Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Spínač

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Severan

Re: Spínač

Příspěvek od Severan »

Nemáte někdo jednoduchý návod na zhotovení el. spínače pro motor speed 400, Sepnuto vlevo, neutrál, sepnuto vpravo.

Severan
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Nemáte někdo jednoduchý návod na zhotovení el. spínače pro motor speed 400, Sepnuto vlevo, neutrál, sepnuto vpravo.

Severan

Nejjednodužší řešení: servo a dva mikrospínače (5A/250-500V) pro 4-stovku.
Mirek.Bk

Příspěvek od Mirek.Bk »

koukni sem http://www.volny.cz/michal.cerny/ Reg T1 - T4 ... Kdyžtak vyšli v RCR 8,10/2003
---------------------->
Fotky Paula jsou ZDE
Keba

Příspěvek od Keba »

Bořík píše:Souhlasím s Hňupem - servo za 220,- ( třeba Carson ) + dva mikrospínače. Je to spolehlivé a jednoduché. Elektronický spínač vyjde dráž.
Servo + mikrospínače je opravdu jednoduché a spolehlivé řešení, navíc poměr cena/výkon je taky velmi dobrá! Ovšem pokud je v modelu dost místa :-)
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Godric

Příspěvek od Godric »

Já abych se přiznal, jsem spíše zastánce el. spínače. Sice mám prd postavno, ale více se mi líbí, kdyz si to sám vyrobím a ještě to funguje :)
Severan

Příspěvek od Severan »

Godric píše:Já abych se přiznal, jsem spíše zastánce el. spínače. Sice mám prd postavno, ale více se mi líbí, kdyz si to sám vyrobím a ještě to funguje :)
Také jsem spíš zastánce el. spínače než servo-spínač. Proto jsem se ptal. Díky za odpovědi.
Mirek.Bk: ještě se na to pořádně mrknu, teď mám míň času, ale vypadá to dobře, díky.

severan
Godric

Příspěvek od Godric »

Severane, ještě k tomu spínači. Počítám, že to potřebuješ na příčný pohon. Chci ho také udělat a tak se o to také zajímám. Bude na to vhodný tento spínač-regulátor?
Obousměrný spínač / regulátor REG T3
Naposledy upravil(a) Godric dne stř lis 29, 2006 11:51, celkem upraveno 1 x.
Ante

Příspěvek od Ante »

Godric

Příspěvek od Godric »

Jestli se nepletu, tak spina, ale neudelal by mi opacne otacky, spis se koukam po tom obousmernem.
Ante

Příspěvek od Ante »

jsem to četl nějak nepozorně nevšiml jsem si že není obousměrný, teď to již vidím
Ante

Příspěvek od Ante »

nebo zkusit servozesilovač, ale na něj je 400 asi moc silná
Godric

Příspěvek od Godric »

No co jenom spínač tedy? Ten slabý regulátor stejně umí dát akorát plný chod, vypnuto ne?.
Tenhleten by nesel? Dvojitý spínač / regulátor REG T2
Severan

Příspěvek od Severan »

Boříku, jak to budeš řešit ty, u svého remorkéru?

Severan
Mirek.Bk

Příspěvek od Mirek.Bk »

Bořík píše:
Godric píše:Severane, ještě k tomu spínači. Počítám, že to potřebuješ na příčný pohon. Chci ho také udělat a tak se o to také zajímám. Bude na to vhodný tento spínač-regulátor?
Obousměrný spínač / regulátor REG T3
To není moc dobré řešení ( na příčný pohon ) - motor se napájí z BECu ( přes přijímač ). Navíc max. proud - 0,5A - je velmi malý a i malý motor třídy 280 si vezme mnohem víc. Pokud se dostane do příčného pohonu nějaké smetí a ten se zablokuje, tak je zaděláno na pořádný problém. Nejsou tam ochrany proti přetížení a je dost pravděpodobné, že by něco mohlo shořet.
To spíš spínač T4, ale ..... to už je levnější regulátor DSYS 7A. A to je zase o třídu výš.
Já jsem si toto schéma nepatrně upravil, tak aby silové obvody nebyly napájeny z BECu, ale z samostatného zdroje. Z BECu se napájí pouze řídí elektronika. Bohužel zatím nemůžu sděli zkušenosti, protože čekám na objednané mikroporcesory.
---------------------->
Fotky Paula jsou ZDE
bida

Příspěvek od bida »

Severan píše:
Godric píše:Já abych se přiznal, jsem spíše zastánce el. spínače. Sice mám prd postavno, ale více se mi líbí, kdyz si to sám vyrobím a ještě to funguje :)
Také jsem spíš zastánce el. spínače než servo-spínač. Proto jsem se ptal. Díky za odpovědi.
Mirek.Bk: ještě se na to pořádně mrknu, teď mám míň času, ale vypadá to dobře, díky.

severan
jestli jsem to pochopil správně tak to máš na motor vel. 400.Kterou myslíš 4.8V,6V,7.2V nebo 12V?A z čeho bude živen?Jde o to že rozběhové proudy nemusí být zrovna malé a mikrospínače jsou na toto velmi citlivé,ano dvojitý spínač je určitě lepší řešení,ale nejlépe to bude s reglem od Dsys,jak píše Bořík.
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

já jsem to řešil takto Obrázek
krtecek_

Příspěvek od krtecek_ »

bohoš: nemohl by jsi, prosím tě, trochu popsat, jak to funguje? Mně to není jasné..Díky
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

jsou to dva tlačítkové spínače za sebou spojhené tyčkou a ovládají se servem.Každej spínač má na sobě čtyři vývody akorát se musí správně propojit,doufá že z té fotky je poznat jak.Normálně přez to chodí 380v takže v modelu to fungovalo bez problému.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

bohoš píše:jsou to dva tlačítkové spínače za sebou spojhené tyčkou a ovládají se servem.Každej spínač má na sobě čtyři vývody akorát se musí správně propojit,doufá že z té fotky je poznat jak.Normálně přez to chodí 380v takže v modelu to fungovalo bez problému.
Používám to samé, je to už cca 32 let v plachetnici kde to přehazuje chod navijáku(motor igla),-jedině mi na tom vadil krátký neutrál, ale co jsem opostil Demolu a mám počítačové rádio..... ........používám i mikrospínače, ale ty jen na aplikace s malým odběrem (naviják na TT)= převodovka do pomala z videa....ale nemám to ještě ověřeno rokama, jen zkušebním provozem.
Mikrospínačem jsem spínal čerpadlo na stříkačku (komplet ze škodovky) a tam po čase odešel, respektivě začal rušit jako vepř......dán silnější spinač......pokud někdo ví o reglu či dvojitém spínači do 400Kč tak sem stím....je to určitě lepší a sofistikovanější....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
msob

Příspěvek od msob »

RomanT píše:Používám to samé, je to už cca 32 let v plachetnici kde to přehazuje chod navijáku(motor igla),-jedině mi na tom vadil krátký neutrál, ale co jsem opostil Demolu a mám počítačové rádio..... ........používám i mikrospínače, ale ty jen na aplikace s malým odběrem (naviják na TT)= převodovka do pomala z videa....ale nemám to ještě ověřeno rokama, jen zkušebním provozem.
Mikrospínačem jsem spínal čerpadlo na stříkačku (komplet ze škodovky) a tam po čase odešel, respektivě začal rušit jako vepř......dán silnější spinač......pokud někdo ví o reglu či dvojitém spínači do 400Kč tak sem stím....je to určitě lepší a sofistikovanější....
Romane - ne že bych měl osobní zkušenost s tímto, ale jako zvednutí hozené rukavice mi to fakt nedalo... :lol:

http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi= ... =&open=&z=

těch 33,- Kč přes 400 ti pro jeden kus doplatím :lol:
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
msob

Příspěvek od msob »

P.S. - kdyby stačil spínač, tak tady máš za něco přes 400 dva

http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi= ... =&open=&z=
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Lump

Příspěvek od Lump »

Ale kolegové modeláři,přečetli jste si zadání?Kdepak s těmi relátky se vám vytratil neutrál?To pak musíte mít ty spínače dva a pro každý samostatný kanál.Nebo jeden kanál a posunuto spínání /tuto variantu bych moc neradil/
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Marku-dík.....ale je to stavebnice, dokážu ledacos, ale dát dohromady tohle......to ne a ani podle návodu...
Lump-ad 2 kanály....nechápu, to nejsou relátka, ale spínače, honí je servo-a to neutrál má......jen mám nastavenou nenší citlivost, aby to nhed nezačlo běžet když o to brnknu.....u mikrospínačů vůbec bez problému, tam se to dá na konec výchylky.....třeba
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Přema

Příspěvek od Přema »

Měl jsem dva regly od Flajzara,dohromady mi to dal Jarda Tesař,Raset před Protivanovem,...bohužel,zaslali mi ho s 6V relé,problém byl,kde sehnat 12V relé,když bylo,nefungovlo to,...posléze odešly relátka,jiskřila,...nevím,zda je to ideální cesta,....více se mi líbí ty spínače od bohous
bohužel z fotky mě nenapadá,co je ke a od zdroje a co od a k motoru
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Tak ten regulátor od Flajzara jsem nedávno kupoval za 250,- kč.
Za ty peníze se mi zdál dobrý,teď nevim.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“