Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Změna smyslu výchylky serva.
Re: Změna smyslu výchylky serva.
Nemáte někdo ponětí, jestli se dá něčim změnit směr otáčení serva? Mimo příslušné funkce na vysílačce. Napadlo mě, otevřít servo, prohodit kontakty u motoru, ale nevím, jestli se to nedá udělat i jinak (nějaká součástka mezi přijímačem a servem?).
nejjednodušší je použít reverz na vysílačce.
Pokud už musíš předrátovat servo (nevidím důvod...), tak je třeba prohodit napájení motorku serva a taky prohodit krajní vývody potenciometru snímajícího polohu. V mnoha servech to půjde velmi obtížně nebo vůbec (motor nebo servo jsou připájeny přímo do plošného spoje a bez zásahu do něj (přeškrabování cestiček) to nepůjde.
Anebo je možno si pořídit modul "servoreverz" což je malá krabička (= trochu elektroniky ve smršťovačce) která reverzuje řídící signál pro servo. Prodává to třeba BEL.
Můj názor je, že pokud o tom nemáš ponětí (pokud bys měl, tak by ses neptal) tak do serva nezasahuj. Použij reverz na vysílačce. Nebo toho BELa.
Pokud už musíš předrátovat servo (nevidím důvod...), tak je třeba prohodit napájení motorku serva a taky prohodit krajní vývody potenciometru snímajícího polohu. V mnoha servech to půjde velmi obtížně nebo vůbec (motor nebo servo jsou připájeny přímo do plošného spoje a bez zásahu do něj (přeškrabování cestiček) to nepůjde.
Anebo je možno si pořídit modul "servoreverz" což je malá krabička (= trochu elektroniky ve smršťovačce) která reverzuje řídící signál pro servo. Prodává to třeba BEL.
Můj názor je, že pokud o tom nemáš ponětí (pokud bys měl, tak by ses neptal) tak do serva nezasahuj. Použij reverz na vysílačce. Nebo toho BELa.
O elektronice mám trochu ponětí, ale nechci se pouštět do "prasáren" (právě to proškrabování destičky a podobně). Revers na vysílačce nemám. Díky za rady, zvážím to.
Upřímně mi je to divný i ta nejobyčejnější vysílačka má reverz. jinak pokud potřebuješ změnit otáčení serva tak mě napadá co zkusit otočit servo v modelu o 180 stupňů. Mě tohle pomohlo.semo píše:O elektronice mám trochu ponětí, ale nechci se pouštět do "prasáren" (právě to proškrabování destičky a podobně). Revers na vysílačce nemám. Díky za rady, zvážím to.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Ještě je potřeba doplnit kolem které osy :-)Nojby píše:[... jinak pokud potřebuješ změnit otáčení serva tak mě napadá co zkusit otočit servo v modelu o 180 stupňů. Mě tohle pomohlo.
"...kolem které osy :-)" .. Dobrá poznámka 
Súvisí to s dôvodom, prečo treba reverz.. Inak dať páku na servo z druhej strany aj bez otáčania servom, tu tuším ešte nebolo spomenuté. Ale je to potrebné aj v prípade otáčania servom okolo niektorých osí..
Inak staré analogové vysielače mali "reverz" tiež, potenciometre kniplov boli na 3 drátovom konektore a stačilo ho vo vysielači otočiť.
Pre otočenie preletovaním vnútri serva, je podľa mňa podstatné, aké je to servo veľké. Na mikroservá neradím ani myslieť, ale štandardy sú väčšinou dobre prístupné a zvládne to každý. Ak je motor letovaný priamo na elektroniku, stačí ho otočiť o 180 stupňov, tým sa prehodia vývody a pobeží opačne, a potenciometer je väčšinou na drátikoch.
Súvisí to s dôvodom, prečo treba reverz.. Inak dať páku na servo z druhej strany aj bez otáčania servom, tu tuším ešte nebolo spomenuté. Ale je to potrebné aj v prípade otáčania servom okolo niektorých osí..
Inak staré analogové vysielače mali "reverz" tiež, potenciometre kniplov boli na 3 drátovom konektore a stačilo ho vo vysielači otočiť.
Pre otočenie preletovaním vnútri serva, je podľa mňa podstatné, aké je to servo veľké. Na mikroservá neradím ani myslieť, ale štandardy sú väčšinou dobre prístupné a zvládne to každý. Ak je motor letovaný priamo na elektroniku, stačí ho otočiť o 180 stupňov, tým sa prehodia vývody a pobeží opačne, a potenciometer je väčšinou na drátikoch.
Mám vysílačku Hitec-Flash (ale nevím teď jestli to je Flash 4 nebo 5). Je taková jednoduchá, ale zkusím se ještě podívat, jestli tam náhodou revers neni. V modelu bohužel neni moc místa na otočení serva, musel bych ho položit, ale bylo by pak těžký ho uchytit. Je to moje vlastní konstrukce, tak občas narážím na takovýhle drobnosti :-).
Edo tak to je snad pochopitelné ne ? Doufám ž elidé jsou inteligentní...Eda píše:Ještě je potřeba doplnit kolem které osy :-)Nojby píše:[... jinak pokud potřebuješ změnit otáčení serva tak mě napadá co zkusit otočit servo v modelu o 180 stupňů. Mě tohle pomohlo.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Asi nejsem lidé :-)
Úplně se vidím, v nějaké slabé chvilce... :-)
Úplně se vidím, v nějaké slabé chvilce... :-)
Flash má reverzy i některé základní mixy.semo píše:Mám vysílačku Hitec-Flash (ale nevím teď jestli to je Flash 4 nebo 5). Je taková jednoduchá, ale zkusím se ještě podívat, jestli tam náhodou revers neni. V modelu bohužel neni moc místa na otočení serva, musel bych ho položit, ale bylo by pak těžký ho uchytit. Je to moje vlastní konstrukce, tak občas narážím na takovýhle drobnosti :-).
Jo, stydím se (ba ne kecám
). Podíval sem se do návodu a je to tam. Myslel sem, že to je záležitost novějších přístrojů. Takže asi vyřešeno. Dík!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek