Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

San Juan Nepomuceno - Artesanía Latina - 1:90

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
petrricek

Re: San Juan Nepomuceno - Artesanía Latina - 1:90

Příspěvek od petrricek »

Pouze jeden detail: kolíky na spojích jsou dobře - dva a dva pod sebou, ale na průběžných prknech nejsoupod sebou, ale úhlopříčně.
Petr
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím,
už tady na byla diskuze na téma kolíkování.Ve skutečnosti to byly dřevěné zátky na hřebech palubek a byly ve stejné barvě jako paluba.Pro vizuální efekt ale všichni modeláři volí trochu tmavější odstín, jako je paluba.
Můžeš zkusit můj postup.Párátka lepím do předvrtaných dírek ob jednu dírku.Tak získám trochu prostoru pro jejich ucviknutí (skoro u paluby) cvikátkem na nehty.To samé u vynechaných dírek a následné vybroušení do úrovně paluby atd.Viděl jsem na fóru přípravek na úpravu průměru špičky párátka - mosazný plech s vyvrtanou dírkou shodného průměru jako v palubě a ruční vtlačení párátka do hloubky cca 2-3 mm.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Můj první pokus kolíkování palubních prken. Kolíky jsou v místech kde bude trošku vidět na druhou palubu. Nejsem z toho moc nadšenej, ještě že to nebude vidět. Vyvrtal jsem 0,5mm vrtáčkem díru a zaklepnul párátko. Nejdřív to bylo obyčejné, ale lámalo se a výsledný efekt nic moc. Potom jsem použil bambusové a to už byla jinná... Po odříznutí a zabroušení... mě se to nelíbí. Zatím to byl jenom pokus, čeká mně ještě další paluby...no, nevím, nevím...

Další jsem vyrobil lem průlezu a obkládám....

To Žut... Díky za vysvětlení. Pokusím se naštípat bambus a protáhnout. Ty zátky mohly mít 2-3cm... Potom se v měřítku 1/90 dostáváme na nějaké 2 desetinky mm a to je opravdu malá ďubka.

http://www.modelforum.cz/download/file. ... &mode=view
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Velikost původních teček je malá, bambus je zase velký... Zkus použít obyčejná lipová (hranatá) párátka.

Osobně, když to srovnám, se mi víc líbí ty původní tečky.

Radek
Žut

Příspěvek od Žut »

Když upravíš špičku párátka v kovové šabloně, jak jsem popisoval, jdou do dírky vsunout naprosto lehce.Kladívko nebrat!Navíc mám zajištěný konstantní průměr všech" kolíků".Znovu opakuji, je to brnkačka.Ale jestli je budeš oddělovat od paluby s takovým přesahem, budou se ti lámat při broušení.Bambus nebrat!
Jestli mohu doporučit, obětuj 2 hod a projdi si všechna aktivní vlákna rozestavěných lodí.Vše, o čem tady polemizujeme, již bylo řečeno a odzkoušeno.
U horních palub bych doporučoval akceptovat dnešní připomínku od Petrrička.
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Děkuji, vše budu praktikovat na dalších palubách.
mitom

Příspěvek od mitom »

Doporučujem praktikovať najskôr na nejakej cvičnej palube a nie na modeli. Aj keby by si moril - aký odtieň sa hodí najlepšie. A až keď budeš s výsledkom spokojný, tak to robiť na modeli.
Ja som použil namorené špáradlá, ako som už spomínal. Do kusu plechu cca. 1mm hrubého som vyvrtal dierku 0,8mm. Do nej som vždy vtlačil špičku spáradla aby som zmenil tvar na valcovitý a zrezal skalpelom špičku. Tým som mal koniec špáradla v tvare valca priemeru 0,8mm, ktorý som herkulesom vlepil do diery na palube. Zdá sa to veľa práce, ale časom sa to poddá a ide to celkom rýchlo...
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Na spodních palubách hřeby dehtovali a na horních špuntovali? Tak to vlastně splňuju... Stejně se mi nezdá to měřítko, zatím mám čas na přemýšlení jak to provedu.

Jinak jsem položil další palubu. Moc jsem se s ní netrápil, příjde obložit dýhou...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Další paluba vytmelena a vybroušena, začal jsem s pokládkou dýhy. Zmenšil jsem délku prken z devíti metrů na šest. No a pomalinku začínám olištovávat hrany palub a vyvrtat otvory pro stěžně... Na obrázcích jsou vidět nějaké nedobroušeniny, ale není to ještě finální.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Všechny zdrávím po půlroční odstávce. V dílně se po zimě, zase dá sedět a patlat a tak už týden oprašuju trup lodi a od dnešního rána pracuji.
Rozhodl jsem se sundat dýhu z paluby (pokládka alá cihelná zeď, teda spárování :-)) a pokusit se o pokládku prken ob třetinu.... Jak to večer vypadá můžete posoudit sami...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Po dnešním dnu malý pokrok... chtěl jsem tu palubu doobložit, ale byl jsem vytáhnut na pivečko a tomu jsem neodolal...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Dnes mi šla práce od ruky... jedna radost. Docela jsem s tím pohnul... Akorát se rychle blíží čas, kdy budu čepovat komplet palubu...Více obrázky...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Hezké velikonoce přeje všem kachnička...

Tak jsem zasejc trošku poskočil kupředu, položil jsem nahrubo poslední část paluby, zabrousil, zatmelil. Vymodelování zadní části bude docela sranda... no uvidí se.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Horní paluba obložena. Začal jsem čepovat :(.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Práce stále pokračují... čepuju, frézuji střílny na zádi. Pozítří přilepím překližkové bočnice a začne pláňkování...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím, pěkná práce.Nevím, co vkládáš mezi jednotlivé palubky a zda máš párátka něčím namořená.Pěkná práce si zaslouží trochu víc komentáře.
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Díky, ale raději nekomentuji protože to dělám úplně jednoduše než tady všude popisujete, obrázek řekne více. Palubky jsem z boků přejel lihovým černým fixem a párátka ničím nemořím, jenom jsou lehce na špičce máznutý Herkulesem a strčený do dírky... ;) Přeci jen jsou z jiného dřeva a to bohatě stačí... si tedy myslím...:rolleyes:
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím, plně tě chápu, ale toto forum by mělo přinášet zkušenosti a odzkoušené technologie modelářům všech věkových skupin a různého stupně vyspělosti.A o tom to je.Já jsem informace a zkušenosti rád převzal nejen i od mladších.Proto kolegům a foru děkuji.
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Mám dokolíkováno...

Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Přilepil jsem zadní bočnice z překližky, na každou stranu trupu jednu pláňku a lehce popasoval tvary galerie... S kovovými díly bude hodně práce, aby seděly jak mají.

Pro ŽUTA : nechci prudit, ale příště než začneš kritizovat přečti si celé téma... postup stavby paluby tam je... dokonce se diskutování zúčastnils...:P

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Pokud to půjde, radím hřebíčky z překližky vytáhnout a dírku případně přetmelit směsí pilin a lepidla.

Radek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Tmelit to budu, nad čárou ponoru bude další vrstva obšívky... tmavá a světlá dýha. Spodek bude jedna vrstva, tam to bude zajímavější.
Tady se začínám zamýšlet o tom, jestli nenabarvit trup... Viděl jsem několik postavených stavebnic a nejčastěji je žluto-černá, potom barva dřeva a dokonce červeno-černá... Drbu si z toho hlavu.
Nejvíce se mi líbí varianta na půl...černé pruhy-nabarvené dýhy černou s kombinací světlé (přírodní žluté) dýhy
Babo raď....
:):):)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Turboduck píše:Nejvíce se mi líbí varianta na půl...černé pruhy-nabarvené dýhy černou s kombinací světlé (přírodní žluté) dýhy
Babo raď....
:):):)
Pokud se nepletu (hmm), tak tvé pruhy zavedl Nelson. Chci tím říct, že bys byl vedle jak časově, tak národnostně.

Ale můžu se plést, Radek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

To je asi pravda, a Nepomuckej u Trafalgaru byl, hold nebude 1765.. ale z října 1805. Jde o to, jestli místo žluté červená...Prohlížel jsem různá videa na jutůbu a stále z toho moc moudrej nejsem... škoda, že tenkrát neměli digitální foťáky :cool:
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Po týdnu jsem "trochu" pokročil... pláňkuji trup, klasika podle plánku. Pláňky namáčím ve sklenici s vodou a jenom cca 15cm, ohýbám je na přídi. Docela mě překvapilo, jak jsou po rozmočení ohebné. Lepím klasickým Herkulesem a nehřebíčkuju. Zatím tam moc propadlin není, ale stejně budu povrch po přebroušení tmelit.... Jako druhá vrsva bude dýha, světlá, tmavá.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení