Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Změna smyslu výchylky serva.

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
semo

Re: Změna smyslu výchylky serva.

Příspěvek od semo »

Nemáte někdo ponětí, jestli se dá něčim změnit směr otáčení serva? Mimo příslušné funkce na vysílačce. Napadlo mě, otevřít servo, prohodit kontakty u motoru, ale nevím, jestli se to nedá udělat i jinak (nějaká součástka mezi přijímačem a servem?).
SH

Příspěvek od SH »

nejjednodušší je použít reverz na vysílačce.

Pokud už musíš předrátovat servo (nevidím důvod...), tak je třeba prohodit napájení motorku serva a taky prohodit krajní vývody potenciometru snímajícího polohu. V mnoha servech to půjde velmi obtížně nebo vůbec (motor nebo servo jsou připájeny přímo do plošného spoje a bez zásahu do něj (přeškrabování cestiček) to nepůjde.

Anebo je možno si pořídit modul "servoreverz" což je malá krabička (= trochu elektroniky ve smršťovačce) která reverzuje řídící signál pro servo. Prodává to třeba BEL.

Můj názor je, že pokud o tom nemáš ponětí (pokud bys měl, tak by ses neptal) tak do serva nezasahuj. Použij reverz na vysílačce. Nebo toho BELa.
semo

Příspěvek od semo »

O elektronice mám trochu ponětí, ale nechci se pouštět do "prasáren" (právě to proškrabování destičky a podobně). Revers na vysílačce nemám. Díky za rady, zvážím to.
ESN

Příspěvek od ESN »

semo píše:O elektronice mám trochu ponětí, ale nechci se pouštět do "prasáren" (právě to proškrabování destičky a podobně). Revers na vysílačce nemám. Díky za rady, zvážím to.
Upřímně mi je to divný i ta nejobyčejnější vysílačka má reverz. jinak pokud potřebuješ změnit otáčení serva tak mě napadá co zkusit otočit servo v modelu o 180 stupňů. Mě tohle pomohlo.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Eda

Příspěvek od Eda »

Nojby píše:[... jinak pokud potřebuješ změnit otáčení serva tak mě napadá co zkusit otočit servo v modelu o 180 stupňů. Mě tohle pomohlo.
Ještě je potřeba doplnit kolem které osy :-)
coro

Příspěvek od coro »

"...kolem které osy :-)" .. Dobrá poznámka :)
Súvisí to s dôvodom, prečo treba reverz.. Inak dať páku na servo z druhej strany aj bez otáčania servom, tu tuším ešte nebolo spomenuté. Ale je to potrebné aj v prípade otáčania servom okolo niektorých osí..

Inak staré analogové vysielače mali "reverz" tiež, potenciometre kniplov boli na 3 drátovom konektore a stačilo ho vo vysielači otočiť.
Pre otočenie preletovaním vnútri serva, je podľa mňa podstatné, aké je to servo veľké. Na mikroservá neradím ani myslieť, ale štandardy sú väčšinou dobre prístupné a zvládne to každý. Ak je motor letovaný priamo na elektroniku, stačí ho otočiť o 180 stupňov, tým sa prehodia vývody a pobeží opačne, a potenciometer je väčšinou na drátikoch.
semo

Příspěvek od semo »

Mám vysílačku Hitec-Flash (ale nevím teď jestli to je Flash 4 nebo 5). Je taková jednoduchá, ale zkusím se ještě podívat, jestli tam náhodou revers neni. V modelu bohužel neni moc místa na otočení serva, musel bych ho položit, ale bylo by pak těžký ho uchytit. Je to moje vlastní konstrukce, tak občas narážím na takovýhle drobnosti :-).
PeterP

Příspěvek od PeterP »

http://www.vinklarek.cz/NavodFlash1.htm

Prečítaj si návod. Reverzáciu serv má aj 4 aj 5 ... :rolleyes:
PeterP
ESN

Příspěvek od ESN »

Eda píše:
Nojby píše:[... jinak pokud potřebuješ změnit otáčení serva tak mě napadá co zkusit otočit servo v modelu o 180 stupňů. Mě tohle pomohlo.
Ještě je potřeba doplnit kolem které osy :-)
Edo tak to je snad pochopitelné ne ? Doufám ž elidé jsou inteligentní...
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Eda

Příspěvek od Eda »

Asi nejsem lidé :-)
Úplně se vidím, v nějaké slabé chvilce... :-)
SH

Příspěvek od SH »

semo píše:Mám vysílačku Hitec-Flash (ale nevím teď jestli to je Flash 4 nebo 5). Je taková jednoduchá, ale zkusím se ještě podívat, jestli tam náhodou revers neni. V modelu bohužel neni moc místa na otočení serva, musel bych ho položit, ale bylo by pak těžký ho uchytit. Je to moje vlastní konstrukce, tak občas narážím na takovýhle drobnosti :-).
Flash má reverzy i některé základní mixy.
semo

Příspěvek od semo »

Jo, stydím se (ba ne kecám :) ). Podíval sem se do návodu a je to tam. Myslel sem, že to je záležitost novějších přístrojů. Takže asi vyřešeno. Dík!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“