Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Pohon pro Fairplay od Pepa Model
Pohon pro Fairplay od Pepa Model
Zdravím pánové,tímto Vás chci požádat o pomoc při návrhu pohonu pro Fairplay od Pepamodel
jsem založením letecký modelář,tak že v lodním docela plavu
Do budoucna bych chtěl zkusit TT a tak bych to chtěl postavit již kompletní.
Lodní šrouby budou od Raboesch čtyřlisty průměr 60mm unašeč 4mm typ 147-22 a 147-21
Napájení Pb aku 12V
Nemám jasno
Jaké motory použít,měl jsem představu o Speed 600 / 8,4V s převodovkou 1:3
Je vůbec třeba převodovka?
Regulátor asi jeden, DSYS MD54DCRS nebo jsou lepší dva menší?
Jaký vyzkoušený příčný pohon doporučujete?Koukal jsem na netu na to co dělá Petr Hájek,ale nemám kontakt
Jaký naviják tažného lana?
jsem založením letecký modelář,tak že v lodním docela plavu
Do budoucna bych chtěl zkusit TT a tak bych to chtěl postavit již kompletní.
Lodní šrouby budou od Raboesch čtyřlisty průměr 60mm unašeč 4mm typ 147-22 a 147-21
Napájení Pb aku 12V
Nemám jasno
Jaké motory použít,měl jsem představu o Speed 600 / 8,4V s převodovkou 1:3
Je vůbec třeba převodovka?
Regulátor asi jeden, DSYS MD54DCRS nebo jsou lepší dva menší?
Jaký vyzkoušený příčný pohon doporučujete?Koukal jsem na netu na to co dělá Petr Hájek,ale nemám kontakt
Jaký naviják tažného lana?
Re: Pohon pro Fairplay od Pepa Model
1. motorů je hodně a každému vyhovuje něco jiného. TT jezdí lodě s motory řady 600 a s převodovkami, ale i s motory 720 / 900 napřímo. Osobně mám radši méně dílů co se mohou pokazit, proto se radši snažím používat pohon napřímo a hřídele typu kompakt. Nyní stavím loď, která bude mít šrouby 69mm v průměru a motory SPPED 720 napřímo, baterie také 12V Pb.
2. jeden regulátor silnější regulátor asi bude stačit ale připravíš se o možnost používání protitahů při zatáčení nebo manévrování "na místě", takže spíše pro soutěže TT doporučuji 2ks
3. příčný pohon určitě od Petra Hájka, výkon je více než dostatečný, je vyzkoušení a opravdu funguje. Občas se tu objevuje, nebo si ho vyhledej v databázi členů, jinak mu můžeš napsat na mail: [mail]ufon13@seznam.cz[/mail], určitě se ozve.
4. navijáky jsou převážně vlastní konstrukce, takže tady asi hotový výrobek neseženeš.
2. jeden regulátor silnější regulátor asi bude stačit ale připravíš se o možnost používání protitahů při zatáčení nebo manévrování "na místě", takže spíše pro soutěže TT doporučuji 2ks
3. příčný pohon určitě od Petra Hájka, výkon je více než dostatečný, je vyzkoušení a opravdu funguje. Občas se tu objevuje, nebo si ho vyhledej v databázi členů, jinak mu můžeš napsat na mail: [mail]ufon13@seznam.cz[/mail], určitě se ozve.
4. navijáky jsou převážně vlastní konstrukce, takže tady asi hotový výrobek neseženeš.

NeJaToD team
Zkusil bych popřemýšlet nad jinou alternativou. Hodně lidí v současné době preferuje pohon na přímo a převodovky opouští. Je to i celkem velký zdroj hluku. Proto se poohlížíme po pomaloběžných motorech. Hodně lidí využívá motory od Robbe 755/40 jesti se nepletu. Na tento šroub už to bude asi použitelné maximum.
V rámci regulátoru, jestli jsem pochopil, chceš použít jen jeden. Doporučuju použít dva regulátory, na každý jeden, můžeš pak využít protitahů a máš tak zaručené, že se otočíš na pětníku. Typ regulátoru bych zvolil až podle zvoleného motoru, ale zase nemusíš zvolit ten nejsilnější.
Petr Hájek má i svoje stránky, kontakt najdeš zde... http://www.modelarstvihajek.cz/kontakt.html
V rámci regulátoru, jestli jsem pochopil, chceš použít jen jeden. Doporučuju použít dva regulátory, na každý jeden, můžeš pak využít protitahů a máš tak zaručené, že se otočíš na pětníku. Typ regulátoru bych zvolil až podle zvoleného motoru, ale zase nemusíš zvolit ten nejsilnější.
Petr Hájek má i svoje stránky, kontakt najdeš zde... http://www.modelarstvihajek.cz/kontakt.html
Ad bod 4. : přesně jak říká ivvo, někdo zkouší si udělat funkční naviják, hodně lidí to řeší tak, že navíjecí mechanismus je ukrytý v trupu pod palubou. Další možností je pak využití úvazníku, ke kterému vlečné lano přivážeš, pak se ovšem ochuzuješ o možnost úpravy délky lana při jízdě.
S regulátory není kam spěchat. Záleží na tempu stavby, ale rozhodně je zbytečné je pořizovat dříve než pár týdnů před očekávaným dokončením modelu.
Naviják je užitečný pomocník, ale v žádném případě nemá cenu, aby se na jeho zhotovení stavba na delší čas zasekla. Proto bohatě v první fázi stavby postačí v trupu vyhradit určitý prostor s montážními úchyty budoucí možné konstrukce + osadit vývod pro lano z podpalubí.
Naviják je užitečný pomocník, ale v žádném případě nemá cenu, aby se na jeho zhotovení stavba na delší čas zasekla. Proto bohatě v první fázi stavby postačí v trupu vyhradit určitý prostor s montážními úchyty budoucí možné konstrukce + osadit vývod pro lano z podpalubí.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
S tím motorem je to zapeklitý,samozřejmě by se my zamlouval náhon na přímo ale,
nemůžu nikde najít nějakou tabulku motor vs.šroub - motor s převodovkou vs.šroub neexistuje někde něco?
Funkční naviják chci schovat do lodě ,jediný co jsem našel tak na admiralshopu ve výprodeji převodovku na naviják
nemůžu nikde najít nějakou tabulku motor vs.šroub - motor s převodovkou vs.šroub neexistuje někde něco?
Funkční naviják chci schovat do lodě ,jediný co jsem našel tak na admiralshopu ve výprodeji převodovku na naviják
o žádné tabulce kde by bylo srovnání motorů ve vztahu k použitým šroubům nevím. mohl by ti pomoci registr modelů na MONAKU, kde jsou i remorkéry srovnatelné velikosti a najdeš tam jaké mají motory a šrouby a zda jsou s převodovkou nebo ne.
Na naviják se používají různé motory a převodovky. Někdo ho vyrábí z ozubených kol z vyřazených tiskáren za použití běžbých motorů, někdo vykuchá starý aku šroubovák a použije motor i s převodovkou.
Já osobně jsem si koupil motor zde http://www.acdc-audio.cz/minimotoryp.html, konkrétně typ GM1 (má cca 40 otáček za min). Nepotřebuješ extra silný naviják, protože sice se tahají těžké vleky, ale přitahuje se to lehčí těleso, v tomto případě remorkér. Konstrukce navijáku ale musí vydžet případné rázy lana od vleku...
Na naviják se používají různé motory a převodovky. Někdo ho vyrábí z ozubených kol z vyřazených tiskáren za použití běžbých motorů, někdo vykuchá starý aku šroubovák a použije motor i s převodovkou.
Já osobně jsem si koupil motor zde http://www.acdc-audio.cz/minimotoryp.html, konkrétně typ GM1 (má cca 40 otáček za min). Nepotřebuješ extra silný naviják, protože sice se tahají těžké vleky, ale přitahuje se to lehčí těleso, v tomto případě remorkér. Konstrukce navijáku ale musí vydžet případné rázy lana od vleku...

NeJaToD team
ten registr najdeš zde: portal/namolo.php?akce=lode

NeJaToD team
ten příčný pohon jsme tu docela nedávno řešili
portal/viewtopic.php?id=2599
jinak lze použít i tento postup https://www.mo-na-ko.cz/clanky4/145_Pri ... clanek.htm
portal/viewtopic.php?id=2599
jinak lze použít i tento postup https://www.mo-na-ko.cz/clanky4/145_Pri ... clanek.htm
Improvizace - základ života
Příčný pohon i naviják jsem už vyřešil ale co ten pohon?
Mrkni se na ten registr, co si sem dal ivvo. Jinak já nedám dopustit na graupnery 900BB. Jsou pomalootáčkové a 60mm šroub je pro ně malina. Ovšem jejich cena už je celkem vysoká. Hodně lidí zase v rámci úspor používá nař. motory ze stěračů atd, ale s tím já zkušenosti nemám.
na ty tvé šrouby bych se nebál menší verze motoru co používá Godric a to motoru SPEED 720. je taky pomalootáčkový s vysokým kroutivým momentem, takže ty šrouby v pohodě utáhne napřímo

NeJaToD team
- petr hájek
PP od mé maličkosti trvá v současnosti dodání cca 14 dní ....... 
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- Pepa Darvaš
Ten motor s převodovkou od Admirálu není dobrý na naviják do té lodě.Je zbytečně velký a těžký.Kdysi dávno jsem je prodával já.Byly to vlastně zvedáky oken do skleníků.djirik píše:S tím motorem je to zapeklitý,samozřejmě by se my zamlouval náhon na přímo ale,
Děkuji za rady ohledně pohonu.
Zkusím tedy Speed 700 BB Turbo 12 V 4100ot/min s reglem MD36DCRS
Oprava, teď koukám že šrouby Raboesch čtyřlisty průměr 60mm unašeč 4mm typ 147-22 a 147-21 mají psané maximální otáčky 5800ot/min
tak tedy
Speed 900 BB Torque 12V 6500ot/min s MD54DCRS
(doufám že jsem to teď složil správně)
regulátory dám pro každý motor samostatný.
Poraďte my prosím nějaký vyzkoušený eshop co by tyhle motory od Graupnera měl.
Pro pana Hájka . V mailu ufon13@seznam.cz máte zprávu.
Zkusím tedy Speed 700 BB Turbo 12 V 4100ot/min s reglem MD36DCRS
Oprava, teď koukám že šrouby Raboesch čtyřlisty průměr 60mm unašeč 4mm typ 147-22 a 147-21 mají psané maximální otáčky 5800ot/min
tak tedy
Speed 900 BB Torque 12V 6500ot/min s MD54DCRS
(doufám že jsem to teď složil správně)
regulátory dám pro každý motor samostatný.
Poraďte my prosím nějaký vyzkoušený eshop co by tyhle motory od Graupnera měl.
Pro pana Hájka . V mailu ufon13@seznam.cz máte zprávu.
nepopletl jsi si trochu značení? motor Speed 700 BB Turbo 12 V má naprázdno 11600 otáček.
4100 otáček naprázdno má motor Speed 720 BB Torque, který má podstatně větší kroutivý moment, takže je schopen utáhnout větší (těžší) šroub), tzn že otáčky pod zátěží klesnou méně než u toho druhého motoru
jinak se mi zdá že motor řady 900 je pro loď této velikosti moc veliký (rozměrově i hmotnostně)
tabulku s parametry motorů nalezneš zde https://www.mo-na-ko.cz/ruzne-SPEED.htm
4100 otáček naprázdno má motor Speed 720 BB Torque, který má podstatně větší kroutivý moment, takže je schopen utáhnout větší (těžší) šroub), tzn že otáčky pod zátěží klesnou méně než u toho druhého motoru
jinak se mi zdá že motor řady 900 je pro loď této velikosti moc veliký (rozměrově i hmotnostně)

NeJaToD team
motor 755/40 najdeš např zde http://europemodels.eu/p_665_Electric+M ... ER+755+40/, český obchod jsem teď narychlo nenašel.
já stavím Smit Japan, který je o cca 15cm delší než máš ty, šrouby budou 70mm veliké a budu tam mít 2x Speed 720 BB Torgue.
Otáčky šroubu jsou udávané jako maximální, tzn. že jich nemusíš dosáhnout. Snížit otáčky motoru můžeš použitím nižšího než jmenovitého napětí. Ale zde pozor. Motory spotřebují stejnou energii, ale díky nižšímu napětí to dorovnají vyšším proudem...
Osobně bych se 720BB nebál a vyzkoušel je...
já stavím Smit Japan, který je o cca 15cm delší než máš ty, šrouby budou 70mm veliké a budu tam mít 2x Speed 720 BB Torgue.
Otáčky šroubu jsou udávané jako maximální, tzn. že jich nemusíš dosáhnout. Snížit otáčky motoru můžeš použitím nižšího než jmenovitého napětí. Ale zde pozor. Motory spotřebují stejnou energii, ale díky nižšímu napětí to dorovnají vyšším proudem...
Osobně bych se 720BB nebál a vyzkoušel je...

NeJaToD team
Omlouvám se ,čerpal jsem z Tebou zmiňované tabulky a přešáhl jsem se o řádkuIvvo píše:nepopletl jsi si trochu značení? motor Speed 700 BB Turbo 12 V má naprázdno 11600 otáček.
Začínám být v pasti ,900 jsou opravdu těžký ,720 má málo otáček a 700 moc
český obchod už jsem našel taky http://www.mscomposit.com/motory/elektr ... ml?lang=cz

NeJaToD team
Myslíš že to ten motor od Robbe vydrží?Ivvo píše:český obchod už jsem našel taky http://www.mscomposit.com/motory/elektr ... ml?lang=cz
ja ho do lodi ještě nepoužil, ale kdybych trup na Smit Japana koupil bez motorů (koupil jsem již částečně rozestavěný trup se zastavěnými motory Speed 720BB) tak bych tyto motory koupil. Pokud vím, tak s nimi v TT jezdí několik lodí, například WG se kterým jezdí Nojby, ale i další... Zkušenosti s nimi ti musí napsat oni.
ale o výdrž bych strach neměl
ale o výdrž bych strach neměl

NeJaToD team
Dobrá ,přestanu se trápit a objednám od Robbe Power 755/40 ,
podle toho co tam uvádějí tak regl musí stačit i s rezervou MD18DCRS
Tímto Vám všem děkuji za rady a postřehy
podle toho co tam uvádějí tak regl musí stačit i s rezervou MD18DCRS
Tímto Vám všem děkuji za rady a postřehy
no radši bych šel do MD36DCRS protože musíš počítat s tím, že proudové špičky (např při prudké změně z plné jízdy vpřed do plné vzad - a to se u TT stává často) mohou dosáhnout klidně i 3násobku zkratového proudu
cenový rozdíl je velmi malý, ale může ušetřit náklady na nákup nového reglu

NeJaToD team
Dobrá ,dám si poradit,děkujiIvvo píše:no radši bych šel do MD36DCRS protože musíš počítat s tím, že proudové špičky (např při prudké změně z plné jízdy vpřed do plné vzad - a to se u TT stává často) mohou dosáhnout klidně i 3násobku zkratového proudu
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 3170 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pepa Darvaš
-