Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

H.M.S. BOUNTY - Constructo - 1/110

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Turboduck

Re: H.M.S. BOUNTY - Constructo - 1/110

Příspěvek od Turboduck »

Zdravím všechny stejně postižené na tomto foru. Sám stavím odmalička kity letadel a nedávno jsem zavítal mezi papírové mágy stavějící lodě...
Mnooo...a jak se to dozvěděli přátelé z mého blízkého okolí rozhodli se mi zakoupit model lodi jako dar ke kulatinám... Ze dřeva!!! Pacholci!!! Prostě mně vrhli do dalšího modelářského odvětví... Prý papír dlouho nevydrží, plast je umělina... nejlepší jsou přírodní materiály... chachacha

Jsem rád, že jsem obdržel model jednoduchý, a Vás zde poprosím o pomoc při stavbě. Už při prvním prostudování stavebního plánu jsem se rozhodl lehce Bounty vylepšit. První mě napadlo - paluba... určitě bude hezčí udělat náznak prken dýhou, než namalovat tužkou... Nic... zatím toho tlachání nechám, a hnedle jak se z toho šoku trošku dostanu, říznu do toho...
Michal

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar.
Pokud chceš tuto jednoduchou stavebnici vylepšovat, jako první krok bych doporučil "sehnání" kvalitních plánů nebo monografie z řady Anatomy of the ship http://www.libris.cz/knihy/modules.php? ... 0851778933 - ne, že bys ji musel nutně kupovat. :)
Dalším krokem je návštěva e-shopu www.modely-lodi.cz nebo www.modelylodi.cz a nákup dřívek na palubu a náhradu některých překližkových dílů. Raději trochu víc; osobně preferuji ořech. A když už tam budeš, vezmi ještě "imitaci lanoví" a případně nějaké kladky, protože toto bude ve stavebnici určitě ošizené.

Druhá možnost je, že tuhle doslova hračku složíš "jak je" a v mezičase si vybereš druhý, mnohem lepší model. :)

Hodně úspěchů přeje Radek
Shi-So

Příspěvek od Shi-So »

Ahoj, ze sve zkusenosti (sam stavim plastove modely a ze dreva mam za sebou jeden jednoduchy model a druhy je prave rozestaven:-)
Postav to jak to je (mozna bych udelal tu palubu plankovou, ale vic bych to neprozival) pokud jsi zvykly na plast, budes mit dost prace s tim jak se drevo opracovava a chova....
Ac modelarim leta, prace se drevem je proste neco trochu jineho a aspon "elementarne poucenejsi" se citim az po te, co jsem rozstipal asi ctyri planky a par dalsich dilu....:-)
Pak si kup neco o fous slozitejsiho, co ma uz plankovany trup a to teprve zacne to prave "dobrodruzstvi":-)
Kazdopadne drzim palce!
Keba

Příspěvek od Keba »

Prosím držte se tématu a připomínám že MoNaKo-DF má nová pravidla! Děkuji za pochopení. Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Ahoj,
konečně jsem sehnal dýhu. Naznačil jsem otvory pro stěžně a začal pokládat palubu. Podle plánku je šířka a délka pásků 3mm a 25mm. Do mezer mezi "prkna" jsem nalepil béžovou nit. Výsledek mého snažení vidíte na obrázcích. Možná je mahagon na palubu moc tmavý, ale napoprvé mi to prominete...děkuji...
Měl jsem docela problém nařezat pravidelné pásky z dýhy, nůž měl snahu ujíždět podle vláken, ale je pravda, že při desátém pásku mi to už docela šlo... hold praxe... 50% paluby je hotov...

Chtěl bych se zeptat... mám použít matný lak, nebo tento druh obyvákového modelu zalakovat leskem? Jsem na vážkách...
díky Michal

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím,
doporučil bych lak matný, lesklá paluba působí nepřirozeně(nesmí být kluzká ani mokrá).
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Zdravím, tak předám dále informaci, kterou jsem zde načerpala vyzkoušel. Aby se ti dýha neštípala natři ji předtím oboustranně řídkým herkulesem. A pak při řezání neřež přímo po letech ale s maličkým odklonem. No a příště ty nitě by mněly být černé.
Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ještě dodám, že mahagon je na klasické modely krajně nevhodný - je měkký, štípavý, s výraznou kresbou a otvůrky.
Bohužel, mnoho výrobců stavebnic ho rádo používá, možná kvůli "exkluzivnímu" vzhledu.

Nechci tím říct, že to máš předělat, ale příště hledej raději jiný materiál. Z tmavých dřev je běžně dostupný ořech, nicméně paluba by měla být spíš světlá. (od šedých odstínů na Victory po žlutohnědé jinde)

Radek
marian_r

Příspěvek od marian_r »

Ja mám lišty z amerického orecha (čo distribuuje napr. Litomyský) a podľa mňa je horší ako mahagón. So stredoeurópskym orecho sa to nedá vôbec porovnať.
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Děkuji za rady. Palubu jsem dokončil a zalakoval. Koupil jsem akrylový, sametový, matný lak a vidíte... leskne se. No, nechám to být... paluba je taky tmavá, uznávám. S další lodí to bude lepší... :-)

Začal jsem pracovat na zadních bocích (sorry, nevím jak to odborně nazvat) a vyvrtal otvory pro stěžně.
Posílám obrázky z postupu a odebírám se zase trochu pracovat...

Michal

Obrázek

Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Pohrál jsem si s přídí, zádí, nalepil kýl a přední část (kýlu?). Zhotoven stojánek. Po přebroušení jsem škvíry mezi přechodama zatmelil. Ještě přetmelím celý trup před nátěrem černou a bílou barvou abych rozbil strukturu dřevěného špalíku... potom příjdou na boky nalepit dvě plánky z mahagonu a dvě latičky ze světlého dřeva.

Vše jde kupodivu docela dobře, ale stejně jsem se nevyhnul kyksu... otvor pro přední stěžeń mi ulítnul cca o 1,5mm do boku, předtím to nebylo tolik vidět, ale po kompletaci přídě to vylezlo a teď mě to sále mlátí do očí... zatmeleno a bude opraveno.

Michal

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Stěžně byly v palubě zaklínovány - takže když kolem pat naznačíš klíny (koukni na jakoukoliv hist. plachetnici), tmelení nebude skoro vidět. :)

Radek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Vše jsem vybrousil, přelakoval,znovu přebrousil. Trup pod čárou ponoru bude bílý a abych trošku rozbil pravidelnost struktury let dřevěného špalíku pod čárou ponoru jsem provedl nástřik plničem používaným na auta. Provedl jsem zkušební nátěr černou barvou abych věděl jak vypadá tmelení a hlavně struktura dřeva. Přeci jen tam jsou přechody z různých materiálů a bál jsem se aby to nebylo vidět. Dopadlo to dobře. Potom jsem vše znovu přebrousil a pomalinku začnu lepit lišty okolo trupu a zábradlí...

Michal

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Zdravím všechny po velikonočním blázinci....

Pohrál jsem si s lištama, na každém boku po třech kouskách... šlo to pěkně...
Dále jsem študoval hromady fotografií na netu, tedy fota modelů. Šlo mi o zbarvení, ale dá se říci, co model to originál... zatím si vybírám v jaké barevné kombinaci model bude. Jóó, jsem patlal a nechat lodišku v barvě dřeva si nedovolím. Potřebuji tmel.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Dnes jsem obdržel konečně, žel pozdě, světlou dýhu. Je 0,3mm silná a hned jsem ji použil na imitaci opláňkování trupu. Začal jsem na levoboku, 1cm široký pruh od spodní laťky, potom mají následovat dva 3mm silné mahagonové proužky...Centimetrový pás jsem rozdělil na čtyři pruhy. S výsledkem jsem těžce spokojen. Foto dodám hned jak dýhu nalepím i na pravobok.

Mnooo a začal jsem uvažovat o měděném oplátování. Myslím si, že to bude vypadat lépe,než bílý trup pod čárou ponoru.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

To plátování ještě dobře rozmysli. V tvém měřítku by pláty musely být velmi malé a tenké.

Radek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Ok plátovat se nebude...

Po týdnu jsem trochu pokročil. Trup je po čáru ponoru polepen pásky dýhy. Poslední pásek je zabroušen do ztracena. Provedl jsem kontrolní nátěr, teď začnu opravovat nějaké ošklivosti které se objevily a nalepím dva 3mm pásky nad čárou ponoru. Na přídi mi pásky nějak nevyšly, jsou šikmo... No a se zadní částí to bude další sranda, udělat okna na zrcadle atd...

Stále nevím, jaké barevné provedení zvolit. Černá a bílá je dobrá na sjednocení povrchu před finálním nátěrem, ale jak říkám, zatím nevím...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Ahoj, pomalinku se prokousávám nástrahami dřevěného modelu a pomalinku začínám pošilhávat po další stavebnici...
nebudu se rozepisovat, pracuji na detailech paluby... mám problém s bílou barvou pod čárou ponoru, ono vlastně ta čára ponoru je stále taková, no, nerovná...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) Turboduck dne ned čer 07, 2009 17:59, celkem upraveno 1 x.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ta čára ponoru není nejhorší.
Lze to řešit tak, že loď postavíš do stojanu, případně dočasně přilepíš malířskou páskou. Vezmeš pravítko - trojúhelník, k němu pevně přiděláš obyč. tužku ve výšce vodorysky a objedeš trup. Pravítko lze nahradit i bytelnější konstrukcí. Potom zbývá pevnou rukou obmalovat.

Víc mi vadí ta očka. Je to chyba stavebnice, ne tvoje, ale jsou několikanásobně mimo měřítko.

Radek

P.S.: O výběru další lodě nás informuj, ať ti do toho můžeme kecat. :)
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Očka jsou fakt velká, ale mne spíše nějak vadí to něco na boku lodi u zádi. To v té stavebnici udělali hodně nepěkně. Nechceš s tím něco udělat? stejně jako s trámy pro zvedání kotvy. Ty se paluby sotva dotákají. Tím by mockrát kotvu nezvedli. Ale jinak se mi líbí jak pěkně, pečlivě a čistě pracuješ.
Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

BRadek píše:Očka jsou fakt velká, ale mne spíše nějak vadí to něco na boku lodi u zádi. ...
No jo, odlitek okna do kajuty... kolem dokola vymaskovat páskou a nabarvit.

Radek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Ahoj, díky za podporu a rady. Trámy opravovat nebudu, nemám materiál navíc a jestli jste si všimnuli, už jsem jednu blbost udělal. Nějak se mi při měření a při přenášení míry z plánu na laťku ztratil centimetr. Zjistil jsem to po vyrobení obou kousků, při položení na palubu...haha, musil jsem je rozříznout a nastavit chybějícím kouskem. K okům a oknům kajuty... S nima nebudu nic dělat, prostě stavebnice. Naposledy jsem přikročil k vyřešení problému s bílou barvou. Trup jsem přebrousil a celý natřel černou. A teď se rozhoduji, jestli mám spodek nastříkat bílou, nebo naznačit meděné oplátování nástřikem barvy...

K výběru další lodě... Pořídil jsem si na moje první pokusné pláňkování Birému od Duška.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

K tomu, že "nemáš materiál".
Při stavbě čehokoliv je takřka nutností mít skladem nejčastěji používané lišty na náhradu zmetků anebo předělávku škaredých překližkových dílů. Stejně tak sadu špulek "lanoví" jak ve světlé, tak tmavé barvě. Vřele doporučuju objednat. Nevím, z jakého materiálu (smrk/ořech) máš birému, ale pořiď do budoucna ořech a případně něco světlejšího tloušťky 0.5mm na plaňkování palub.

Jinak ta biréma vypadá jednoduše, takže za chvíli budeš znovu řešit výběr další lodě. :)

Radek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Dodělal jsem na palubu ovládání kormidla s kolem, teď už protáhnu ovládací lano. Zabudoval jsem pumpy, odlitky z bílého kovu. Vyrobil jsem kuchyňský komín a tři malé průlezy. Nakonec jsem přilepil patku čelenu... Fotky jsou hrozný, model je na nich pomalu dvakrát tak větší a vylézají všelijaké nechutnosti.

Zapracoval jsem na finální barvě. Světlé lišty okolo trupu, které nasákly černou barvu a nevypadaly pěkně, jsem přetřel zlatou a otěrové pásy budou modré. Ještě to bude chtít trochu retuše. Pod čárou ponoru jsou dvě vrstvy černé, konečně se mi podařil nátěr který kryje. No, musím přiznat, že se mi vůbec nechce znovu natírat spodek lodi. Já snad počkám až budu malovat byt a namočím ji do kbelíku s Primalexem...haha...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

pro Kartonista... Biréma smrk a výběr dalšího modelu řeším...
Ferda

Příspěvek od Ferda »

Paráda, líbí se mi to
jak je loď ze dřeva, je to hned o něčem jiném
FGH_Method
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“