Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
flauta "Derfflinger" 1:48
Re: flauta "Derfflinger" 1:48
Další model , který začínám stavět, je flauta "Derfflinger", postavená v roce 1675. Je zajímavá hlavně rozdílnou konstrukcí. Oproti lodím s plochým spodním zrcadlem mají flauty kulatou záď a velmi úzké horní zrcadlo a také bachratější trup.
Jako počátek stavby těchto lodí se uvádí rok 1595. V Německu byla první flauta postavena v roce 1618 v Lübecku a poslední v roce 1780.
Stavím pouze podle plánů, které byly jako příloha v německé knize "Risse von Schiffen des 16.und 17.Jahrhunderts".
http://www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger8.jpg
žebroví jsem vyřezal z 8mm překližky,
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger6.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger4.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger7.jpg
první plaňkování z lipových lišt,
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger1.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger2.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger3.jpg
druhé plaňkování z třešně.
Jako počátek stavby těchto lodí se uvádí rok 1595. V Německu byla první flauta postavena v roce 1618 v Lübecku a poslední v roce 1780.
Stavím pouze podle plánů, které byly jako příloha v německé knize "Risse von Schiffen des 16.und 17.Jahrhunderts".
http://www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger8.jpg
žebroví jsem vyřezal z 8mm překližky,
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger6.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger4.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger7.jpg
první plaňkování z lipových lišt,
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger1.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger2.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger3.jpg
druhé plaňkování z třešně.
Ještě se vrátím k prvnímu plaňkování. Vymyslel jsem, že lípou oplaňkuji pouze spodní část trupu od kýlu po první otěrovou lištu a dál už budu pokračovat jen druhým plaňkováním. Doplnil jsem ještě další žebra do širokých mezer tak, aby rozestupy byly pravidelné.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger25.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger29.jpg
Nakreslil jsem tužkou polohy skutečného žebrování podle výkresu a začalo nekonečné vrtání děr 0.8mm pro kolíkování. Hrubý počet 4500. Kolíky jsou z bambusu, protahované na průměr 0,8mm.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger30.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger31.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger32.jpg
Po zakolíkování došlo k broušení trupu a pak jsem dolepil viditelné části kýlu, který je z ořechového dřeva.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger26.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger27.jpg
A začal jsem plaňkovat nahoru.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger24.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger23.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger22.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger21.jpg
Možná kdybych lepil lišty v délce celého trupu, pak by tento postup ušetřil nějaký čas. Jenže já lepím plaňky v délce 125mm - což odpovídá skutečné délce 6 metrů - a udržet spoje jednotlivých planěk když to není podložené je pracné. Z toho důvodu bych doporučoval první plaňkování na celém trupu a všechny spoje budou podložené.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger62.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger61.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger60.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger25.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger29.jpg
Nakreslil jsem tužkou polohy skutečného žebrování podle výkresu a začalo nekonečné vrtání děr 0.8mm pro kolíkování. Hrubý počet 4500. Kolíky jsou z bambusu, protahované na průměr 0,8mm.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger30.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger31.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger32.jpg
Po zakolíkování došlo k broušení trupu a pak jsem dolepil viditelné části kýlu, který je z ořechového dřeva.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger26.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger27.jpg
A začal jsem plaňkovat nahoru.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger24.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger23.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger22.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger21.jpg
Možná kdybych lepil lišty v délce celého trupu, pak by tento postup ušetřil nějaký čas. Jenže já lepím plaňky v délce 125mm - což odpovídá skutečné délce 6 metrů - a udržet spoje jednotlivých planěk když to není podložené je pracné. Z toho důvodu bych doporučoval první plaňkování na celém trupu a všechny spoje budou podložené.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger62.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger61.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger60.jpg
Po oplaňkování boků ve výšce spodní paluby jsem vyřezal otvory střílen, vlepil vnitřní rám střílny,
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger56.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger57.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger58.jpg
který odpovídá síle stěny trupu, vlepil spodní palubu a vše jsem natřel na černo. Na palubě jsou nalepeny i lafety šestiliberních děl.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger54.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger55.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger51.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger52.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger53.jpg
Děla tam budu instalovat až někdy ke konci stavby.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger56.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger57.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger58.jpg
který odpovídá síle stěny trupu, vlepil spodní palubu a vše jsem natřel na černo. Na palubě jsou nalepeny i lafety šestiliberních děl.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger54.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger55.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger51.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger52.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger53.jpg
Děla tam budu instalovat až někdy ke konci stavby.
Jak jsem se zmiňoval jinde, koupil jsem nedávno kus ebenu a tak jsem to musel hned otestovat, jak se z toho bude řezat. Tady je první výsledek - jedna z hlav, které budou umístěny v rozích zábradlí přední nástavby.
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger63.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger64.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger65.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger63.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger64.jpg
www.home.karneval.cz/0344468405/Derfflinger65.jpg
Magor, magor, magor (prosím nebrat špatně) ... nemám slov a na tohle teda nemám.
Čtyři a půl tisíce direk, čtyři a půl tisíce kolíčků ... tohle už není normální :-)
Čtyři a půl tisíce direk, čtyři a půl tisíce kolíčků ... tohle už není normální :-)
Zachovejte paniku :-)
A nemáš fotku, z jak velkého kusu ebenu jsi to vyřezával? Zajímalo by mě srovnání množství odpadu, který já produkuju při frézování - jen tak ze zvědavosti, nic ve zlém. 
Radek
Radek
Luxusní práce, těším se na další fotky
Opravdu dobrá práce. A kdy jsi se stavbou začal že jsi už tak daleko.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
kartonist
odpadu bylo minimum, uřízl jsem si jen kousky větší tak o max.2mm na šířku i délku a na výšku zhruba o 10mm aby se to dalo upnout do svěráku. Obrousil jsem hrany kolem dokola a pak už jen pižlal a pižlal.

Admirál
někdy v polovině května, jenže přes týden není moc času a tak vpodstatě stavím jen o víkendech.
Petr
odpadu bylo minimum, uřízl jsem si jen kousky větší tak o max.2mm na šířku i délku a na výšku zhruba o 10mm aby se to dalo upnout do svěráku. Obrousil jsem hrany kolem dokola a pak už jen pižlal a pižlal.

Admirál
někdy v polovině května, jenže přes týden není moc času a tak vpodstatě stavím jen o víkendech.
Petr
Tak to já jsem proti tobě pěknej šnek
.
Tak po delší době zase něco přibylo.
S plaňkováním jsem se dostal až do míst, kde byly boky plaňkovány stylem "Klinker", tzv.severským. Používali jej Wikingové, severoevropské státy ve středověku a dodnes se používá na člunech.

Nalepil jsem pár řad, abych zpevnil žebra a mohl je bez problémů vyřezat v místech sřílen hlavní paluby. Do střílen jsem vyrobil rámečky na sílu stěny a vlepil na místa.

Nařezal jsem lišty na palubu z hruškového dřeva, boční hrany jsem natřel černou barvou, což dostačuje k znázornění těsnění mezi palubními fošnami. Ještě jsem vyrobil tzv.odtokovou lištu a vše nalepil na podkladní překližku v lodi.

S plaňkováním jsem se dostal až do míst, kde byly boky plaňkovány stylem "Klinker", tzv.severským. Používali jej Wikingové, severoevropské státy ve středověku a dodnes se používá na člunech.

Nalepil jsem pár řad, abych zpevnil žebra a mohl je bez problémů vyřezat v místech sřílen hlavní paluby. Do střílen jsem vyrobil rámečky na sílu stěny a vlepil na místa.

Nařezal jsem lišty na palubu z hruškového dřeva, boční hrany jsem natřel černou barvou, což dostačuje k znázornění těsnění mezi palubními fošnami. Ještě jsem vyrobil tzv.odtokovou lištu a vše nalepil na podkladní překližku v lodi.

V některých příspěvcích jsem se dočetl o kolíkování paluby a obšívky párátky. Já jsem si vyrobil jednoduchou protahovačku z pilového plátku, do kterého jsem vyvrtal postupně otvory od 2mm až po 0.5mm.
Rozštípu grilovací špejle na tenké štípy a ty pak postupně protahuji pomocí kleští přes jednotlivé otvory až na požadovaný průměr, v mém případě 0.5mm. 

Na fotce je vidět, kolik kolíků jsem vyrobil ze dvou špejlí. Takto upravený kolík potom namočím do lepidla a zastrčím do vyvrtaného otvoru v palubě a uštípnu kleštěmi. 

Spotřeba je minimální.
Dokončil jsem hlavní palubu, příďovou palubu
a přední čelní stěnu s ozdobnými výztuhami z ebenu.

Rozštípu grilovací špejle na tenké štípy a ty pak postupně protahuji pomocí kleští přes jednotlivé otvory až na požadovaný průměr, v mém případě 0.5mm. 

Na fotce je vidět, kolik kolíků jsem vyrobil ze dvou špejlí. Takto upravený kolík potom namočím do lepidla a zastrčím do vyvrtaného otvoru v palubě a uštípnu kleštěmi. 

Spotřeba je minimální.Dokončil jsem hlavní palubu, příďovou palubu

a přední čelní stěnu s ozdobnými výztuhami z ebenu.

Už zase se opakuju, ale "Nechceš to zpracovat jako článek?"
Radek
Radek
Ahoj,
co myslíš tím článkem, nejsem spisovatel. Myslím si, že by to asi nedopadlo.
Petr
Petr
Pošleš text Kebovi, doplníš pár řádků úvod - jakože to je pro historické lodě, Případně komentáře rozvedeš tak, aby jim bylo rozumět i mimo kontext tohoto vlákna. Nic složitého, zkus napsat Kebovi SZ.petrricek píše:Ahoj,
Petr
Radek
Vysoustružil jsem děla a vyřešil povrchovou úpravu tak, aby byl barevný odstín všech kovových částí stejný.
Vyrobené díly - děla nebo očka nebo kotvy - jsou vyrobeny z různých materiálů (mosaz, měď, stříbro při pájení) a proto reagují různě na aplikaci patiny a tím pádem nejsou barevně stejné. Dal jsem dohromady galvanické pokovování a každou část teď napřed pomědím a potom patinuji a mám jistotu, že patina bude na každém dílu stejná.

Petr
Vyrobené díly - děla nebo očka nebo kotvy - jsou vyrobeny z různých materiálů (mosaz, měď, stříbro při pájení) a proto reagují různě na aplikaci patiny a tím pádem nejsou barevně stejné. Dal jsem dohromady galvanické pokovování a každou část teď napřed pomědím a potom patinuji a mám jistotu, že patina bude na každém dílu stejná.

Petr
Ty děla vypadaj opravdu skvěle. Moc a moc závidím.
Prosím tě, určitě nás zajímá, jakým způsobem jsi děla vyráděl. Můžeš to prozraditr?
- na soustružení jsi mněl nějaký profilový model, nebo jsi to prostě měřil?
- a jaký je teda postup úpravy povrochu kovových součástí, zvláště děl?
Radek
- na soustružení jsi mněl nějaký profilový model, nebo jsi to prostě měřil?
- a jaký je teda postup úpravy povrochu kovových součástí, zvláště děl?
Radek
Tá povrchová úprava diel by zaujímala aj mňa...
Můžeš mi ten způsob úpravy také sdělit?
Soustružení -
naskenované dělo jsem vložil do CADu, zvětšil na 1:1, nakreslil pomocné přímky v místech prstenců, změřil jednotlivé průměry. Dělo jsem vytiskl v měřítku 1:48 a obrázek s pomocnými čarami jsem nalepil na opěrku soustruhu. Mosaznou kulatinu jsem nahrubo osoustružil do krajních průměrů, podle podloženého výkresu jsem označil místa prstenců a stočil na průměry. Nakonec jsem snížil části hlavně mezi prstenci, vyleštil čtyřstovkou smirkem a vytočil jsem kuličku (Button) na konci děla. Ve svěráku vrtačky doraz, aby vrtání otvoru pro čepy bylo na všech hlavních stejné, vytočil čepy z mosazné kulatiny a narazil je do hlavní. Pokud by se jednalo o větší počet děl stejných rozměrů, pak by se vyplatilo vybrousit si profilový nůž, ale při těch deseti kusech je to rychlejší od ruky a měřit.
Povrchová úprava -
na webu jsem si našel postupy a složení lázně, nakoupil nějaké laboratorní sklo jako kádinky, odměrku, sklenice s broušenými zátkami na chemikálie. Na litrovou kádinku jsem naohýbal z měděného izolovaného drátu konstrukci pro zavěšení anodových tyčí z měděné kulatiny u protilehlých stěn kádinky a středem závěsný drát pro zavěšování dílů určených k pokovení. Jako zdroj proudu jsem použil rezervní nabíječku na mobil. V kádince je roztok síranu měďnatého a kyseliny sírové koncentrované.

Dělo jsem uvázal na slabý drát a na drátu udělal háček tak, aby dělo po zavěšení na katodový závěs viselo zhruba uprostřed kádinky. Dělo uchycené na drátu jsem namočil do 65% kyseliny dusičné pro odstranění zoxydovaných částí a nečistot a po opláchnutí vodou jsem je zavěsil do kádinky. Proud jsem zapnul na zhruba dvě minuty. Po vyjmutí z lázně opláchnout vodou, usušit třeba papírovým ubrouskem tak, abych se nedotkl děla prsty a stále uvázané na drátku ponořit do patinovacího roztoku. Ihned vyjmout, nechat působit asi čtvrt minuty, opláchnout pod vodou a ponořit do neutralizační lázně z roztoku jedlé sody. Osušit, oddělat drát a hadříkem přeleštit.
To je vše, není to nijak složité, akorát nemůžete láhve s kyselinami nechávat v kuchyni, nebo koupelně. Nejlepší je naplánovat si patinování na dobu, kdy žena není doma, protože dusičná čpí dost nepříjemně.
Opachování musí být pečlivé, protože pokud zůtane v hlavni troška nějakého roztoku, dopadne to následovně - viz třetí dělo zleva:
Petr
naskenované dělo jsem vložil do CADu, zvětšil na 1:1, nakreslil pomocné přímky v místech prstenců, změřil jednotlivé průměry. Dělo jsem vytiskl v měřítku 1:48 a obrázek s pomocnými čarami jsem nalepil na opěrku soustruhu. Mosaznou kulatinu jsem nahrubo osoustružil do krajních průměrů, podle podloženého výkresu jsem označil místa prstenců a stočil na průměry. Nakonec jsem snížil části hlavně mezi prstenci, vyleštil čtyřstovkou smirkem a vytočil jsem kuličku (Button) na konci děla. Ve svěráku vrtačky doraz, aby vrtání otvoru pro čepy bylo na všech hlavních stejné, vytočil čepy z mosazné kulatiny a narazil je do hlavní. Pokud by se jednalo o větší počet děl stejných rozměrů, pak by se vyplatilo vybrousit si profilový nůž, ale při těch deseti kusech je to rychlejší od ruky a měřit.
Povrchová úprava -
na webu jsem si našel postupy a složení lázně, nakoupil nějaké laboratorní sklo jako kádinky, odměrku, sklenice s broušenými zátkami na chemikálie. Na litrovou kádinku jsem naohýbal z měděného izolovaného drátu konstrukci pro zavěšení anodových tyčí z měděné kulatiny u protilehlých stěn kádinky a středem závěsný drát pro zavěšování dílů určených k pokovení. Jako zdroj proudu jsem použil rezervní nabíječku na mobil. V kádince je roztok síranu měďnatého a kyseliny sírové koncentrované.

Dělo jsem uvázal na slabý drát a na drátu udělal háček tak, aby dělo po zavěšení na katodový závěs viselo zhruba uprostřed kádinky. Dělo uchycené na drátu jsem namočil do 65% kyseliny dusičné pro odstranění zoxydovaných částí a nečistot a po opláchnutí vodou jsem je zavěsil do kádinky. Proud jsem zapnul na zhruba dvě minuty. Po vyjmutí z lázně opláchnout vodou, usušit třeba papírovým ubrouskem tak, abych se nedotkl děla prsty a stále uvázané na drátku ponořit do patinovacího roztoku. Ihned vyjmout, nechat působit asi čtvrt minuty, opláchnout pod vodou a ponořit do neutralizační lázně z roztoku jedlé sody. Osušit, oddělat drát a hadříkem přeleštit.
To je vše, není to nijak složité, akorát nemůžete láhve s kyselinami nechávat v kuchyni, nebo koupelně. Nejlepší je naplánovat si patinování na dobu, kdy žena není doma, protože dusičná čpí dost nepříjemně.
Opachování musí být pečlivé, protože pokud zůtane v hlavni troška nějakého roztoku, dopadne to následovně - viz třetí dělo zleva:

Petr
Já vždycky musím potvrdit, že námořník musí znát min devatero řemesel. Myslím, že stejně jako na lodích i u této modelařiny musí člověk obsáhnout nejvíce pracovních řemesel.
Radek
Radek