Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Znovuoživení 900BB

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Godric

Re: Znovuoživení 900BB

Příspěvek od Godric »

Ahoj, vysochal jsem své 900BB z Watergeuse. Někteří jistě víte, že v mém podání dostali hodně zabrat. Vzhledem k tomu, že se mě poštěstilo několikrát zapomenout pořádně vysušit vnitřek lodi, 900BB zrezli. Jeden motor se jeví OK, druhý ovšem je na tom hůře a trochu pohvizduje. A proto se ptám, jaký doporučujete postup k oživení těchto motorů?
První krok, co jsem udělal je ten, že jsem je prostříknul WD40. Chystám se pak v oblasti hřídelí je natřít vazelínou a pak na pomalejší otáčky nechat motory točit a točit... Je ten postup OK? Přikládám ilustrační fotky.
ObrázekObrázekObrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Zkusil bych ho zapnout při ponoření do destilované vody, která by mohla té rzi pomoci ven z motoru.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
SH

Příspěvek od SH »

OMG... jedna rada lepší než druhá....

že je rezatý motor je jen kosmetická záležitost.... jestli chceš tak si ho natři ale dej pozor aby se rez při broušení nedostala k magnetům...

Prostříknutí WDčkem.. k čemu? Aby jsi zasral komutátor?...

Pokud se dostaneš ke uhlíkům, tak nadzvednout a obyčejným papírem (nejlíp z kopírky nebo laserové tiskárny) vyčistit komutátor do lesku. Taky se dá dát proužek pod uhlík a točit motorem. Pak proškrábnout izolační mezery, ale opatrně aby jsi na hranách neudělal otřepy. Pak motor připojit na nízké napětí tak aby se pomaličku točil a nechat ho běžet dokud si uhlíky nesednou po čištění komutátoru. Když říkám pomaličku tak myslím pomaličku jen kousek nad hranicí kdy se sám rozběhne. A může to běžet i několik hodin... Na komutátor v žádném případě nepoužít smirek!!!!
Tím by se mohla odstranit oxidová vrstva z komutátoru způsobená vodou a opalováním při přetížení. A to může pískat.

Pokud pískají ložiska, je vyplavené mazivo z ložisek. To je spékaný bronz kde do pórů je natlakováno mazivo. Doma tam nemáš šanci ho vrátit. Možnost je kapnout do mezery trošku !!!!! kvalitního oleje, ale to je řešení pouze dočasné a bude ho třeba často opakovat. To je taky důvod, proč zabíhání pod vodou je blbost - vyplaví nevratně mazivo.
SH

Příspěvek od SH »

ladous píše:Zkusil bych ho zapnout při ponoření do destilované vody, která by mohla té rzi pomoci ven z motoru.
můžeš mi říct, jak se Ti daří přesvědčit rez (která obsahuje železo) aby šla raději s vodou a nepřitáhla se k magnetu?????
Godric

Příspěvek od Godric »

Tak prostříknout WDčkem mě redil kdysi Tatka. Vnější rez neřeším, je to jen jak říkáš kosmetická záležitost. Mrknu na to, jesti jde motor nějak rozebrat, případně aspoň si pohrát s uhlíky, myslím že jde, odpoledne budu rozumnější.
SH

Příspěvek od SH »

při tom rozebírání se snaž vyhnout vytažení rotoru z motoru. Rozpojením magnetického obvodu může dojít k odmagnetování permanentních magnetů.
Tedy přesněji řečeno - u některého typu magnetů, způsobu magnetizace a konstrukce k tomu dochází. Nevím ale které typy to jsou a tak raději nevytahuji žádné. Víc o tom ví Milan Porkristl na MH, kdysi to tam rozváděl ale už si nepamatuju detaily.

WDčko je v podstatě nafta ve spreji... Motoru sice neublíží ale zbytky na komutátoru můžou nadělat paseku. Raději bych se něčemu takovému vyhnul.
Myslím, že nejlepší po zatopení je hned ty motory projet aby se zahřály a vyschnuly.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:Můžeš mi říct, jak se Ti daří přesvědčit rez (která obsahuje železo) aby šla raději s vodou a nepřitáhla se k magnetu?????
Můj myšlenkový proces vycházel z toho, že by třeba ta destilovaná voda, co se v tom motoru začne při provozu vířit, mohla tu rez dostat pryč i z těch magnetů lépe než vzduch. Jak je vidět, tak to bude kravina.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Godric píše:Tak prostříknout WDčkem mě redil kdysi Tatka. Vnější rez neřeším, je to jen jak říkáš kosmetická záležitost. Mrknu na to, jesti jde motor nějak rozebrat, případně aspoň si pohrát s uhlíky, myslím že jde, odpoledne budu rozumnější.
Ufff, nějak si nepamatuju, ale pokud má 900 BB Torque kuličková ložiska (jakože se domnívám, že ano), tak jejich prostříknutím WDčkem je buď rozběháš (pokud nejsou totálně zarezlý) nebo se tím přesvědčíš o jejich nutné výměně.
SH

Příspěvek od SH »

Tatka píše:
Godric píše:Tak prostříknout WDčkem mě redil kdysi Tatka. Vnější rez neřeším, je to jen jak říkáš kosmetická záležitost. Mrknu na to, jesti jde motor nějak rozebrat, případně aspoň si pohrát s uhlíky, myslím že jde, odpoledne budu rozumnější.
Ufff, nějak si nepamatuju, ale pokud má 900 BB Torque kuličková ložiska (jakože se domnívám, že ano), tak jejich prostříknutím WDčkem je buď rozběháš (pokud nejsou totálně zarezlý) nebo se tím přesvědčíš o jejich nutné výměně.
jj - pokud má motor kuličková ložiska tak mazání má smysl. To co jsem psal výše se týká kluzných ložisek. Ale stejně platí, že komutátor a uhlky musí zůstat čisté.
Godric

Příspěvek od Godric »

Jinak ještě jedna věc, WD jsem stříkal na hřídel, ne do motoru... Mají kuličková ložiska. Podívám se ještě na ty uhlíky.
micer

Příspěvek od micer »

Mám s tímhle taky trochu zkušenosti a klonil bych se k té vodě - nechat chvíli točit ne na plné otáčky pod vodou, tu několikrát vyměnit, vyplaví to hodně svinstva. Voda nemusí být nutně destilovaná, ale je to lepší, malá kapka detergentu (JAR) neuškodí. Malá, jinak vzikne bublifuk! Je-li to opravdu 900BB, tak má kuličková ložiska, voda jim krátkodobě neuškodí, naopak, odnese rez. Vyrezlé díry v povrchu kuliček stejně nikdo a nic neopraví. Pak velmi opatrně namazat ložiska, neprostříkávat ani WD, ani olejem. Pak čistit/leštit komutátor, jak bylo napsáno výš, pokud se tam ale člověk dostane, což docela pochybuju, a pokud to je potřeba. Nevytahovat rotor z pláště.
SH

Příspěvek od SH »

ocel ( = kuličky) korodují ve vodě velice rychle.... zvlášť když se tam přidá detergent který odplaví poslední zbytky maziva které je chrání.
A jaké svinstvo má vlastně ta voda odnést? Pokud se potřebuju zbavit starého maziva, je lepší benzín, pokud prachu tak stlačený vzduch.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

voda v tomhle stavu ne! Vodu používat se radilo, pokud byl motor nový - aby se zaběhl. Dělalo se to proto, že do letadel a aut bylo lepší dát motor "zaběhnutý" - zvlášť na aplikace kde byl silně přetěžován a neměl čas obrousit uhlíky....tam bylo jedno, že korodoval, neb stejně dlouho nevydržel.....s erou střídavých motorů toto pomalu odchází.....
mám taky dilema - ve Springerovi mám 400 7,2V 1:3 a 50šroub robbe - motor dostává na frak, jeho lesklá barva je pryč a je takový "zoxidovaný" - jsem zvědav za jak dlouho shoří a vezme sebou regl nebo tak....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
micer

Příspěvek od micer »

Za 15 minut ve vodě jsem ještě nikdy nic neviděl zkorodovat. Samozřejmě že se to pak musí usušit, já to třeba proplachuji isopropylalkoholem aby se voda vyhnala třeba z ložisek před mazáním. Ty motory zabíhané ve vodě nekorodovaly ani náhodou a šlo tam o to odplavit zbytky uhlíků a hlavně chladit při záběhu. To, že vydržely málo, souvisí s jejich krutým přetěžováním pak následně v soutěžním provozu, ale daly až o 30% víc výkonu a že se musela kluzná (!) ložiska mazat (ano, dlouhodobě velmi nevhodné) a olej se časem roztahal i na komutátor, to už bylo jedno, to už byl motor vyřazen. To ale není tento případ, tady jde o vyčištění.

Vzduch neodstraní rez vyvinutý na vnitřní straně pláště, jen už uvolněný. Rez postupně se uvolňující vibracemi třeba i do maziva je výborný brusný materiál - to jako odpověď na to, co za svinstvo mám na mysli. Lepší než slova je pak se podívat, co vyteklo a usadilo se. O mazivo tady vůbec nejde a proběhnout to ponořené v benzínu by asi šlo taky, nikdy jsem to nezkoušel, ale některá palivová čerpadla takhle pracují dlouhé roky.
SH

Příspěvek od SH »

micer píše:Za 15 minut ve vodě jsem ještě nikdy nic neviděl zkorodovat. Samozřejmě že se to pak musí usušit, já to třeba proplachuji isopropylalkoholem aby se voda vyhnala třeba z ložisek před mazáním. Ty motory zabíhané ve vodě nekorodovaly ani náhodou a šlo tam o to odplavit zbytky uhlíků a hlavně chladit při záběhu. To, že vydržely málo, souvisí s jejich krutým přetěžováním pak následně v soutěžním provozu, ale daly až o 30% víc výkonu a že se musela kluzná (!) ložiska mazat (ano, dlouhodobě velmi nevhodné) a olej se časem roztahal i na komutátor, to už bylo jedno, to už byl motor vyřazen. To ale není tento případ, tady jde o vyčištění..
za 15 min nic nezrezne... reznout to začne rychle po vytažení.

a hlavně, čemu vadí zbytky uhlíku? Na komutátoru se odstředivou silou neudrží ani náhodou a a jinde nevadi a po záběhu se dají vyfouknout.
Co se týče chlazení, motor při záběhu má do 30°C a to je třeba chladit???
a za 15 min se motor zaběhne? Těžko. To je jen pro dobrý pocit. Zabíhá se hodiny a pak vydrží v soutěžním provozu roky konkurenceschopný. A nemusím řešit mazání, proplachování, sušení,....
micer píše:Vzduch neodstraní rez vyvinutý na vnitřní straně pláště, jen už uvolněný. Rez postupně se uvolňující vibracemi třeba i do maziva je výborný brusný materiál - to jako odpověď na to, co za svinstvo mám na mysli. Lepší než slova je pak se podívat, co vyteklo a usadilo se. O mazivo tady vůbec nejde a proběhnout to ponořené v benzínu by asi šlo taky, nikdy jsem to nezkoušel, ale některá palivová čerpadla takhle pracují dlouhé roky.
A voda tu neuvolněnou rez odstraní? Na jakém principu?
Přema

Příspěvek od Přema »

Ad 900ky:mají kuličková ložiska.Vzhledem k ceně motoru bych neřešil jejich výměnu za nové.(zkusil bych SKF apod.prodejny s ložisky,ev.u autičkářů,ev Milan-Tatka - by sem mohl dát odkaz na prodej malých ložisek-teď ho nemohu najít).
Pokud je Jirko ale chceš ještě zachovat,důkladně je proper-WD je dobré na rozhýbání,ale na vyprání ložisek bude spotřeba velká.Po rozhýbání bych je za protáčení vyplachoval leteckým petrolejem ve stříkačce pod tlakem -je mastnější,než benzín,nafta.(zeptej se na letecké záchrance-musí odkalovat nádrže,takže pár dcl by ti dali)není tak hořlavý a je nevýbušný(klidně si nad otevřenou vaničkou ve větraném prostoru zapálím).A to tak dlouho,dokud z nich teče sajrajt.Nepochopil jsem to ovšem s tím vytažením a nevytažením a odmagnetováním permanentních magnetů,pro jednou by se nic určitě nestalo.Drobná rez,otřepy,prach z uhlíků,to vše dělá s olejem výbornou brusnou směs a bez vytažení a odčištění magnetů to nepůjde.
Po rozhýbání ložisek při běhu "na sucho"zjistíš hned jakou mají vůli a zda je třeba je vyměnit nebo to zvládne ještě vazelina (ideální na dospělé lodě nebo silikonová vazelína-zdá se lepší,viz Ufoun)
Oleštění komutátoru-viz SH,záleží,jestli spáry jsou zanesené-proškrabuji jehlovým pilníkem.Důležité je,zda nezrezivěly přítlačné pružiny uhlíků a zda dostatečně uhlíky na komutátor tlačí,...pokud nejsou hodně oběhané.Pokud ne,nechal bych je jak jsou a vyměnil ev jen ty pružinky-možná by stačilo je malinko natáhnout.Ten záběh pro naše účely mi přijde spíše akademický,....na výplach uhlíkového prachu zase lázeň leteckým petrolejem,destil.vodou,...určitě ne líh,benzín(vysoce hořlavé a vysoce výbušné) nebo obyč. voda-a nechat doběhnout do vyvětrání dosucha.Namazat ovšem po tom bude třeba zase vazelínou.To hvízdání bude nejspíše ložisky,ev jsou ložiska tak rozkvedlaná,že drhne někde rotor.
RES:rozebrání se nevyhneš tak jako tak.Hodně zdaru
ik33

Příspěvek od ik33 »

micer píše:proběhnout to ponořené v benzínu by asi šlo taky, nikdy jsem to nezkoušel,
A určite ani neskúšaj ak Ti je život drahý. Prečo asi modelári používajú na prečerpávanie benzínu výhradne ručné črpadlá. Komutátor = iskrenie = BUM !!!!!!!

Mal som v lietadlách hodne motorov veľkosti 400 aj 600 a po niekoľkých hodinách chodu boli hroty uhlíkov stále ostré. Takže rád by som vedel ako dlho treba motor vo vode zabiehať aby sa niečo viditelne zmenilo. Odhadujem tak dva týždne vkuse :-(
Přema

Příspěvek od Přema »

Tu rez odstraň co nejvíce,otřesy se uvolňuje rezprach a zase máš brusnou směs.
micer

Příspěvek od micer »

Co se týče chlazení, motor při záběhu má do 30°C a to je třeba chladit???
a za 15 min se motor zaběhne? Těžko. To je jen pro dobrý pocit. Zabíhá se hodiny a pak vydrží v soutěžním provozu roky konkurenceschopný. A nemusím řešit mazání, proplachování, sušení,....
Ne, na otáčkách zabíhaný motor jde dost přes 100°C, na 30°C by se musel jen převalovat. A voda se mění i kvůli tomu, aby chladila, nebo je jí potřeba kotel. Motáte dvě věci dohromady, ve vodě se zabíhá třeba hodinu nebo dvě, na vynesení nečistot a utržení toho co se utrhnout dá kapalině proudící uvnitř 15 minut bohatě stačí. Toto téma není o zabíhání, ale oživení/vyčištění zkorodovaného motoru.

Soutěžní motor roky konkurenceschopný? 15 - 20 minut chodu a je po magnetech, když má podat výkon bez ohledu na ostatní věci jako je třeba účinnost! Ale opět, toto nesouvisí s oživením motoru.
A určite ani neskúšaj ak Ti je život drahý. Prečo asi modelári používajú na prečerpávanie benzínu výhradne ručné črpadlá. Komutátor = iskrenie = BUM !!!!!!!
Tohle je naprostý nesmysl a kdyby to tak bylo, bouchaly by některé stroje se spalovacími motory včetně aut a ponorná čerpadla zásobníků na benzin jak na běžícím pásu. Výbušný není benzin, ale benzinové páry, a to ještě ve velmi omezeném rozsahu poměru se vzduchem. Komutátorový motor zcela ponořený do benzínu běží naprosto bezpečně a pokud už nějaká jiskra v kavitační bublině vznikne, jen rozkládá uhlovodíky na nižší. Problém je jinde, ten motor musí mít kostru komutátoru z materiálu, který v benzínu nemění vlastnosti (neměkne, nebobtná, ....). Viděl jsem to používat i jako koupací kapalinu na záběh, ale sám nezkoušel, proč se cachtat v benzínu, když voda na to stačí.

Pokud tomu vyčištění vodou nevěříte, tak si to prostě zkuste.
Přema

Příspěvek od Přema »

Nepodceňoval bych benzín,technický je na tom lépe,co do hořlavosti,ale tolik "nemastí",i po něm vše rádo koroduje,v podstatě jde jen o zábrus uhlíků,aby měly co nejlepší kopírování komutátoru,zcela v jeho rádiusu,...ale prach z nich se stává v poho brusnou pastou pro ložiska.A propos-BBTurba mají pomocnou chladící vrtulku-ventilátor,který prohání vzduch motorem,tudíž i vodu-pozn.ad SH-tudíž vyplachuje motor,...bohužel ložiska pochybuju. Osobně uznávám roli vody,ale destilované.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Zabíhání el. motoru ve vodě doporučuji, funguje to stoprocentně. K el. motoru v benzinu jen tolik .... mám v autě čerpadlo benzinu z nádrže ... jako ostatně dnes každý .... a kupodivu jsem ještě nevyletěl do povětří ...... ale je možné, že můj benzin o tom neví.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Přema

Příspěvek od Přema »

Jestli to nebude použitím nejiskřivého motoru,....nebo:např ve 1203 jsem měl taky čerpadlo(lepší jak 10x ACpumpa),vlastní čerpadlo v nádrži,motor extra,...ev se pro tyto učely používá čerpadlo uvnitř trubky a vinutí vně kolem- SIMCA. Ale to jsme už jinde, mimo téma vlákna.(Admine,klidně mě umaž,nebo přesuň...)
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Přema

Příspěvek od Přema »

Milane díky,BINGOOOOO
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Já jen poznámečku k těm elektrickým palivovým čerpadlům v autech. V čerpadlech jsou klasické komutátorové motory, a doknce přes motor jako takový benzín přímo teče a slouží tak jako chladicí médium.
Odpovědět

Zpět na „Elektronika“