Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Zavážecí člun (návrh elektro součástek)

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Dušan

Re: Zavážecí člun (návrh elektro součástek)

Příspěvek od Dušan »

Dobrý den. Chtěl bych požádat zkušenější o radu co konkrétně by bylo nejlepší koupit za elektroniku do zavážecí lodě pro rybáře, abych se vyhnul problémům.
Člun je typu katamaran délka 600 mm šířka 330 mm a výška 150 mm budu jej používat jen k vyvezení nástrahy . Ovládání směru bych chtěl dvěma kormidly .

Pro pohon člunu mám představu použít 2x motor http://www.megamotor.cz/v3/script/default.php ,lodní šroub do průměru 50mm,stoupání stoupání x1.4 nebo x1.6 . (nebo jestli máte nějaký jiný návrh nebráním se)

Jaké mi doporučíte regulátory k těmto motorům ?

Jaké mi doporučíte kormydla ?

2xbaterie- mám představu o olověné 6ti voltové (nevím jestli to není blbost), jaké hodnoty by měla
taková baterie mít , aby utáhla pohon, ovládání a osvětlení lodi a také abych nemusel po 10ti
minutách plavby jet domů nabíjet.

2x servo - 1 na ovládání kormydel a 1 na otevření zásobníku (Jaké mi doporučíte ?)

Někde jsem četl i o hlídání stavu baterie ,dá se to vyrobit nebo koupit ? Jde mi o to abych neposlal loď na vodu a někde v půlce cesty mě došli baterky a nemusel pro ni plavat :-) .

Pokud máte nějaké jiné postřehy, připomínky či zkušenosti rád se poučím. Předem díky za každou odpověď.

Obrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Předně bych začal sdělením, že kormidla píšeme s měkkým i. Dále připojuji odkaz na to, co vše na tomto DF najde Google při zadání slova zavážecí:
http://www.google.com/cse?cx=0100384232 ... &sa=Hledat
Alespoň některá nalezená témata by mohla zodpovědět základní otázky.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

ladous píše:Dále připojuji odkaz na to, co vše na tomto DF najde Google při zadání slova zavážecí:
http://www.google.com/cse?cx=0100384232 ... &sa=Hledat
Alespoň některá nalezená témata by mohla zodpovědět základní otázky.
Tak se tam to hledané slovo musí ještě jednou napsat a potvrdit tlačítkem hledání ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
Dušan

Příspěvek od Dušan »

Omlouvám se za gramatiku , nevím jak editovat tak nemohu opravit. K odkazu na motory jedná se o Igarashi 3657-050 pro lodě . K tlačítku hledat , na foru jsem si přečetl celkem dost o zavážecích lodích a tím pádem jsem došel k motorům a lodním šroubům stále se ,ale nemohu dopátrat jaké použít regulátory popř. regulátor, jeden bude asi stačit. Většina témat jsou staršího data a odkazy na komponenty už v nich nefungují nebo při vyhledávání googlem už se nevyrábějí.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

nevim kolik máš v těch plovácích místa, ale pohon bych volil tak aby každý plovák měl svojí sestavu (motor, regl, baterie) už kvůli rozložení hmotnosti.

vzhledem k šířce si myslím, že loď bude dobře ovladatelná jen s motory a protitahy, takže servem ovládané kormidlo nebudeš potřebovat.

u regulátorů je otázka kolik chceš investovat. pokud chceš vyzkoušené regly (ale dražší) pak DSYS, jinak určitě budou dobře fungovat i Nautilus https://www.mo-na-ko.cz/ruzne-Nautilus.htm

servo pro vyklápění se bude řídit způsobem vyklápění (pokud to budeš zvedat servem, tak musí být hodně silně, pokud servo bude vytahovat jen nějakou závlačku dvířek tak stačí nějaké standartní...)
Obrázek
NeJaToD team
Ferda

Příspěvek od Ferda »

Nezbedně k tomu problému
1) jestliže mám dva motory, pak kormidla valně nepotřebuji - řídí se to tahem motorů
2) regulátor v "profesionálně dělaných lodích" viz JABO, kupodivu není vůbec
3) sice do toho dali echolot, ale přitom ta lod neuměla couvat --neuvěřitelné, ale pravdivé
točila se pomocí jednoho motoru vpřed
4) nandali do toho sice šroubový zvedák, ale natolik pochybně, že to nezvedne ani polovinu zátěže
http://www.fishing-profi.cz/fishing-pro ... em-JABO-II

mohu tedy vyslovit názor, že to je neskutečně předražený výrobek
to je asi tak o tom, co se s tím dalo i nedalo dělat
elektroniku jsem již částečně oživil, ale o zdravém rozumu výrobce velmi silně pochybuji dále
FGH_Method
Dušan

Příspěvek od Dušan »

Tak dobře osazení do každého plováku a ovládání protitahy

baterie - Pb akumulátor, těsný 6V/7.2Ah PANASONIC 151x34x94mm 1,26kg
regulátor - MD54DCRS - stejnosměrný 54A regulátor pro: Auta - Lodě - rychlé Čluny
motor - Igarashi 3657-050 pro lodě

co vy na to ?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

koukal jsem na ten motor a dle jejich tabulek pro šroub Graupner (třílistá ? 50 mm, stoupání 26 mm obj. číslo 2308.50, 2308.50L) jim vycházel proud při 6V na 0,75A. maximální proud co jsem v tabulce našel byl pro šroub Robbe (třílistý ? 60 mm určený do Kortyho trysky obj. číslo 1-1465, 1-1464) a to 3,3 A.

chce to mít rezervu pro proudové špičky, ale i tak si myslím, že MD18DCRS by měl stačit. pokud chceš ale mít jistotu a případně regly použít v jiné lodi, tak ty nejsilnější regly nejsou o tolik dražší.
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

nechci dělat chytrýho , ale s protitahy to chce 2 regulátory a tudíž stačí i 2 slabší , je důležité říci si že se to řídí stejně jako tank tudíž 2kniply na vysílači a proto je třeba se rozhodnout zda se hodí více knipl s neutralizací 2x což u většiny 4kanálových vysílačů znamená doplnit neutralizační páku s pružinou dovnitř ,

nebo bez neutralizace což zase znamená u většiny 4kanálových vysílačů odstranit druhou neutralizační páku s pružinou a nahradit ji pružinovým plíškem držícím páku v nastavené poloze.

nutno podotknouti , že oba tyto zásahy jsou v rozporu s generální licencí na modelářské soupravy , kde je vysloveně uvedeno že se nesmí elektricky ani mechanicky upravovat či zvyšovat výkon.......
OSOBNĚ POUŽÍVÁM K ŘÍZENÍ LODĚ NEUTRALIZACI NA VŠECH KANÁLECH , zabranuji tím ,,páčkovému běsu,, pustím a lod se zastaví......:D
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

pardon , pak jsou ještě šílení jedinci co používají elektronické mixéry .........:D
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jelikož napsal osazení DO KAŽDÉHO plováku, tak je snad logické že dá DO KAŽDÉHO plováku jeden regl. a pokud rádio umožňuje nastavení mixu, tak proč né...
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

no kdybych byl začátečníkem tak bych toto upozornění raději ocenil, jistota je jistota , já vím , že to leckomu přijde zbytečné.
mix né protože to je zbytečné.... i když to radio umí a hlavně není to potřeba pokud tu nejsou kormidla.
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:nechci dělat chytrýho ,
...... nebo bez neutralizace což zase znamená u většiny 4kanálových vysílačů odstranit druhou neutralizační páku s pružinou a nahradit ji pružinovým plíškem držícím páku v nastavené poloze.
.....
nutno podotknouti , že oba tyto zásahy jsou v rozporu s generální licencí na modelářské soupravy , kde je vysloveně uvedeno že se nesmí elektricky ani mechanicky upravovat či zvyšovat výkon.......
nutno citovati celé... neb úpravy aretace kniplů jsou u naprosté většiny vysílačů popsány v návodu jako zákaznická úprava a tedy se na toto restrikce GL nevztahují.
Dušan

Příspěvek od Dušan »

Ivvo píše:koukal jsem na ten motor a dle jejich tabulek pro šroub Graupner (třílistá ? 50 mm, stoupání 26 mm obj. číslo 2308.50, 2308.50L) jim vycházel proud při 6V na 0,75A. maximální proud co jsem v tabulce našel byl pro šroub Robbe (třílistý ? 60 mm určený do Kortyho trysky obj. číslo 1-1465, 1-1464) a to 3,3 A.

chce to mít rezervu pro proudové špičky, ale i tak si myslím, že MD18DCRS by měl stačit. pokud chceš ale mít jistotu a případně regly použít v jiné lodi, tak ty nejsilnější regly nejsou o tolik dražší.
Jsem vděčný za každou radu. Díky ,že jste se vložily do diskuze
ik33

Příspěvek od ik33 »

Dušan píše:Tak dobře osazení do každého plováku a ovládání protitahy

regulátor - MD54DCRS - stejnosměrný 54A regulátor pro: Auta - Lodě - rychlé Čluny

co vy na to ?
Takže niečo k pôvodnej otázke. Akumulátor odporúčam dať rozhodne 12V okolo 4Ah a skrutku max. priemer 50 mm alebo menej ale dvojlistú s väčším stúpaním. Tento motor je nízkootáčkový a na 6V to bude mať strašne malé otáčky. Odber so skrutkou 50mmbude okolo 2,5A čo nie je veľa x 2 = odber 5A. Akú máš RC súpravu???? Ak ovládaš loď pomocou skrutiek tak dva regulátory MD18DCRS ak kormidlom tak stačí jeden.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Bohužel ty letecké mixy ve spojení s DSYS regulátory nepracují úplně perfektně. Na plný plyn vpřed je omezení rychlosti na cca. 80% a méně. Ale pokud to není na závadu, MIX bych taky pro jednoduchost ovládání doporučil.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Jelikož se diskutující opět nedokázali držet původního tématu, musel jsem jejich příspěvky přesunout:
portal/viewtopic.php?id=3223
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Dnes i obyčejné vysílače mají mix.....Šnek tu dával odkaz na nějakou 2,4 - stála málo, mix měla....existuje samozřejmě externí mix, ale co v lodi není, nemůže se pot......volil bych mix, protože řídíš jednou rukou, a na druhé páce máš výsyp - nestane se ti, že to naktmíš jinde než jsi chtěl......
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Dušan

Příspěvek od Dušan »

ik33 píše:
Dušan píše:Tak dobře osazení do každého plováku a ovládání protitahy

co vy na to ?
Takže niečo k pôvodnej otázke. Akumulátor odporúčam dať rozhodne 12V okolo 4Ah a skrutku max. priemer 50 mm alebo menej ale dvojlistú s väčším stúpaním. Tento motor je nízkootáčkový a na 6V to bude mať strašne malé otáčky. Odber so skrutkou 50mmbude okolo 2,5A čo nie je veľa x 2 = odber 5A. Akú máš RC súpravu???? Ak ovládaš loď pomocou skrutiek tak dva regulátory MD18DCRS ak kormidlom tak stačí jeden.
Jak už jsem psal ovládání bude dvěma motory bez kormidel. Lodní šrouby mám v plánu použít http://modely-rc.eu/lodni-sroub-2l-prav ... 305-47.htm asi bych měl použít 1 pravotočivý a 1 levotočivý že ? A RC soupravu použiji od HobbyKing http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=9041 je levná a pro tuto práci dostačující ( bude třeba týden v terénu ) . Nad 12 V baterkama jsem taky uvažoval ,ale mám strach z váhy ,abych z toho neměl ponorku :-) , uvidíme vyzkouším pujčit od kamaráda 12 V baterky a dám je do plováků.
Dušan

Příspěvek od Dušan »

Ještě dotaz jaké máte zkušenosti s regulátory od firmy Flajzar.cz ? Myslíte ,že by tyhle byly dostatečný http://www.flajzar.cz/regulace/obousmer ... delare.htm ?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Ano, jeden levotočivý a jeden pravotočivý lodní šroub bude nejlepší kombinace. Zda je zvolený typ správný, nejsem schopen posoudit.
petr hájek

flajzary používám už cca4 roky , jsou dobrý , ale maximálně na šroub do 30mm napřímos 400motorem z 12V aku nechtěně jsem zkusil hnát 400 motor do šroubu 45mm a po asi 4 minutách se odporoučel výkonový tranzistor v reglíku , fakt je že ten můj šroub 45mm byl 4 list s nedefinovaným stoupáním ,a le podle odkazu ych si dovolil typnout že byl tzv.lehčí než tento z obrázku tím myslímže i přitech 4 listech měl podstatně menší stoupání.
nakonec jsem přesedlal z flajzara na výrobek od kamaráda a jsem spokojen , flajzar má totiž jednu podstatnou vadu na kráse , která tobě asi vadit nebude , ale možná ano.Neumí regulovat plynule při rozběhu , jeho spínací frekvence je nízká což se projeví rozběhem při větší výchylce páky ovladače tudíž jakoby skokem, pak musíš rychle ubrat a už můžeš řídit skoro plynule , ty regulátory co mám dnes fungují naprosto plynule od nejmenších otáček až po plné a hravě zvládají i těžší šrouby a motory řádu 500.
P.S. regl mi vyrobil kolega na míru jako tzv dvoják na jedné desce pro řízení pomocí tahu 2 motorů místo kormidlování ploutví takže vlastně pro stejný režim co plánuješ, pokud chceš vědět víc prosím SZ.
Dušan

Příspěvek od Dušan »

Jen pro upřesnění ,šrouby by se měli otáčet dovnitř ?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

měly by se točit proti sobě, ale jestli dovnitř nebo ven neni tak jednoduché říci. na některých lodích se točí k sobě, na jiných obráceně... chce to vyzkoušet co bude fungovat lépe
Obrázek
NeJaToD team
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Dušane mohu se tě zeptat kde jsi sehnat skořepinu trupu ? Roky mám vážný zájem o stavbu zavážečky ale stále jsme se nerozhoupal k tvorbě vlastního trupu a tohle je skvělá volba..díky moc za odpověď...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“