Žut píše:Zdravím, gratuluji ke stavebnici.Je krásná a jsem rád, že přibylo další pěkné vlákno.Bude se na co dívat.Na modelu zřejmě nebude moc barvení, převážně přírodní dřevo, tak mě zajímá, jak se vypořádáš s kovovými odlitky - hlavně čluny, aby k modelu tak nějak pasovaly.
O drážce v kýlu ještě pouvažuj.Návod na stavbu počítá i s méně zdatnými modeláři a stavbu zjednodušuje.Pro technologii obšívky je však drážka moc dobrá, zvláště při jednovrstvé obšívce.Dá se udělat vrtačkou ve stojanu a frézkou prům.1,5 mm.Pomocí vodítek pak jedeš po obrysu zakončení žeber.Nic složitého.
Hodně zdaru při stavbě.
Děkuji... Budu se snažit barvy použít minimálně, ale mám z toho docela strach... Člun bych se chtěl pokusit udělat ze dřeva, ale musím si sehnat nějaký materiál navíc. Se zadní částí nevím. Zjistil jsem, že kloun, spodek kýlu a zadní vaz mají něco málo větší rozměr než překližkový kýl, tak tam vlastně drážka bude... Zatím mám čas uvažovat a zkoušet.
V tuto chvíli postupně lepím jednotlivá žebra, pomalu a snažím se je zafixovat aby byly kolmo ke kýlu. Pokud to vyjde, příští víkend bych mohl pokládat první části paluby.
Mám malou otázku.
Paluba je z ořechových pláněk, nebylo by lepší ji udělat světlou? Mám slabounkou dýhu cca 0,3mm v různých světlých odstínech, našla by se i taková došeda....Položil bych ořechovou palubu a potom ji přebrousil a překryl světlou dýhou.