Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Dva motory- jak to bude se šroubama?

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Kouťák

Re: Dva motory- jak to bude se šroubama?

Příspěvek od Kouťák »

Ahoj, mám dotaz, někomu se to bude zdát naprosto triviální ale já se chci poradit. Budu dávat do lodi (160cm dýlka, 32 šířka) dva motory na společný regulátor. Je mi jasné že je naprosto ideální mít pravotočiví i levotočiví šroub. Oba by se měli točit do středu a toho docílím tím že jeden z motorů zapojím obráceně. Mám pravdu nebo se to dělá jinak ? Děkuji Vám za všechny rady a tipy
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Ano, je to tak. U stejnosměrných motorů stačí prohodit ty dva dráty a točí se opačně.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
SH

Příspěvek od SH »

Kouťák píše:... Oba by se měli točit do středu ...
to není pravidlem. I u skutečných lodí se šrouby nekdy točí k sobě a někdy od sebe. A taky se při změně k sobě/od sebe mění chování lodi. Takže to chce vyzkoušet.
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

SH píše:
Kouťák píše:... Oba by se měli točit do středu ...
to není pravidlem. I u skutečných lodí se šrouby nekdy točí k sobě a někdy od sebe. A taky se při změně k sobě/od sebe mění chování lodi. Takže to chce vyzkoušet.
To je pravda. Minulý měsíc jsem jel dvakrát lodí přes La Manche. Jednou se šrouby točili k sobě a podruhé od sebe. Každá s lodí byla z jiné loděnice a měla jiné rozměry. Ta menší loď točila od sebe, ale velká k sobě.
cobra

Příspěvek od cobra »

A co takhle role jednoho a dvou kormidel - jen mne to tak napadlo,nemá i toto možnost v rozhodování zdali se vrtule budou točit směrem k ose lodi či naopak ?? Jen se ptám ! Nechci nikoho nas...:D
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Nováček

Příspěvek od Nováček »

to je hodně dobrá úvaha ja si stavim 1m dlouhý vyloďovací člun a mám tam dva šrouby a jedno kormidlo tak až na to přijdu co je lepši řeknu
kleta5

Příspěvek od kleta5 »

Nováček píše:to je hodně dobrá úvaha ja si stavim 1m dlouhý vyloďovací člun a mám tam dva šrouby a jedno kormidlo tak až na to přijdu co je lepši řeknu
Jedno kormidlo, šrouby se otačeji k sobě.
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

kleta5 píše:
Nováček píše:to je hodně dobrá úvaha ja si stavim 1m dlouhý vyloďovací člun a mám tam dva šrouby a jedno kormidlo tak až na to přijdu co je lepši řeknu
Jedno kormidlo, šrouby se otačeji k sobě.
Nemusia sa otáčať k sebe mám stihač ponoriek vrtule sa otáčajú od seba je tam len jedno kormidlo a loď manévruje bez problémov.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
Jedna poznámka. Jak se mají otáčet, jestli k sobě nebo od sebe je jedno pouze do doby, než chcete couvat. Po sezóně jsem se konečně "dokopal" k tomu, že jsem otočil směr otáčení. No a Přeříz 2 při couvání jede konečně tam, kam chci já. Kdo mě viděl couvat, tak ví o čem mluvím. Jde o to vyzkoušet to tak i onak, každý trup se chová asi jinak. Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

a knowhow je jaké? točíš k sobě nebo odsebe?
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
SH

Příspěvek od SH »

to opravdu záleží na tvaru trupu... přehodit dva šrouby snad nedá tolik práce.... :)
SH

Příspěvek od SH »

Nalim píše:Ahoj
Jedna poznámka. Jak se mají otáčet, jestli k sobě nebo od sebe je jedno pouze do doby, než chcete couvat. Po sezóně jsem se konečně "dokopal" k tomu, že jsem otočil směr otáčení. No a Přeříz 2 při couvání jede konečně tam, kam chci já. Kdo mě viděl couvat, tak ví o čem mluvím. Jde o to vyzkoušet to tak i onak, každý trup se chová asi jinak. Milan
takže nový černý kůň MP2011 ? :)
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

dá....to máte klíč, kleště, blbej přístup do kortovky, moc utažený a dve roky nepovolený, .....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

RomanT píše:dá....to máte klíč, kleště, blbej přístup do kortovky, moc utažený a dve roky nepovolený, .....
Já plánuji spíše prohození celých hřídelí, což mi přijde méně pracné, než povolovat zarezlou matku. Tedy za předpokladu, že lze lehko oddělat spojky a kormidla ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“