Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

flauta "Derfflinger" 1:48

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
petrricek

Re: flauta "Derfflinger" 1:48

Příspěvek od petrricek »

Kus ebenu jsem koupil v Brně u bývalé fy Soukup dýhy - dnes http://www.dyhy.cz/index.php, jinak jsem nějaké odřezky dostal od kolegy modeláře. Zimostráz jsem nějaký vyřezal přímo z keře, ale chci si koupit ten francouzský, co nabízí pan Celý na http://www.drevorezba.cz/ . 1.500.- za 4,5kg výběrového materiálu se dá dát a myslím si, že to ani nebudu schopen do konce života zpracovat. Na ozdoby lodí toho zas až tak moc nepadne.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Stavba úspěšně pokračuje - dokončil jsem příď:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Petr
Pavel_Z

Příspěvek od Pavel_Z »

Ahoj,
musím se přidat, opravdu nádherná práce.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Kormidlo, nášlapné stupně, kovová oka pro lanoví na bocích a "DeadEyes".
ObrázekObrázekObrázek
Petr
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Čistá práce jako vždy.
Chci se zeptat na kování kormidla. Na mnoha plánech (nějak jsem byl přesvědčen, že na všech) se železa na trupu směrem dolů (ke kýlu) postupně prodlužují tak, jak se směrem dolů rozšiřuje tzv. deathwood. U flauty je to jinak?

Radek
petrricek

Příspěvek od petrricek »

To prodloužení tam je, i když se to na fotce nezdá, jsou to jenom tři milimetry navíc.
Petr
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Dík. A v té dírce v listu kormidla předpokládám bude příčná tyč nebo oka na zádržné řetězy...

Radek
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Ahoj, mě by zajímalo, jak a z čeho jsi dělal to kování na kormidlo a kování pro panenky (deadeyes), když děláš a stavíš jen dle plánu. Měl jsi na to nějaký zlepšovák???
Jirka
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Omlouvám se, že píšu až teď, ale byl jsem na chalupě a tam zatím vede akorát proud. Takže v otvoru v kormidle bude zádržné lano. Závěsy kormidla jsou z měděného plechu 0,2mm, čepy z měděného drátu, pájeno stříbrem a nakonec poměděno a patinováno. A kování pro Deadeyes je z mosazného drátu 0,6mm, spoje pájeny stříbrem a také poměděno v lázni a patina.
ObrázekObrázek
Petr
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Zdárně jsem dokončil veškeré části na trupu lodi a vyrobil stěžně. Začínám stáčet lana a vyrábět kladky.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Petr
kralik1111

Příspěvek od kralik1111 »

opravdu neuvěřitelná práce moc pěkný
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Ahoj,
Nádherná práce. Mohl by jsi zveřejnit fota zařízení, na němž stáčíš lana?
Dík, Radek
Naposledy upravil(a) BRadek dne sob říj 10, 2009 13:32, celkem upraveno 1 x.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Na stáčení lan jsem si vyrobil celkem jednoduché zařízení ze zbytků Merkura a vrtačky za tři stovky. Ozubená kola jsem si objednal na netu. Vrtačka má pravý i levý chod a tak se dají stáčet všechna lana. Protože jak je známo například lana provazových žebřů na levoboku byla stáčena vlevo a na pravoboku doprava.
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Lana stáčím buď ze dvou, nebo tří pramenů. Druhý konec stáčeného lana držím v ruce a postupně pootáčím do protisměru tak, aby se lano stáčelo pravidelně. Dal by se na to taky vyrobit vozíček i s motorkem, ale na těch pár lan co potřebuji na loď se mě s tím zatím nechtělo dělat. Ve finále než lano odstřihnu ho ještě převoskuju včelím voskem a je hotovo.
Petr
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Jestli motáš zvlášť pravá a levá lana na "žebříky", tak máš můj velký obdiv. (Já použil lano ze stavebnice a nanejvýš kolem oka udělal opletení tenkou nití.)

O lanu ze dvou pramenů slyším prvně - používala se ze tří nebo čtyř, ne?

Vozík na druhý konec ropewalku stojí za to vyrobit. Motorek nepotřebuješ, stačí volně protáčecí hák. Já tam mám destičku s hákem chycenou ve svěráčku. Nemělo by to příliš ujíždět, ale spíš naopak nechat se smýkat zkracujícím se lanem. A hák se začne sám protáčet právě ve správné době. Když mu pomáhám dřív, lano nemá vnitřní pětí a rozplétá se.

Radek
petrricek

Příspěvek od petrricek »

asně, lana se stáčela ze tří a více, jenže Kordonet je ve všech sílách točený pouze doprava a tak je občas potřeba mít základní lana točená doleva aby ve výsledku bylo lano pravotočivé. A tak pro dosažení požadované síly občas stočím pouze dvě nitě a ty pak použiji na stočení lana pravého. To stáčení je vlastně na střídačku - pravotočivé nitě stáčíš doprava a vznikne levotočivé lano - to pak použiješ dál, točíš doleva a ze tří těchto vznikne pravotočivé - viz obrázek.
Obrázek
Petr
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Prosímtě,
z jakých průměrů (číselných označení) cordanetu vycházíš, a jak vlastě mněříš tloušťku lan. Posuvným mněřítkem to nejde.
Radek
petrricek

Příspěvek od petrricek »

To měření je problematické. Já jsem si jednotlivé síly napřed převoskoval a pak jsem je opatrně změřil šuplerou v několika místech a zvolil jsem vždycky střední míru a z toho vycházím při výběru podle tabulky pro jednotlivá lana.
Petr
Admirál

Příspěvek od Admirál »

A z čeho to stáčíš. jaké nítě, nejlépe zančku. Někdo kupuje specialní lana v prodejnách, ale někde se tu psalo že je kupuje v švadlence. Ale v švadlence mají spoustu druhu.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ve Švadlence "Kordonet". Včera jsem taky nakoupil.

Zkoušel jsi stáčet lano rovnou ze šesti pramenů? Tedy tři páry? Já jednou, ale nic moc, šmodrchalo se to, bylo obtížné udržet na nich stejné napětí, i když to byla vlastně jedna smyčka vedená třikrát tam-a-zpět.

Radek
petrricek

Příspěvek od petrricek »

To jsem zkoušel, ale špatný. Musí se opravdu dodržet postup - napřed si stočit slabší a potom ty stočené dohromady. Uvažoval jsem, že vyzkouším přidat ještě další ozubená kola na čyři nebo pět, jestli by to šlo. Asi ano, protože jsem viděl fotku takového zařízení někde na netu. Ale na to si musím nechat poslat další kola.
Ještě poznámka - při koupi Kordonetu je dobré koupit od každé síly dvě klubíčka, v drogerii koupit "Duhu" tmavě hnědou a jednu sadu klubíček si obarvit na hnědo pro vázání pevného lanoví.
Petr
pama

Příspěvek od pama »

BRadek píše:Prosímtě,
z jakých průměrů (číselných označení) cordanetu vycházíš, a jak vlastě mněříš tloušťku lan. Posuvným mněřítkem to nejde.
Radek
Ahoj,
tak k tem kordonetkam tady jsou uvedeny i prumery http://www.stoklasa.cz/prize-kordonet-x2s01364. Jinak prumer se da merit tak, ze si vyznacis na nejake kulatine vzdalenosti napr. po cm a pak namotavam zavity mereneho lana jeden vedle druheho a podle toho kolik se jich vejde na urcitou vzdalenost, tak si spocitas prumer (omotana delka v mm / pocet zavitu = prumer v mm). Napr kdyz se ti na 20 cm vejde 12 zavitu, tak mas lanko o prumeru cca 1.66mm.
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím,
podobný přípravek z Merkuru na splétání lan mám také, ale bez vozíku s vodítkem proti předčasnému spletení.Vodítko jede po sestavě samo.Zajímá mě hlavně, jak máš vyřešen druhý konec, který musí být velmi lehce otáčivý.Díky.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

petrricek psal, že druhý konec drží v ruce.
Já mám kus desky s vsazeným ložiskem a volně protáčivým háčkem. Celé to ve svěráčku, který při stáčení (a zkracování lana) klouže po podlaze.

Radek
Žut

Příspěvek od Žut »

Já používám válcový aku šroubovák s uchyceným háčkem a upevněným na dřevěné podložce, která pak také klouže po podlaze.Je to "havarijní" řešení, ale marně se znažím sestrojit otáčivé uchycení s minimálním třením.Hlavně u točení tenkých "lan"musí být tření skoro nulové.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Zdárně dokončuji pevné lanoví:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Petr
Odpovědět

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“