Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

San Juan Nepomuceno - Artesanía Latina - 1:90

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Turboduck

Re: San Juan Nepomuceno - Artesanía Latina - 1:90

Příspěvek od Turboduck »

Nadešel pro mně historický okamžik. K nám domů připlul San Juan Nepomuceno od španělské firmy Artesanía Latina. V tuto chvíli ještě nevím kdy zahájím stavbu, ale asi brzy...

Když se na to podíváme historicky... tato lod byla postavena v roce 1765 a výtlak byl 2700tun, výzbroj 74 kanónů. Posádku tvořilo 531 mužů.
21.října 1805 byla v bitvě u Trafalgaru rozstřílena britskou flotilou pod vedením admirála Nelsona. Španělští námořníci hrdině odolávali zničující palbě britských lodí a statečně se bili pod vedením brigadíra Don Cosme Damián Churruca, který v boji padl. Po bitvě zůstalo na plovoucím vraku 130 přeživších námořníků.
Toť vše z mého překladu španělského textu v návodu.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Podlehl jsem... Trošičinku :shock: , jsem pokukoval po krabici, pak mi spadla do ruky a už to bylo :arrow: ... :grin:
Složil jsem kostru na nečisto a na žebra přilepil pár vymezovacích dílů...

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Turboduck dne pát srp 07, 2009 16:16, celkem upraveno 1 x.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Jo, jo, v době přítele Lasera odpadá nudná fáze vyřezávání žeber a kostra je složená doslova za chvilku. Předpokládám, že zkosení žeber podle planěk ještě doděláš, stejně jako "rabbet" drážku dole u kýlu na zasunutí "garboard" plaňky.
Podobně doporučuju ověřit, zdali není potřeba obrousit falešný kýl v oblasti kormidla. (Po oplaňkování naroste jeho tloušťka asi na dvojnásobek, zatímco dodávaný kormidelní list má většinou stejnou šířku jako překližkový falešný kýl.

Radek

P.S: Používej prosím jiné měřítko.
mitom

Příspěvek od mitom »

Krásna loď a pekná stavebnica.
Len pár poznámok:
- Okná na tých odliatkoch vyzerajú byť plné. Dúfam že to vyrežeš a urobíš ich zasklené. Nie je nič otrasnejšie, ako keď to niekto nechá plné a ešte to natrie na modro.
- S tým súvisí čo bude za oknami. Budeš dorábať interiér? Nebude treba upraviť zadné rebrá, aby neboli cez okná (trochu ich vyrezať, aby neboli tesne za oknom)? Ja som sa na Victory rozhodol pre interiér (čiastočný) až v priebehu stavby, a dodatočné vyrezávanie bolo dosť pracné.
- Tie odliatky strielní by som osobne nahradil vlastnou výrobou z dreva. Tie odliatkové pôsobia dosť "nemaketársky".

Inak držím palce pri stavbe. Obzvlášť so španielskym návodom...
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

kartonist píše:Jo, jo, v době přítele Lasera odpadá nudná fáze vyřezávání žeber a kostra je složená doslova za chvilku. Předpokládám, že zkosení žeber podle planěk ještě doděláš, stejně jako "rabbet" drážku dole u kýlu na zasunutí "garboard" plaňky.
Podobně doporučuju ověřit, zdali není potřeba obrousit falešný kýl v oblasti kormidla. (Po oplaňkování naroste jeho tloušťka asi na dvojnásobek, zatímco dodávaný kormidelní list má většinou stejnou šířku jako překližkový falešný kýl.

Radek

P.S: Používej prosím jiné měřítko.
Děkuji za rady... Síla překližky je 0.5cm a pláňky budou mít sílu 1.5mm a šířku 0.5cm. Podle stavebního návodu se žádná drážka v kýlu dělat nemá. Četl jsem o několika druzích pláňkování a asi zvolím tu v návodu...
Pokud se rozhodnu pro drážku... po ofrézování žeber si nakreslím podle nich čáru na kýlu a "vyfrézuju ji bruskou? Nebo je nějaký jinný způsob?

Ke kormidlu... Změřil jsem tloušťku kormidla a je 0.6mm , tak bude o desetinku širší po opláňkování i po obložení falešného kýlu...

Mám používat jinný rozměr obrázků?
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

mitom píše:Krásna loď a pekná stavebnica.
Len pár poznámok:
- Okná na tých odliatkoch vyzerajú byť plné. Dúfam že to vyrežeš a urobíš ich zasklené. Nie je nič otrasnejšie, ako keď to niekto nechá plné a ešte to natrie na modro.
- S tým súvisí čo bude za oknami. Budeš dorábať interiér? Nebude treba upraviť zadné rebrá, aby neboli cez okná (trochu ich vyrezať, aby neboli tesne za oknom)? Ja som sa na Victory rozhodol pre interiér (čiastočný) až v priebehu stavby, a dodatočné vyrezávanie bolo dosť pracné.
- Tie odliatky strielní by som osobne nahradil vlastnou výrobou z dreva. Tie odliatkové pôsobia dosť "nemaketársky".

Inak držím palce pri stavbe. Obzvlášť so španielskym návodom...
Děkuji... Zatím nevím co s odlitkama, moc se mi nelíbí, ale taky si netroufám nějak moc je upravovat, jedno vím jistě... modrý okýnka nebudou. No a se střílnama to bude obdobný...
Objevil jsem i návody v němčině a angličtině... Byly všité uprostřed návodové brožury
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Turboduck píše:Děkuji za rady... Síla překližky je 0.5cm a pláňky budou mít sílu 1.5mm a šířku 0.5cm. Podle stavebního návodu se žádná drážka v kýlu dělat nemá. Četl jsem o několika druzích pláňkování a asi zvolím tu v návodu...
Pokud se rozhodnu pro drážku... po ofrézování žeber si nakreslím podle nich čáru na kýlu a "vyfrézuju ji bruskou? Nebo je nějaký jinný způsob?

Ke kormidlu... Změřil jsem tloušťku kormidla a je 0.6mm , tak bude o desetinku širší po opláňkování i po obložení falešného kýlu...

Mám používat jinný rozměr obrázků?
Drážka se dělá jak jsi napsal anebo ručně. Časem jsem přišel na to, že spousta věcí je ostrým nožem nejrychlejší a mimo to se postupně připravíš na složitější vyřezávání...

Zbytek SZ.

Radek
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím, gratuluji ke stavebnici.Je krásná a jsem rád, že přibylo další pěkné vlákno.Bude se na co dívat.Na modelu zřejmě nebude moc barvení, převážně přírodní dřevo, tak mě zajímá, jak se vypořádáš s kovovými odlitky - hlavně čluny, aby k modelu tak nějak pasovaly.
O drážce v kýlu ještě pouvažuj.Návod na stavbu počítá i s méně zdatnými modeláři a stavbu zjednodušuje.Pro technologii obšívky je však drážka moc dobrá, zvláště při jednovrstvé obšívce.Dá se udělat vrtačkou ve stojanu a frézkou prům.1,5 mm.Pomocí vodítek pak jedeš po obrysu zakončení žeber.Nic složitého.
Hodně zdaru při stavbě.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Žut píše:Zdravím, gratuluji ke stavebnici.Je krásná a jsem rád, že přibylo další pěkné vlákno.Bude se na co dívat.Na modelu zřejmě nebude moc barvení, převážně přírodní dřevo, tak mě zajímá, jak se vypořádáš s kovovými odlitky - hlavně čluny, aby k modelu tak nějak pasovaly.
O drážce v kýlu ještě pouvažuj.Návod na stavbu počítá i s méně zdatnými modeláři a stavbu zjednodušuje.Pro technologii obšívky je však drážka moc dobrá, zvláště při jednovrstvé obšívce.Dá se udělat vrtačkou ve stojanu a frézkou prům.1,5 mm.Pomocí vodítek pak jedeš po obrysu zakončení žeber.Nic složitého.
Hodně zdaru při stavbě.
Děkuji... Budu se snažit barvy použít minimálně, ale mám z toho docela strach... Člun bych se chtěl pokusit udělat ze dřeva, ale musím si sehnat nějaký materiál navíc. Se zadní částí nevím. Zjistil jsem, že kloun, spodek kýlu a zadní vaz mají něco málo větší rozměr než překližkový kýl, tak tam vlastně drážka bude... Zatím mám čas uvažovat a zkoušet.

V tuto chvíli postupně lepím jednotlivá žebra, pomalu a snažím se je zafixovat aby byly kolmo ke kýlu. Pokud to vyjde, příští víkend bych mohl pokládat první části paluby.

Mám malou otázku.
Paluba je z ořechových pláněk, nebylo by lepší ji udělat světlou? Mám slabounkou dýhu cca 0,3mm v různých světlých odstínech, našla by se i taková došeda....Položil bych ořechovou palubu a potom ji přebrousil a překryl světlou dýhou.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Paluba:
Barva - na fotkách, třeba u "Victory", je vidět světle šedivý odstín (který by šlo ořechem při výběru planěk imitovat). Někdo dával odkazy i sem na fórum...
O barvě paluby se tu před časem vedla debata, ale potom bylo celé vlákno autorem smazáno. Bohužel.

Ořechové plaňky se mají lepit přímo na žebra anebo je tam překližková pseudopaluba? Pokud překližka není, zvaž její výrobu namísto ořechových lišt, ať si nehraješ s zbytečněs dvojím plaňkováním. (Netvrdím, že je jeden nebo druhý způsob lepší - jen uvádím alternativu.)

Radek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Lepí se přímo na žebra. Uvažoval jsem o polepení 2mm kartonem a pak nalepení dýhových prken. Ale to by nebylo tak pevné a mohlo by se to kroutit. Ten výběr ořechových pláněk je pro mne novinka. Kouknul jsem do stavebnice a opravdu jsou našedlé. Možná jsou trochu tmavé, ale mohlo by být... Ale nevím jak palubu ošetřit, nátěrem laku ztmavne.
Pavel_Z

Příspěvek od Pavel_Z »

Ahoj,
gratuluji k pěknému modelu, tady je vlákno chlapíka, který staví stejnou loď, tak se můžeš inspirovat : http://modelshipworld.com/phpBB2/viewto ... c&&start=0 . Chci se zeptat, kolik vrstev lišt má být na plaňkování trupu, jenom jedna?
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Pavel_Z píše:Chci se zeptat, kolik vrstev lišt má být na plaňkování trupu, jenom jedna?
Děkuji...

Je jedna vrstva a nad čárou ponuru se lepí druhá ze dvou barev. Ta je tenká jako papír.
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Dnes jsem na ořechovou pláňku vyzkoušel různé laky. Mám dva druhy laků a voskovou glazuru. Vyhrála vosková glazura, ořech zůstal šedý a matný, sic to bude tmavší paluba.
Jinak dál fixuju trup.
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Hlavní díly trupu jsou slepeny. Změřil jsem úhlopříčky a některé vzdálenosti mezi žebry a mohu spokojeně konstatuvat, že je to rovné a nekroutí se to... Zatím jsem zjistil problém s přídí a zádí, díly jsou vyrobeny z nějakého papérmašé a jsou zborceny. Asi je moc rychle vyklepli z formy.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Po týdnu je vidět na Nepomuckém další pokrok. Morduju se se spodní dělovou palubou. Je z ořechových pláněk a prvním lehkém zabroušení vypadá dobře. Jedinné co mě moc neláká je pobít ji mosaznýmy hřebíčky (foto ještě dodám). Paluba moc vidět nebude a tak je tam dávat nebudu. Pláňky na přídi a zádi jsem na hranách začernil, aby vystoupily jednotlivá prkna... výsledek je takový, že to není vidět... proto jsem upustil od černění dalších prken paluby. Přeci jen jsou jednotlivá prkna dost výrazná. Černění nechám až na vyšší paluby.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Admirál

Příspěvek od Admirál »

A nechceš mezi jednotliva prkan na dalších palubách vkládat černý papír. Koukni na Mitomovu Victory.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Položil jsem celou palubu, v místě žeber je byla lehce propadlá, zatmelil jsem propadliny a rozhodl se pro světlou palubu. Ono by to bylo vše z ořechu a bylo by to na jedno brďo. Takle bude paluba světlounká, našedlá a matná... Použil jsem dýhu která má nevýrarnou strukturu let a výsledek snad je ok, je silná 0,3mm... Hrany jsem začernil černým fixem a hřeby naznačil tužkou, ještě je budu vrtat a udělám čepy z bambusu. Paluba je uprostřen nazkoušku patinovaná a lakovaná jednou vrstvou, mnooo vlastně jenom přebroušená jemným smirkem, tuha udělala své...

Ještě jsem se rozhodl, že se pokusím nahradit kovové díly trupu dřevem, p-o-k-u-s-í-m se vyřezávat.

P.S. Omlouvám se, ale nefunguje mi photobucket, dávám odkaz...

http://www.modelforum.cz/download/file. ... &mode=view
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Teď je to úplně o něčem jiném. Tak by měla paluba vypadat. Ta ořechová byla dost divná.
Petr
mitom

Příspěvek od mitom »

Paráda. Len tak ďalej...
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Děkuji za ohlas...

Dnes jsem dokončil pokládku spodní dělové paluby. Myslím si, že asi nemá cenu naznačovat upevňovací kolíky v jednotlivých prknech, postačí naznačení tužkou... Co vy na to???

Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím, se stavbou pokračuješ velice dobře a je předpoklad, že vznikne pěkný model.Je na tobě, do jaké míry chceš zjednodušovat.Já bych doporučil kolíky provézt, ale ne bambusové.Hůř se budou mořit a brousit.Zkus obyčejná kulatá párátka.
Každé takové detaily ve výsledku model zhodnocují.A o tom to je.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
mitom

Příspěvek od mitom »

Ja som tiež za guľaté špáradlá.
Prípadne ich pred zalepením namoriť.

Toto je z mojej Victory...

Takto vyzerá 4000 namorených špáradiel:
Obrázek

Paluba s navrtanými dierami:
ObrázekObrázekObrázek

Fáza, ktorú som nazval drevený ježko:
ObrázekObrázek

A hotová paluba. Zbrúsené špáradlá, prelakovaná paluba a následne prebrúsená:
ObrázekObrázekObrázek

Ale je to len na Tebe, ako sa rozhodneš.
Tie dýhy vyzerajú veľmi dobre a toto by im rozhodne prospelo. Len pozor pri brúsení, keď sú tak tenké...
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Dobře, pokusím se...
Naznačím si otvor palubního průniku a vyzkouším to přímo na palubě. Kolíky se používali z asi z měkkého dřeva? A študuju-li dobře fota, mají mít trochu tmavší barvu než je dřevopaluby...

Prosím o radu, vím , že to nebude vidět, ale žebra nad palubou... Co s nima... Prohledával jsem net a všude mořej, nechávají tak jak to je, ale jeden španěl je natřel na bílo...
Turboduck

Příspěvek od Turboduck »

Ještě jsem zapomněl....
Prkna na modelu mají délku 10cm, což je 9metrů ve skutečnosti. Jde mi o to, jestli nemám přidat další řady kolíků mezi stávající.Teď to vychází po 4,5metrech coš je zřejmě moc, a bylo by to po 2.25. To je na skutečnost moc, ale modelu by to mělo stačit.
Nebo ještě houšť?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“