Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Springer Class - tlačné remorkéry
Re: Springer Class - tlačné remorkéry
Vím, že do dýzy je potřeba větší šroub. Chtěl jsem tam pak dát 55mm od Robe (myslím že jsem někde takový šroub viděl) nebo kovový 4list Raboesh, ale to se obávám, že bybyl ještě těžší list a motor by ho už asi neutočil...
Teď jsem ale neměl jiný šroub po ruce na vyzkoušení...
Teď jsem ale neměl jiný šroub po ruce na vyzkoušení...
používám šrouby Raboesh, ať už 40mm tak 50mm... jsou velmi dobré...

NeJaToD team
Raboesch jsou velice dobré šrouby. Bohužel patří k těm dražsím. Sám dělám napřed testy s plastovýma a až najdu vhodný průměr a loď se chová jak potřebuju tak kupuju holanďana.ivvo píše:používám šrouby Raboesh, ať už 40mm tak 50mm... jsou velmi dobré...
Tak jenom dovětek k mému předchozímu příspěvku o krátké výdrži baterie s motorem Speed 600/7,2:
Po několika hodinách pročítání dalších vláken tady i jinde, studování technických paremtrů motorů a akumulátoru výsledek bohužel přesně odpovídá!
Speed 600/7,2 si bere při zátěži cca 12A, baterie Pb 4Ah má při odběru 3C reálnou kapacitu cca 50-60% nominální hodnot, tj. cca 2Ah, při odběru 12A to vychází na výdrž 1/6 hod a to je těch cca 9 minut....
Kdyby tak člověk raději nejdříve studoval technické parametry a pak teprve nakupoval díly a montoval je do lodě...
Omlouvám se za trochu OT, ale ať je výsledek mého "snažení" u původního dotazu...
Po několika hodinách pročítání dalších vláken tady i jinde, studování technických paremtrů motorů a akumulátoru výsledek bohužel přesně odpovídá!
Speed 600/7,2 si bere při zátěži cca 12A, baterie Pb 4Ah má při odběru 3C reálnou kapacitu cca 50-60% nominální hodnot, tj. cca 2Ah, při odběru 12A to vychází na výdrž 1/6 hod a to je těch cca 9 minut....
Kdyby tak člověk raději nejdříve studoval technické parametry a pak teprve nakupoval díly a montoval je do lodě...
Omlouvám se za trochu OT, ale ať je výsledek mého "snažení" u původního dotazu...
jaroj píše:Zkus u nich (http://www.megamotor.cz/) hledat Igarashi 3657-030 nebo 3657-050 (nejde sem dát link, neb to maj debilně javascriptem).
Rozměrově je to stejné, jako šestistovka, tak ani lože nebudeš muset měnit.
Pro Tvůj šroub Graupner 50mm (katal.č. 2308.50) by při 6ti voltech měl motor 3657-050 odebírat sladkých 0,75A.
To by mě také zajímalo, jestli má někdo reálné zkušenosti s těmi motoro Irigashi. Ten výkon se mi zdá také malý....
Jaroj: Ty je máš v něčem namontované?
Jo, ale ještě to nejelo.rannovak píše:To by mě také zajímalo, jestli má někdo reálné zkušenosti s těmi motoro Irigashi. Ten výkon se mi zdá také malý....
Zachovejte paniku :-)
Poznatek z praxe - mám ve springrovi motor Igarashi SP3657-030FC-3P na přímo už asi 2 roky, jezdím s ním TT (lehký TT i tlačné) a jsem spokojen (nakonec výsledky hovoří za vše :-) ). Nejdřív jsem jezdil s ponorkovým 5listem od Graupnera (40mm), který nebyl špatný (obzvlášť při pomalé jízdě a i při couvání) a skončil jsem s 3listem od Robbe (40mm), který také slušně couvá. Proud na max. rychlost dopředu 6A, na zpátečku 5,8A (měřeno staticky). Mám v lodi 2x 6V Pb 4,5A spojeny paralelně, což je 9A (reálných tak max. 6A). V této konfiguraci jezdí na max. celou hodinu a nemá problém s taháním nebo tlačením těžké vany. Při jízdě v TT se zátěží nad motorem zapínám ventilátorek z PC a motor je pak vlažný. Když zapomenu, tak je horký, ale prst se na něm dá udržet. Takže tento motor doporučuji jako velice vhodný.
Jinak šrouby od Raboeschu mám v jiné lodi a mohu potvrdit, že jsou velice kvalitní. Asi bych ho pořídil i do springra, ale když on ten robbácký plasťák je stále funkční .....
Jinak šrouby od Raboeschu mám v jiné lodi a mohu potvrdit, že jsou velice kvalitní. Asi bych ho pořídil i do springra, ale když on ten robbácký plasťák je stále funkční .....
i ja mam stejný motor a stejnej lyst a sem teže spokojenej
jezdim s tim stejne souteže jak Liberk takže výskledky i u mne hovoři za sve :-) ale tedka dost žertu jezdime stejne kategorie sestejnejma lodema a stejným konfiguračnim pohonem a myslim si že neni problem ani bejt nemuže ten motor jevelmi dobrej !
jezdim s tim stejne souteže jak Liberk takže výskledky i u mne hovoři za sve :-) ale tedka dost žertu jezdime stejne kategorie sestejnejma lodema a stejným konfiguračnim pohonem a myslim si že neni problem ani bejt nemuže ten motor jevelmi dobrej !
footy, Challenger, Springer - Sofia, Ruský dělový člun, hrouda laminátu :-)
... a teď kapku z jiné strany.. ať to není tak jednotvárné..... doporučím ti svou variantu a také odzkoušenou (viz springer barracuda.. nemá problém tahat velký vlek).. a to z důvodů, že máš docela vcelkou dýzu (barracuda má 50mm) bež do převodovky první zkušenosti jsem získával na johnsonu (ekvivalent 6-ti stovky) s převodovkou 1:1,75 nyni mám uvedený speed s převodovkou 1:asi 2,33... vzhledem k tomu, že ti klesnou otáčky doporučuji těžký šroub (u mě vlastní výroba).. pravda je také,že to také krmím cadmiama 7,2 V.. což u tvých 6V může dělat, že motor není v optimálních otáčkách málo se chladí a výkon zbytečně protopí.... (také musím při velké zátěži chladit... používám dva chladiče a to pasivní a počítačový ventilátor... zprvu bych ti doporučil udělej si pasivní chladič z masivního měděného plechu sca 0,75 - 1mm tj prstenec na který připájíš lopatky.... měď je na odvod tepla úplně fantastická.... tedy mimo diamantu
)
... ať se dílo daří hoy.... cab
... ať se dílo daří hoy.... cab
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Cabadaj: Ono je to trochu jinak. Já pohon do springera "testoval" v trupu jiného remorkéru, který je vybaven dýzou o vnitřním průměru cca 55mm (55mm šroub už se do ní ale nevejde). Springer byl plánován bez dýzy se 40mm vrtulí a motorem 600/7,2 aby se vešel do třídy ECO. Nakonec jsem to pořešil tak, že jsem sehnal motor S600/7,2 Eco (ot. na prázdno 11.000 a odběr do 7A - takže je téměř schodný s motorem Igarashi 3657-030FC-3P) a použiji šroub Robbe 40mm...
Při zkoušce s 50mm šroubem Graupner se sice také hřeje, ale není to nic tragického. Pouze ten Graupner je příliš lehký a tak loď nemá takový tah.
Teď ještě aby byl čas obě lodě dokončit do Mostu....
Při zkoušce s 50mm šroubem Graupner se sice také hřeje, ale není to nic tragického. Pouze ten Graupner je příliš lehký a tak loď nemá takový tah.
Teď ještě aby byl čas obě lodě dokončit do Mostu....
jj jasně jen zkoušej a budeš zkušenější....
jen jsem ti navrhoval sestavu se kterou já mám sca tři roky nějakou či jen tu nejlepší zkušenost...... jen tak úplně mimochodem moje 6-ti stovka na 8,4V nějaké BB.. s vlastním ventilátorem si při zátěži papne tak 13 A a při rozjezdu v zátěži to vyskakuje na nějakých sca 18 A... jinak na volnoběh nemá víc jak 3-4 A ... to jen tak pro dokreslení jak to fumguje při TT
přijeď do mostu kde barracudu uvidíš.... hoy
přijeď do mostu kde barracudu uvidíš.... hoy
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Ahoj
Tak aby byla také nějaká zpětná vazba, tak moje "zkušenosti" po soutěži v Mostě:
Springer poháněný motorem Igarashi 3657-030FC-3P a vrtulí Robbe 3-list 40mm (bez dýzy). Výkon více než dostatečný (několikrát se mě tam lidé ptali zda tam nemám náhodou stříďák!
). Spotřeba na jednu soutěžní jízdu okolo 1A !!! Napájeno 2x 6V/4,5Ah olovem. Ještě zvetšit kormidlo a hlavně nějak upravit loď aby se dala ovládat při couvání a myslím že to bude v pohodě.
Zkušenosti z jednoho závodu k nezaplacení. Rozhodně lepší než 1000 přečtěných článků nebo příspěvků.
Takže budu ladit a snad to na příští soutěži bude ještě lepší...
Radek
Tak aby byla také nějaká zpětná vazba, tak moje "zkušenosti" po soutěži v Mostě:
Springer poháněný motorem Igarashi 3657-030FC-3P a vrtulí Robbe 3-list 40mm (bez dýzy). Výkon více než dostatečný (několikrát se mě tam lidé ptali zda tam nemám náhodou stříďák!
Zkušenosti z jednoho závodu k nezaplacení. Rozhodně lepší než 1000 přečtěných článků nebo příspěvků.
Radek
ja mam na sáře ( byla v Mostě ) 2 x 600 graupner ale eco a ty toči mene nez speed . 40 šrouby a baterka 6V Pb a vykonove to je to super a spotřeba nula nula nicranovak píše:Ahoj
Springer poháněný motorem Igarashi 3657-030FC-3P a vrtulí Robbe 3-list 40mm (bez dýzy). Výkon více než dostatečný (několikrát se mě tam lidé ptali zda tam nemám náhodou stříďák!). Spotřeba na jednu soutěžní jízdu okolo 1A !!! Napájeno 2x 6V/4,5Ah olovem. Ještě zvetšit kormidlo a hlavně nějak upravit loď aby se dala ovládat při couvání a myslím že to bude v pohodě.
Radek
Já mám ten S600/7,2 Eco na klasickém remorkéru (Dickie - také byl v Mostě - tým Jihočeská plavební spol.) a také si bral 0,6 - 0,9A na jednu jízdu a to jel v lehkém jako tažný. Šroub 50mm 3L Graupner v dýze... S oběma pohony naprostá spokojenost. Graupner má navíc zabudovaný ventilátor v motoru oproti Igarashi, ikdyž je pravda že se Graupner na plný plyn víc hřeje (ale má větší vrtuli...) 
Tak to konečně jelo a to v Mostě (remoš Fenlander).jaroj píše:Jo, ale ještě to nejelo.rannovak píše:To by mě také zajímalo, jestli má někdo reálné zkušenosti s těmi motoro Irigashi. Ten výkon se mi zdá také malý....
Namontované jsou tam dva (šroub Graupner pr. 45mm) plus ještě MIG400/7,2V na příčňák. Spotřebu nevím, neb jsem to neměl zatím čím změřít, ale olovo 12V-2,3Ah vydrželo bez problémů na dvě jízdy pro přední remoš v lehkém TT.
Jelo, spokojenost ... no uf.
Zajímalo by mě, zda někomu jednošroubový Springer (bez dýzy) couvá podle představ.ranovak píše:...
Ještě zvetšit kormidlo a hlavně nějak upravit loď aby se dala ovládat při couvání a myslím že to bude v pohodě.
...
Osobně to považuju za velmi obtížný problém. (rozuměj: neumím to
Radek
mě couvá dobře, 40 modela, ale jen solo........obyč kormidlo 5x5 polovyvážené......jede kam chci ale jen při větší rychlosti .
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
problemy s couvanim byly hlavni duvod proc jsem sveho springera predelal z 1 sroubu bez dyzy na 2 srouby s dyzami...
kdyz jsem jel solo (bez vleku) tak zatacel pri couvani skoro na miste, ale jak jsem uvazal vlek (jezdim vzadu) tak na kormidlo prestal reagovat a couval jen rovne dozadu... koukal jsem na anglicke stranky kde springery pro TT vybavuji jeste 2 pomocnymi kormidly pred sroubem, ktere pomahaji prave pri couvani...
nyni v braniku jsem se 2 srouby otocil na miste i vanu pro tlacaky...
kdyz jsem jel solo (bez vleku) tak zatacel pri couvani skoro na miste, ale jak jsem uvazal vlek (jezdim vzadu) tak na kormidlo prestal reagovat a couval jen rovne dozadu... koukal jsem na anglicke stranky kde springery pro TT vybavuji jeste 2 pomocnymi kormidly pred sroubem, ktere pomahaji prave pri couvani...
nyni v braniku jsem se 2 srouby otocil na miste i vanu pro tlacaky...

NeJaToD team
Ivvo: Na tuhle fotku jsem už také koukal hned v neděli doma. Mám ji také staženou a teď přemýšlím jak to udělat any se to tam vešlo...
Ty máš na tom dvoušroubém při couvání protitahy, že se otočí na místě i s vanou?
Jaroj: Ten Fenlander byl pěkný! Akorát mě překvapilo jak jde při vyšší rychlosti přídí pod vodu
Kartonist, RomanT: Mě zas dobře couvá springer rovně dozadu jen s vanou, ale neraguje na kormidlo. Bez vany na kormidlo také neraguje a začně se jen točit po zpátku na místě (asi vlivem reakčního momentu vrtule...). Do předu manévruje velice dobře, ikdyž také kormidlo asi ještě zvětším (teď tam je MP-Jet 50x32mm)
Ty máš na tom dvoušroubém při couvání protitahy, že se otočí na místě i s vanou?
Jaroj: Ten Fenlander byl pěkný! Akorát mě překvapilo jak jde při vyšší rychlosti přídí pod vodu
Kartonist, RomanT: Mě zas dobře couvá springer rovně dozadu jen s vanou, ale neraguje na kormidlo. Bez vany na kormidlo také neraguje a začně se jen točit po zpátku na místě (asi vlivem reakčního momentu vrtule...). Do předu manévruje velice dobře, ikdyž také kormidlo asi ještě zvětším (teď tam je MP-Jet 50x32mm)
Mě to taky překvapilo, ještě bude třeba dovažovat. Byl prvně na vodě až v Mostě, doma ve vaně tohle prostě neotestuješ.ranovak píše:....
...
Když už tu řešíte couvání, tak nemít příčňák, tak ta moje potvora při couvání také nejde moc řídit :-) .
Někde jsem tu četl, že i směr otáčení dvou šroubů (k sobě/od sebe) ovlivňuje manévrovatelnost vzad, zkusím to otočit a uvidí se.
Krom toho jsem nebyl spokojen s tahem vzad. Budu muset ještě laborovat se šroubama.
ja lod standartne ridim jen otocnymi dyzami a to i pri couvani... pri jizde s vanou pro lehky TT nebyl pri couvani problem drzet zvoleny smer (vcetne zataceni do stran). Pokud potrebuji otocit na mensi plose mohu na radiu zapnout protitahy. U nich je jedno jestli stojim, jedu do predu nebo dozadu, proste otoci lod vicemene na miste...ranovak píše:Ivvo: Na tuhle fotku jsem už také koukal hned v neděli doma. Mám ji také staženou a teď přemýšlím jak to udělat any se to tam vešlo...
kdyz jsem manevroval s tlacnou vanou tak jsem opet ridil jen otocnymi dyzami ale v urcitych situacich, kde nebylo dost mista na oblouk jsem pouzil protitahy a dotocil jsem se na miste...

NeJaToD team
Můj couvá celkem dobře. Akorát to umí jen rovně a doprava, ovšem Ante v Mostě vymyslel couvání doleva...kartonist píše:Zajímalo by mě, zda někomu jednošroubový Springer (bez dýzy) couvá podle představ.
Osobně to považuju za velmi obtížný problém. (rozuměj: neumím to)
Radek
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- chesburger
Zdravím,
Vážení přátelé a kamarádi

I já patřím mezi vás kterým Springoš nechce při couvání ztáčet. Taky mě to stálo v Mostě pěkných pár bodků na víc.
Protože jsem se rozhodl ho osadit 2 šrouby táži se Vás tímto na váš názor, jestli je možné ty 2 motory vtěsnat do toho drobka, nebo jestli by nebylo rozumnější udělat nového a toho rozšířit o 10 cm aby bylo dost místa na HW.
Dále bych potřeboval docela po lopaticky vysvětlit, jak se to vlastně nastavuje aby fungovaly ty protitahy. Myslím tím na vyslači.
Děkuji všem za ady a porady a věřím, že se něco vymyslí.
.)
.)
Vážení přátelé a kamarádi
I já patřím mezi vás kterým Springoš nechce při couvání ztáčet. Taky mě to stálo v Mostě pěkných pár bodků na víc.
Protože jsem se rozhodl ho osadit 2 šrouby táži se Vás tímto na váš názor, jestli je možné ty 2 motory vtěsnat do toho drobka, nebo jestli by nebylo rozumnější udělat nového a toho rozšířit o 10 cm aby bylo dost místa na HW.
Dále bych potřeboval docela po lopaticky vysvětlit, jak se to vlastně nastavuje aby fungovaly ty protitahy. Myslím tím na vyslači.
Děkuji všem za ady a porady a věřím, že se něco vymyslí.
Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř
:
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek