První krok, co jsem udělal je ten, že jsem je prostříknul WD40. Chystám se pak v oblasti hřídelí je natřít vazelínou a pak na pomalejší otáčky nechat motory točit a točit... Je ten postup OK? Přikládám ilustrační fotky.

Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.můžeš mi říct, jak se Ti daří přesvědčit rez (která obsahuje železo) aby šla raději s vodou a nepřitáhla se k magnetu?????ladous píše:Zkusil bych ho zapnout při ponoření do destilované vody, která by mohla té rzi pomoci ven z motoru.
Můj myšlenkový proces vycházel z toho, že by třeba ta destilovaná voda, co se v tom motoru začne při provozu vířit, mohla tu rez dostat pryč i z těch magnetů lépe než vzduch. Jak je vidět, tak to bude kravina.SH píše:Můžeš mi říct, jak se Ti daří přesvědčit rez (která obsahuje železo) aby šla raději s vodou a nepřitáhla se k magnetu?????
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.Ufff, nějak si nepamatuju, ale pokud má 900 BB Torque kuličková ložiska (jakože se domnívám, že ano), tak jejich prostříknutím WDčkem je buď rozběháš (pokud nejsou totálně zarezlý) nebo se tím přesvědčíš o jejich nutné výměně.Godric píše:Tak prostříknout WDčkem mě redil kdysi Tatka. Vnější rez neřeším, je to jen jak říkáš kosmetická záležitost. Mrknu na to, jesti jde motor nějak rozebrat, případně aspoň si pohrát s uhlíky, myslím že jde, odpoledne budu rozumnější.
jj - pokud má motor kuličková ložiska tak mazání má smysl. To co jsem psal výše se týká kluzných ložisek. Ale stejně platí, že komutátor a uhlky musí zůstat čisté.Tatka píše:Ufff, nějak si nepamatuju, ale pokud má 900 BB Torque kuličková ložiska (jakože se domnívám, že ano), tak jejich prostříknutím WDčkem je buď rozběháš (pokud nejsou totálně zarezlý) nebo se tím přesvědčíš o jejich nutné výměně.Godric píše:Tak prostříknout WDčkem mě redil kdysi Tatka. Vnější rez neřeším, je to jen jak říkáš kosmetická záležitost. Mrknu na to, jesti jde motor nějak rozebrat, případně aspoň si pohrát s uhlíky, myslím že jde, odpoledne budu rozumnější.
za 15 min nic nezrezne... reznout to začne rychle po vytažení.micer píše:Za 15 minut ve vodě jsem ještě nikdy nic neviděl zkorodovat. Samozřejmě že se to pak musí usušit, já to třeba proplachuji isopropylalkoholem aby se voda vyhnala třeba z ložisek před mazáním. Ty motory zabíhané ve vodě nekorodovaly ani náhodou a šlo tam o to odplavit zbytky uhlíků a hlavně chladit při záběhu. To, že vydržely málo, souvisí s jejich krutým přetěžováním pak následně v soutěžním provozu, ale daly až o 30% víc výkonu a že se musela kluzná (!) ložiska mazat (ano, dlouhodobě velmi nevhodné) a olej se časem roztahal i na komutátor, to už bylo jedno, to už byl motor vyřazen. To ale není tento případ, tady jde o vyčištění..
A voda tu neuvolněnou rez odstraní? Na jakém principu?micer píše:Vzduch neodstraní rez vyvinutý na vnitřní straně pláště, jen už uvolněný. Rez postupně se uvolňující vibracemi třeba i do maziva je výborný brusný materiál - to jako odpověď na to, co za svinstvo mám na mysli. Lepší než slova je pak se podívat, co vyteklo a usadilo se. O mazivo tady vůbec nejde a proběhnout to ponořené v benzínu by asi šlo taky, nikdy jsem to nezkoušel, ale některá palivová čerpadla takhle pracují dlouhé roky.
A určite ani neskúšaj ak Ti je život drahý. Prečo asi modelári používajú na prečerpávanie benzínu výhradne ručné črpadlá. Komutátor = iskrenie = BUM !!!!!!!micer píše:proběhnout to ponořené v benzínu by asi šlo taky, nikdy jsem to nezkoušel,
Ne, na otáčkách zabíhaný motor jde dost přes 100°C, na 30°C by se musel jen převalovat. A voda se mění i kvůli tomu, aby chladila, nebo je jí potřeba kotel. Motáte dvě věci dohromady, ve vodě se zabíhá třeba hodinu nebo dvě, na vynesení nečistot a utržení toho co se utrhnout dá kapalině proudící uvnitř 15 minut bohatě stačí. Toto téma není o zabíhání, ale oživení/vyčištění zkorodovaného motoru.Co se týče chlazení, motor při záběhu má do 30°C a to je třeba chladit???
a za 15 min se motor zaběhne? Těžko. To je jen pro dobrý pocit. Zabíhá se hodiny a pak vydrží v soutěžním provozu roky konkurenceschopný. A nemusím řešit mazání, proplachování, sušení,....
Tohle je naprostý nesmysl a kdyby to tak bylo, bouchaly by některé stroje se spalovacími motory včetně aut a ponorná čerpadla zásobníků na benzin jak na běžícím pásu. Výbušný není benzin, ale benzinové páry, a to ještě ve velmi omezeném rozsahu poměru se vzduchem. Komutátorový motor zcela ponořený do benzínu běží naprosto bezpečně a pokud už nějaká jiskra v kavitační bublině vznikne, jen rozkládá uhlovodíky na nižší. Problém je jinde, ten motor musí mít kostru komutátoru z materiálu, který v benzínu nemění vlastnosti (neměkne, nebobtná, ....). Viděl jsem to používat i jako koupací kapalinu na záběh, ale sám nezkoušel, proč se cachtat v benzínu, když voda na to stačí.A určite ani neskúšaj ak Ti je život drahý. Prečo asi modelári používajú na prečerpávanie benzínu výhradne ručné črpadlá. Komutátor = iskrenie = BUM !!!!!!!