Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Armed Launch - Panart

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
stolinda

Re: Armed Launch - Panart

Příspěvek od stolinda »

RE: ŽUT - Když koukám jak staví ostatní, tak se mám ještě co učit. Tohle je můj první model a začal jsem s ním proto, abych si vyzkoušel stavební postup. Mám jediného pomocníka a to malou frézku od Proxxonu, tak mi vše trvá déle. Prostě je to znát, že není strojí vybavení a tak místo, aby si člověk požadovanou míru nařezal, tak ji zarovnávám na frézce. Třeba jako při výrobě vesel. Ale je to koníček a když se to povede, mám z toho radost. Až člun dokončím, chtěl bych se pustit do něčeho většího. Pod postelí už mám zakotvenou HMS Dianu.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Ještě bych přidal jeden postřech ze stavby pojezdových lyžin, kdy v plánech je různé umístění dílu. Jednou přímo ke kraji a pak je odsazen. Já jsem zvolil usazení ke kraji, když jsem se díval na jiné stavby, tak se umístění také různilo. Oko jsem vyrobil z měděného plechu, ze kterého jsem si ustřihl proužek a ten ohnul na požadovaný tvar. Ve stavebnici je měděný pásek o šířce 3 mm a měl byl přijít na dřevěný hranolek 4x4 mm, tak by neseděl přímo do krajů, proto jsem ho udělal o stejné šířce jako hranolek.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Právě jsem dokončil výrobu kormidla. Bylo zapotřebí naohýbat kormidelní páku do tvaru na obrázku.
Obrázek
Nejdříve jsem si na laťce udělal postupné zúžení a protože její tloušťka v prvním ohybu byla o síle 5 mm a šlo mi to špatně ohýbat, tak jsem si vyfrézoval šablonu, do které jsem ve směru šipek kormidení páku postupně ohýbal a ta i sloužila k zafixování při vysychání.
Obrázek
Páku jsem několikrát povařil a pak se mi při ohýbání osvědčilo napařování žehličkou a pomalu ji ohýbat. Na první pokus se to nepodařilo, protože se mi v ohybu vyštípla léta, ale pak už to šlo.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

U kormidla jsem chtěl naznačit jeho dělení na prkna, jak je znázorněno na obrázku na předcházející straně od Petrricka, ale vycházelo to přesně do konce závěsů kormidla, tak jsem od toho upustil. A tady je celkový pohled.
Obrázek
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Ještě přidám pár detailů. Závěsy uchycení kormidla. Nejdříve jsem je chtěl ohnout do pravého úhlu přímo na trupu, ale na zkušebním plechu mi to nešlo a tvar zahnutí byl do obla a nedělal kolmý zlon. Po naměřený délky jsem závěs umístil do 4 mm lišty, kteru jsem upnul do svěráku a závěsy jsem mohl parádně na obou stranách stejně ohnout k čelistem svěráku.
Obrázek
Uchycení pojistného řetězu kormidla.
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Jako závlačky závěsů jsou požity mosazné hřebíčky tl. 0,8 mm. Ve stavebnici jsou slabší, ale při jejich použití měly hřebíčky tendenci se vyvracet pod tíhou kormidla, tak jsem je nahradil silnějšími.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

V plánku je vyobrazena plachta takto.
Obrázek
Měl jsem za to, že lano bylo při obvodu přišité k plachtě, ale podle plánku je v plachtě záložka, ve které je taženo obvodové lano. Nevím jestli je to historicky správně.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Dnes jsem zapracoval na zakončení stěžně. Čtyřhran, ve kterém jsou umístěny rolny pro vytahování ráhna jsem vyrobil ze zimosrázu a zatím je jen posazen na stěžni.
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Tak včera jsem si opět sedl k lodičce a přilepil jsem všechny části, které jsem měl zatím dané bokem, aby se mi při práci nepletly a nepoškodily. Ještě mi chybí přilepit na stěžeň zpevňující lišty a dílko se bude blížit ke konci. Mám v plánu ještě úpravu kladek ze stavebnice, ale uvidím jestli to bude v mé síle. Ale o tom vás budu určitě informovat. Přemýšlel jsem o povrchové úpravě a zatím se kloním k napuštění přírodním olejem a to za tepla, aby došlo k lepšímu vpití do dřeva. Když bude model jen doma, tak to bude určitě dostačujcí ošetření. Napuštění bych chtěl ještě udělat před uvázáním lan. Tak to jsou práce, které mě ještě čekají a tady je pár obázků.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
komodor

Příspěvek od komodor »

Sledujem s obdivom. Cista a solidna praca. Drzim palce.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Trošku jsem laboroval s kladkami a zkoušel jsem jestli v domácích podmínkách jsem schopen nějaké úpravy. Vlevo je můj výtvor a vedle je originál ze stavebnice. Zatím jsem udělal jeden kus, abych věděl jestli má cenu se tím zabývat. Rolny by měly přijít pak očernit.
Obrázek
Obrázek
Tujano

Příspěvek od Tujano »

No jednoznačne je Tvoj výtvor perfektný, vynechaj stavebnicový prvok a pracuj ďalej.
Pracuj, pracuj, radosť príde sama.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Tak po dlouhé odmlce opět začnu pracovat na modelu. Jak jsem zkoušel dříve jsou na řadě kladky. Rolničky kladek jsem u prvního pokusného kusu udělal z mosazi, ale teď váhám jestli nebude lepší je udělat ze dřeva. Proto se ptám, jestli mi někdo z Vás poradí, z čeho byly u skutečné lodi. Díky
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Boudriot uvádí v "74-gun ship" bronz, takže mosaz je asi vpořádku. Já ty mosazné kladničky ponořím do patinovacího roztoku co mám na železné díly a ta mosaz ztratí lesk a zajde, takže vypadá vcelku dobře.
Obrázek
Petr
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Tak po dlouhé spekulaci jak se pustit do výroby kladek a hlavně rolen. Jediné co mám je frézka a zde by se spíše hodil soustruch. Posháněl jsem nějaké radeko a pustil se do výroby. Síla rolny mi vycházela na 1 mm, do kterého se museli vejít dva okraje a drážka pro lano. Měl jsem jedno radeko na vypichování o síle 0,3 mm, ale u něho nebyl podburs, tak mi to vypichovalo "pecky". Vše se vyřešilo upnutím druhého radeka, kterým se vypichovala rovina a to slabší jsem si nechal jen na dělání drážek.

Takhle nějak to vypadalo.
Obrázek

A teď vypíchnout rovinu.
Obrázek

Druhé radeko bylo umístěno ve svěráku tak, že stačilo s mosaznou kulatinou přejet a vypíchnout drážku.
Obrázek

A pak se vrátit sjed dolů a vypíchnout kladku.
Obrázek

A tady je výrobek, který přišel odgrotovat a vyvrtat otvor pro závlačku.
portal/img/gallery/550_1300039712.jpg

A rolna je hotová, dělal jsem 2 růměry a to 4 mm a 5 mm, celkem to bylo 40 kusů.
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Trochu jsem se tady do toho zamotal, škoda, že se nejde vrátit do editace, tak ještě jednou obrázek.
Obrázek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

A pak vše umístit do klady, vycházel jsem z té ze stavebnice, profrézoval do ní 2 drážky a trošku jí polechtal pilníkem, aby měla lepší tvar. Ze stavebnice to byla taková malá krychlička. A takový je výsledek a první kladka.
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ahoj.
Je škoda, že jsi nezbrousil nůž do obloučku - takhle je ten zápich jednak dosti hranatý a taky nevím, jak v něm bude sedět lano.

Radek

P.S.: Se mi to kecá, když mám soustruh. :)
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Bohužel nemám kde to zbrousit a tak jsem byl rád, že jsem sehnal alespoň toto radeko. Jinak vše dělám na chodbičce v panelovém bytě, tudíž na koleně a nemám přístup k strojnímu vybavení.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Zkus se podívat po brusných kotoučcích a válečcích do Dremela/Proxxona. Sice to není diamant, ale pro obtažení nástroje nebo vybroušení spec. tvaru je občas použiju. Dobrým materiálem pro experimentování jsou zlomené (mikro)frézy a vrtáky.

Radek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“