Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Úschova a údržba modelů
Re: Úschova a údržba modelů
Rád bych se zeptal zdejších stavitelů překrásných modelů, ať již dřevěných, nebo plastikových, ať již ze stavebnic, nebo pouze podle plánů, jak potom nadále tyto jistě nádherné modely doma uchovávají a chrání např. před prachem a pod. Jako jediné možné řešení se mi nabízí uložení ve skleněné "bedně", což ale ubírá na dekorativnosti takového bytového doplňku. A v případě "volného" vystavení, jak potom tyto modely vlastně udržovat. Snazží to asi bude u modelů plastikových, ale u modelů dřevěných asi očista např. vodou nepřichází v úvahu. Můj dotaz pramení z mé zkušenosti, kdy kdysi docela pěkné volně vystavené dřevěné modely se staly po 30 letech téměř vraky.
Asi to nepůjde jinak než nějaký uzavřený box od skříňky pro malé modely po jakoby akvárko pro něco většího.
Likvidace modelu vystaveného padání prachu nemusí trvat 30 let. Náhodou jsem nedávno u sousedových dětí "našel" můj Havets Windhund od Igry, kterej jsem zprznil
před cca 14 lety a kromě dětských havárek se z něho stal chuchvalec neodstranitelného prachu.
Pavel
Likvidace modelu vystaveného padání prachu nemusí trvat 30 let. Náhodou jsem nedávno u sousedových dětí "našel" můj Havets Windhund od Igry, kterej jsem zprznil
Pavel
Presne tak. Veľké akvárko. Už som zvedavý na tú sklennú obludu pre moju Victorku, ktorá má 138x54x94cm... 
A zamýšľali ste sa niekto aj nad nerozbitnosťou takýchto vitrín, keď prídu na návštevu nejaké deti, alebo pri nehode pri vysávaní a pod.? U mňa bude predná časť 1x1,5m a to je už dosť náchylné na rozbitie... Neprestrelné sklá sú trocha mimo, ale astoň taká bezpečnostná fólia, čo sa dáva na výklady by neuškodila...
A zamýšľali ste sa niekto aj nad nerozbitnosťou takýchto vitrín, keď prídu na návštevu nejaké deti, alebo pri nehode pri vysávaní a pod.? U mňa bude predná časť 1x1,5m a to je už dosť náchylné na rozbitie... Neprestrelné sklá sú trocha mimo, ale astoň taká bezpečnostná fólia, čo sa dáva na výklady by neuškodila...
Dneska jsem tohle tema probiral s kamaradem a prisli jsme na to, ze by se to mozna dalo udrzovat elektrostatickyma prachovkama (takove ty elektrizujici chlupaniny na tyci). Pry to docela pritahuje prachove castecky, takze by pro odstraneni mozna ani nebylo nutne se modelu dotykat. Co vy na to? Myslite ze je to realne? (stacionarni maketu historicke lodi zatim jen planuji)
Ísť to síce ide, ale musel by si ten model čistiť veľmi často, lebo keď sa prach zažerie, už ho preč tak ľahko nedáš. Navyše si neviem dobre predstaviť, ako sa s tou elektrostatickou prachovkou dostaneš na palubu, keď sú všade laná.
To už je lepší vysávač zapojený opačne (vyfukovanie).
Ale aj tak - načo odstraňovať následky, keď sa dá odstrániť príčina. Tá sklenná vitrína je jednoznačne najlepšie riešenie...
To už je lepší vysávač zapojený opačne (vyfukovanie).
Ale aj tak - načo odstraňovať následky, keď sa dá odstrániť príčina. Tá sklenná vitrína je jednoznačne najlepšie riešenie...
Účel ta vitrína jistě splní na 100%, leč se mi nezamlouvá jako bytový doplněk. Proto zkouším hledat všelijaké jiné řešení. Bohužel to asi jinak než pomocí vitríny nepůjde 
Aj vitrina sa dá urobiť esteticky, keď sa zladí s nábytkom...
Zdravím,
na mé niti je 22.5.07 popsána má vitrína.Je z plexiskla tl.2 mm, celkem lehká a bez optických vad.Po dokončení modelu doplním plexi ma zbývající strany.Hrany pak překryji buď vinklem z lehkého kovu či dřevěnými (povrchová úprava dle vlastního uvážení).Na spodních hranách je nalepeno těsnění do oken.Neprodyšnost zaručena.
na mé niti je 22.5.07 popsána má vitrína.Je z plexiskla tl.2 mm, celkem lehká a bez optických vad.Po dokončení modelu doplním plexi ma zbývající strany.Hrany pak překryji buď vinklem z lehkého kovu či dřevěnými (povrchová úprava dle vlastního uvážení).Na spodních hranách je nalepeno těsnění do oken.Neprodyšnost zaručena.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
Ten vinkel radšej drevený - kovový by asi pôsobil rušivo pri modeli z dreva...
V obchodoch typu Baumax / Hornbach som tuším nejaké takéto profily videl.
V obchodoch typu Baumax / Hornbach som tuším nejaké takéto profily videl.
- Pepa Darvaš
nejlepší a i když trošku pracné,je zakrytí plexisklem.Z 4 mm plexi jsem si ohnul ,dle kopyta požadovaný tvar ,stačilo z obou stran v místě ohybu nahřívat teplovzdušnou pistolí a plexi se hezky vytvaruje dle kopyta.Boky jsem vyříznul na lupénkové pilce a slepil příslušným lepidlem na plast.Výsledek je výborná dekorace verandy a je to bez prachu
Zdravím,
doplňuji můj příspěvek z 15.7.fotem.Horní a zadní strana je pro lepší snímání krytu ještě zakryt mikrotétem.Hrany také nejsou hotové.Budou z dřevěných , tmavě mořených vinklů.
http://victory.novyweb.com/IMG_59.jpg
délka 117 cm
výška 81 cm
doplňuji můj příspěvek z 15.7.fotem.Horní a zadní strana je pro lepší snímání krytu ještě zakryt mikrotétem.Hrany také nejsou hotové.Budou z dřevěných , tmavě mořených vinklů.
http://victory.novyweb.com/IMG_59.jpg
délka 117 cm
výška 81 cm
Presne takéto niečo urobím na svoju Victory aj ja. A tie vinkle z nejakého dreveného profilu (aby to ladilo s nábytkom). Rovnako tak farba rámu aj stojanu aby bola rovnaká ako nábytok.
A ešte mám jednu trocha OT otázku: Loď máš v stojane len položenú, alebo aj prišrobovanú/prilepenú. Mne sa skôr pozdáva to pevné spojenie...
A ešte mám jednu trocha OT otázku: Loď máš v stojane len položenú, alebo aj prišrobovanú/prilepenú. Mne sa skôr pozdáva to pevné spojenie...
Zdravím,
nedoporučuji model do stojanu lepit.Není vyloučeno, že v budoucnu bude třeba provést opravu plátování a přilepený stojan by mnohá místa znepřístupnil.Já jsem to řešil tak, že mezi modelem a stojanem je ponechána mezera na přilepení měkké vystýlky(v mém případě je to hnědé samolepící molitanové tesnění do oken).Model ve stojanu opravdu pevně sedí.Lepit nedobré!
nedoporučuji model do stojanu lepit.Není vyloučeno, že v budoucnu bude třeba provést opravu plátování a přilepený stojan by mnohá místa znepřístupnil.Já jsem to řešil tak, že mezi modelem a stojanem je ponechána mezera na přilepení měkké vystýlky(v mém případě je to hnědé samolepící molitanové tesnění do oken).Model ve stojanu opravdu pevně sedí.Lepit nedobré!
Do luxusnějších stojanů se dává filc...
Pokud chceš pecné spojení, tak se model spíš šroubuje na takové sloupky pod kýlem.
Pokud chceš pecné spojení, tak se model spíš šroubuje na takové sloupky pod kýlem.
Tak jsem taky zacal premyslet jak splodit nejakou vytrinku ci akvarium na muj model, ale se toho uplne desim. Co do velikosti na tom budu jako mitom model mam l=120cm h=47 cm v 116 cm i s podstavcem, takze zadna mala krabicka. Spis me naopak napada, ze bych si ji nechal nekde vyrobit na zakazku, ale to je zase otazka financi. Vlastne ani nemam poradne predstavu jak by takova vytrinka mela vypadat. Docela by me zajimalo, jak je ta Zutova stabilni, jestli dobre koukam tak to ma resene jako poklicku na stul. Ja by jsem uvazoval o necem asi jako komplet neco jako skrin a z toho vrchni polovina prosklena pro model a spodni cast treba na knihy. Ale porad si nemuzu ujasnit jak by vlastne vypadala ta vrchni cast. Jestli s klasickymi prosklenymi otviracimi dvirky nebo treba jedna tabule skla by byla vysuvna (neco jako posuvne dvere) aby se tam mohl model umistit. Pak me napadaly varianty moznosti umisteni nejakeho svetla do vrchu deklu (jako u akvaria pro rybicky) predstava nasviceni z nejakeho uhlu a je lakava, ale zase je tu otazka jak by se model choval v takove sklenene krabici a kdyby jsme mu tam prazili teplicko nejakou zarovkou v lepsim pripade zarivkou.
Potreboval bych nejakou radu a trosku usmernit tok myslenek aby to vubec bylo realne..
Potreboval bych nejakou radu a trosku usmernit tok myslenek aby to vubec bylo realne..
No, moja predstava je asi taká, že v obýváku bude niečo v tomto štýle:
http://www.dasko.sk/index.php?page=1127 ... ail&oc=607
Na tom bude doska s loďou a "akvárko". Vrch a možno aj zadok "akvárka" bude drevo (oproti bledej stene loď lepšie vynikne ako oproti tmavému drevu, takže asi aj dozadu sklo), ostatné 3 (resp. 4) strany hrubé sklo s bezpečnostnými fóliami. Tie fólie pre istotu - nejde len o malé deti, ale aj pri vysávaní sa môže všeličo stať a taký veľký kus padajúceho skla by na lodi porobil riadnu škodu. Sklo bude v tenkých kovových lištách prekrytých niečim pekným dreveným.
Do tej hornej dosky možno osadím odvetlenie - niečo ako sa dávajú bodové svetlá do kuchyne.
K tomu zohrievaniu od osvetlenia: existujú aj vysokosvietivé LED a tie nehrejú.
http://www.dasko.sk/index.php?page=1127 ... ail&oc=607
Na tom bude doska s loďou a "akvárko". Vrch a možno aj zadok "akvárka" bude drevo (oproti bledej stene loď lepšie vynikne ako oproti tmavému drevu, takže asi aj dozadu sklo), ostatné 3 (resp. 4) strany hrubé sklo s bezpečnostnými fóliami. Tie fólie pre istotu - nejde len o malé deti, ale aj pri vysávaní sa môže všeličo stať a taký veľký kus padajúceho skla by na lodi porobil riadnu škodu. Sklo bude v tenkých kovových lištách prekrytých niečim pekným dreveným.
Do tej hornej dosky možno osadím odvetlenie - niečo ako sa dávajú bodové svetlá do kuchyne.
K tomu zohrievaniu od osvetlenia: existujú aj vysokosvietivé LED a tie nehrejú.
Koukam, ze nase myslenky se takrka ubiraji stejnym smerem. Jen ja si teda predstavoval nejakou jednodusi skrinku, treba i bez dvirek ciste jen s polickami a nemusel by to byt az tak masivni kus nabytku, i kdyz to zase ma s tim modelem dohromady neco do sebe. a na tuto skrinku bych do vsech rohu dal drevene hranoly spojil je na tupo s vrchni deskou skrinky. Do hranolu bych udelal drazku na sklo a pak bych pouzil jeste nejakou dekorativni kryci listu co se pouzivaji treba na dvere. Ale lepsi treba kvuli stehovani bude asi ta varianta skrin zvlast a akvarium zvlast, no jeste teda fakt nevim nevim..
Nechalo by se pouzit i takoveto vitriny v delsim provedeni, ale musela by byt zadana na zakazku.. http://www.ozap.cz/IMAGES/prog_04/05.gif
nebo pak takovato http://rolltrade-sro-nabytek-z-papiru.t ... 346?191483
jsou to ale hold investice na vic..
nebo pak takovato http://rolltrade-sro-nabytek-z-papiru.t ... 346?191483
jsou to ale hold investice na vic..
No, ono tá skrinka bude musiet ladiť s nábytkom...
Môj (a aj tvoj) problém je v tom, že tá skrinka bude musieť prejsť "ľahším tuningom", lebo jej hĺbka je štandardných cca 42cm, a ráhno na Victoy má 52cm...
Môj (a aj tvoj) problém je v tom, že tá skrinka bude musieť prejsť "ľahším tuningom", lebo jej hĺbka je štandardných cca 42cm, a ráhno na Victoy má 52cm...
... Akvárko by som robil ako samostatné, teda aj s dolnou doskou, okolo nej tiež rámik s drážkou na sklo a po celej ploche pravdepodobne nalepený samet (po česky zamat?) a z neho vychádzajúci stojan na loď.
Byl jsem se zeptat u sklenare na kolik by mi vyslo ciste akvarium o prislusnych rozmerech, vlastne sem se ptal na sklenenej kvadr s dvirkama a vse lepene tmelem na sklo (zadne drevo, zadne profily) a tam mi to spocitali predbezne na 3500 Kc. V kazdym pripade varianta s drevem nebo bez dreva vyjde na peknej peniz tak jako tak. Kdyz teda nevlastni nekdo kupu starych oken a nenecha si to narezat z toho..
Tých 3500 sa dá vydržať (hlavne pri cene mojej Victory). A nebudeš ich mať v obýváku predsa 10 modelov v 10 vitrínach... Ja osobne chcem dať do obýváku len Victory.
Ono to zase bude pekný kus nábytku spolu s modelom. A keby tam nebola skrinka s modelom, bolo by tam niečo iné a to by tiež niečo stálo...
Ono to zase bude pekný kus nábytku spolu s modelom. A keby tam nebola skrinka s modelom, bolo by tam niečo iné a to by tiež niečo stálo...
Na svoje modely jsem si vyráběl vitríny sám. Deska i sloupky jsou z mahagonu, sklo síla 3mm, na vitríně fregaty Berlin je sklo 4mm. Ale bohatě stačí ta trojka.
Modely jsou zespodu přišroubované přes stojan, v druhém případě přes sloupky. 
Modely jsou zespodu přišroubované přes stojan, v druhém případě přes sloupky. 
Protože mi po bytě občas lítá synovec, tak sklo jsem zamítl. Nakonec jsem si koupil plexisklo 3mm, nechal jsem si nařezat rozměry, koupil lišty, dal dohromady a přišlo mne to na cca 1.500 při velikosti 70x60x30. Nechat si to udělat na zakázku ze skla, dal bych minimálně 2x tolik.
Taky jedna možnost jak zakomponovat model do nábytku. Spíše možnost pro fajnšpekry, ale proč by to nešlo v jednoduším zpracování.
http://www.jotika-ltd.com/CKitPics/LRG/ ... 10_lrg.jpg
http://www.jotika-ltd.com/CKitPics/LRG/ ... 10_lrg.jpg
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7 Odpovědi
- 13633 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ivvo