zdravim , a co kdybys na ten odlitek ty okna namaloval?Takový zlatý rám a rozdelit na 6 polí a je to
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
H.M.S. BOUNTY - Constructo - 1/110
Re: H.M.S. BOUNTY - Constructo - 1/110
. K okům a oknům kajuty... S nima nebudu nic dělat, prostě stavebnice.
zdravim , a co kdybys na ten odlitek ty okna namaloval?Takový zlatý rám a rozdelit na 6 polí a je to
jinak to mas fakt pekne
Děkuji...
To jooo, okna namaluju.Takovej problém to není.
To jooo, okna namaluju.Takovej problém to není.
Dnes mám za sebou vodorysku a nátěr bílou barvou, ještě to stále není ono, ale končím. Rysku jsem udělal tak, že jsem do svěráku upnul obyč. tužku a loď usadil do podstavce do potřebné polohy, potom jsem loďí otočil o 360 stupňů na rovné ploše. Kupodivu to šlo. Pak jsem vše vymaskoval páskou a bílou lihovou Agamu nastříkal. Samo že to nemohlo dopadnou dobře, při odmaskování se barva trhala. Na obrázcích je vše zaretušováno. Dále jsem zapracoval na zeslabení stěžňovejch pňů a zhotovil čelen. Ty jsem zeslabil tak, že do vrtačky jsem upnul kulatinu a opatrně brousil smirkem na dřevěném špalíku... výsledek vidíte na obrázcích. Pooomalinku se to začíná rýsovat...

Ahoj, tak jsem zase trošičku pokročil kupředu... Zamakal jsem na zrcadle. Nelíbilo se mi jednoduché naznačení oken lištama. Trošku jsem si pohrál a naznačil okenice mosazným drátem. Hoousenku z mosaznáho drátu, ve stavebnici má nahradit vyřezávanou ozdobu, jsem lehce rozklepal kladívkem na placato, výsledný efekt je hezčí než stočenej drát. Dále jsem vyrobil lešnice. Ve stavebnici nejsou naznačeny kolíky a ani zde není upevněno žádné lanoví. Uvidíme co se s tím dá udělat... No a na závěr jsem přivázal kotvy na hlavní lana. Asi jsem to se sílou lan trochu přehnal, ale podle návodu se mají přivázat k nitím... Teď mě čeká nějaké to lakování.

Zdravím,
trochu improvizuješ a to je dobře.Dáváš do modelu část sebe.Dotaz-použitá lana jsou součástí stavebnice?Kotvové se mi zdá málo zkroucené.A úvaz kotvy se mi nezdá.Asi by ji brzy ponechaly na dně, inspirace s reálu
http://victory.novyweb.com/IMG_2972.jpg
pod zaparkovanou kotvou bývala paluba zesílena vhodným tvrdým dřevem, jinak by kotva udělala na palubě jarní orbu.
trochu improvizuješ a to je dobře.Dáváš do modelu část sebe.Dotaz-použitá lana jsou součástí stavebnice?Kotvové se mi zdá málo zkroucené.A úvaz kotvy se mi nezdá.Asi by ji brzy ponechaly na dně, inspirace s reálu
http://victory.novyweb.com/IMG_2972.jpg
pod zaparkovanou kotvou bývala paluba zesílena vhodným tvrdým dřevem, jinak by kotva udělala na palubě jarní orbu.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
Paráda podruhé, jde hlavně o ten pocit, že dělám, co miluji, vidím to velmi nadějně
přeji stále šikovné ručičky
přeji stále šikovné ručičky
FGH_Method
Děkuji Vám za podporu...
Stravebnice obsahuje nitě, něco jako je režná, mají béžovou a takovou...mnoo černozelenou barvu. Tak jsem na kotvy klasickým, mě známým způsobem nitě smotal... Taky se mi to nelíbí.... Předělám to... No a kotvy jsou přidělané tak. Provlečeno okem a omotáno nití... Ten uzel s fota je mi nějakej nepochopitelnej... Navštívím moudrou knihu... :-)
Mám dotaz... To černý lano není asi to pravé ořechové...že? Lepší by bylo světlé....
Pro Kartonista... San Juan Nepomuceno, Artesania...
Stravebnice obsahuje nitě, něco jako je režná, mají béžovou a takovou...mnoo černozelenou barvu. Tak jsem na kotvy klasickým, mě známým způsobem nitě smotal... Taky se mi to nelíbí.... Předělám to... No a kotvy jsou přidělané tak. Provlečeno okem a omotáno nití... Ten uzel s fota je mi nějakej nepochopitelnej... Navštívím moudrou knihu... :-)
Mám dotaz... To černý lano není asi to pravé ořechové...že? Lepší by bylo světlé....
Pro Kartonista... San Juan Nepomuceno, Artesania...
Kotevní lano by mělo být světlé a kroucené opačně než ostatní - tj. levotočivě.
Zdravím, ten uzel na fotu není žádný zázrak.Je to prostý uzel nedotažený, protože tloušťka lana to prostě neumožňuje.Konec lana a střed uzlu jsou pak aretovány omotávkou.
To Kartonist - se směrem zakroucení lana máš asi pravdu, ale nevím, jak to vyřeší problém, aby bylo lano chudé krutem.
To Kartonist - se směrem zakroucení lana máš asi pravdu, ale nevím, jak to vyřeší problém, aby bylo lano chudé krutem.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
jaký je důvod k tomu, aby bolo kroucené levotočivě?kartonist píše:Kotevní lano by mělo být světlé a kroucené opačně než ostatní - tj. levotočivě.
SH:
Přesně nevím. Nicméně lana se rozdělují na rope laid - pravotočivá a cable laid - levotočivá. Při výrobě postupným zkrucováním z pramenů se musí střídat pravý a levý závit, aby to drželo. Protože kotevní lano je nejsilnější (určitě jedno z nejsilnějších), nějak tak předpokládám, že absolvovalo o jedno smotávání víc, a tedy má opačný zkrut než zbytek.
Ale jak píšu, je to moje domněnka.
Radek
Přesně nevím. Nicméně lana se rozdělují na rope laid - pravotočivá a cable laid - levotočivá. Při výrobě postupným zkrucováním z pramenů se musí střídat pravý a levý závit, aby to drželo. Protože kotevní lano je nejsilnější (určitě jedno z nejsilnějších), nějak tak předpokládám, že absolvovalo o jedno smotávání víc, a tedy má opačný zkrut než zbytek.
Ale jak píšu, je to moje domněnka.
Radek
- midshipman
Ahoj,
kotevní lano mělo velký průměr a zhotovovalo se stočením pravotočivých třípramenných lan - takové lano se musí stáčet levotočivě, t.j. v protisměru, aby nedošlo ke zkrucování. Kotevní lana se vždy dehtovala a měla tmavohnědou až černohnědou barvu. Konopné lano neošetřené dehtem by rychle podléhalo hnilobě - zejména ta část, která při kotvení leží na dně, v bahně s různými organismy. Jsou o tom zmínky v literatuře a taky to potvrzují nálezy z vraků starých lodí. V pařížském námořním museu jsem viděl kotevní lano z poloviny 18. století - bylo tmavohnědé a přes 200 let ve vodě přežilo díky tomu, že bylo dehtované.
Ukázka kotevního lana z 18. století z námořního musea v Toulonu:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... g_0458.jpg
Honza
kotevní lano mělo velký průměr a zhotovovalo se stočením pravotočivých třípramenných lan - takové lano se musí stáčet levotočivě, t.j. v protisměru, aby nedošlo ke zkrucování. Kotevní lana se vždy dehtovala a měla tmavohnědou až černohnědou barvu. Konopné lano neošetřené dehtem by rychle podléhalo hnilobě - zejména ta část, která při kotvení leží na dně, v bahně s různými organismy. Jsou o tom zmínky v literatuře a taky to potvrzují nálezy z vraků starých lodí. V pařížském námořním museu jsem viděl kotevní lano z poloviny 18. století - bylo tmavohnědé a přes 200 let ve vodě přežilo díky tomu, že bylo dehtované.
Ukázka kotevního lana z 18. století z námořního musea v Toulonu:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... g_0458.jpg
Honza
Ahoj, pomalinku začínám vyhánět Bounty do pater... začínám pracovat na stěžních. Zhotovil jsem dolní napínací kladky a zrušil kotevní lana. Začal jsem začišťovat odlitky děl. Jedno mělo ohnutou hlavěň a jinak jsou nic moc. Alespoň vyvrtám hlavně a trošku je vybarvím.

Dnes mi přišla zásilka ořechových, lipových lišt a nazkoušku jsem si koupil lanoví, 1.25, 0.75, 0.5 mm. Je od Mantua model a oproti tomu co je dodáno se stavebnicí... No parádička... Začnu průběžně na Bounty šmodrchat takeláž....

To lanoví má jednu vadu - máš ho málo! 
Já si možná extrémně hraju s uzlíkama a ovinováním, nicméně spotřeba je obrovská. Vyplatí se zajít ke švadlence (nebo manželce) a sehnat tenkou černou i světlou nit a další nitě vhodných odstínů hlavně na uvazování kladek. Tam drobná barevná odchylka tolik nebolí (protože při práci se nit stejně ušpiní/oleskuje), ale valná část materiálu se prostříhá do odpadu.
Radek
Já si možná extrémně hraju s uzlíkama a ovinováním, nicméně spotřeba je obrovská. Vyplatí se zajít ke švadlence (nebo manželce) a sehnat tenkou černou i světlou nit a další nitě vhodných odstínů hlavně na uvazování kladek. Tam drobná barevná odchylka tolik nebolí (protože při práci se nit stejně ušpiní/oleskuje), ale valná část materiálu se prostříhá do odpadu.
Radek
Na radu jiného zdejšího kolegy používám pletací přízi Kordanet. (nebo Cordanet) Má pěknou strukturu jak lano, vyrábí se v několika odstínech, (béžová, černá ..), dá se dobře barvit mořidly atd., málo chlupatí, nebo dobře natahuje vosl, aby nechlupatil, asi 8 druhů průměru, cca od 0,3 mm do 1,xx. Blíží se téměř k ideálu, profi lan na sails kit. Petře díky za doporučení, zdatně jej šířím.
Radek
Radek
Už pár dní šmodrchám lanoví. Rozhodl jsem se použít původní nitě ze stavebnice a zvolil drastický způsob odchlupení. Nastavil jsem zapalovač na plamenomet a je po chlupech. Potom všechny nitě napustím rychleschnoucím ředidlem na olejové barvy, které zašpiním černým Umtomem. Tím by se měl zlikvidovat nazelenalý odstín pevné takeláže.
Taky jsem se rozhodl nedělat plachty, plátno ve stavebnici je dost hrubé a vlastně je ani nemám na čem ušít...
Mám prosbičku... Čím zajišťujete uzly? Použil jsem sekundové lepidlo a i když se snažím je vidět, bělá... Použít dispézní by bylo zdlouhavé. Toto je cvičná stavba, ale na Nepomuckým to bude jinná, doufám.

Taky jsem se rozhodl nedělat plachty, plátno ve stavebnici je dost hrubé a vlastně je ani nemám na čem ušít...
Mám prosbičku... Čím zajišťujete uzly? Použil jsem sekundové lepidlo a i když se snažím je vidět, bělá... Použít dispézní by bylo zdlouhavé. Toto je cvičná stavba, ale na Nepomuckým to bude jinná, doufám.

Opět k lanům. Na odchlupení se mi osvědčilo používat Kerotix - voskový lak v tubě opět od Umtonu. Když se zahřeje, (ale i nezahřátý) nanáší na lana skvěle zatahuje chlupy stejně jako voskování. lano tím sice trošku ztuhne (pozor na místa k lepení, pak tohle jde hůř) ale naopak při závěrečné úpravě modelu se dá krásně nahřát fénem a dát mu "konečný" tvar, který pak dobře drží.
Radek
Radek
Na lepení uzlíků používám vodou ředitelný bezbarvý matný lak od Agamy. A až mi dojde, budu pokračovat stejným z kilové plechovky Balakryl / Polyurex. Velmi dobře to nasáká do jakékoliv nitě, při pokojové teplotě suché do deseti minut, v malém množství neznatelný, po mechanickém ohýbání bělá, nicméně jde buďto vydrolit anebo přelakovat zpět na čirou barvu.
Dělám paralelně tak čtyři lana, takže než protočím kolečko k poslednímu, uzlík na prvním je bezpečně suchý.
Radek
Dělám paralelně tak čtyři lana, takže než protočím kolečko k poslednímu, uzlík na prvním je bezpečně suchý.
Radek
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek