi né v tomhle případě , ale MOHLO Sváťo ..... i já jsem již odeslal několik vysílačů na odpočinek.....
No, vážení přátelé, je to těma baterkama, vysokokapacitní AA prostě dělají neplechu. Připojil jsem velký akumulátor Pb 6V 12Ah, k přijímači i k regulátoru a servo se ani nepohne, v celém rozsahu otáček motoru.
Zkusím pořídit nějaké AA s menší kapacitou - 2100 apod. Anebo budu muset najít nějaký jiný typ akumulátoru, který ta loďka uveze - uveze celkem max. asi 10 AA NiMH článků, takže nějaký váhový ekvivalent.
Zkusím pořídit nějaké AA s menší kapacitou - 2100 apod. Anebo budu muset najít nějaký jiný typ akumulátoru, který ta loďka uveze - uveze celkem max. asi 10 AA NiMH článků, takže nějaký váhový ekvivalent.
ale bavíme se o tomto případě.... ne o tom, že se může pokazit vysílač.petr hájek píše:jj MOHLO , sice asi né v tomhle případě , ale MOHLO Sváťo ..... i já jsem již odeslal několik vysílačů na odpočinek.....
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 17 Odpovědi
- 13141 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ZoSo
-
- 5 Odpovědi